jw. I OTO ONI TAK WALCZA gobarto oficjalnie podaje ze ma 5000 hektarow własnej ziemi x 200 000 pln za 1 hektar to jest skromne minimum 5000 x 200 000 = 1 000 000 000 czyli panowie wartosc tylko samej ziemi =1 MILIARD pln nie liczac około 10 000 hektarów ziemi ktore GOBARTO-DUDA dzierzawi spadki na giełdzie beda a wartosc ziemi bedzie rosła
Co nie zmienia faktu, że sama wartość ziemi, którą posiadają, to jakieś 250 mln (nie licząc zysków z upraw ziemi dzierżawionej). A gdzie podstawowa działalność. Wszędzie trąbią, że ze spożywki teraz najbardziej pożądanym towarem są konserwy. A konserwy to z czego, z mirabelek i szczawiu? Kapitalizacja 170 mln. Cytując klasyka, to jakiś żart.
Jako, że kupuję ziemie rolne to i ja się wypowiem. Skupuję ziemie w większości średniej klasy i teoretycznie z powyższej świeżej tabeli GUS powinienem móc kupować ziemie w okolicy 50tys. zł za hektar (5zł / metr). W praktyce to fikcja. Żaden rolnik nie chce sprzedać w takiej cenie. To tylko na papierze w GUS. Realne ceny transakcyjne to 100-110 tys. mkw z hektara.
Także jeśli Gobarto ma 5000 hektarów to wg realnych cen transakcyjnych i to dla średniej klasy ziemi i średniego województwa daje ok 500 mln złotych (0,5mld). Także jeśli miałyby to być ziemie najlepszej klasy i w droższym województwie to zamiast ok 80tys (jak w GUS tabeli) byłoby z 150-160tys. /hektar czyli wtedy ziemia Gobarto miałaby wartość ok 800mln złotych.
Ten 1 mld osoby zakładającej wątek jest trochę na wyrost ale nie jest oderwany od rzeczywistości. Wszak biorąc tylko wartość samej funkcji rolnej zachowanej dla tych ziem po cenach transakcyjnych mamy 500-800mln złotych. Po cenach teoretycznych z tabeli GUS 250-400mln złotych. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre ziemie mogą byc w strefach, dla których można zmienić MPZP i wtedy zamiast 5-15zł / mkw będzie 40-100zł / mkw. Wiadomo, że nie dla wszystkich, ale nawet jeśli tylko dla 10% z tych 5000 hektrarów.
Słowem - jeśli Gobarto posiada 5000 hektarów, a wycen giełdowa to 150mln to jakieś 4-6 krotnie zaniżona. A przecież mają swoją operacyjną działalność ponad sam kapitał ziemski. Czyli cena za akcję powinna tutaj być ok 30zł i to lekko licząc. Pewnie jedna z kilku najbardziej niedowartościowanych spółek na GPW.
To jak zrobili że spółka jest taka tania?? Poświęcili na to cały intelekt władz korporacyjnych, wynajęli słupy i zainwestowali w animację obrotu??? Tak to wygląda a jak jest. Przejęcie PKM Duda to ciekawa historia.
Mam trochę hektarów w województwie dolnośląskim, chętnie Ci sprzedam po 50 tys zł za hektar. Ziemia w klasach od 3a do 5. Jest to w większości ziemia orna.
To były ceny z 2020r a teraz historyczne ceny tucznik 2.5 EUR gobarto 500 sam zysk na świniach w 2023 to 145 milionów zysku netto nie licząc produkcji to dodatkowe 120 milionów a wartości cały czas rosną tylko dla wytrwałych cena 1 akcji Duda Gobarto to nie chciane przez członków zarządu 400 pln i to jest do zrobienia w tym roku
Troll. Ale się uaktywnili-wczesniej była cisza, ale gdy zaczęło rosnąć od razu ich cała masa... Fakt znacznie taniej straszyć kupujących niż sterować kursem kiedy "chce rosnąć". Strasz strasz aż się zes..Dz ruski Trolu!!!
Kolega z branży pojawił się nagle i natychmiast, gdy tylko zaczęło sie większe zainteresowanie Gobarto i koniecznie chce wszystkich przekonać, że nie warto tu inwestować. Może ma rację ale w jego dobre intencje nie wierzę. Cedroby widzą, że czas wyciskania za bezcen się skończył i będą musieli płacić coraz więcej. Im dłużej będą czekać tym więcej będą musieli zapłacić, a był czas żeby się rozliczyć w korzystniejszych dla nich warunkach. Chytry dwa razy traci, pazerne świnie cedrobowe nigdy nie mają dość to teraz im się odbije czkawką.
Zgadza się. Z każdym dniem koszty ich prób zaniżania lub wstrzymania kursu będą coraz większe. Zasadniczo im się to kompletnie nie będzie opłacało.Per saldo będą w plecy. Rynek skupuje i moim zdaniem będzie rosło i się wartość spółki urealni, wtedy docelowo jak CEDROB będzie chciał skupić to zupełnie na innym pułapie cenowym.
od ponad 20 lat pracuję i śledzę branżę produkcji mięsa w Polsce, po prostu chciałem wam napisać jak jest naprawdę, ale skoro wiecie więcej i każda merytoryczna wypowiedź odbierana jest jako trolling, to odwołuję wszystko co do tej pory napisałem.
Jeśli poprawi ci to humor to napiszę: GOB tylko do góry, już za chwilę po 100zł, wartość majątku 2 000 000 firma niedoszacowana!!!! wcale nie ma długów więc ich obsługa nic nie kosztuje, a ceny paszy spadają, dlatego może realizować niebotyczny zysk, a 5000hha obsługują coraz tańsi pracownicy w traktorach na wodór
Moją opinię wyrażałem wyżej w postach. Zacytuję ostatni akapit.
"Słowem - jeśli Gobarto posiada 5000 hektarów, a wycen giełdowa to 150mln to jakieś 4-6 krotnie zaniżona. A przecież mają swoją operacyjną działalność ponad sam kapitał ziemski. Czyli cena za akcję powinna tutaj być ok 30zł i to lekko licząc. Pewnie jedna z kilku najbardziej niedowartościowanych spółek na GPW."
oją opinię wyrażałem wyżej w postach. Zacytuję ostatni akapit.
"Słowem - jeśli Gobarto posiada 5000 hektarów, a wycen giełdowa to 150mln to jakieś 4-6 krotnie zaniżona. A przecież mają swoją operacyjną działalność ponad sam kapitał ziemski. Czyli cena za akcję powinna tutaj być ok 30zł i to lekko licząc. Pewnie jedna z kilku najbardziej niedowartościowanych spółek na GPW."
Mam trochę hektarów w województwie dolnośląskim, chętnie Ci sprzedam po 50 tys zł za hektar. Ziemia w klasach od 3a do 5. Jest to w większości ziemia orna. Jestem zainteresowany twoją ofertą sprzedazy tych paru ha w Dolnosląskim. prv. dokumentyinfo@interia.pl
Dnia 2022-03-11 o godz. 20:41 ~kielbasa napisał(a): > oją opinię wyrażałem wyżej w postach. Zacytuję ostatni akapit. > > "Słowem - jeśli Gobarto posiada 5000 hektarów, a wycen giełdowa to 150mln to jakieś 4-6 krotnie zaniżona. A przecież mają swoją operacyjną działalność ponad sam kapitał ziemski. Czyli cena za akcję powinna tutaj być ok 30zł i to lekko licząc. Pewnie jedna z kilku najbardziej niedowartościowanych spółek na GPW." > > CZYLI TAKJAK MOWIĄ ANALITYCY mocne kupuj
Czy ktoś może sprawdzić na ile wycenia ziemię gobarto w bilansie spółki... Bo tu gozdzikowy jest podniecony... Z czystej ciekawości... Pewnie wycena jest jak za frytki...
Tak z ciekawości spojrzałem do sprawozdania korekty raportu firmy audytorskiej W bilansie / aktywa/ w pozycji grunty w tym prawo wieczystego użytkowania gruntu wartości w tys.zł
- koniec III kwartału 2021 - 7862 zł -koniec roku 2021 - 7319 zł -koniec II kwartału 2022 -7310 zł -koniec III kwartału 2022 -1929 zł
To co, sprzedali tą ziemie czy przeszacowali w dół ?
Mars jeśli to była dzierżawa dzierżawią przeszło 12000 ha to są koszty ale Duda ma przeszło 5 000 ha swojej ziemi i nie wiemy czy to jest uwzględnione w raportach o te Maćka ha jest gra
Coś zakombinowali w III kwartale ubiegłego roku, że wartość gruntów spadła z ponad 7 milionów do niecałych 2 milionów zł. Choć wiadomo było, że już przed restrukturyzacją wartość aktywów była zaniżona, bo tak zażyczyły sobie banki
NASZE DUDA GOBARTO ROŚNIE w siłę największy konglomerat branży mięsnej w Europie przejęli większość zakładów i hurtowni mięsnych w Polsce karmią już pół Polski teraz szkoły i przedszkola brawo Nasze Duda Gobarto zyski będą w najbliższym czasie 500 _-650 milionów tego już nie kryją prawie zero kredytu i zobowiązań wobec innych dlatego wyceniamy Nasze Duda Gobarto na 500-600pln
Czy jest możliwość sprowadzenia jaką wartośc ziemi jest w bilansie Gobarto całej ziemi którą posiada Duda Gobarto czyli ziemi własnej i dzierżawionej oraz ostatnio przejętej
I co ziemia drożeje kapitał zakładowy rośnie spółka konglomerat jedyna w Europie z takim potencjałem i wartości dodane ziemi 10 000 ha własnej ziemi 12 000 ha dzierżawy + gobarto 500 trzoda +spółki przejęte w ostatnim czasie +specjalne przepisy Maćka które zostały jako dobro firmy Duda
NASZE DUDA GOBARTO ROŚNIE w siłę największy konglomerat branży mięsnej w Europie przejęli większość zakładów i hurtowni mięsnych w Polsce karmią już pół Polski teraz szkoły i przedszkola brawo Nasze Duda Gobarto zyski będą w najbliższym czasie 500 _-650 milionów rocznie tego już nie kryją prawie zero kredytu i zobowiązań wobec innych dlatego wyceniamy Nasze Duda Gobarto na 500-600pln MY WYTRWALI WIEMY CO TO CIERPLIWOSC
czy cos zmieniło sie w tym temacie była jakas przecena na wartosci ziemi PRZECENA NIE ALE wzrosty chyba o jakies o 20-30% no to akcjonariusze NASZA PERŁA DUDA GOBARTO jezcze wzrosła o 20 -30 % jeden MILIARD to juz nieaktualne za chwile bedą wyniki zobaczymy czy cos zmieni sie w tym temacie
Nie podniecajcie się tak ceną ziemi. Ten kto wycenił hektar ziemi ornej na 200 tyś całkiem nie wie co pisze. Wartość ziemi ornej zależy od wielu czynników, podstawowa to klasa ziemi i jest 9 klas. Za najlepszą I klasę trzeba zapłacić od 110tyś do 50 tyś zależy od regionu. Jednak I klasa ziemi to jest na niewielu gruntach, średni trzeba liczyć III klasę i tu cena wynosi 90-50 tyś. Są rejony Polski gdzie występuje tylko słaba ziemia IV-VI klasy. Niedawno mój znajomy kupił ponad 2 hektary słabo klasowej ziemi i zapłacił 60 tyś. Ta ziemia jest bardzo słabej klasy lecz leży we wsi (siedlisko rozwalone budynki), idzie przez wieś elektryczność i wodociąg. Kupione żeby postawić sobie tam domek, jest siedlisko więc może tam stawiać dom, czyli nawet to można liczyć jak działka budowlana na wsi. Wracając do sedna sprawy to jeżeli średnio policzymy grunty orne po 80 tyś to i tak bardzo wysoko. Jeżeli coś wyliczamy to róbmy to realnie. Bez problemu każdy może sam sprawdzić wartość gruntów ornych w necie. Nie zaniżam wartości firmy Gobarto tylko uświadamiam że nie każdy kto napisze tu bzdurę ma rację. Ta firma jest bardzo wiele warta i od wielu lat posiadam kilkanaście kilo jej papierów czekając na rzetelną cenę.
Faktycznie nie ma co się podniecać tą ziemią. Tak naprawdę chyba nikt z nas do końca nie wie ile tej ziemii mają(ja słyszałem o 5000 ha, ktoś inny wspominał o 15000ha) w jakich klasach w jakich lokalizacjach o jej wartości możemy tylko spekulować-myślę, że bezpiecznie możemy przyjąć 400-450mln. Ale ziemia dziś to specyficzne dobro- można powiedzieć że bardziej jest to bezpieczna lokata kapitału niż dochodowa inwestycja. Przy wycenie całej spółki wartość ziemii powinno się obliczać metoda porównawczą, a resztę działalności metodami dochodowymi.
To co, panowie jaką wartość ma na dzień dzisiejszy ziemia w ilości 5000 ha w Polsce. Ciekawe wpisy były Goździka, godne poczytania. Może pan Goździkowy odniesie się do tego tematu po paru latach pozdrawiam wytrwałych