Cześć, może ktoś z Was przełożyć na polski.. o co chodzi z tą emisją? czy te prawa poboru będzie można sprzedać jak nie chcę kupić x1,5 dodatkowych akcji?
cześć, za 1000 twoich akcji otrzymasz 1000 PP. 1 PP będzie kosztowało 1,45 zł. (możesz, ale nie musisz je wykupić, ale polecam jednak wykupić) po zakupie 1 PP otrzymasz 1,5 akcji. (plus prawo do dywidendy, a myślę że będzie spora, bo wypłacą w ten sposób sobie kasę za Węgry) każde PP oczywiście możesz sprzedać (będzie specjalne notowanie PP)
Dziękuję za merytoryczną odpowiedz. Czyli wykupuje wszystkie prawa poboru i automatycznie zamienią mi się one na aukcje tak? Jak wygląda kupno praw poboru? na rynku ? w biurze maklerskim? Przepraszam za takie pytania ale jestem nowy na giełdzie.
jak już napisałem wcześniej, będzie specjalne, odrębne notowanie samych PP. Na tym notowaniu będzie można sprzedać swoje PP lub kupić od innych inwestorów. Samo notowanie będzie czasowe być może 2 tygodnie lub dłużej, krócej. Po zakończeniu tych notowań będziesz posiadał określoną ilość wirtualnych PP (lub nie, jeśli je sprzedasz). Wtedy należy opłacić PP w biurze maklerskim i w tym momencie z wirtualnych, zmienią się w realne akcje.
ok, juz rozumiem.. a według Ciebie istnieje ryzyko, że po tej emisji GI zciągnie akcje z giełdy i już pozniej nie będziemy mogli tego sprzedać na rynku?
istnieje duże ryzyko ściągnięcia z giełdy. Narracja idzie w tym kierunku. I być może tak się stanie, bo część inwestorów nie wykupi PP, więc free float znowu spadnie. Ale nawet wtedy zarobisz, bo będzie przymusowy wykup po 1.45 zł za akcję. Ale ściągnięcia z giełdy nie robi się w miesiąc. Będzie sporo czasu na decyzje.
Ew ściągnięcie z giełdy to pieśń przyszłości. Jest wytoczona sprawa sądowa, więc to potrwa. Do rozstrzygnięcia sprawy KNF nie powinien wydać na to zgody.
Czy w ogóle emisja dojdzie do skutku, to inny wątek. Wczorajsza uchwała pewnie trafi do sądu.
W ogóle ta wczorajsza uchwała to kolejny straszak. Ruchy GI nielogiczne: chcą ściągnąć firmę z giełdy, ale jednocześnie nowa emisja i akcje notowane na giełdzie. Po co komu taka szopka? Tylko, aby straszyć i zbierać akcje. Ewidentnej jest gra na wyr… drobnych. Mało finezyjna ta gra.
Tutaj pozostał akcjonariat, który wie, na co się pisał. Partia szachów jeszcze potrwa przynajmniej rok.
No chyba, że zagrają ceną spektakularnie. Po co wydawać ca 80m na emisję i dalej się kisić. Lepiej za tę kwotę skupić pozostałe akcje :)
nigdzie nie napisałem, że ściągnięcie jest 100% pewne. Ale jest to poważna opcja z którą należy się liczyć. W tej chwili, jest to najmniej opłacalna opcja dla mniejszościowych, ale nadal daje zarobek. Każda inna opcja, co rzadkie na giełdzie, jest bardziej lukratywna.