• Czego tutaj brakuje? Autor: jakub55 [83.25.121.*]
    Może mi ktoś powiedzieć, czego brakuje tej spółce do wzrostów? Spółka ma dobrą sytuację finansową, nie jest to żadna firma krzak, zwiększa przychody i zyski rok do roku, cena tarcicy na rynkach światowych wysoko i jest w trendzie wzrostowym, sankcje na Rosję i Białoruś wpłyną zapewne na wzrost ceny surowca, ale raczej nie doprowadzą do armagedonu na rynku https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-import-drewna-ze-wschodu-istnieje-ryzyko-zerwania-lancuchow-,nId,5863304 , czyli podobnie jak przy Covidzie, a widzimy, że zyski i przychody od tamtego momentu rosną, Dodatkowo c/z, c/wk na bardzo niskich poziomach. Dywidendy tu brakuje? Przy takich zyskach za 2021 mogli by nawet 10 zł na akcje przeznaczyć...
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~prof [77.222.232.*]
    podobnie jest na MFO. Tam jeszcze wyższy zysk na akcję, jeszcze tańsze akcje i do tego coroczna dywidenda, a kurs nie chce rosnąć.
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: tankad0 [78.10.211.*]
    mnie odstrasza brak ESPI i komunikacji z inwestorami. Ostatnie newsy sprzed kilku lat.
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~Luk [37.248.166.*]
    Wiecie co teraz będzie...
    W poniedziałek wyniki które niby są już pewnie w cenie. Ale cena 70 zł to jakaś żenada. Kppd było moja pierwsza spółka kupioną na giełdzie, jeszcze w 2007 jak przechodziło z CETO. W 2007 mieli 12,5 mln zysku i urośli z kilku zł do 125 zł. Po drodze gdy zarabiali dużo mniej, C/Z mieli nawet pod 35 teraz 4 !!!!. Skokowy wzrost przychodów r/r od kilku lat. Skokowy wzrost zysku netto r/r. To że nie drgnęła przy inwazji dowodzi że ludzie mają tak małe pakiety że nie mieli czego ratować, ci co mają ciut większe widząc że nikt nie sypie też nie wywalili. Szkoda że spółka tak rzadko mówi co tam u nich słychać. Przecież za 2 tyg kończy się I kwartał i tam też musi być rekord. Pierwsze kwartały od 2018r to...2.1, 2.4, 0.98, i w 2021 3,95 mln niech by teraz było nawet 5. Pewnie dadzą info koło kwietnia o niespodziewanym wyniku. 35 mln zysku, a 107 mln wartość księgowa....to chyba będą musieli ja podwyższyć :). Te wszystkie Tarka, Dremba i Drewniaki na bank wymuszą dywidendę bo przy ich pakietach to wezmą wiele milionów. W tamtym roku był zysk 8 teraz 35 mln to tu będzie dywidendy 20 zł przy cenie akcji 66 zł. Embarga na Rosję spowodowały że cały świat dzwoni pewnie do Szczecinka po tarcicę. Złotówka coraz słabsza, a ci z zagranicy zapłacą w $ lub e. Że Kppd nie kosztuje 400 zł to może oznaczać tylko, że ktoś wie że zaraz upadną i żenią nam towar pod wyniki.
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~els [178.43.158.*]
    Wydaje mi się, że jakoś ludzie skupili się na ropie, gazie, ogólnie energii, a informacja o zablokowaniu eksportu drewna z Rosji zagubiło się w newsach. Gdyby poszło info o dywidendzie, to na pewno mielibyśmy tutaj dużo wyższą cenę. Perspektywy dla spółki na najbliższy czas są jednak znakomite
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: jakub55 [83.25.142.*]
    No i mamy info o dywidendzie :) https://www.bankier.pl/wiadomosc/KPPD-Polityka-dywidend-w-KPPD-Szczecinek-S-A-8302201.html
    Zobaczymy teraz co to przyniesie.
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~Luk [31.0.46.*]
    Czyli rynek ocenia że KPPD nie utrzyma takiego wyniku w przyszłości, bo na chwilowa nieefektywność raczej nie ma co liczyć. Przyznać się ...ktoś dziś pozbył się balastu ?
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~Luizjana [5.173.233.*]
    Wyniki faktycznie raczej trudne do poprawienia. Spodziewałam się wyższej dywidendy.
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~akcjonariusz [5.173.232.*]
    Ja dzisiaj łykałem bo uważam że 100 zł. to tylko kwestia najbliższego czasu jak tylko przebije 75 zł
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~Luizjana [5.173.233.*]
    Tarcica nadal w górę. Może jednak będzie blisko powtórzenia wyników.
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~Luk [31.0.41.*]
    Na giełdzie jak wiadomo dyskontuje się przyszłość i to najlepiej odległą. Skoro wszyscy czekają na fantastyczne
    kolejne kwartały po to tylko żeby wywalić akcje po 200 zł to, to się poprosi nigdy nie stanie.Bo rynek wie że nawet jak za 2022 będzie 50 mln to i tak docelowo wrócą do 3 mln i ceny za akcję 20 zł. To jest doba spółka na kupno właśnie w okolicach 25 zł i wywaleniu po 70. Adekwatnej ceny do aktualnych wyników nie będzie nigdy bo one zawsze są przejściowe. W 2007 rajd był tylko pod przejście na GPW. I wszystko z CETO rosło pokoleji.
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: jakub55 [83.25.142.*]
    Nie zgodziłbym się z Tobą, jakoś spółki covidowe 2 lata temu zaczęły rosnąć jak szalone, a wątpię żeby ktoś obstawiał, że pandemia będzie trwać jak to piszesz w odległej przyszłości, czyli ile 5 lat? Było to modne w tedy to kupowali, tutaj brakuje nam tego, żeby spółka stała się "modna"
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~Luk [31.0.41.*]
    Jedyna szansa to że różne Alberty i inne Tyszkiewicze zaczęli by piać jako to super społeczka i ich wyznawcy odkupią w szale od aktualnych posiadaczy. Przy tym FF to obstawiam teraz powolny zjazd po 50 szt dziennie i może po I kwartale czyli w maju powrót na 69 zł
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~akcjonariusz [5.173.232.*]
    Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia Luk. Sprzedałeś papier i teraz szukasz potwierdzenia swojej decyzji.Ja dokupiłem i mam odmienne zdanie .
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~izzi [93.105.81.*]
    jak aktualnie kształtują się ceny tarcicy? ma ktoś może wiedzę na ten temat?
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~esl [178.43.207.*]
    Średnie ceny tarcicy w Q1 2022 są na wyższym poziomie niż w analogicznym kwartale 2021 i stabilizują się na poziomie 900-1200USD za tysiąc stóp deskowych, czyli 2-3 razy więcej niż w latach 2010-2020. Wyszukaj sobie w google "lumber stock".
    Od początku marca obowiązuje dodatkowo zakaz importu tarcicy i produktów drzewnych z Białorusi do UE, co jest kolejnym czynnikiem, który może pozytywnie wpłynąć na wyniki spółki.
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~Lolik [85.14.84.*]
    Standrew do kolekcji
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~Luk [83.23.222.*]
    https://youtu.be/59UDHoFAkvU
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~Enigma [31.182.237.*]
    za jakieś 2 tygodnie powinien być komunikat o wielkości sprzedaży w I kw 2022, cos mi się wydaje, że bedzie powtórka z Grodna, czyli może to być najlepszy kwartał w historii KPPD :)
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~Luizjana [5.173.224.*]
    A jakich wyników można się spodziewać za cały 2022 jeśli ceny tarcicy utrzymają się na poziomie 900-1200 USD? Wiadomo, że wzrosły koszty nabycia drewna i energii. Z drugiej strony średnia roczna cena tarcicy może być wyższa niż w zeszłym roku.
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: jakub55 [83.25.163.*]
    Plus prawdopodobne, że złoty będzie słabszy niż w roku ubiegłym co może też pozytywnie się przełożyć na wynik.
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~Tom [31.0.43.*]
    Tu może być 300 zł za akcje I nadal będzie tanio trzeba po prostu powiększać swoje pakiety zwiększone obroty i wzrosty sprawia że zawitają następni akcjonariusze
  • Re: Czego tutaj brakuje? Autor: ~Trik [5.173.233.*]
    Tak to będzie wyglądać. Teraz konsola 2-3 miesiące między 80 a 90 zaś po kolejnych wynikach podejście pod 100. Do końca roku pewnie 120-130. Chyba że wejdzie ktoś z grubszym portfelem.
[x]
KPPD 9,55% 21,80 2026-05-15 16:44:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.