• Wood - rekomendacja 305 Autor: ~hazard [91.246.67.*]
    Jakby się ktoś zastanawiał, skąd wzrosty dzisiaj to pojawiła się rekomendacja Wood, kupuj z ceną 305
  • Re: Wood - rekomendacja 305 Autor: ~nana [91.150.165.*]
    można to gdzieć poczytać ? jakiś link ?
  • Re: Wood - rekomendacja 305 Autor: ~hazard [91.246.67.*]
    Nie pozwala mi wkleić linku
    We initiate coverage of DataWalk with a BUY rating and a price target (PT) of PLN 305/share, implying 70% upside. DataWalk is a Polish software company that has developed a unique, market-disrupting big data link analytics platform. Thanks to its technology’s numerous competitive advantages and its clear strategy, with a strong focus on growth, the company is growing its customer base rapidly and striving consistently to become a leading global link analytics software vendor. Its ultimate strategic goal is to sell the platform to a strategic investor, after 2024E. Due to its aggressive expansion strategy and clear shareholder return generation, we see DataWalk as a unique option-like investment, with potentially high returns for shareholders.
  • Re: Wood - rekomendacja 305 Autor: ~link [178.235.181.*]
    wklej bez http oraz bez www
    Nie mam dostępu do rekomendacji - jest premium. Link próbowałem okroić też nie przechodzi - podsumowanie wkleiłem całe, możesz znaleźć po tekście w google.
  • Re: Wood - rekomendacja 305 Autor: ~link [178.235.181.*]
    pisząc "Wood" masz na myśli Cathie Wood z ARK Invest ?
    Nie, wood & company - www.wood.cz
  • Re: Wood - rekomendacja 305 Autor: ~truth [185.24.197.*]
    To teraz moja rekomendacja, sprzed 2 lat: KUPUJ, sky is the limit :D, a tak na poważnie, to mówię sobie, że przy 4 cyfrach będę się zastanawiał nad sprzedażą... chociaż może się okazać, że to dopiero będzie początek prawdziwych wzrostów.
  • Re: Wood - rekomendacja 305 Autor: ~pikuś [185.216.180.*]
    cena jak z reko BOŚ z uwzględnieniem spadku PLN do $, w tym roku 300 spokojnie będzie, ale czekamy na 800+
  • Re: Wood - rekomendacja 305 Autor: noubeque [31.61.160.*]
    Wartość takich spółek jest liczona jako mnożnik przychodów. Mnożnik przyjmuje się na poziomie 50 choć warto korygować go o średnią dla rynku. Dla spółek porównywalnych (z analizy BOŚ) mnożnik wynosi obecnie około 45. Natomiast przychody są większe niż prognozowane w analizie BOŚ 30,8 a nie 26,7 w 2021. Już tylko przy tym założeniu wycena podnosi się do 283. Poza tym BOŚ przyjął ostrożne wskaźniki wzrostu (około 60%). W 2021 było prawie 100% i zarząd zapowiada na 2022 podobny poziom.

Mija IQ22 a to oznacza że wycena na dziś wynosi już 347 a na koniec tego roku będzie wynosić 567. Zakładając że ta dynamika się utrzyma, a na razie mają "niezłe branie" to łatwo policzyć że na koniec 2023 powinno być 1134, w teorii. Wszystko zależy od tego czy uda im się realizować tak dynamiczny wzrost przychodów (wg mnie w 2022 tak, 2023 raczej tak a później wzrost raczej spowolni) i od koniuktury na rynku w Polsce i w USA - może się okazać, że mnożnik z 45 spadnie na 20 (co nie jest takie nierealne) i wtedy automatycznie wycena wyniesie 252 na koniec 2022 a 504 na koniec 2023.

To takie symulacje warunków rynkowych, ale one świetnie obrazują dynamikę wzrostu wartości. Nawet jeśli założyć bardzo konserwatywne warunki to jest tu potencjał co najmniej 50% rocznie.

Reasumując: Można się bawić w obstawianie ceny ale najpewniejszą strategią jest po prostu trzymać, jeśli można, to najlepiej do końca czyli sprzedaży całej firmy choć na pewno będą się zdarzały jeszcze okazje tak jak to pisałem w styczniu przy kursie 209 (https://www.bankier.pl/forum/temat_re-czy-jest-jeszcze-potencjal-do-wzrostow,52256129.html). Jednak moim zdaniem następna korekta może się już skończyć znacznie wyżej niż obecne ceny (250?)
[x]
DATAWALK -0,92% 148,56 2026-04-02 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.