Jaki szacujecie wyniki (zysk netto) za 1Q2022, a jaki będzie dla Was zaskoczeniem na plus. Uprzedam pytania, jestem akcjonariuszem/naganiam/liczę na wzrost/ trzepe kapuche itd. Rynek przy obecnej kapitalizacji prawdopodnie wycenia nie utrzymanie wyników za zeszły rok. Analizując ceny tarcicy w tartakach r/r oraz cenę drewna z LP r/r jest zdecydowanie na nasza korzyść, na zdecydowany plus jest ilość zakupionego drewna 1H22/1H21 jest 8x wzrost natomiast to zeszłego półrocza 4x wzrost. Do minusów płacą pracowników wzrosła w porywach średnio 10% no i wzrost cen prądu ( choć korygowany o założony PV w każdym zakładzie + dodatkowe instalację na 390kWe miałby być założone, pewnie do 1Q22 aby skorzystać na regulacjach). Podsumowując liczę, że pobijemy zeszły rok, gdzie było 4mln zysku netto, liczę na przynajmniej 6mln, chociaż z obliczeń wyszło po prostu więcej
Bardzo prawdopodobna wartość. 5-7 mln moim zdaniem powinno być. Za cały rok moim zdaniem będzie jakieś 25 mln zysku. Mam nadzieję, że w przyszłym roku spółka wypłaci maksymalną wartość dywidendy, wynikającą z opublikowanej niedawno polityki dywidendowej.
Pytanie jest w jakim stopniu zwiększona skala działalności zredukuje ujemny wpływ 100-150% droższego surowca. O poprawie wyników zeszłorocznych nie ma co marzyć, realnie szacuję 20-25 mln zysku za cały 2022.
Skąd informacja o takim wzroście cen surowca? Idzie znaleźć o ile poszla cena w LP ,a ile na otwartych aukcjsch eDrewno. Spółka w 93% zaopatruje się w LP, osobiście liczę na poprawienie wynikow za 3Q21 oraz 4Q21. Historycznie wyniki za półrocze są mocniejsze, gdzie Q2 jest zawsze najlepsze. Dla mnie Q1 będzie powyżej 12mln
Wybacz, że Ci nie odpisałem, ale widzę bardzo dużo nieścisłości. Wydawało mi się, że sprawdziłeś ceny detaliczne dla roznego sortymentu albo ceny na aukcjach, które strasznie się różnią w zależności od klasy, sortymentu, miejsca, ilości ofert oraz czasu ... nie wiem od czego zacząć odpisywanie, napiszę tylko, że w naszych lokalizacjach ceny sosny na wiosnę 2021 to 280zl/m3 +/-5%, co do ceny w 2022 to się nie zgodzę, że są podwyżki o 100-150%, są o rząd wielkości mniejsze i liczę na przynajmniej 12kk
faktycznie trzeba uwzględnić różnice kursowe, które wpłyną na plus na wyniki. W powyżej 10 mln nie wierzę, ale gdyby było to wtedy kurs na 100 zł będzie już prosty.
przy takim wyniku 100 zł nie robi szczególnego wrażenia. Tu była cały czas niska wycena, bo wszyscy wiedzieli, że 2021 rok to był jednorazowy strzał. Ten kwartał rozwalił wszystko i rynek dopiero zacznie odpowiednio wyceniać spółkę. w średnim terminie należy się 150 zł.
no i teraz pytanie co w kolejnych kwartałach. Raczej nie jest możliwe, żeby powtarzali te wyniki, ale wygląda na to, że popyt, waluty, pomagają utrzymać wysoką marżę i że może być spokojnie ponad 50 mln zysku za cały 2022. Wtedy kurs musi być bliżej 150 niż 100.
Za 1Q22 szacunki znamy, zaraz będzie oficjalny raport. Co do wyników za 2Q22 i następnych to się zgodzę. W tym momencie tarcica jest w tartakach o 10-17% wyżej niż w 1Q22, kurs euro i dolara jest 2-5% średnio wyżej (30-40% eksportu), embargo na import drewna z Rosji i Białorusi oraz spadek importu drewna o 80% z Ukrainy też działa na naszą korzyść ( potencjalny wzrost eksportu). Do
moim zdaniem ogromnych nieoczywistych plusów trzeba dodać ilość zakontraktowanego drewna. Uwzględniając wzrost ceny surowca, mamy 4-5xkrotna ( jest to spowodowane zmianą kryteriów punktacji w zamkniętych przetargach dla przemysłu, na naszą korzyść) ilość zakontraktowanego surowca r/r ściągniętą z rynku, gdzie ilość M3 drewna jest sztywno określona + okazjonalnie ilość wiatrołomów. My mamy więcej inne tartaki mają mniej. Dodatkowa licytacja drewna na I półrocze z połowy marca (wiatrołomy) też jest boostem dla 2Q22. Zmiana parytetu licytacje zamknięte/licytacje otwarte(gdzie głównie wygrywają pośrednicy z Chin) z 80/20 na 70/30 sprawia, że mniej drewna zostaje w Polsce. Do minusów to dalszy wzrost kosztów wytworzenia energia i płace oraz umowy ze stałymi kontrahentami, które mogą tak dynamicznie nie reagować na wzrost cen.
Podsumowując, szacuje 30 mln zysku za 2Q22 przy najmniej korzystnych założeniach. Niewiadomą jest % ilość przerobionego drewna. Ciekawostką jest, że w kwietniu w RDLP w Szczecinie pozyskali więcej M3 drewna niż w styczniu i lutym razem.