mamy kolejny raz zastaw na akcjach na rokicie i exolu, w sumie około 150 baniek. ogarniają finansowanie dla nowych instalacji, czy macie jakieś inne wytłumaczenie?
Za kilka lat bo będzie mega kombinat zobaczycie. Jestem tutaj od początku i spółka zawsze nawet w trudnych okresach zawsze miała super wyniki. Jedyny problem to giełda na której jest notowana. Na GPW akcjonariat nie inwestuje w takie perły tylko w balony potem traci i psioczy.
Zastaw na akcjach, to jedna z najtańszych form finansowania szeroko rozumianych inwestycji (nowe urządzenia, surowce, itd). To system szeroko stosowany z rozwiniętych krajach. To ,że Polska wchodzi w okres stagflacji, jest pewne. W czwartek pewnie "wybitny" prezes NBP podniesie stopy procentowe. Wiec raty kredytów znowu w górę. Chyba pewne. Troche pomyślcie. Ps. Nie wiem, czy podmiot posiadający (zastawiane akcje) będzie korzystał z prawa do dywidendy,? Podmioty to spółki ściśle powiązane z Rokitą. To też daje do myślenia. Uważam, że Niemcy to bardzo pragmatyczny naród....., natomiast nasi Wodzowie uważają inaczej....
I jeszcze jedna uwaga, warto popatrzeć wybiórczo na spółki. Ja mam Rokite, Handlowy, DomDev, one powinny płacić dobre dywidendy. Warto rzucić okiem na ich wykresy np. za ostatnie 3 miesiące. Popatrzcie na spożywkę, Astarta, Ksgaro, Eurocash, też jest dobrze. Szeroko rozumiana budowlankę. Ja jestem w miare spokojny, tylko jak pisałem powyżej _ j #bane, otoczenie nie daje mi spokoju.
Dnia 2022-04-04 o godz gruby. 10:50 napisał(a): > ale tych akcji nie zastawia firma tylko konkretna osoba...więc co ma piernik do wiatraka?... --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Daj spokój, poczytaj o "spółkach" giełdowych, potem pomyśl. A potem napisz.
Zastaw na akcjachSpółki Akcyjnej to ograniczone prawo rzeczowe które obciąża akcje. Zależnie od treści ustanowionego zastawu zastawnik może w ograniczonym zakresie wykonywać prawa z zastawionych akcji. Może np. pobierać dywidendy albo wykonywać prawa korporacyjne z akcji
Dnia 2022-04-05 o godz. 12:40 ~Leon napisał(a): > Normalna praktyka na tej spółce. Główny ma jeszcze inne biznesy i tak zabezpiecza ich finansowanie, proste. zwykły zastaw nic nie wnoszący dla Rokity ------------------------------------------------------------------------------ To tak jakbyś pożyczył kasę koledze, ale musisz to zrobić w "Świetle Prawa".... A mieszkacie na tym samym podwórku. Jaśniej nie można.