Nie wiem jak to technicznie by miało wglądać ale intuicja mi podpowiada, że wszyscy chcą wykopać Ruskich ze swoich gospodarek.
Czy to zamrożenie nie ma na celu tego, żeby Ruscy nie sprzedali swoich udziałów i nie spierdzielili z kasą. Nie chcą ich wykopać i oskubać czasem. Czy nie obudzimy się w innej rzeczywistości, że spółka będzie bez udziałów rosyjskich, przejmie je ktoś inny?
Druga opcja. Może zamiast wypłacić dywidendę spółka wykupi udziały Ruskich?
Takie opcje wchodzą w grę?
Wg mnie opcja jakiejś katastrofy nie wchodzi w grę, nikt rozsądny nie zniszczy spółki. Co najwyżej będzie niepewność i kurs będzie lipny przez dłuższy czas.
Ta spółka utraciła wiarygodność na lata. Zyskałem na niej 12tysi na różnicy kursu. Nigdy nie podobała mi się struktura właścicielska tylko 20% akcji na giełdzie. Nie liczyłbym na szybkie odwieszenie notowań :)
Ja tam nie przeżywam, mam tylko 240 akcji. Szczerze, nawet mnie to cieszy, że w końcu w Europie robią porządek z Ruskimi, ja tam poczekam, miło było bo tylko jakby akcjonariuszy traktowano uczciwie. Wolałbym aby nie zawieszali kursu, nawet jakby miał być po 5 złotych. Jedni by sprzedali, drudzy kupili. Albo mamy wolny rynek albo tylko udajemy.
Gdyby kurs spadł do 5 zł. albo niżej,to chętnie powitam wykup akcji przez zarząd IRL zamiast dywidendy. W biznesie lepiej kierować się matematyką,niż emocjami. Ja spokojnie trzymam pakiet i nie panikuję.
Powiadacie prawa rynku. Tylko gdyby było po 5pln to by biadolili że KNF i GPW nic nie robili tylko się przyglądali. Zobaczcie jak biadolą na forum Energa . Tam prawa rynku nikogo nie obchodzą. Według mnie dobrze że zawiesili i jeśli wszystko się unormuje to zaczniecie notowania od tego kursu a nie 5pln :)
Nie widzisz jakie ludzie tragednie tu przeżywają, chcieliby papier odprzedać po 5 zł i nie mogą, ja bym chciał kupić po 5 zł i nie mogę. Czyli tragedia podwójna ;)