• Program motywacyjny genXone zakłada m.in. wzrost EBITDA o 10% r/r w 2022 Autor: ~nowicjusz [185.245.195.*]
    ISBnews - Biznes
    8 kwi 2022, 9:54

Warszawa, 08.04.2022 (ISBnews)
    Rada nadzorcza genXone przyjęła program motywacyjny dla członków zarządu spółki oraz kluczowych pracowników i współpracowników, zakładający m.in., że EBITDA w 2022 r. wyniesie nie mniej 110% wyniku za 2021 r., a w 2023 r. - nie mniej niż 120% wyniku z 2021 r., podała spółka. Program obejmie do 142 tys. akcji nowej serii i będzie realizowany w latach 2022-2024.

"W ramach programu spółka wyemituje w drodze jednego lub kilku podwyższeń kapitału zakładowego w granicach kapitału docelowego do 142 000 akcji, przy czym do członków zarządu skierowane może być maksymalnie do 70 000 akcji. Program motywacyjny realizowany będzie w latach 2022-2024, z zastrzeżeniem, że akcje będą oferowane za lata obrotowe obejmujące okres programu" - czytamy w regulaminie programu.

W przypadku członków zarządu ustalono następujące kryteria warunkujące przyznanie prawa do objęcia akcji:
    I. wypracowanie przez spółkę za dany rok programu przychodów ze sprzedaży netto:-
    w 2022 roku na poziomie nie niższym niż 115% w porównaniu do 2021 roku
    - w 2023 roku na poziomie nie niższym niż 130% w porównaniu do 2021 roku;

II. wypracowanie przez spółkę za dany rok programu przychodów ze sprzedaży zagranicznej netto:
    - w 2022 roku na poziomie nie niższym niż 200% w porównaniu do 2021 roku,
    - w 2023 roku na poziomie nie niższym niż 400% w porównaniu do 2021 roku;

III. wypracowanie przez spółkę za dany rok programu wyniku operacyjnego powiększonego o wartość amortyzacji (EBITDA):
    - w 2022 roku na poziomie nie niższym niż 110% w porównaniu do 2021 roku,
    - w 2023 roku na poziomie nie niższym niż 120% w porównaniu do 2021 roku" - wymieniono w regulaminie.

W terminie 14 dni od podjęcia uchwały rady nadzorczej zarząd podejmie uchwałę o podwyższeniu kapitału zakładowego w ramach kapitału docelowego o taką liczbę akcji, jaką łącznie przyznano osobom uprawnionym, zapowiedziano także.
    genXone działa w branży biotechnologicznej i zajmuje się wykorzystaniem technologii sekwencjonowania nanoporowego (NGS) w wielu obszarach nauki i biznesu, m.in. w diagnostyce genetycznej, przemyśle spożywczym, weterynarii czy rolnictwie. Akcje spółki są notowane na NewConnect od 2020 r.
    (ISBnews)
  • wzrost EBITDA o 10% r/r w 2022 Autor: ~look [212.160.172.*]
    pkt 2 i 3 wygląda nieźle. Skoro to przyjęli to zakładam, że wiedzą że to zrobią :) o pkt 2 postulowałem blisko od roku
    tych akcji motywacyjnych też kilka bym przyjął :)
  • Re: wzrost EBITDA o 10% r/r w 2022 Autor: obserwator82 [31.42.0.*]
    A mnie to ciekawi :

6. Jeżeli Kryteria Programu określone w ust. 2 i w ust. 3 powyżej nie zostaną osiągnięte w 100% założonej wartości, jednakże zostaną zrealizowane w stopniu równym lub większym niż 80% tej wartości, wówczas przyznanie prawa do objęcia Akcji nastąpi w liczbie pomniejszonej o dwukrotność % (procentu) danego niezrealizowanego Kryterium Programu w stosunku do puli przewidzianej dla danego Kryterium. 

Ja to rozumiem , że np

- w 2022 roku na poziomie nie niższym niż 110% w porównaniu do 2021 roku
    Czyli 110% * 0,8 = 88% - wiec nawet przy spadku dostaną akcje - to juz bardzo słabe :(

Zresztą - poprawienie wyników o 10% na tak wczesnym etapie biznesu to są żarty
  • Re: wzrost EBITDA o 10% r/r w 2022 Autor: ~Rusty [195.136.56.*]
    Jaka spółka z segmentu biotechnologii na tak wczesnym etapie wypracowuje jakikolwiek zysk?
    Duży wpływ na świetną i szybką rentowość biznesu miał covid.
    Jeśli co najmniej utrzymają przychody i zyskowność na takim samym poziomie z core biznesu i włączeniu rynków zagranicznych to będzie świetny wynik.

• Re: wzrost EBITDA o 10% r/r w 2022 Autor: obserwator82 [31.42.0.*]
    Wypracowuje GX1 zyski - czyzby teraz juz zdecydowane mniejsze ambicje...to moze ten program powinien sie nazywac - podziekowania za zyski z ostatnich dwoch lat - to byloby bardziej trafne .

Wspolpraca z WSSE rozwija sie - Salmonelle wchodzi jako kolejny element , koszty w dotychczasowym etapem Nanobiom juz poniesione - teraz jesli maja poszerzac zakres wiedzy z tych badan to juz koszty zdecydowanie mniejsze .

W mojej ocenie zrobili sztuczny program by akcje dostac - oczywiscie te akcje im sie naleza za ostatnie dwa lata - wykonali mnostwo pracy i sa efekty ekonomiczne ....ale ta obecna motywacja to jakis Zart.. ciekawe tez jest wzrost przychodów z zagranicy +200 % i +400% w stosunku do 2021 - ciekawe na jakim poziomie byly te przychody ? 200 tys zł , 500 tys zł ?

To jest tak statystyka z covidem - jak w poniedziaelk byl np w mojm miescie 1 zdiagnizowany pozytywnie , a we wtorek juz 9 - to mamy wzrost o 900% - jak to brzmi - zaraz sie szerzy ///// tak jest z tymi procentami z przychodow z zagranicy - baza skrajnie niska ; powinni dać kwotowo - byłoby przyjrzyście
  • Re: wzrost EBITDA o 10% r/r w 2022 Autor: ~Lesław [185.246.208.*]
    Obserwator na INC też się wymądrzałeś i co ? ile straty 50, 60 % ? Radziłbym sobie nie tłumaczyć strat na rachunku maklerskim długoterminową strategią. Może jak pomrozisz kapitał jeszcze kilka lat to wyjdziesz na zero albo na +5 %.

Ja wszedłem w Genxone po 14 zł z hakiem, znając Ciebie to pewnie siedzisz po 30 z +
  • Re: wzrost EBITDA o 10% r/r w 2022 Autor: ~dominik [37.225.25.*]
    On liczy zyski w drugą stronę. I tu i ma Inc myśli że ma zysk, źle wykres trzyma. Im na dłuższy termin będzie kiblować, tym bardziej będzie przekonany do swojej inwestycji
  • Re: Program motywacyjny Autor: ~Rusty [195.136.56.*]
    Dodam:
    CEL PROGRAMU MOTYWACYJNEGO
    (...)
    jak również zapewnienia w przyszłości wzrostu wartości akcji na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, z korzyścią dla wszystkich akcjonariuszy. 
  • Re: Program motywacyjny Autor: obserwator82 [31.42.0.*]
    Liczyłem na zdecydowanie bardziej wyśrubowane parametry - dynamike typu 40-50 % w 2022 i 2023 ...bo za chwile sie okaże , że te wymagania to są poniżej inflacji ..... to juz bez tego programu mogli im te akcje przyznać
  • Re: Program motywacyjny Autor: ~Juhas [188.146.51.*]
    Nawet obserwator zaczyna marudzić. Zamęczą nas wszystkich mentalnie, w końcu oddamy :)
  • Re: Program motywacyjny Autor: obserwator82 [31.42.0.*]
    Ja staram się chłodno na to patrzec - spolka ma dobre wskazniki , gotowke w kasie , jest z branzy perspektywicznej ...natomiast widzę mankamenty tej motywacyjnej emisji .... teraz czekam na informacji o wysokości dywidendy , jest ona dla mnie ważna bo ja inwestuje długoterminowo :)
    Zapowiada się bardzo długi longterm
  • Re: Program motywacyjny Autor: ~GX1 [195.5.182.*]
    Juhasie, proszę o odpowiedź w miarę rozszerzonej formie, na wydaje się, proste pytanie, mianowicie dlaczego twierdzisz, że będzie to bardzo długi long term. Co według Ciebie za tym przemawia i czemu w dłuższej a nie na przykład krótszej perspektywie może odbić. Zrobić tutaj 22-24 zł to jest żaden problem - wystarczy wyłożyć jakieś kilkadziesiąt tysięcy. Chyba, że TY czekasz na 40-50 zł. Mylę się?
    Ja czekam na 140
  • Re: Program motywacyjny Autor: ~nowicjusz [185.245.194.*]
    Stawiam na to, że dywidendy może w ogóle nie być...
  • Re: Program motywacyjny Autor: ~kalkulator [46.205.213.*]
    ~nowicjusz [185.245.194.*]
    A na jakiej podstawie na to stawiasz? W kasie pieniędzy dwa razy tyle co rok temu, dochody za pierwszy kwartał zapowiadają się świetnie. Program motywacyjny sugeruje planowany wzrost w kolejnych latach, tj. nie tyle utrzymanie dochodów co dalszy ich wzrost, to co przemawia za brakiem dywidendy?
  • Re: Program motywacyjny Autor: ~Look [31.61.187.*]
    Dużo szybko zarobili. Może coś zainwestują za granica? Samo wejście tam tez kosztuje. Ja jestem za wstrzymaniem dywidendy i rozwojem. Może jakieś przejęcie które ułatwi wejście w rynek EU?
  • Re: Program motywacyjny Autor: ~nowicjusz [185.245.194.*]
    IMO mogą chcieć przeznaczyć nadwyżki na rozwój / inwestycje lub kapitał zapasowy. Poza tym wolałbym się ewentualnie miło zaskoczyć niż negatywnie, więc się nie nastawiam.
  • Re: Program motywacyjny Autor: ~Pawel [195.181.161.*]
    2 tysiące obrotu hahhaahaahaaha Pies z kulawą nogą tym się juz nie interesuje
[x]
GENXONE -5,56% 5,78 2025-09-26 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.