• Ruszy się coś w końcu? Autor: ~Ew [46.204.54.*]
    Stoi jak zaczarowany mul
  • Re: Ruszy się coś w końcu? Autor: driller44 [37.47.64.*]
    Coś małe zainteresowanie na razie, ale jak ogłoszą dywidendę to się ruszy, nie bój żaby :)
  • Re: Ruszy się coś w końcu? Autor: inwestujemypl [83.10.100.*]
    Ktoś mógłby napisać developerzy sa bardzo słabo wyceniani na GPW .płacąc co roku najwieksze dywidendy i to prawda tak słabo wyceniani developerzy patrząc na podstawowy wskazni c/z nie byli wyceniani nawet w dołku w marcu 2020
    Ale wycena Atalu to przy innych wycenach developerów naprawdę buje rekordy biorąc podobną kapitalizacje czyli wycene na GPW

Develia Kapitalizacja  1 ,459 mld zysk 154 mln
    Echo Kapitalizacja, 1 469 mld zysk 189 mln
    Atal Kapitalizacja, 1, 560 mld zysk 331 mln
    oczywiście mozemy znależ developera na GPW z podobnym zyskiem jak Atal
    Atal   zysk 331 mln Kapitalizacja, 1, 560 mld
    Dom dev zysk 327 mln Kapitalizacja 2 ,549 mld

Nie znam powodów tej słąbej wyceny tym bardziej że Atal zapowiedził podony wynik za 2022 a trzy dni temy analitycy podniesłi prognozę zysku na akcje za 2022 z 6 03 zł na 6,97 zł a rynek wycenia przyszłośc
     https://www.marketscreener.com/quote/stock/ATAL-S-A-23103775/revisions/
    Musze z pokora stwierdzić że sie myliłem i nie moge uwierzyć po takich wynikach kurs stoi w miejscu mam akcje najsłąbiej wycenianego developera ale ponieważ wystrcza mi dywidenda jest mi to obojetne bo nie gram nakrótko a sprzedaje zazwyczaj po wzroscie od dołka o 200% co daje cene 102 zł
    Sam bankier podaje nieprawdziwe wskażniki Atalu widocznie komus na tym zalezy przed zebraniem akcji bo
     Atal S.A. (ATAL) - Notowania GPW - Giełda - Bankier.pl - 1
    prawdziwe wskażniki to c/z 4,7 a C/Wk 1,34
  • Re: Ruszy się coś w końcu? Autor: ~ss [91.90.115.*]
    Szczerze, to ja też jestem rozczarowany kursem po wynikach . Pytanie kiedy kurs ma wzrosnąć skoro po dobrych informacjach oraz wynikach stoi w miejscu . Widomo, że jest dobra dywidenda , ale człowiek się meczy obserwując kurs
  • Re: Ruszy się coś w końcu? Autor: ~trixi [185.246.208.*]
    Może wtedy, kiedy będzie można na powrót obniżać stopy procentowe i rozgrzewać rynek nieruchomości ? Idzie stagflacja, popyt już leci - jeżeli nie będą budować tyle co dotychczas, to i zyski będą znacząco niższe niż dotychczas i to właśnie wycenia rynek.
  • Re: Ruszy się coś w końcu? Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Dnia 2022-03-31 o godz. 22:57 inwestujemypl napisał(a):
    > Ktoś mógłby napisać developerzy sa bardzo słabo wyceniani na GPW .płacąc co roku najwieksze dywidendy i to prawda tak słabo wyceniani developerzy patrząc na podstawowy wskazni c/z nie byli wyceniani nawet w dołku w marcu 2020
    > Ale wycena Atalu to przy innych wycenach developerów naprawdę buje rekordy biorąc podobną kapitalizacje czyli wycene na GPW
    >
    > Develia Kapitalizacja  1 ,459 mld zysk 154 mln
    > Echo Kapitalizacja, 1 469 mld zysk 189 mln
    > Atal Kapitalizacja, 1, 560 mld zysk 331 mln
    > oczywiście mozemy znależ developera na GPW z podobnym zyskiem jak Atal
    > Atal   zysk 331 mln Kapitalizacja, 1, 560 mld
    > Dom dev zysk 327 mln Kapitalizacja 2 ,549 mld
    >
    > Nie znam powodów tej słąbej wyceny tym bardziej że Atal zapowiedził podony wynik za 2022 a trzy dni temy analitycy podniesłi prognozę zysku na akcje za 2022 z 6 03 zł na 6,97 zł a rynek wycenia przyszłośc
    >  https://www.marketscreener.com/quote/stock/ATAL-S-A-23103775/revisions/
    > Musze z pokora stwierdzić że sie myliłem i nie moge uwierzyć po takich wynikach kurs stoi w miejscu mam akcje najsłąbiej wycenianego developera ale ponieważ wystrcza mi dywidenda jest mi to obojetne bo nie gram nakrótko a sprzedaje zazwyczaj po wzroscie od dołka o 200% co daje cene 102 zł
    > Sam bankier podaje nieprawdziwe wskażniki Atalu widocznie komus na tym zalezy przed zebraniem akcji bo
    >Atal S.A. (ATAL) - Notowania GPW - Giełda - Bankier.pl - 1
    > prawdziwe wskażniki to c/z 4,7 a C/Wk 1,34

Dodam tu jeszcze firmę której tu nie lubicie:

Marvipol Kapitalizacja = 337,39 mln zł zysk 95.673 mln zł
    Wskaźniki C/Z = 3,5 C/WK = 0,55
    Dywidenda 1,14 zł na akcję czyli 1,14/8,14 = 0,14004914 Całe 14% dla obecnego kursu

Zobaczymy co na konferencji wynikowej powie Prezes Książek:
    PONIEDZIAŁEK, 4 KWIETNIA
    12:00 - MARVIPOL - Konferencja wynikowa Spółki
    Wideokonferencja Marvipol Development poświęcona omówieniu wyników finansowych za 2021 rok oraz przedstawieniu planów Spółki.

Kr każdy lubi Marvipol Tylko Książek podnosząć dywidendę dał wyraz gdzie ma ogłoszona polityke dywidendową Ja mam pytanie czy chociaż raz trzymał się ogłoszonej przez siebie polityki dywidendowej jak można mu wierzyć giełda dystansuje przyszłość i co marvipol zaksieguje na 2023 / Magazyn który ma byc sprzedany w 2q 2022 już poszedł na rok 2021 terminy sprzedanych w 2020 roku 700 lokali zostały prresuniete na 2023 z wyjatkiem Mokobotaniki ! ale to przychód 77 mln wiec może kupię już Marvipol w tym roku jak rynek zobaczy straszny spadek zysku i zobaczy co ma wspólnego z rzeczywistością podana prezentacja oddań na która ty siępowoływałeś do oddania na 2023 nie zaczeli dalej z tych wymienionych przez Ciebie inwestycji

Marvipol ma oferte bo sprzedaje mieszaknia które może zacznie budować w 2q 2022 jak znajdzie wykonawce po wzroscie cen żelaza Zobacz co robi Atal odwrotnie l sprzedaje po dwóch miesiacach po rozpoczeciu budowy czyli po wykonaniu najdzrozszej częsci płyty dennej bo idzie najwiecej żelaza i betonu dlatego jak z raportu wynika rozpoczł budowe w 2021 3,7 tys mieszkańa a wprowadził do sprzedaży tylko 3,3 tys mieszkń Kolega napisł że stopy procentowe i tam takie ble ble a jak to sie ma do tego że ceny wynajmu wzrosły o 50% i brakuje mieszkń a ceny idąw górę bez opamietnia
    Fundusze zagraniczne wykupiły developerów wraz z mieszkaniami i nie trafiają one nawet na rynek Trzeba byc ślepy zeby tego nie widzieć że do sprzedaży trafia coraz mniej mieszkń . Jak zyski Atalowi spadną jak ma sprzedane mieszakniana dwa lata do przodu bo sprzedał z rezerwacyjmymi 5 tys mieszkań których zyski bedzie ksiegował przez lata 2022 i 2023 a inflacja ma byc w tym roku tylko wysoka wiec w przyszłym po obniżce ludzie znów rusza na zakupy tylko nie bedzie co kupowąć bo mieszaknia które są oddawane w tym roku byłty sprzedane o 15 % drożej niż oddawane w 2020 wiec znów bedzie drogo Ale rynek wie lepiej tak jak w 2020 roku gdy nie kupował mieszlkń bo beda spadac one wzrosły Teraz też rynek nie kupuje developerów bo nie bedzie miał kto kupować mieszkń przecież przybyło 2,5 mln uchodżców a inwestorzy zagraniczni którzy mają dostęp do kredytów Euro zero procentowych to widzą w Polsce mieszkanie może kupić każdy szaleństwo wzrostu ceny wynika z braku podaży
     https://www.money.pl/gospodarka/15-tys-zl-za-m-kw-szalenstwo-na-rynku-nieruchomosci-6752391152638912a.htm

A jeszcze co do wzrostu stóp procentowych i obawy o wzrost ponieważ zdecydowana większość prognoz wskazuje, że w środę 6 kwietnia dojdzie do kolejnej podwyżki stóp procentowych. Prawdopodobnie główna stawka wzrośnie z obecnych 3,5 proc. do 4 proc.
    Na decyzję RPP czekają osoby spłacające kredyty lub zamierzające zaciągnąć takie zobowiązanie. Wyższe stopy procentowe to większe raty. Nie ma jednak sensu przeliczanie ich po stawce 3,5 czy 4 proc., bo w praktyce klienci banków już teraz płacą odsetki liczone od znacznie wyższego oprocentowania.
    W zdecydowanej większości umów kredytowych (w złotych) raty ustalane są na podstawie rynkowej stawki WIBOR 3M (oprocentowanie kredytu aktualizowane jest co 3 miesiące). Okazuje się, że jej obecna wartość to 4,77 proc. Jeszcze gorzej mają kredytobiorcy rozliczający się według WIBOR 6M (oprocentowanie kredytu aktualizowane jest co 6 miesięcy). Aktualna stawka to 5,05 proc.https://www.money.pl/pieniadze/oprocentowanie-kredytow-rozjezdza-sie-ze-stawkami-nbp-rata-powinna-byc-nizsza-o-200-zl-6753468761258528a.ht 
    Fakt Prezes książek nie stosuje się do swojej własnej polityki dywidendowej (zwiększanie co roku dywidendy z 20% w 2020 do 50% w 2023) Bo po prostu już drugi rok z rzędu wypłaca 50% twierdząc że sytuacja w firmie jest bardzo dobra a wyniki z roku na rok rekordowe.

Marvipol to nie ta skala co Atal w 2021 r. Marvipol przekazał 554 mieszkania !!
    W 2021 roku ... przekaże jak mówiłeś Moko Botanikę Resztę Uniqe Tower i Apartamenty na Kłopotowskiego 11 policzmy:
    Uniqe Tower = 160 sprzedanych a nieprzekazanych lokali - budowa ukończona
    Moko Botanika 1 = 193 sprzedane i nieprzekazane lokale - budowa ukończona
    Kłopotowskiego 11 = 71 sprzedanych i nieprzekazanych apartamentów zakończenie budowy II kw. 2022
    Moko Botanika 2 = 290 sprzedanych a nieprzekazanych lokali - zakończenie budowy III kw 2022
    Razem: 160+193+71+290 = 714 apartamentów i mieszkań
    Jak widać nawet jak 714 mieszkań nie zdoła przekazać jakichś mieszkań w tym roku to i tak trudno się spodziewać spadku zysku !!
    Co do magazynów obecnie w budowie są 4 magazyny które jak wiemy księgowane są wraz z postępem prac tyle samo co rok temu

Ale życzę Ci powodzenia w oczekiwaniu na "straszny spadek zysku":

"może kupię już Marvipol w tym roku jak rynek zobaczy straszny spadek zysku i zobaczy co ma wspólnego z rzeczywistością podana prezentacja oddań na która ty siępowoływałeś do oddania na 2023 nie zaczeli dalej z tych wymienionych przez Ciebie inwestycji"
    KR to super ja z kupnem zaczekam jednak na wyniki w tym roku Marvipolu Liczona tu przez Ciebie sprzedaż do PRS tych prawie 500 mieszkań Mokonotaniki może miec niska marżę bo cena pod klucz za 10 tys za m2 nie wyglada dobrze gdy teraz chodza w Warszawie po 15 tys za m2 w stanie developerskim ale kto wie sam jestem ciekawy napewno sprzedajac do PRS marza byłą niższa zobaczymy https://www.money.pl/gospodarka/15-tys-zl-za-m-kw-szalenstwo-na-rynku-nieruchomosci-6752391152638912a.html
    Sama wypłata wyższej dywidendy nie jest zła i przyczyniłą sie do wzrostu kursu ale czy do wzmacnia wiarygodności prezesa wątpię przecież polityka dywidendowa zakąłda wypłatę co kwartał a to ważne bo nikt by nie sprzedawał przed odcieciem bojąć się spadków po dywidendzie Sam chciałbym żeby Atal wypłacał co kwartał dywidendę Mnie naprawdę wystarczy dywidenda Atala nie wzrośie o 200% to nie sprzedam ł A sprzedam tylko dlatego że po wzroscie do 100zł dywidenda 8,5% nie bedzie taka arakcyjna
    Pieniądze rzecz nabyta miłość trudniej kuić wiec miłości w życiu osobistym pozdrawiam dovado
    Też nie planuje kupować miłości :))
    Marvipol mi pozostał od czasu jak zabrano Ronsona tez nie mam zamiar go już sprzedawać kupiłem go po raz drugi i teraz sobie potrzymam. sądzę że docelowo ta polityka dywidendowa (dywidenda wypłacana co kwartał) będzie realizowana no ale teraz prezes Książek nie chce zadowolić się 30-40% wiec przegłosowuje sobie 50% zysku raz do roku.
    Oczywiście nie wiem jakie będą wyniki sprzedaży i marże w tym roku ale były już komunikaty z aktualizacją wyceny według jakiejś tam formuły którą przyjęli w umowach z  Heimstaden Bostad zobaczymy jak będzie.
    Atal miał całkiem dobrą sprzedaż w I kw. 2022 gratulacje!
    Pozdrawiam i życzę udanych inwestycji !
  • Re: Ruszy się coś w końcu? Autor: ~ss [91.90.115.*]
    no to się ruszyło właśnie poszedł pakiet 18000 sztuk
[x]
ATAL -0,31% 64,00 2026-05-15 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.