Dlaczego kiedyś pekao było na poziomach 200-250? Jakie były w tych latach stopy procentowe i koniunktura? Czy od tamtego czasu była emisja akcji która spowodowała zjazd cenowy?
W tamtych czasach w giełdę ładowały kasę fundusze emerytalne i złodzieje Vatu. Czasy były spokojniejsze i wszyscy pseudo-analitycy mędrkowali że w długiej perspektywie będzie tylko rosło. Ludzie w to wierzyli i pakowali kasę w giełdę bezpośrednio lub przez fundusze. To się już raczej nie wróci. Chociaż wyrosło nowe pokolenie matołków a to się wszystko przecież na chciwości ludzkiej opiera. A ta cecha nigdy nie zniknie.
Dnia 2022-03-18 o godz. 10:53 ~Tomi88 napisał(a): > "Nigdy nie przekroczył 150 zł " > > "Proszę sprawdzić historię notowań od wejścia na GPW i podać datę kiedy kosztował więcej niż 149 zł. >Liczę, że teraz uda się przekroczyć tą granicę. " > > xD
To był okres z sprzed kryzysu finansowego z 2007 roku. Huraoptymizm , pompowanie wszystkiego na maksa ( Bo przecież będzie ciągle rosnąc) Wszystko na kredyt. Akcje, złoto, nieruchomości.
Tu macie wykres bez odciętych dywidend, https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=PEKAO ustawcie sobie zakres czasowy na max. Żeby już nie wracać do szaleństwa megahossy 2007 to w latach 2013-15 kiedy hossy bynajmniej nie było, ale były dobre wyniki banków kurs bujał się ok. 2 lata w przedziale 170-200 przy zysku netto rzędu 2,7-2,9 mld - tyle musiałby zatem PEO zarobić żeby wrócić na tamte poziomy (za 2021 to było 2,17 mld zysku netto czyli wyraźnie mniej)
Ale te 135 przecież było przed wojną na UKR która spowodowała zjazd. Trzeba poczekać aż się sytuacja polityczna uspokoi, jak PEO będzie raportował po 700mln netto kwartalnego zysku (a już w IV kw. miał tylko odrobinę mniej i to jeszcze bez wpływu dużego wzrostu stóp proc.) to kurs powinien wrócić na poziomy sprzed 2015 czyli 160+.
Trzeba mieć na uwadze,że PEO było kiedyś bankiem prywatnym, bardzo dobrze zarządzanym i przewidywalnym, płacącym regularnie wysokie dywidendy. Dziś wystarczy jeden telefon i prezes melduje się na Ciemnogrodzkiej, gdzie zapadają często kluczowe decyzje. To jest obecnie bank partyjno-państwowy. W ciągu 6 lat zmienił 6 prezesów. Coraz więcej tu spekulacji niż poważnego inwestowania, mało kupuje zagranica. I tak w koło Wojtek.
kupione po 98 sprzedane dzisiaj po 108,8 . Skłoniło mnie to że nie wiadomo co z dywidendą . Wcześniej podali datę teraz nie ma daty . Lepiej się oddycha jak w portfelu dycha
ab miałeś rację co do maximum. Ja niestety posłużyłem się wykresem od 99 roku a nie historyczną tabelą notowań. Mój błąd . Niepotrzebnie wywołałem dyskusję nie sprawdzając sprawy dogłębnie. Oby wrócił choć do 3/4 tamtego maxa.