Widziałem już tą stronę tam jest tylko aktualna oferta ona nic nie daje. Do tego to jest inwestycja wspólna z innym podmiotem. Nie ma żadnych informacji tak jak u innych developerów o sprzedaży. Trzeba by śledzić to cały czas i zliczać. Powiedz lepiej ile było na stanie do kupienia 1 października. Nawet jak było trochę więcej to do aktywów należy dodać trochę marży z tych sprzedaży i to podzielonej na pół i doliczyć te parę groszy i tyle. Dla mnie to wszystko ma sens tylko dlatego że oni się zwijają spieniezaja i dlatego że to robią może będzie można zrobić to razem z nimi po cenie choćby zbliżonej do księgowej. Przyłączam się bo rynek trochę nie doszacowuje tego wszystkiego i tyle nie liczę na nic więcej niż to co mi wychodzi na kalkulatorze na stan 3 października i przy założeniu że skup po 23zl 33 procent akcji się zrealizuje.
Inwestycja wspólną ale na działkach które są własnością celtic i z tym podziałem 50/50 to poleciałeś.. jak myślisz skąd mieli ostatnio 180 baniek na skup skro tylko coś tam coś tam z marzy wpadło? Dlaczego znów dysredytujesz ta info co podałem? Licznik zaczął bić od 201 mieszkań ale też były lokale uzytowe i uslugowe ..wg Ciebie to nadal fake a mieszkania dostępne do kupna znikają.. rób co chcesz..docelowo wszystkie projekty nawet ten biurowy będą spieniężone bo na to jest nastawiony ten projekt pt cpd..niech każdy patrzy na swoje kalkulatory..rynek nas pogodzi
Nie sprzeczam się że 9 to dobra cena ale poddaje pod wątpliwość te opowieści że to jest warte tyle ile będzie w skupie o ile będzie. Tak jak na ostatnim skupie część się sprzeda w dobrej cenie a reszta po odcięciu spadnie tam gdzie spadnie , a gdzie spadnie to bardziej wiadomo będzie po 27 kwietnia czyli po raporcie. Spółka jest wyceniana cały czas podobnie. A więc spadnie poniżej połowy wartości księgowej która po wypłynięciu tych 70 mln będzie dużo mniejsza niż teraz.
po raporcie za 4q i 1q 2022 jeszce wiecej szkoda teraz oddawac, to nie jest ten poziom cenowy na obawy...do maja czerwca warto zaczekac , juz niewiele zostalo
Wezwanie będzie najpózniej na początku maja, więc miesiąc warto poczekać a zyski same przyjdą. Teraz sprzedaje ten co musi lub ten co nie ma wiary w wezwanie, ale to ich problem.
Po sprzedaży Urska Sky zostaną już tylko biurowce i gotówka na koncie, kwestia czy aktywa w księgach są odpowiednio wycenione, dotyczy biurowców, bo z mieszkań będzie gotówka do końca roku.
pewnie po sprzedazy ursa wychodzi 16-17 zl Kap wlasnych na kazda akcje w wynajmu moga kosic po kilka m rocznie nawet malego zysku wynajem zyska na wartosci bo kredyt dorgi wiec rezszta skupow po tym kwitniowo-majowmy
Powinno tak być, bo mieszkania zdążyli sprzedać w dobrych cenach, to wpadnie następna gotówka do kasy, teraz ważne żeby sprzedali biurowce w dobrej cenie i oddali pieniądze akcjonariuszom .
dokladnie, pytanie do jakiej ceny spadnie po wezwaniu bo na pewno zakisi,,,10-11? ale trzeba pamietac ze bedzie tylko 6 mln akcji i kosmiczne wskazniki
135 mln kapitałów własnych wartość księgowa na 3q 2021 teraz minus 70 mln zostaje 65 mln wartości księgowej. Trzeba też zredukować zadłużenie żeby proporcje zadłużenia były w porządku. Zostanie 60 mln plus jakiś tam zarobek i 6 mln akcji. A że tu nigdy cena nie jest zbliżona nawet do wartości księgowej i jest zawsze niżej połowy więc przedział między 5 a 6 zł jest odpowiedni po zakończeniu wezwania. To i tak jest zarobek przyzwoity więc to mam i w tej cenie można kupować. Ale to też pod warunkiem że wezwanie będzie miało parametry takie o jakich się pisze .
Sprzedam swoje 3 akcje po 23, 5,i 5 zł razem daje 33 zł . Teraz można kupić 3 akcje po 26 zł ot tyle zysku. Może trochę więcej przy ryzyku że wezwania nie będzie albo będzie miało gorsze parametry.
Ciągle nie doliczasz sprzedazy i zysków ze sprzedaży ursa od października i robisz to chyba celowo którą znacznie podniesie KW na koniec 2021 i q1 2022..to na q3 masz wycenione w koszcie wytworzenia(beż marzy ze sprzedazy) a sprzedało się od tamtego czasu co najmniej 150 mieszkań i kilka lokali użytkowych.. poza tym najmy będą dawały niezle przepływy w latach przyszłych i wycena pozostałych akcji po 5 zł jest lekka przesada...ja bym raczej obstawiał 10 zł.. fakt..w jednym się zgadzamy..rynek wycenia te akcje bardzo nisko
napiszcie lepiej jak oceniacie szanse na skup musi być zgoda zarządu w tej chwili oceniając po kursie skupu nie będzie jak jednak będzie łądnie to rozgrywają zbierając poniżej 9
po przegłosowaniu mają też długi termin do 31 stycznia 2023 jak by się okazało ze są jakieś braki z gotówką , nie podoba mi się termin walnego 25 kwietnia 2 dni przed raportem rocznym ale co by nie było obecna cena to promocja chociaż jak odwołają skup możliwe 6-7 zł . Po ogłoszeniu skupu po 23 zł spokojnie kurs urośnie na 14 zł myślę ze warto zaryzykować i zostać na dłużej
masz racje, moze nie byc skupu, to jest czynnik ryzyka dlatego dzis jest 8xx zamiast 12-14 ...jak nie przejdzie w kwietniu to bardzo duze szanse na skuip np w czerwcu bo to jest raczej oczywista oczywistosc ...ale jakies perturbacje moga byc..w 6 zl nie wierze, w 7x realne
No właśnie Panowie...wszystko uklada się zbyt idealnie żeby było prawdziwe:)..I wg mnie to jest ten czynnik ryzyka:) oczywiście też dla mnie wezwanie to bazowy scenariusz a później po spadku kolejna decyzja czy zbierać i czekać na kolejne za n mcy czy uwolniony kapital przenieść gdzieś indziej
Wg mnie tylko 3..Iris, Aquarium i solar który ma być przerobiony ma mieszkania..wszelkie informacje w necie...łącznie kilkadziesiąt tysięcy powierzchnia biurowych które są teraz w cenie do wynajęcia.. Ursa sky only 16 flats left
Jeśli zostały im te trzy biurowce to razem jest to około 27000 M2 powierzchni do sprzedaży, wydaje mi się że aktywa w bilansie są sporo zaniżone, biorąc pod uwagę obecne ceny w Warszawie.
Wszystkie nieruchomosci pod wynajem są w raporcie jako aktywa inwestycyjne . Wycena tych aktywów jest wycena dochodowa a więc jakieś tam przyszłe przepływy pieniężne razy jakie tam przeliczniki . Będą większe stawki będzie się uaktualniać wycena . Wycena jest robiona raz na rok. 27 będzie wiadomo więcej. Jeśli spółka nie zamierza sprzedawać to taka wycena jest uzasadniona. No ale jak podejmą decyzję o zmianie przeznaczenia co ma nastąpić to pewnie przekwalifikuja rodzaj aktywa. Reszta wyceny są zaniżone oczywiście bo uwzględniają koszty produkcji nie uwzględniając wzrostu wartości nieruchomości. Główne koszty ponoszone były jeszcze za rozsądnych cen materiałów a sprzedaż następuje w ostatnich kwartałach a więc w najwyższych cenach. Zawsze tak jest że to jest niedoszacowane i zapewne spieniężył by to za większą kwotę niż widnieje. No chyba żeby ceny nieruchomości spadały. Po za tym ceny wezwań nie biorą się z niczego są skorelowane z własnością księgowa i są o grosze wyżej niż aktualna wartość księgowa. Są jeszcze znane inne fakty ale ja jeszcze kupuje więc o nich może za jakiś czas.
Kret..wyceny są takie jakie chce spółka o ile nie są rażąco odjechane..jeden parametr typu benchmark , stopa dyskonta, koszt pieniądza i Waac lata jak chcesz i audytor łyka wszystko...patrząc na to się dzieje zwłaszcza w wanie to jest to jednak razocao nisko..nie ma wcale obowiązku robić wyceny co roku...każda wycenę można obronic:) jedynie co pokazuje kondycję tego biznesu to przepływy pieniężne i to oddaje ile to wszystko wycenia rynek:) także tego tam..uchyl Rąbka tajwmnicy o czym myslisz
Zakładając , że spółka sprzeda wszystkie swoje aktywa biurowe to 27000 M2 po 20000 zł daje 540000000 zł plus mieszkania z urska sky minus kredyty to sporo więcej niż dzisiaj jest wykazane w księgach.
Coś mi się zera chyba przestawiły. Ile to jest dokładnie warte tego nikt z nas do końca nie wie ale nie o to chodzi . Ważne jest że oni to sprzedają i wypłacają pieniądze . Inaczej to moglo by być warte dużo ale nikt by nigdy tego nie liznął tak jak to jest na wielu spółkach. A ja tak tylko przesledzilem wszystko co się działo w związku z wezwaniami to odwołanie walnego w tamtym roku potem walne w czerwcu manewr z odłożeniem umorzenia akcji obecne umorzenie daty terminy i wszystko mi się ładnie składa.