§ 30 1. Zarząd Giełdy może zawiesić obrót instrumentami finansowymi: 1) na wniosek emitenta, 2) jeżeli uzna, że wymaga tego interes i bezpieczeństwo uczestników obrotu, 3) jeżeli emitent narusza przepisy obowiązujące na giełdzie. 1a. Zawieszając obrót instrumentami finansowymi Zarząd Giełdy może określić termin, do którego zawieszenie obrotu obowiązuje. Termin ten może ulec przedłużeniu, odpowiednio, na wniosek emitenta lub jeżeli w ocenie Zarządu Giełdy zachodzą uzasadnione obawy, że w dniu upływu tego terminu będą zachodziły przesłanki, o których mowa w ust. 1 pkt 2) lub 3).
Nie popieram wojny wywołanej przez agresora z rosji. Ale blokując obrót pytam: Gdzie tu jest bezpieczeństwo i ochrona drobnych inwestorów, pytanie do KNF i GPW? Czy na tym polega kapitalizm, czytaj wolny rynek? Czy to jest centralne sterowanie, jak za minionych czasów? Ok. Jest kapitał kacapski, ale nie tylko są też inni udziałowcy i jest to wiadome wszystkim. Akcje spadły i to jest wybór inwestora, czy chce je kupić czy sprzedać, tak wygląda wolny rynek. Blokowanie obrotu, a tym samym środków przez GPW i KNF nie jest wolnym rynkiem. Zablokowane środki nie przynoszą państwu RP dochodów w postaci podatków, a pieniążki w budżecie chyba są potrzebne? Czy nie jest to nadgorliwość? Sankcje miały być dla agresora, a nie dla drobnych ciułaczy nie będących stroną w tej wojnie (próbujących w wielu przypadkach pomóc napadniętym Ukraińcom).
Dobrze napisane. Chciałbym dobrać, a nie mogę. Nie przekonuje mnie narracja, że zawieszenie leży w moim interesie. Nawet jakbym miał stracić, to stracę świadomie. Mogliby dodać do listy alertów i po sprawie.
jak jest jedna czarna owca w rodzinie to sie go nie zaprasza a tu zakazali imprezy wszystkim jedna czarna owca w akcjonariacie i zakaz imprezy dla wszystkich i dla wszystkich blokada imprezy nie takie machloje były na tej giełdzie i nie blokowali imprezy innym
Tu nie chodzi o powiązanie głównego akcjonariusza z Rosją, tylko o wiadomość o blokadzie kont firmy. Gdyby to była prawda to sytuacja dla spółki byłaby bardzo poważna, dlatego mieliśmy niedawną wyprzedaż. Jednak spółka mówi, że nic o tym nie wie... W związku z tym jest zamieszanie informacyjne, które może prowadzić do błędnych ocen sytuacji przez inwestorów i mieć wpływ na ich decyzje inwestycyjne. Dlatego GPW zawiesiła obrót i czeka aż sytuacja się wyjaśni, pójdzie oficjalny komunikat od spółki i obrót zostanie wznowiony. Tak to rozumiem. Nie chcę być jakimś obrońcą GPW ale wydaje mi się - patrząc z tego punktu widzenia - że chyba jednak podjęli prawidłową decyzję o zawieszeniu notowań.
Zawieszenie notowań litewskiej spółki Inter RAO Lietuva na warszawskiej giełdzie ma związek z postacią Igora Sieczina, szefa Rosnieftu największego koncernu naftowego w Rosji.