• popyt Autor: ~Mercik [5.173.122.*]
    Jest popyt i są wzrosty !.
    Wszyscy wiedza , że to wspaniała spółka i da zarobić, dlatego kupuja jak szaleni !
  • Re: popyt Autor: ~Mercik [5.173.122.*]
    I weź tu pozbądz sie człowieku 27k !
    Nie ma jak !
    czarna rozpacz

• Re: popyt Autor: ~Mikus [213.134.176.*]
    To warto się pozbywać takiego pakietu... ?
  • Re: popyt Autor: ~wuj91 [91.198.217.*]
    Dnia 2022-03-08 o godz. 14:20 ~Mercik napisał(a):
    > Jest popyt i są wzrosty !.
    > Wszyscy wiedza , że to wspaniała spółka i da zarobić, dlatego kupuja jak szaleni !

normalnie łeb urwało :):)
  • Re: popyt Autor: ~bogus [83.23.240.*]
    Zarząd „NOVITA” S.A. z siedzibą w Zielonej Górze (dalej „Spółka”) niniejszym podaje do wiadomości szacunkowe wyniki Spółki za rok 2021:

Przychody netto ze sprzedaży produktów,
    towarów i materiałów: 221 425 tys. zł

EBITDA: 66 814 tys. zł

Zysk netto: 49 759 tys. zł

Przedstawione wyniki mają charakter wyników szacunkowych, niezaudytowanych i do dnia publikacji jednostkowego raportu za rok 2021, tj. 8 kwietnia 2022 roku, mogą ulec zmianie.
  • Re: popyt Autor: ~eddc [185.58.49.*]
    spory spadek rentowności dlatego kurs spadł z ponad 200 zł na 150 zł . może niżej nie spadnie

w zeszłym roku 53 mln przychodu i 14 mln zysku
    teraz 54 mln przychodu i 8 mln zysku

ale na tle innych spółek i tak niezła rentowność
  • Re: popyt Autor: ~dami [46.134.73.*]
    Jestem za tym ,aby nie mówić o spadku rentowności między kwartalnej a raczej rok do roku o wzroście jej dynamiki do poziomu ~125%/
    49mln:40mln./ dlaczego? -ano dlatego, że finalnie mamy dodatkowe 4 zł dla dywidendy za 21, których poprzednio z samego tylko zysku żeśmy nie mieli.Dalej, dywidendy Novity weszły już w krwiobiegach giełdy tym bardziej rysuje się 20 ka do wypłaty czyli 10% od 200 zł a mamy dopiero 150. Dlatego mój target jest niezmienny ,a każdy kto jest innego zdania musi z akcjami Novity robić według siebie szczeg. m.in. z powodu Władimira Władimirowicza. Ale jedno chcę przypomnieć jak się zaczęła inwazja Lubawa dostała info o zleceniach wojennych I w tym momencie nikt na to nie patrzył a kurs poszedł chyba finalnie z 1 do 5 zł. Bo na giełdzie kupuje się przyszłość
  • Re: popyt Autor: ~Re [188.147.65.*]
    No właśnie a wynik ten jest powtarzalny?
  • Re: popyt Autor: ~ed [93.181.147.*]
    wynik ni jest powtarzalny. On jest z roku na rok lepszy...

;)

dziś dobrałem
    Ale co dobrales 20 akcji , w maju okaże się co dalej bo teraz widać spadek przychodów
    Niecałe 9 mln za IV kwartał czyli tendencja spadkowa.
    Chyba nie tego oczekiwano .
  • Re: popyt Autor: ~rewizja [31.60.118.*]
    Szczyt na Novicie za nami, wyniki będą nie do powtórzenia.
  • Re: popyt Autor: krool44 [188.121.25.*]
    Przewidujesz dywidendę 20zł??
    Po wypłacie w grudniu kasa moze sie napełnić do połowy roku , wiec nie bedzie to wiecej niz 7-10 złotych plus to co wypracuja w II połowie roku . Jednak dziś prognozować co bedzie za pół roku to jak wróżenie z fusów.

• Re: popyt Autor: ~dami [46.134.123.*]
    Nie pozostaje mi nic innego jak na to liczyć. Czy to nastąpi w jednej czy w dwóch ratach pewnie jak poprzednio to wszystko jedno. Ale dla mnie nic się nie zmienia.
  • Re: popyt Autor: ~BalticAndy [46.205.140.*]
    Aktualnie możemy kibicować, aby Pan Prezes korzystnie odnalazł się w nowych makro-realiach.
    Po czynach poznamy go już w maju.
  • Re: popyt Autor: ~dami [5.184.248.*]
    Jeśli mają na uwadze dobre czyny to powinni szepnąć coś jakiejś gazecie od czasu do czasu, przecież jest tam dział komunikacji PR a prezes jest taki za dyskretny i nic nie chce gadać. A przecież było o czym mówić, maszyna zrobiła zawrotną karierę jak rzadko, wyniki zwielokrotnione itp etc. Pierwszy raz takie coś widzę. Nie dziw się, że wegetujemy jak miernoty i czekamy na reanimacje i jeszcze przez nieuwagę damy się zaszczepić...
    Za 3 tygodnie bedzie opublikowany list od prezesa jak co roku , gdzie naświetli sytuację i być moze poda kierunki rozwoju firmy. Za 2 miesiące zapadnie decyzja co do wypłaty dywidendy .
    Nie narzekałbym zbytnio na obecny kurs czy wolumeny. Wiadomo przecież ,ze dywidendy z ostatnich 13 lat to juz prawie 60 pln a akcji w arkuszu stoi naprawdę mało. od poczatku roku poszło 10,5 tys akcji a jeszcze kwartał się nie skończył . Rok temu było tylko 4k wiecej i kurs jest bardzo podobny . Ktos wykorzystuje słabsze wyniki pod akumulację .
  • Re: popyt Autor: ~dami [5.184.213.*]
    Ja Ci powiem tak,dział zbytu się wyrabia na poziomie zamówień stąd inwestycja chyba poczeka. ~20 zł powinno być ogłoszone z jednym tylko dniem dywidendy a wypłacone w dwóch ratach tak jak w Kętach. Czemu mówię tak jak w Kętach? Kęty prawdopodobnie wypłacą powyżej 50 zł czyli dwuipółkrotnie niż powinno być u nas a kurs będą mieli około 700 jak się nie wydarzy kataklizm albo wojna. Gdy podzielić teraz 700 przez 2,5 to z uwagi na fakt że dywidendy Novity już są w krwiobiegu giełdy to kurs teoret.winien być ca 280 zł. Kęty aktualnie mają 580 czyli brakuje im do pułapu 20%, nam brakuje 100%. Stąd optymizm w kwestii przyszłego wzrostu kursu. Tymczasem ekonomicznie i finans. firmy są porównywalne ze wskazaniem na Novitę. Inna jest tylko sytuacja własnościowa i dlatego PR tu kuleje. To są oczywiście rozważania czysto teoretyczne poprzez porównanie i oby się spełniły.
    inwestycja moze by w zupełnie nowej technologii pod zupełnie inne produkty . Co do zamówień to widać że wzrosły koszty których nie da sie od razu przerzucic na klientów. Do inwestycji sa potrzebne projekty unijne a wiadomo jak teraz to jest blokowane.
  • Re: popyt Autor: ~Mercik [5.173.113.*]
    Niedługo spadek <100
    Nie ma zmiłuj
    kto nie sprzedał jak było >160 ten niech podziękuje bogusowi, który jest zakała Olsztyna
    Raport za I kwartał jest lepszy niz suche wyniki przychody i zysk netto. Nie wolno zapominać ,ze Novita ma warunki do osiagania wysokich zysków co wielokrotnie pokazała , nawet przed inwestycją . Wypłacane dywidendy sa jednymi z najwyższych na GPW a i teraz mozna liczyć na 5-6 złotych za I półrocze a drugie to sie okaże od sytuacji na świecie .
  • Re: popyt Autor: ~Rety [37.30.108.*]
    Jednak rynek ma nieco inne zdanie a ten się zazwyczaj nie myli, więc to puste frazesy
  • Re: popyt Autor: ~dami [31.61.176.*]
    To znaczy tak, ja myślę że w tym wypadku rynek się myli bo rynek bardzo często się myli na krótką metę a tutaj nam o to chodzi. Nie zdziwiłbym się n.p. gdyby dywidenda oscylowała wokół 15 zł a nawet więcej ponieważ spółka i tak osiąga stosunkowo duże zyski i jeśli zrezygnuje z inwestycji bo na co te pieniądze trzymać /a jest tam 20 zł które tracą z dnia na dzień/. Wszystko zależy od Tabazy i JP. Z tym, że każdy kto jest przeciwnego zdania niż moje, może mieć rację bo tu tylko można polegać na intuicji A ta często zawodzi. Jak na razie nie zawodzi tylko moja formuła: przykł.8 zł zysk roczny razy 20 dodać 53 zł WK i to wszystko podzielić przez 2 to daje kurs 105-110. Od 3 lat tą formułą liczę w miarę postępów Novity przed i po nabyciu maszyny tu przy kolegach i zawsze się sprawdzała. Przykładowa dywidenda też jak wyżej na pewno by to jeszcze podniosła ,gdyby się sprawdziła. Poczekamy zobaczymy
  • Re: popyt Autor: ~dami [31.61.176.*]
    Przy czym myślę, że 8 zł to jest minimalny zysk p.s.na 2022 ale ostatecznie, co się tam będzie działo, nie wiadomo. Dlatego przyjąłem 8 zł
  • Re: popyt Autor: ~Rumpel [92.40.172.*]
    Jeśli 8 to minimum to musi być już tylko lepiej. Optymistyczne. Sami piszą że popyt spada więc cen nie mają jak podnieść a koszty rosną. Stara maszyna to działa już chyba tylko po to by ludzie pracę mieli bo zysk symboliczny. Zobaczymy jak będzie jak dalej koszty wzrosną. Też mam nadzieję że jednak dywidenda będzie przyzwoita bo trzymanie na koncie nic nie daje a może pomóc utrzymać kurs. A miało być tak pięknie. Miejmy nadzieję że to okres przejściowy i szybko Novita zacznie wracać do przyzwoitej marży/zysku.
    Trzeba przeliczyć 4 i 1 kwartał na piechotę , bo jak widać Notoria tego nie robi z niewiadomych przyczyn. Za duzo było w raporcie rocznym rozbiezności a teraz jest wszystko wyprowdzone tip top . Na pewno jest to pokłosie grudniowej dywidendy , bo jednak wyniki ubiegłoroczne nie pokryły tego co wypłacili . Kredyt w I kwartale spłacony . Gotówka co była na koniec roku pewnie poszła na ten cel plus 2,5 mln z obecnego kwartału. Maja jeszcze ok 6 mln wiecej wzgledem zeszłego roku w zapasach . 8 złotych rocznie to chyba nie po to kupowali maszynę . Na starej rekord był 6,76 a tu mówimy za prezesem o wzroście niemalze 4 krotnym produkcji . tego jeszcze nie osiagnieliśmy , wiec wszystko przed nami. W cenie Novity mamy już 55 mln na dywidendę . przy cenie 100 złotych która pewnie zobaczymy bedzie to oznaczało ,ze firma kosztuje tylko 195 mln . Przy 50 mln mln zysku da to c/z ponizej 4 . Pytanie tylko kiedy powrócimy do takich zysków. , ale nawet przy 25 mln zysków rocznie które uwazam za minimum daje to 10 złotych dywidendy. w 4 kwartale kiedy wypłacono 9,20 ruszaliśmy dokładnie z tego samego poziomu gotówki jaki jest teraz.
  • Re: popyt Autor: ~Rety [37.30.108.*]
    Rozumiem wasz punkt widzenia ale to życzeniowe prognozy , dzisiaj to napisali wprost . Progres był i się zmył więc ten rok to bida a przyszły to już wariactwo prognozować więc zniżka do poziomów przywołanych wydajesie być bardziej niż realna....
  • Re: popyt Autor: ~dami [31.61.186.*]
    Jeśli przyjąć za miernik roku 1 q ×4, to tak jak mówię, 8 zł to jest z niedomiarem, tymczasem ktoś wyżej się obraził...
    Start w IV kwartał 2021 odbywał sie z poziomu 5,5 mln gotówki . W IV kwartale wypłacono 23 mln dywidendy przy tylko 8,9 mln zysku netto . Brakowało w dniu wypłaty 9 mln więc wzięto dokładnie tyle kredytu bo na starcie IV kwartału było 1,2 mln zadłuzenia a na koniec roku 10,2 mln. Jednak w IV kwartale pojawiło się na koncie Novity aż 25 mln nowej gotówki . W raporcie rocznym pojawiły sie duze rozbiezności wzgledem lat poprzednich , a po rozliczeniu I kwartału te rozbiezności znikają i raport jest czytelny i na plus wychodzą jeszcze zapasy wyzsze o 6 mln niz na koniec roku 2021 . Znika zadłuzenie 10 mln a start w II kwartał 2022 odbywa sie z poziomu 5,5 mln gotówki . Zobowiazania sa takie same jak rok temu a aktywa obrotowe sa mniejsze o 10 mln . Stan gotówki byl rok temu 22,5 a teraz jest 5,5 mln. Nadrabiamy prawi 9 mln które tkwia w zapasach wzgledem I kwartału 2021.
    W raporcie za I kwartał mozna powiedzieć brakuje tylko 10 mln czyli 4 złote na akcję względem I kwartału zeszłego roku. https://forum.parkiet.com/images/smilies/icon_idea.gif

Porównując raporty za III kwartał 2021 i I kwartał 2022 szczególnie aktywa i pasywa dane są prawie identyczne. Stan gotówki identyczny 5,5 mln więc skąd wzieli kase na wypłatę dywidendy ? Zysk w IV kwartale 8,9 mln a dywidenda 23 mln. . Wychodzi na to ,ze wygenerowali gotówke w IV i I kwartale w sumie 23 mln .
  • Re: popyt Autor: ~dami [31.61.180.*]
    Zakładając, że wszystko pójdzie wg. 1q 22 ,problemów z wygenerowaniem gotówki na te 20 zł p.s. z ub.r. nie ma. Ważna jest decyzja ,co główni postanowią. W Novicie jak w soczewce widać stan naszej gospodarki i inflacji w porównaniu do zagranicy bo przy kapitałochłonności produkcji ~trzykrotnie wyższej niż w tamtym roku, Mizioł nie zdecydował się na pokrycie tego kalkulacjami cen własnych, aby nie stracić odbiorców. To z kolei świadczy że jest konkurencyjność podażowa na to co robi Novita tak w kraju jak przede wszystkim za granicą. Stąd, aby powrócić do byłych zysków trzeba by było: 1/ciąć koszty tylko nie wiem gdzie 2/ albo przejść na jakiś produkt co go jeszcze za dużo nie ma 3/ czekać aż za granicą wyrośnie inflacja do poziomu naszego i wtedy wygenerować nowe kalkulacje pokrywające cały wzrost kosztów nie bojąc się utraty odbiorców.
  • Re: popyt Autor: ~dami [31.61.180.*]
    Korekta: bo nie chce mi się wierzyć, aby dział zbytu poprzez bezczynność lub bezmyślność zaniedbał zmiany kalkulacji proporcjonalnie do wzrostu kosztów tam i w stosunku do tego odbiorcy, gdzie to było możliwe zrobić.
  • Re: popyt Autor: ~dami [31.61.183.*]
    2 korekta:ma być- problemów nie ma z wygenerowaniem gotówki w wymiarze 1/2 zysku ub.r. p.s
    wg moich obliczeń ostatnie pół roku to 23 mln gotówki co wyzej wyjasniłem. Ta gotówka została wypłacona . Z raportu widać ze wzrosła % sprzedaż na rynek krajowy . Stan załogi został zredukowany o przynajmniej 10% . wolumen od początku roku niecałe 15k .

• Re: popyt Autor: ~MIKUS [82.177.5.*]
    Niech ktoś jeszcze zjedzie na 105 zł to wezmę ze 150 akcji. Chyba że po 102zł i biorę 400 sztuk.
  • Re: popyt Autor: ~dami [31.61.183.*]
    Przyjmując że będziemy mieli nie 8 a 10 zł na akcję w 20 22 to kurs wg mnie jest 125 do 130. Stąd jeśli jesteś pewien tych 10 zł i masz środki to możesz kupować za 102 lub 105. Ale ostatecznie to Ty Podejmujesz decyzje
  • Re: popyt Autor: ~Rumpel [92.40.170.*]
    Dodatkowo mamy do wypłaty prawie 20zl za ubiegły rok. Ktoś chyba uznał że już jest tanio bo chyba odbiliśmy się od dołka. Jak będzie zobaczymy. Czekamy na info o podziale zysku.
    25 mln zysku netto rocznie ?
    Nie dajcie sie zwariować .
    W zeszłym roku zrobili 25 mln w 4 miesiące .
  • Re: popyt Autor: ~dami [31.61.188.*]
    I Kto tu daje się zwariować? -w tamtym roku po 1q miałeś 18 baniek a teraz masz sześć, stąd konsekwencja w takiej prognozie A ty się dziwisz.A to, że podświadomie oczekujesz więcej to naturalne bo liczysz,że piasek ktoś wydmucha z trybów.Oby.Jak dotąd, nie skonfigurowałem gdzie te 32mln./ale uwaga: marzec do marzec/ zysku z tamtego roku siedzi w których aktywach poza 10 mln. w zapasach bo wszystkie pozostałe aktywa z jednym małym wyjątkiem są znacząco niższe aniżeli na 31. 3.21?
  • Re: popyt Autor: ~dami [31.61.188.*]
    Chyba że te pozostałe 22mln. to wypłata grudniowa nadzwyczajna z tamtego roku i ona zmniejszyła pasyw reserve i zysków bieżących 2021. Kiepsko się to czyta dlatego unikam, sorry
[x]
NOVITA -1,81% 97,60 2025-09-18 13:05:03
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.