• KE i eksperci rozwój OZE – podwojenie produkcji biometanu do 2030 Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    https://www.money.pl/gospodarka/biometan-zamiast-rosyjskiego-gazu-odpadki-i-obornik-moga-pomoc-w-walce-z-putinem-6753190782994944a.html 

Pewnie będzie na to dodatkowa kasa z UE.

Dla leniwych:
    W Polsce można by rocznie produkować około 8-10 mld metrów sześciennych biometanu. Potencjał mamy bardzo duży. Problem leży gdzie indziej. W kraju mamy ledwie 300 biogazowni, wobec 7 tys. np. Niemczech, i ani jednej do wytwarzania biometanu. KE, jak i polscy eksperci, wskazują, że rozwój OZE – w tym podwojenie rocznej produkcji biometanu do 2030 r., to ważny krok w kierunku uniezależnienia się od rosyjskiego gazu.
  • Re: KE i eksperci rozwój OZE – podwojenie produkcji biometanu do 2030 Autor: ~Qbq [83.25.105.*]
    Ciekawy artykuł.
    Te Ptaszkowice to właśnie chyba ten kierunek i cos tam było ze inne lokalizacje tez są obrabiane przez COMPR, prawda?
    Szkoda tylko ze brak info żadnego od COMPR, chyba ze będzie cos więcej w raporcie na koniec kwietnia - oby …
    Ale jak zaczną być info to podobnie jak fabryka baterii … będzie się działo.
  • Re: KE i eksperci rozwój OZE – podwojenie produkcji biometanu do 2030 Autor: ~Der [178.235.146.*]
    Budowa fabryki to koszty
  • Re: KE i eksperci rozwój OZE – podwojenie produkcji biometanu do 2030 Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Qbq budowa Ptaszkowic ma ruszyć pod koniec II kw. przynajmniej tej pierwszej części 6,6MW na które jest już pozwolenie... nie wiadomo kiedy dostaną warunki przyłączeniowe na pozostałe 35MW
    Poza Ptaszkowicami mają oczywiście jeszcze 7 innych lokalizacji. Niestety nie wiemy czy tą wirtualną elektrownie hybrydową to wybiorą z tych projektów czy też te 8 lokalizacji jest to co ma być developowane tylko na sprzedaż.
    A tą biogazownie skojarzyłem bo dawny Pozbud miał kiedyś budować coś takiego na Ukrainie.
  • Re: KE i eksperci rozwój OZE – podwojenie produkcji biometanu do 2030 Autor: ~Qbq [83.25.105.*]
    Kr - ze Ptaszkowice maja ruszyć od połowy roku to było jakieś espi?
    Ogólnie z tego co pamietam - przynajmniej tak to zrozumiałem - COMPR w tym temacie zajmuje się developerka czyli projektuje, buduje i sprzedaje przypuszczam ze buduje dla kogoś lub w międzyczasie szuka nabywcy. Towar będzie chodliwy - patrz artykuł który wkleiłeś na początku watku, wiec i przychody i zysk powinny być dobre jeśli nie bardzo dobre :)
  • Re: KE i eksperci rozwój OZE – podwojenie produkcji biometanu do 2030 Autor: ~Zakar [37.47.89.*]
    Było to w jakims wywiadzie prezesa że do końca pierwszego półrcza rozpoczna budowe farmy fotowoltaicznej w Ptaszkowicach.
  • Mój Prąd 4.0 od 15.04.2022 Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Nabór wniosków w czwartej odsłonie programu "Mój prąd" rozpocznie się 15 kwietnia tego roku – poinformował wiceminister klimatu i środowiska Ireneusz Zyska.  Dodał, że budżet programu to 350 mln zł, ale resort jest gotowy do jego powiększenia. "Wnioski o dofinansowanie w programie +Mój prąd 4.0+ będzie można składać od 15 kwietnia.

W zakresie magazynowania energii elektrycznej prawdopodobnie w regulaminie pojawi się dolna granica pojemności magazynu energii - na poziomie 2 kWh. Poza instalacjami fotowoltaicznymi i systemami magazynowania energii będzie można otrzymać również częściową refundację środków za systemy zarządzania energią, ale tylko w sytuacji, gdy poza fotowoltaiką w systemie znajduje się również magazyn energii. 

Maksymalna wysokość dofinansowania instalacji ma wynieść do 20,5 tys. zł połowy kosztów kwalifikowanych, z czego dofinansowanie do samej instalacji fotowoltaicznej ma wynieść 4000 zł. Dodatkowe dofinansowanie będzie można otrzymać do dodatkowych elementów instalacji, do magazynowania ciepła czy do magazynowania energii. Według Zyski w nowej odsłonie programu "Mój prąd" koszt instalacji fotowoltaicznej powinien się zwrócić po 7,5 roku.
  • Re: Mój Prąd 4.0 od 15.04.2022 Autor: ~Ponton [89.72.29.*]
    KR i co? jak fabryki długo nie będzie, a umowy o magazyny energii z Singapuru brak
    a poza tym najpierw musicie się uporać z sypaczem ciekawy który fund sypie? kto tak blokuje kurs
  • Re: Mój Prąd 4.0 od 15.04.2022 Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Dnia 2022-04-04 o godz. 22:09 ~Ponton napisał(a):
    > KR i co? jak fabryki długo nie będzie, a umowy o magazyny energii z Singapuru brak
    > a poza tym najpierw musicie się uporać z sypaczem ciekawy który fund sypie? kto tak blokuje kurs

Ponton niech sypie kto chce .... nie obchodzi mnie to ... i tak dobieram jak mogę.
    Skąd wiesz na jakim etapie są przygotowania do handlu magazynami energii z Azji ?
    Zaczną sprzedawać to może poinformują ale przecież to nie jest istotna informacja wiec nie muszą !
    Ponton ja pamiętam jak sypali po pierwszej informacji o wejściu w OZE.... zasypywali ludzi akcjami po 1,80-1,90
    non stop były ukryte zlecenia, cały listopad 2020 zasypywali wszystko co mogli każde moje zlecenie kupna wchodziło ... i co ??
    Naprawdę sądzisz że Ci co tak zasypują wszystkich kupujących zawsze wiedzą co robią ?
    A tak poza tym ... ? Ponton dlaczego tu wracasz już się pożegnałeś ze spółką i z nami.
  • Re: Mój Prąd 4.0 od 15.04.2022 Autor: ~Qbq [83.25.105.*]
    Bo Ponton jest akcjonariuszem i będzie wiecznie biadolił dopóki kurs nie zacznie nonstop rosnąć i najlepiej od dziś bo on tak chce.
    I wogole dlaczego nie jest tak jak ob chce ze PKP się kłania na dzień dobry compr i ze już nie skończyli fabryki itd itp
    Myślałem ze już Pontona nie ujrzymy ale jednak będzie dalej się tu wałęsał jak s..d po gaciach i biadolił.
    Żeby jeszcze z sensem to niech by sobie nadawał w kontrze, ale ….
    Qbek szykuj się na zanurzenie:)
    pozdrawiam Was serdecznie
    Ja się cały czas zanurzam w wannie.
    A Właściwe się nie zanurzam, bo wymieniłem wannę na prysznic.
    A tak poważnie to kurs nie pójdzie wtedy kiedy wszyscy tego chcą.
    Gdyby miał spaść to by już dawno spadł dalej. Teraz czekamy na wyniki, bo innej siły napędowej na razie nie ma. Wyniki wydaje sie ze będą dużo lepsze niż za poprzedni roku (a może bardzo dużo zdecydowanie lepsze), tym bardziej ze musza zacząć fakturować ten kontrakt dla PKP (ale nie wagony kolego) … i z ta data powinno ruszyć, a potem będą prawdopodobniej nowe infa.
    Takie moje przypuszczenie.
    Ale najpewniej będzie tak ze jak wszyscy będą czekać na wyniki to sie nieoczekiwanie cos wydarzy wcześniej :) i to dobrego.
    A z tego niby ukrytego to bajki jakieś bo obroty są tak mizerne ze trwa wyczekiwanie.
  • Re: Mój Prąd 4.0 od 15.04.2022 Autor: ~Ponton [31.0.54.*]
    Dobrze ze dbasz o wygląd :)
    Kolejna fala idzie a że tu odbicie zdechłego kota było, więc pora na 2zl :)
    BĘDZIECIE mieć taniej niż prezesi :)
  • Re: Mój Prąd 4.0 od 15.04.2022 Autor: ~Qbq [178.37.167.*]
    Ponton
    Ale Ty mnie chcesz przestraszyć?
    Po co Ci te 13500 akcji (jeśli je masz)?
    Pastwisz się też nad samym sobą i przelewasz frustracje na innych?
    Nie pojmuję o co Ci biega ... naprawdę nie pojmuję
  • Re: Mój Prąd 4.0 od 15.04.2022 Autor: ~Ponton [31.0.54.*]
    Trzymam akcje, żeby pisać nasz compr, żeby z wami być
  • Re: Mój Prąd 4.0 od 15.04.2022 Autor: ~Zakar [37.47.184.*]
    Bez komenarza bo i co tu komentować, ale posmiać sie dało z postawy naszego najwybitniejszego akcjonariusza :)
  • Re: Mój Prąd 4.0 od 15.04.2022 Autor: ~De [89.73.145.*]
    Jak dlugo pracodawca kaze Ci uprzykrzac spolke? Przeciez juz to widac na czym polega Twoja praca
    Daj znac jak skonczy zbierac
    De mylisz sie, nikt mi nie płaci, naprawdę, nie ma mitycznego zbierającego grubasa, jest za to faktyczny sypacz
  • Re: Mój Prąd 4.0 od 15.04.2022 Autor: ~Slawek [45.11.60.*]
    Co za bał......
    Nie ma zbieracza, ale jest sypacz. To jak jest sypacz to kto kupuje?

Jest po prostu rynek. Ktoś kupuje, ktoś sprzedaje.

P. S.
    Za 3 tygodnie wyniki za Q4. Miesiąc później za Q1
    Ponton
    Kto sypie? Jakie ilości?
    Na jakiej podstawie to domniemujesz?
    Wypowiedz się rzetelnie a nie jak dzieciak w piaskownicy.
    PS. Moim zdaniem nie masz żadnej akcji compr bo jak miałeś to trzasłem dupa przy każdym spadku, teraz zachowujesz się zdecydowanie inaczej ci świadczy ze nie masz akcji.
    Pasjonujesz się natomiast kontrowaniem wszystkich i wszystkiego bez jakichkolwiek merytorycznych argumentów, tak Cię postrzegam.
    Jak musisz to ujadaj dalej.
    Żenada zeby warzywniak raport podawał 5 misięcy po zakończeniu kwartału, brak szacunku dla akcjonariuszy
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [45.11.60.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Pracownik odpowiedzial jak potrafi
    wiesz co jest nalpsze ze ty tak sobie to wyjasniasz, aa ja nie mam nic wspolnego z sypaniem , kto inny gnoi kurs spolki bo nie widzi perspetyw, pkp to calkowity niewypał
    ale szanuje was za to ze dalej patrzycie przez rówzowe okulary, marzycie o fabryce , nie mowicie o finansowaniu skad kasa na fabryke czy kredyt ktory jest coraz drozszy czy inne formy
    ze kurs zachowuje sie jak zachowuje nie bierze sie z nikad, i ze ktos tylko czeka zeby wywalic o jakim zbieraniu piszecie jak jest 25k na sesje volumenu
    Ponton
    Właśnie o to chodzi ze nie ma żadnego zbierania i zadnegosypania przy takich małych obrotach. Ewentualnie małe wolumenu, wpięć po co piszesz o sypaniu z ukrytego?
    Zatem ten Twój argument już wyjaśniliśmy?
    PKP to nie tylko wagony … poza tym maja duży kontrakt do zrobienia i zafakturowania z PKP to czekajmy
    Dalej
    Narzekasz na wyniki roczne na koniec kwietnia. Pamiętasz rok temu kiedy były? A pamiętasz jak piałeś z zachwytu wtedy tu na forum?
    Drogie kredyty powiadasz - dla wszystkich są drogie, nie tylko dla compr, wiec kto sieci tym wszystkim szybciej odnajdzie ten wygra.
    Ja dalej uwazam ze tak złe nie jest a perspektywy są dobre jeśli nie świetne i dopiero po realizacji się okaże.
    A za PKP z wagonami compr nie jest winne - tylko póki co nie wyszło z winy PKP
    Odpowiadaj Pontonie w nierozowych okularach :)
    Tylko błagam nie pisz o sypaniu z ukrytego …
  • Re: Mój Prąd 4.0 od 15.04.2022 Autor: ~De [5.173.64.*]
    Twoja praca polega na pilnowaniu kursu zeby nie poszedl do gory
    I znikl :)
  • Re: Mój Prąd 4.0 od 15.04.2022 Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Na Magazyn energii dotacja może wynosić 7500,00 zł

https://globenergia.pl/wp-content/uploads/2022/03/3-3-1024x576.png 
[x]
COMPREMUM -2,69% 0,94 2025-09-19 16:40:02
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe