Termin przypada na jutro. W ostatnich miesiącach data była już dawno przesuwana na późniejsze terminy. Może jest w końcu szansa, że ten przetarg zostanie rozstrzygnięty? To kto go wygra (i czy umowa zostanie podpisana) to oczywiście zupełnie inna rozmowa ;-)
Za pół godziny otwarcie ofert:
https://pkpintercity.eb2b.com.pl/open-preview-auction.html/268742/wykonanie-naprawy-okresowej-na-5-tym-poziomie-utrzymania-wraz-z-modernizacja-oraz-przegladu-p3-na-3-cim-poziomie-utrzymania-14-wagonow-osobowych-typu-609a
Dnia 2022-04-01 o godz. 14:49 ~Fan napisał(a): > Compremum oferta łącznie na ok. 374 mln zł > Pesa ok. 376 mln zł > > Kwota przeznaczona na zamówienie: 333 mln zł.
I nie jest tak, że firmy wyceniają prace zbyt wysoko, lecz PKP zbyt nisko. Jednak jak napisałem PKP te wagony wyremontować musi, więc umowy są kwestią czasu. Poczekamy, bo kierunek kursu Compremum jest znany.
Nie znam się na zamówieniach publicznych i nie wiem, czy pomimo przekroczenia budżetu mogą zdecydować się na którąś z ofert, czy muszą rozpisać kolejny przetarg.
Co do samych ofert w tym przypadku na dwoje babka wróżyła - Compremum był tańszy o jakieś 1,5 mln zł, ale termin wykonania miał o 10 dni roboczych dłuższy + dla jednej partii wagonów Pesa miała chyba 12 miesięcy gwarancji dłużej.
Podzielam natomiast zdanie Idolka - jeśli PKP chce wyremontować te wagony to muszą sypnąć więcej $$$.
No jak rezygnowali z wcześniejszych ofert bo przekraczały zaoferowana kwotę, to chyba nowy przetarg,więc znowu rok przekładania. Mówiłem 10 zł na koniec 2024
Wszystko rozbija się o to czy mają prawo czy obowiązek rozpisać nowy przetarg. Jeśli są mocno przyciśnięci to być może mają prawo zdecydować się na złożona już ofertę pomimo że jest powyżej budżetu.