Tak jak juz wielokrotnie pisalem, odkad zaczeli drukowac kase bez opamietania, zeby zadrukowac skutki Pandemii, Zloto weszlo w dlugoterminowy trend wzrostowy, oczywiscie z okresowymi korektami. Jeszcze przed wybuchem wojny Rosyjsko-Ukrainskiej, Inflacja byla poza kontrola, co sie wydarzy teraz mozna porownac tylko z szokiem energetycznym lat 70 ubieglego wieku. Moim zdaniem w bardzo krotkim czasie powinnismy przetestowac ATH z 2020. Na tym poziomie zamierzam zamknac czesc moich pozycji i taktycznie otworzyc pozycje krotkie, poniewaz jak Rosja w koncu dogada sie z Ukraina, to bedziemy miec tzw. rajd ulgi, wiec Zloto powinno wejsc w korekte.
Albo nie... Rosyjskie uderzenie jądrowe - taktyczne, jakieś małe miasto <20 tys. ludzi albo i pustkowie, Au= 2500 $.
Tzw. zachód nie zrobi wtedy nic.
Chińczycy sprzedadzą amerykański dług (komu i za co ??!!), Au= 2500 $.
Twoja analiza jest warunków normalnych, wiesz klasyczne techniczne gadki... znamy to.
Wygląda na to, że W. Putin zaczął rozgrywać Goldmanów i Rapaportów a nie oni jego. Oni są dobrzy w "interes" ale w sytuacji nadzwyczajnej się gubią. W aktualnej sytuacji jest ciężko..., oczywiście jest górka na Au ale widać po obrotach, że jest również olbrzymia podaż. Goldmany golą histerycznych Januszów, ale czy zostaną na końcu z wełną czy z niczym ?
Dzisiejsze dane CPI w USA wyniosly 7.9% w skali roku, zgodnie z oczekiwaniami. Oznacza to, ze Inflacja nie odpuszcza, nie uwzgledniajac skutkow wojny, co wywindowalo ceny wszystkich surowcow. Przelozy sie to na dalszy wzrost Inflacji. Moim zdaniem Inflacja za Marzec wyniesie w USA grubo powyzej 10%. Jest to oczywiscie dobre dla Zlota i pozostalych metali szlachetnych!
Mnie sie juz nie chce z Kolega dyskutowac, bo Kolega nie ma pojecia o rynku, jak moze sie zachowywac:) Kolega wkleja za to czyjejs analizy, zamiast samemu cos napisac:) Dla takich "Inwestorow" jak Kolega sa dobre lokaty bankowe i fundusze:) Wracajac do inwestycji w metale szlachetne, to mozna bylo niezle zarobic na ostatnich ruchach, i to w obu kierunkach. Tak jak pisalem w porzednim poscie, mozna bylo zamknac czesc dlugich pozycji, jak bylo blisko porzedniego ATH, i otworzyc pozycje krotkie. Kto tak zrobil, moze swietowac w weekend:) Ja trzymam czesc longow od poziomu 1700-1750, wiec moge "hedgowac" krotkimi pozycjami od gory, bez ryzyka strat:) Zycze Koledze udanego weekendu i udanych inwestycji w nadchodzacych tygodniach, a okazji jest mnostwo, praktycznie na wszystkim:)
Tak kolego oilman: nie ma to jak upierać się przy całkowicie nietrafionych prognozach powtarzanych za Goldman Sachs i udawać wielkiego znawcę. Przez prawie półtora roku odkąd zacząłeś pisać o "wspaniałych długoterminowych prognozach dla złota" cena kruszcu wzrosła o 6-7% by pod koniec minionego tygodnia runąć w dół ponad 3% w ciągu jednej sesji. Takie to okazały się wspaniałe te twoje prognozy. Żeby czekać prawie półtora roku na kilkuprocentowy wzrost i jeszcze udawać "eksperta" to trzeba być niezłym oszołomem.
To ty robisz tutaj za Oszoloma, w kolko piszac, ze to jakies "glupki" inwestuja w Zloto:) Ty jestes na takim samym poziomie co ten gosc co w kolko pisze, ze kupuje w Mennicy Skarbowej:)))
Dzień dobry, Myślał że po tym wzroście już nie spadnie poniżej 2000$. Tymczasem jest w tej chwili 1984. Chyba przy 1900-1950 warto rozważyć zakup. Jednym z problemów o których nikt nie pisze jest fakt , że Putin ma w skarbcu złoto o wartości 800 mld $. Czy zachodowi byłoby na rękę gdyby ta wartość była jeszcze wyższa? Złotem nikt nie pogardzi. Jeżeli chodzi o wzrosty dobrze prognozują dodruki pieniędzy bez opamiętania.
"Jeżeli chodzi o wzrosty dobrze prognozują dodruki pieniędzy bez opamiętania"
Ja bym dodal jeszcze szok energetyczny, ktory dodatkowo napedzi Inflacje, tak jak w latach 70 ubieglego wieku. Jest to bardzo pozytywny, dlugoterminowy scenariusz dla Zlota i innych metali szlachetnych:)
Wszyscy niestety mieszacie pojęcia i definicje. Primo, wielu z was handluje papierem nie złotem. Jedni argumentują klasyczną analizą techniczną, inni są SPEKULANTAMI a nie inwestorami i traktujecie Au jak każdą spekułę analizując wykresy 10 razy dziennie, jeszcze inni argumentuja politoczno-militarnie. A co zaważy ?! No co ?
Wszystko co rosnie wykladniczo, musi sie skorygowac. Dotyczy to tez Zlota:) Dobrym wsparciem jest poziom 1930, a 1900 juz calkiem przyzwoitym. W obecnym otoczeniu rynkowym nie spodziewalbym sie, ze Zloto spadnie ponizej tego poziomu, no chyba, ze FED jutro podniesie stopy o 5%, no ale wtedy mielibysmy mega-krach:)
Wczoraj FED dokonal symbolicznej podwyzki stop procentowych o 0.25%, majac na uwadze 7.9% inflacje za Luty. Ponad to zapowiedzial dalsze stopniowe podwyzki stop do poziomu 2% na koniec bierzacego roku! Sami widzicie co to oznacza! Zloto znalazlo nowe "dno" na poziomie 1900USD:) Teraz tylko do gory, na nowe "all time high":)
Dzisiejsza publikacja CPI w USA znow wszystkich "zaskoczyla"! 8.5% w skali roku - najwyzej od 40 lat! Wszyscy mowia, ze bedzie jeszcze gorzej przez wojne na Ukrainie! Zloto jak pokona trwale 1970, bedzie roslo jak na drozdzach:)
Ta inflacja nikogo nie zaskoczyła. Chyba że Ty jesteś ,, wszyscy". Dziś rano rozmawiałem z maklerem , który powiedział że spodziewana inflacja według analityków to 8,5%. Wieczorem piszesz , że to dla wszystkich zaskoczenie. A tak nie jest.
Marzycielu Golden: wróć z obłoków na ziemię. Cena złota może powrócić ponownie w okolice 2000-2060 a nawet nieco powyżej poprzedniego szczytu a później prawdopodobnie mocno spadnie. Tak mówi analiza techniczna (patrz link poniżej).
Ja "marzycielem" nie jestem tylko "zwyklym handlarzem":) Zgadzam sie, ze nic wiecznie nie rosnie. Zloto wybilo sie gora z konsolidacji i jest powyzej 1970. Kwestia czasu jest przetestowanie ostatniego ATH. Wtedy zamierzam sprzedac czesc swoich dlugich pozycji, ktore trzymam od poziomu 1700-1800 i otworze kilka pozycji krotkich:) Taki mam plan na zarobek:)
Cena kruszca będzie tylko zależna od tego co będzie sie działo na "wojnie" Jeśli Putin pójdzie po bandzie to cena będzie "sky is the limit" https://www.youtube.com/watch?v=oVrdIXQ2g30
Dalej spada zloto, zbliza sie do miesiecznego i tyg wsparcia na 1830, jak to peknie to bedzie nieciekawie, niby wojna, inflacja, smieszne 3 procent na US10Y, a oni pakuja w dolara kase, nie widze tutaj logiki, byc moze banki i fundy zawelorowane zrzucaja kontrakty przez spadek Wall Street, nie wiem , bullionowe nadal maja setki tys szortow pomimo kar z Bazylei III, cuda wianki, tyle powiem a ropa ma ochote pod 130 dojsc, drugie podejscie, wiec nie sadze ze zasypia popyt jankesi lupkami i wenezuela nigeria w tym polroczu
Mysle, ze spadki na Zlocie to przez zlewarowny rynek. Akcje i Krypto leca na leb, wiec Inwestorzy szukaja plynnosci. Dla mnie obecne poziomy, do 1800 wlacznie, sa okazja do akumulacji. Zobaczymy co jutro wyniki inflacji za kwiecien pokaza w USA?
Zaczynam skupowac od 1830 do 1800 mam nadzieje ze sie nie nadzieje fibo i inne gwiazdy rozgwiazdy z AT na to wskazuja, trzymam wkciuky za kolege i za siebie, dlugi termin jeszcze nie narazony za zalamanie trendu, wiec sie zawaleruje nie mam wyboru
No nie rosnie, wydaje mi sie ze dolar ma wysoki wplyw na wycene zlota, ale ta konsolidacja oprocz wystrzalu po covidzie i wojnie trwa juz dobre 2 lata na tych poziomach, sam nie wiem co myslec, wysokosc stop jest daleko od zdlawienia inflacji w stanach, bardziej szykuje sie stagflacja niedlugo, no coz
Stagflacja to jest najlepsze co Zlotu moze sie przydazyc:) Krypto leca na leb i szyje, a mialy byc "cyfrowym zlotem". Zloto sie trzyma i przynajmniej nie spada juz tak gwaltownie. No nic ... czekamy cierpliwie:)
Kolego Oilman: mamy 1820 USD/uncję i bardzo silne spadki na srebrze i platynie. Sam widzisz jak naiwne było bezmyślne powtarzanie błędnych prognoz Goldman Sachs i przechwalanie się 20-krotną dźwignią.
Caly rynek krwawi, nie tylko Zloto. Popatrz co sie stalo z Krypto i NASDQ:) Strategicznie Oilman ma racje. W dluzszym terminie na metalach szlachetnych sie nie straci, ale w krotkim terminie mamy to co mamy, zwlaszcza jak jest panika na rynku i szukanie plynnosci wsrod Inwestorow:) Handel dzisiaj na gieldach to ciezki kawalek chleba:)
Dnia 2022-05-13 o godz. 01:47 ~Obserwator napisał(a): > Kolego Oilman: mamy 1820 USD/uncję i bardzo silne spadki na srebrze i platynie. > Sam widzisz jak naiwne było bezmyślne powtarzanie błędnych prognoz Goldman Sachs i przechwalanie się 20-krotną dźwignią. >
... a tak na marginesie, to skoro Goldman postawil prognoze, ze Zloto urosnie do 2500 dolarow, to moze przy pomocy innych, np. J.P. Morgan, moga do tego doprowadzic:) Zakladajac, ze istnieje jakis uklad, zmowa, to wcale nie musza grac na spadki:)
Kolego Chciwy: nie zapoznałeś się z prognozą a komentujesz. Goldman Sachs prognozował wzrost ceny złota w 2022 do 2150 USD/uncję a koledzy Oilman i Golden bezmyślnie powtarzali ta prognozę jakby to była Ewengelia św. Łukasza.
2150, czy 2500, nie o to mi chodzilo:) Tak jakos sie przyjelo, ze duzo osob rozpisuje sie na temat roznych teorii spiskowych, jakoby istnial jakis Uklad Wielkich, ktory zawsze bedzie chcial trzymac cene Zlota nisko:) A co jak sie zachce Ukladowi, zeby cena Zlota urosla np. do 3000? Mysle, ze taki Goldman, J.P. Morgan, moga to zrobic:)
Dzisiaj opublikowana roczna inflacja CPI w USA, wyniosla 8,6%, czyli wiecej niz sie spodziewano! Inflacja caly czas rosnie, a gdzie jest szczyt to nie wiadomo? 9, 10 .... a moze 12%. Wojna na Ukrainie swoje robi, plus zaklocone lancuchy dostaw przez lockdowny w Chinach. Pozystywnie zaskoczyla reackja na Zlocie:) Po poczatkowym spadku, zaczelo rosnac, a indeksy w Stanach spadac! Czyzby koniec korelacji Zlota z rynkiem akcji? I to wszystko przy mocnym dolarze:)
No właśnie nie podoba mi się to, że i dolar i złoto poszło w górę ;) Chyba teraz się trzeba wstrzymać z zakupami albo to dobry moment żeby dokupić przed jazdą w górę - trudno mi powiedzieć.
Dnia 2022-06-12 o godz. 12:39 boguslaw1234 napisał(a): > No właśnie nie podoba mi się to, że i dolar i złoto poszło w górę ;) > Chyba teraz się trzeba wstrzymać z zakupami albo to dobry moment żeby dokupić przed jazdą w górę - trudno mi powiedzieć.
Chyba dobrze zrobiles, ze nie kupiles bo Zloto spadlo w okolice 1800:) Zobaczymy co jutro FED powie? Powell i spolka nie maja dobrego wyjscia:) Z jednej strony szalejaca inflacja, a z drugiej widmo recesji. Ciekawe co wybiora?
Dnia 2022-06-10 o godz. 18:41 oilman napisał(a): > Dzisiaj opublikowana roczna inflacja CPI w USA, wyniosla 8,6%, czyli wiecej niz sie spodziewano! Inflacja caly czas rosnie, a gdzie jest szczyt to nie wiadomo? 9, 10 .... a moze 12%. Wojna na Ukrainie swoje robi, plus zaklocone lancuchy dostaw przez lockdowny w Chinach. Pozystywnie zaskoczyla reackja na Zlocie:) Po poczatkowym spadku, zaczelo rosnac, a indeksy w Stanach spadac! Czyzby koniec korelacji Zlota z rynkiem akcji? I to wszystko przy mocnym dolarze:)
FED zaszalal i podniosl stopy o 0.75%, a mialo byc 0.5%. Dla mnie to dowod, ze sie przeliczyli z inflacja, ktora za wszelka cene chca wziac po kontrole. Zastanawia reakcja Zlota? Teoretycznie powinno spadac bo wyzsze stopy ... a ono poszlo do gory??? Dzwine:)
Ty już tutaj rad nie udzielaj. Bezmyślne powtarzanie prognoz Goldman Sachs o wspaniałych perspektywach dla złota skończyło się katastrofą. Niczego Cię to nie nauczyło?
Jaka katastrofa? Przestan narzekac i pakuj do wora:) To jest zyciowa okazja, zeby sie uzbroic w metale szlachetne. Goldman i JP Morgan napewno kupuje, szczegolnie Srebro. Wystarczy popatrzec na tzw. smart money, ktore wedruje do Srebra:)
Ty o oleju w głowie lepiej już nie pisz bo jak sam widzisz bezmyślne powtarzanie przez Ciebie prognoz agencji ratingowych okazało się totalnym niewypałem. Gdy pisałeś o "wspaniałych długoterminowych perspektywach dla złota" cena za uncję wynosiła 1850-1900 USD. Teraz jest coraz bliżej przebicia wsparcia na 1700 USD a później pewno zanurkuje do poziomu 1400-1500. Takie to są te twoje wspaniałe perspektywy.
Mozna nimi handlowac bez dzwigni jak sie boisz:) Akumuluj, a za 2 lub 3 lata zobaczysz ile to urosnie:) Wszyskie znaki na Niebie i Ziemi zapowiadaja ciezkie czasy i upadek walut papierowych, dlatego tak wazne jest, ze powyzsze ETF-y sa zabezpieczone fizycznym metalem:)
Jeszcze raz się wtracę. Przypominam, że Rosja jest potentatem w wydobyciu złota. Ex equo z Chinami. Chiny i Rosja to konkurencja USA, na szczycie g7 tydzień temu rzadzacy ta częścią kosmosu postanowili zablokować sprzedaż złota przez Rosję. Nie wiem jak się skończyło bo miałem wrażenie że to zjazd przedszkolaków a nie głów państw. Jest wojna, byłem w czerwcu na Ukrainie i myślę, ze ona nieprędko się skoncxy. Mało tego, myślę że Rosja czerpie z niej profity sprzedając surowce energetyczne po wysokich cenach niekoniecznie unii europejskiej. Amerykanie też korzystają bo mogą korzystając z mody posprzedawac trochę swoich produktów zbrojnych. No dobrze , ale co to ma wspólnego ze złotem ...niejeden z was zapyta. Otóż złoto spada na trzeci plan. Stąd nikłe zainteresowanie póki co i spadki.zblizamy się do 1700 $ za uncje, co oznacza dość spore uszczuplenie wartości pieniędzy zainwestowanych w złoto. Gdzie jest dołek....1700?1600?1400? Tego nie wie NIKT. Przyszłości nikt nie zna.
A wcześniej wydawało się że wsparciem będzie 2000, a chwilę potem 1900, a później 1800. Moim zdaniem rozmowa o wsparciach nadaje się bardziej do programów telewizyjnych, a nie do oceniania realiów życia. Pewność, że wspomniany poziom będzie prawdziwy wynosi więcej niż 50%- w końcu dziś handlują wyżej. Nie oszukuj sam siebie. To chyba jest najważniejsze.