• Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~Maciek [88.151.80.*]
    Pytanie jak w temacie... czyli konkretnie czy trzeba mieć pokończone specjalistyczne kierunki, kursy czy wystarczy złożyci CV i pózniej tylko wewnętrzne szkolenie zeby zostac "doradcą".
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: rekin_ [82.160.0.*]
    Idziesz do jakiegos Provida, Novision, OVB, Eurofinanz czy innych MLMow placisz 250-350zl za koszty "szkolenia" czyt. pijanstwo weekendowe gdzies w Polsce i po weekendzie jestes doradca. I juz. To wersja soft.

W wersji hard sa 3 tygodniowe szkolenia 8:00-16:00 z zakupowaniem sporej wiedzy.
    3 miesieczne staze u boku innych agentow, egzaminy z wiedzy ubezpieczeniowej itd.

Wszystko zalezy kim chcesz byc.

• Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: 4tunat [89.77.69.*]
    Certyfikaty Międzynarodowego Doradcy Finansowego można zdobywać m.in. w ponizszy sposób :
    Współpraca z Europejską Akademią Planowania Finansowego w ramach certyfikatów Międzynarodowego Doradcy Finansowego: EFG® (European Financial Guide), EFC® (European Financial Consultant) oraz EFP® (European Financial Planner).
    Gdańska Akademia Bankowa działająca przy Instytucie Badań nad Gospodarką Rynkową (GAB) rozpoczęła współpracę z Europejską Akademią Planowania Finansowego (EAFP Polska). Na mocy zawartego porozumienia, GAB jest instytucją akredytowaną przez EAFP w ramach programu EFG. Dzięki temu osoby, które odbyły szkolenia dla pośredników finansowych i ubezpieczeniowychorganizowane przez GAB, mogą przystępować do egzaminu na Certyfikat EFG. Dotyczy to min. programu szkoleniowego pn. „Doskonalenie Kwalifikacji Pośredników Finansowych i Ubezpieczeniowych w Warunkach Unii Europejskiej” (dofinansowango ze środków Unii Europejskiej w ramach programu EFS). Honorowy Patronat nad projektem objęła Polska Izba Pośredników Ubezpieczeniowych i Finansowych, którego członkiem jest EAFP.
    Europejska Akademia Planowania Finansowego (EAFP Polska) we współpracy z EAFP Niemcy oraz European Federation of Financial Professionals (EFFP) w Bad Homburg wraz z wybranymi, akredytowanymi instytucjami szkoleniowymi w Polsce, organizuje egzaminy na międzynarodowego Doradcę Finansowego(3 etapy) :
    1. EFG® (European Financial Guide)
    2. EFC® (European Financial Consultant)
    3. EFP® (European Financial Planner).
    EAFP współpracuje z wieloma organizacjami skupiającymi pośredników finansowych w kraju i zagranicą oraz z instytucjami szkoleniowymi. Akademia akredytuje wiodące instytucje szkoleniowe w ramach swoich programów kształcenia doradców finansowych. Dla zwiększenia możliwości doskonalenia pośredników finansowych, EAFP umożliwia przystąpienie do egzaminów certyfikujących doradców finansowych, uczestnikom szkoleń instytucji akredytowanych do których należy Gdańska Akademia Bankowa.
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~klube.to.mega.idiot [79.184.145.*]
    pogadaj z klube

to expert finansowy z wieloletnim doświadczeniem
    jak będziesz miał szczęście to przyjmie cię do zespołu

podaje jego gg 3411914

powodzenia
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~dejw [62.111.231.*]
    Jeśli chodzi Ci o doradcę inwestycyjnego to 3 zdać egzamin na takowego przed KNF. Zakres materiału to 17 stron A4 - to tak w ramach ciekawostek. Egzamin podobno b. trudny:)
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: 4tunat [89.77.69.*]
    ... ?? zakres materiału ... 17 stron(9 kartek) A4 ?!?!?! ;-))) Czy Ty się czytasz czasem ?
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: szisza [195.14.4.*]
    NOM, W 1 DZIEŃ TO MOŻNA ZAKUĆ :P
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~ja [149.156.124.*]
    Tak w ramach sprostowania 17 stron to ma lista zagadnień a nie wszystkie materiały jakie trzeba znać. Lista tematów - te 17 stron zawiera tylko nazwy zagadnień takie jak:
    mikroekonomia, makroekonomia, analiza techniczna, fundamentalna, elementy prawa, matmatyka finansowa a nawet etyka. Zagadnienia do egzaminu trzeba sobie opracowac samemu albo zapisać sie na kurs (a te do najtańszych nie należą). Gdyby ktoś się chchaił podjąć zycze powodzenia :)
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~Witam [195.74.50.*]
    Człowiek uczy sie przez całe zycie jezli ten temat cie krenci to sie zaangazuj a mozesz byc lepszy nic po ukonczniu specjalistycznch jak to nazwales uczelni.
    pozdawiam
    Roberto
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~do rekina [88.151.80.*]
    Czy mógłbys rozwinać co masz na mysli pisząc o wersji hard?

Czy jest sens sie pchac na podyplomowe = 1 rok. czy moze lepiej sie skupic na jakis kursach = kilka tygodni?
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~marek [213.238.94.*]
    doradca finansowy to przede wszystkim...........OSOBOWOŚĆ......!!!
    tego zawodu nie można sie tak poprostu nauczyć, w tym sensie ze coś tam wykuję - zdam egzamin - i jestem doradca... tak to nie działa...!!!

17 stron a4 hehehe też się uśmiałem...;)

niekoniecznie trzeba tez kończyć jakies szkoły ekonomiczne czy bankowe, ważne natomiast aby interesować się czynnie tematem finansów i jakąś tam jednak wiedzę mieć, niejednokrotnie taką której nie uczy żadna szkoła... trzeba być na bieżąco z rynkiem i znać rynek...

należy pamiętać że doradca finansowy to nie zawód dla leni !!! trzeba mieć świadomość że jego nauka nigdy się nie skończy !

a nade wszystko należy pamiętać że będąc doradcą finansowym rozwiązujesz problemy finansowe klienta a nie swoje(choć też)... jesli do tego dojrzejesz... jesteś doradcą...;)
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~uważny [83.29.164.*]
    jeżeli chcesz dowiedzieć się interesujący temat . nigdy nie pytaj tego żarłacza to błędny adres- a już na pewnio pan (i) nibyryba (ps. rekin) ci nie pomoże. Jego zadaniem jest osmieszanie i wulgarna krytyka wszystkiego. Musi mieć cos do czynienia z finansami -ale z pewnościa sobie nie poradził z nimi i teraz się mści / nikomu przy nim sie nie uda. przeglądnij jego komentarze- o tym świadczą same za siebie. zresztą intekligencją nie grzeszy.
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~klubbe [77.253.247.*]
    w koncu sa tu osoby ktore widza kim jest rekin

• Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: wit85 [89.187.236.*]
    hm nie widzialem w zadnym poscie "wulgarnej krytyki" w wykonaniu rekina , widzialem za to nierzadko rzeczowe komentarze ktorych w twoim wykonaniu nie widzialem.
    Panstwo twierdzicie ze bycia doradca nie da sie nauczyc?? ciekawa teoria a efekty widoczne na naszym rynku w formie "niezależnych" doradcow zwanych sprzedawcami choc sa pewne wyjatki ktore znam i wiedze maja naprawde duza ale to juz inna historia ...
    z czy twoj nieszczelny rozum

rozumie ze mozna byc jednoczenie doradca i sprzedawca

a doradca iwnestycyjny to niby kto jest jak nie sprzedawca

oni tez tworza stategie tfi

a tfi to produkt ktory jest sprzedawany

wiem ze cie lebku myslenie boli i rekinowi moglbys w dupsko wlejsc

ale mam dosc twojej jednostronnosci

• Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~marek [213.238.94.*]
    klubbe po raz kolejny pokazujesz jaki CHAM z ciebie...!!!

doradca inwestycyjny porównywany z doradca finansowy tudzież sprzedawcą produktów finansowych buehehehehehehehe..... się uśmiałem...

czy można porównać mercedesa z maluchem... chyba nie, a jednak obydwa jeżdżą...!
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: wit85 [89.187.236.*]
    porownywanie doradcow "niezaleznych" do licencjonowanych i nazywanie tych drugich sprzedawcami ? hm popraw lepiej makijaż to moze cie wezma do telewizji reklamowac aegona a pod twoja osoba bedzie napis :
    "klubbe - PRAWIE doradca"
    fantazje chlopcze fantazje

nie jestem taki prosto myslacy jak ty

łacze fakty z rzeczywistoscia

czy można porównać mercedesa z maluchem... chyba nie, a jednak obydwa jeżdżą...!

wiec sam sobie odpwoiedziales

doradca inwestycyjny tworzy i zarzadcza ma swoje renome

a to ma wielki wplyw na sprzedaz funduszu

buhehhehe smiej sie smiej chcialbym widziec twoja mine jakbym cie gasil na zywo

szybko usmieszek by ci zszedł z tego buehhehehehhe
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~rekin [77.112.61.*]
    Gdybys kogos zgasil argumentem bylbys gosc ale ty gasisz piescia co najwyzej.
    Klubbe nie pisz o doradcach inwestycyjnych bo nie masz zielonego pojecia o tym zawodzie. A stawianie sie przez ciebie w jedym rzedzie z Kwiatkowskim czy Nejmanem nazwe zabawnym zarcikiem agenciny.
    jasne za to ty masz zielone pojecie

jak czytam takich jak ty co 2 wyzywaja od tego jakie oni maja pojecie

skad ty cokolwiek mzoesz wiedziec o mnie?? czy o innch na forach

nie obchodzi mnie twoja ignorancja w stosunku do innych
    a o doradach mam wiecej do pogadania niz ci sie wydaje

ale z rekinem to taka gadka.....on ucina inne myslenie z innej strony i innego podejscia do inwestowania

zal zal zal

No to mnie rozbawiles. Oczywiacie ze jestem oplacany przez banki masonow i o zgrozo cyklistow. Pracuje w tajnym dziale Bij zabij agenta. I placa mi 100zl od kazdego posta. Najlepiej placa mi za agencine 30zl za akwizytorzyne az 50zl.
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~marek [213.238.92.*]
    nawet ten prostak nie rozumie porównania merca z maluchem heheheh..... co za lool...
    doradca inwestycyjny tworzy i zarzadcza ma swoje renome

a to ma wielki wplyw na sprzedaz funduszu

zapamietaj to
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~ji [212.76.48.*]
    "ja z panem prezesem" - powiedział woźny :)
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~uważny [79.189.48.*]
    To w końcu napisz co robisz zawodowo? A nie baw się swoimi wyświechtanymi tekstami- powtarzasz się. Ja tylko zauważyłem przeglądajac fora- że nic innego -konstruktywnego nie masz do powiedzenia.
    Poradź mi np. co mam zrobić, żeby moje ciężko zapracowane oszczędności procentowały w miarę zyskownie ( ale nie znam sie na finansach i giełdach oraz nie chcę dawać bankom na lokaty -to przerabiałem, interesują mnie 2 rzeczy: chcę mieć na emeryturze dodatkową (sporą ) kasę ale też chcę korzystać z mojej zainwestowanej kasy w trakcie (np w pilnej potrzebie) - mam na myśli zyski a nie naruszanie kapitału. Oczywiście wiem , ze nie ma nic za darmo- ale chcę mieć prosto to wyjaśnione- nie znam się na ekonomii i tym podobnych sformułowaniach z rynku finansowego>
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~klubbe [77.253.163.*]
    no chyba nie bede ci doradzal poprzez forum

bo zaraz szakale sie zleca i beda wypominac mi jakis blad w postaci przestawionych liter

a czy ty nie zauwazyles ze jak ja pisze

oni odzywaja sie tylko tak:

hahahhahahah

albo agencina
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~maciek [88.151.80.*]
    To moze klubbe i cala reszta wroci to tematu i zaczniemy dyskutowac o konkretach a nie przekrzykiwac sie i wyzywac. Proponuje temat doradcy inwestycyjnego sobie odpuscic bo to wyzsza szkoła jazdy ale na temat zawodu doradcy finansowego pozna cos popisac konkretniej.
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~adopt. [24.228.57.*]
    moze zamiast wymyslac sobie nawzajem ktos by cos konkretnego napisal wszyscy "eksperci" macie cos ciekawego do przekazania czy tylko sie wymadrzacie na marne a odpowiedzi na pytanie (takiej konkretnej) nie widac pozdrawiam
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~klubbe [77.253.163.*]
    wejdz na Parkiet

jest szkolenie na doradce finansowego ok 2900 zł
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~mir [88.151.80.*]
    To to szkolenie co promonuja na stronie parkietu to ta wersja soft czy raczej hard?
    No i kwestia czy trzeba mieć takie szkolenie za soba czy jakies kursy zeby dostac taka prace, czy najpierw trzeba dostać prace a pozniej sam pracodawca nas na coś takiego wyśle?

Pozatym wiele razy się tu przewijała informacja o jakis kartach, stronach itp które to niby trzeba "wykuć" do zaliczenia tych kursów itp. Czy sa one gdzie dostepne na necie, żeby sobie je przejzec albo pobrać?
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~BOLESLAW [89.79.57.*]
    Dnia 2008-02-25 o godz. 14:07 ~Maciek napisał(a):
    > Pytanie jak w temacie... czyli konkretnie czy trzeba mieć
    > pokończone specjalistyczne kierunki, kursy czy wystarczy
    > złożyci CV i pózniej tylko wewnętrzne szkolenie zeby zostac
    > "doradcą".
    PYTANIE GDZIE ZLOZYC CV I KTO ORGANIZUJE SZKOLENIA NA DORADCE FINANSOWEGO ?
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: ~said [91.189.216.*]
    pieprzenie bez konretów juz od pierwszego posta
  • Re: Jak zostać doradcą finansowym? Autor: 4tunat [89.79.173.*]
    No nie koniecznie ... ;-). Na razie rzesze agentów ubezpieczeniowych, nagle przemianowanych na DF w chwili gdy T.U zaczęły mnożyć produkty czysto inwestycyjne, mogą spać w miarę spokojnie do 2010 r. Potem wchodzi w życie unijna dyrektywa certyfikująca ten zawód i trzeba będzie sporo się pouczyć i pozdawać egzaminy(mam nadzieję, że zewnętrzne). Na razie chyba najsensowniejszą drogą do certyfikatu DF(na całą Europę) są szkolenia i egzaminy organizowane przez eafp(pisałem powyżej). Można również studiować na kierunku, po którym otrzymuje się takie certyfikaty.
    Do 2010 r. powinny powstać przepisy prawa normujace zasady zawodowe DF, kwestie odpowiedzialności cywilnej(OC), jednolite procedury szkolenia i egzaminów.
    Powinny ... a czy powstaną ... ? Zobaczymy, w każdym razie kończą się czasy "złotoustnych" sprzedawców wiedzą niewiele przewyższajacych swoich nieszczęsnych Klientów.