Pytanie jak w temacie... czyli konkretnie czy trzeba mieć pokończone specjalistyczne kierunki, kursy czy wystarczy złożyci CV i pózniej tylko wewnętrzne szkolenie zeby zostac "doradcą".
Idziesz do jakiegos Provida, Novision, OVB, Eurofinanz czy innych MLMow placisz 250-350zl za koszty "szkolenia" czyt. pijanstwo weekendowe gdzies w Polsce i po weekendzie jestes doradca. I juz. To wersja soft.
W wersji hard sa 3 tygodniowe szkolenia 8:00-16:00 z zakupowaniem sporej wiedzy.
3 miesieczne staze u boku innych agentow, egzaminy z wiedzy ubezpieczeniowej itd.
Certyfikaty Międzynarodowego Doradcy Finansowego można zdobywać m.in. w ponizszy sposób :
Współpraca z Europejską Akademią Planowania Finansowego w ramach certyfikatów Międzynarodowego Doradcy Finansowego: EFG® (European Financial Guide), EFC® (European Financial Consultant) oraz EFP® (European Financial Planner).
Gdańska Akademia Bankowa działająca przy Instytucie Badań nad Gospodarką Rynkową (GAB) rozpoczęła współpracę z Europejską Akademią Planowania Finansowego (EAFP Polska). Na mocy zawartego porozumienia, GAB jest instytucją akredytowaną przez EAFP w ramach programu EFG. Dzięki temu osoby, które odbyły szkolenia dla pośredników finansowych i ubezpieczeniowychorganizowane przez GAB, mogą przystępować do egzaminu na Certyfikat EFG. Dotyczy to min. programu szkoleniowego pn. „Doskonalenie Kwalifikacji Pośredników Finansowych i Ubezpieczeniowych w Warunkach Unii Europejskiej” (dofinansowango ze środków Unii Europejskiej w ramach programu EFS). Honorowy Patronat nad projektem objęła Polska Izba Pośredników Ubezpieczeniowych i Finansowych, którego członkiem jest EAFP.
Europejska Akademia Planowania Finansowego (EAFP Polska) we współpracy z EAFP Niemcy oraz European Federation of Financial Professionals (EFFP) w Bad Homburg wraz z wybranymi, akredytowanymi instytucjami szkoleniowymi w Polsce, organizuje egzaminy na międzynarodowego Doradcę Finansowego(3 etapy) :
1. EFG® (European Financial Guide)
2. EFC® (European Financial Consultant)
3. EFP® (European Financial Planner).
EAFP współpracuje z wieloma organizacjami skupiającymi pośredników finansowych w kraju i zagranicą oraz z instytucjami szkoleniowymi. Akademia akredytuje wiodące instytucje szkoleniowe w ramach swoich programów kształcenia doradców finansowych. Dla zwiększenia możliwości doskonalenia pośredników finansowych, EAFP umożliwia przystąpienie do egzaminów certyfikujących doradców finansowych, uczestnikom szkoleń instytucji akredytowanych do których należy Gdańska Akademia Bankowa.
Jeśli chodzi Ci o doradcę inwestycyjnego to 3 zdać egzamin na takowego przed KNF. Zakres materiału to 17 stron A4 - to tak w ramach ciekawostek. Egzamin podobno b. trudny:)
Tak w ramach sprostowania 17 stron to ma lista zagadnień a nie wszystkie materiały jakie trzeba znać. Lista tematów - te 17 stron zawiera tylko nazwy zagadnień takie jak:
mikroekonomia, makroekonomia, analiza techniczna, fundamentalna, elementy prawa, matmatyka finansowa a nawet etyka. Zagadnienia do egzaminu trzeba sobie opracowac samemu albo zapisać sie na kurs (a te do najtańszych nie należą). Gdyby ktoś się chchaił podjąć zycze powodzenia :)
Człowiek uczy sie przez całe zycie jezli ten temat cie krenci to sie zaangazuj a mozesz byc lepszy nic po ukonczniu specjalistycznch jak to nazwales uczelni.
pozdawiam
Roberto
doradca finansowy to przede wszystkim...........OSOBOWOŚĆ......!!!
tego zawodu nie można sie tak poprostu nauczyć, w tym sensie ze coś tam wykuję - zdam egzamin - i jestem doradca... tak to nie działa...!!!
17 stron a4 hehehe też się uśmiałem...;)
niekoniecznie trzeba tez kończyć jakies szkoły ekonomiczne czy bankowe, ważne natomiast aby interesować się czynnie tematem finansów i jakąś tam jednak wiedzę mieć, niejednokrotnie taką której nie uczy żadna szkoła... trzeba być na bieżąco z rynkiem i znać rynek...
należy pamiętać że doradca finansowy to nie zawód dla leni !!! trzeba mieć świadomość że jego nauka nigdy się nie skończy !
a nade wszystko należy pamiętać że będąc doradcą finansowym rozwiązujesz problemy finansowe klienta a nie swoje(choć też)... jesli do tego dojrzejesz... jesteś doradcą...;)
jeżeli chcesz dowiedzieć się interesujący temat . nigdy nie pytaj tego żarłacza to błędny adres- a już na pewnio pan (i) nibyryba (ps. rekin) ci nie pomoże. Jego zadaniem jest osmieszanie i wulgarna krytyka wszystkiego. Musi mieć cos do czynienia z finansami -ale z pewnościa sobie nie poradził z nimi i teraz się mści / nikomu przy nim sie nie uda. przeglądnij jego komentarze- o tym świadczą same za siebie. zresztą intekligencją nie grzeszy.
hm nie widzialem w zadnym poscie "wulgarnej krytyki" w wykonaniu rekina , widzialem za to nierzadko rzeczowe komentarze ktorych w twoim wykonaniu nie widzialem.
Panstwo twierdzicie ze bycia doradca nie da sie nauczyc?? ciekawa teoria a efekty widoczne na naszym rynku w formie "niezależnych" doradcow zwanych sprzedawcami choc sa pewne wyjatki ktore znam i wiedze maja naprawde duza ale to juz inna historia ...
porownywanie doradcow "niezaleznych" do licencjonowanych i nazywanie tych drugich sprzedawcami ? hm popraw lepiej makijaż to moze cie wezma do telewizji reklamowac aegona a pod twoja osoba bedzie napis :
"klubbe - PRAWIE doradca"
Klubbe nie pisz o doradcach inwestycyjnych bo nie masz zielonego pojecia o tym zawodzie. A stawianie sie przez ciebie w jedym rzedzie z Kwiatkowskim czy Nejmanem nazwe zabawnym zarcikiem agenciny.
No to mnie rozbawiles. Oczywiacie ze jestem oplacany przez banki masonow i o zgrozo cyklistow. Pracuje w tajnym dziale Bij zabij agenta. I placa mi 100zl od kazdego posta. Najlepiej placa mi za agencine 30zl za akwizytorzyne az 50zl.
To w końcu napisz co robisz zawodowo? A nie baw się swoimi wyświechtanymi tekstami- powtarzasz się. Ja tylko zauważyłem przeglądajac fora- że nic innego -konstruktywnego nie masz do powiedzenia.
Poradź mi np. co mam zrobić, żeby moje ciężko zapracowane oszczędności procentowały w miarę zyskownie ( ale nie znam sie na finansach i giełdach oraz nie chcę dawać bankom na lokaty -to przerabiałem, interesują mnie 2 rzeczy: chcę mieć na emeryturze dodatkową (sporą ) kasę ale też chcę korzystać z mojej zainwestowanej kasy w trakcie (np w pilnej potrzebie) - mam na myśli zyski a nie naruszanie kapitału. Oczywiście wiem , ze nie ma nic za darmo- ale chcę mieć prosto to wyjaśnione- nie znam się na ekonomii i tym podobnych sformułowaniach z rynku finansowego>
To moze klubbe i cala reszta wroci to tematu i zaczniemy dyskutowac o konkretach a nie przekrzykiwac sie i wyzywac. Proponuje temat doradcy inwestycyjnego sobie odpuscic bo to wyzsza szkoła jazdy ale na temat zawodu doradcy finansowego pozna cos popisac konkretniej.
moze zamiast wymyslac sobie nawzajem ktos by cos konkretnego napisal wszyscy "eksperci" macie cos ciekawego do przekazania czy tylko sie wymadrzacie na marne a odpowiedzi na pytanie (takiej konkretnej) nie widac pozdrawiam
To to szkolenie co promonuja na stronie parkietu to ta wersja soft czy raczej hard?
No i kwestia czy trzeba mieć takie szkolenie za soba czy jakies kursy zeby dostac taka prace, czy najpierw trzeba dostać prace a pozniej sam pracodawca nas na coś takiego wyśle?
Pozatym wiele razy się tu przewijała informacja o jakis kartach, stronach itp które to niby trzeba "wykuć" do zaliczenia tych kursów itp. Czy sa one gdzie dostepne na necie, żeby sobie je przejzec albo pobrać?
Dnia 2008-02-25 o godz. 14:07 ~Maciek napisał(a):
> Pytanie jak w temacie... czyli konkretnie czy trzeba mieć
> pokończone specjalistyczne kierunki, kursy czy wystarczy
> złożyci CV i pózniej tylko wewnętrzne szkolenie zeby zostac
> "doradcą".
PYTANIE GDZIE ZLOZYC CV I KTO ORGANIZUJE SZKOLENIA NA DORADCE FINANSOWEGO ?
No nie koniecznie ... ;-). Na razie rzesze agentów ubezpieczeniowych, nagle przemianowanych na DF w chwili gdy T.U zaczęły mnożyć produkty czysto inwestycyjne, mogą spać w miarę spokojnie do 2010 r. Potem wchodzi w życie unijna dyrektywa certyfikująca ten zawód i trzeba będzie sporo się pouczyć i pozdawać egzaminy(mam nadzieję, że zewnętrzne). Na razie chyba najsensowniejszą drogą do certyfikatu DF(na całą Europę) są szkolenia i egzaminy organizowane przez eafp(pisałem powyżej). Można również studiować na kierunku, po którym otrzymuje się takie certyfikaty.
Do 2010 r. powinny powstać przepisy prawa normujace zasady zawodowe DF, kwestie odpowiedzialności cywilnej(OC), jednolite procedury szkolenia i egzaminów.
Powinny ... a czy powstaną ... ? Zobaczymy, w każdym razie kończą się czasy "złotoustnych" sprzedawców wiedzą niewiele przewyższajacych swoich nieszczęsnych Klientów.