chyba takiej sytuacji zarząd się nawet w snach nie spodziewał . teraz chomiki polne zejdą na dalszy plan ;)
co jeszcze stoi na przeszkodzie? W sumie to jako mniejszościowi powinniśmy sami porozsyłać pisma do kancelarii rządu, posłów aby zajęli się tematem i przyspieszyli niepotrzebne procedury w ramach racji stanu. Deklarują zakaz importu węgla a tu maja alternatywę na wyciągniecie ręki 40 mln ton węgla, którego wydobycie przeciąga się z powodu procedur.
Co do finansowania to nie będzie najmniejszego problemu zgodnie z ostatnimi wypowiedziami kopalnie wracają do łask a miliardy dolarów wycofywane od putina trzeba gdzieś ulokować.
Info stare ale może przy obecnych warunkach szybko dostaną pozwolenie
https://www.wnp.pl/gornictwo/krok-do-reaktywacji-kopalni-barbara-chorzow-kostempski-powinno-im-sie-to-oplacic,319357.amp
Po uruchomieniu kopalni chcemy w niej wydobywać 1,5 mln ton węgla rocznie, przy zatrudnieniu ok. 700-800 osób. Stąd powinien być to projekt wysoce rentowny, który przełoży się na dodatkowe ok. 50 mln zł zysku brutto przypadającego na Fasing _ - powiedział. Cytat z 2014 to jaki zysk miałby po obecnych cenach
Spółka nie opublikowała do tej pory żadnego komunikatu o wpływie wojny na jej biznes, a jednak jak sami piszą na stronie relacji inwestorskich ekspozycja na Ukrainę i Rosję jest duża.
wpływ wojny na Fasing to jak wiatr dla turbin wiatrowych - słabszy złoty - większe zyski i konkurencyjność na światowych rynkach - łagodniejsze spojrzenie na kopalnie to kolejny bonus w postaci zamówień oraz łatwiejszy dostęp do gotówki na inwestycje - drogi węgiel daje duże wpływy kopalniom, które mają kasę na inwestycje a Fasing jako światowy lider siada do tortu udział bezpośrednich zamówień z Ukrainy i putinka historycznie można pogrzebać w raportach, ale podejrzewam, że nawet tutaj może być bardzo pozytywne zaskoczenie - już ogłaszają plan Marshalla dla odbudowy Ukrainy
Zbierając to w całość potencjał, który drzemie jest olbrzymia dlatego tu jesteśmy i wycena 100 zł za akcje chyba nie powinna nikogo zdziwić. Jeżeli dostana zgodę na uruchomienie kopalni to już wtedy będziemy rozmawiali o innych poziomach.
@ Orel nie wiem czy zauwazyles (mam nadzieje ze tak) ale: - jestes na form spolki z kapitalizacja ca 30 mln zl - a spolka jest Liderem na skale swiatowa w tej branzy - spolka nie ma kasy dla akcjonariuszy od dwoch lat - pomimo ze od ponad 10 stale osiaga roczne zyski - trwanie na gieldzie jest dla spolki juz kula u nogi "niby" ze wzgledu na koszty ; ) - pomimo ze na inne sprawy ja stac np. odroczone terminy platnosci za pewne skladniki majatkowe - spoka "szuka racjonalnych" oszczednosci tam gdzie moze - : ) - a ze nie moze wiele ich znaleźć wewnątrz, to w sumie ich nie szuka, no chyba ze mowa o tych kosztem mniejszosciowego akcjonariatu
PS Rozumiem ze interesuje cie wycena Spolki ca 24mln zl - wtedy zapewne nie bedzie juz miala znaczenia sytuacja na wschodzie - tylko jeszcze musisz znalezc tych co cene Spolki tam wlasnie sprowadza a dodatkowo na tamtych poziomach oddadza ci swoje akcje
czyli spółka może trochę stracić przychodów na tych rynkach. Spodziewam się, że będą jakieś odpisy na należności i aktywa obrotowe. Dywidendy i tak się nie spodziewałem.
- bo od PS to nie ma czego komentowac - to zostalo napisane dla tzw "szpilki" w sprawie nawet aktualnej wyceny Spolki, ktora i tak jest bardzo niska (wrecz smieszna - ca 7 mln $), a nie po to aby kogos dotknac.
- Wg. mnie nawet wycena po 20 zl za akcje jest zanizona
Nowy Biorąc pod uwagę to, co się dzieje na rynku węgla, przychody zrekompensują z nadwyżką inne rynki. Z aktywów trwałych mają nieco 0,5 mln w Charkowie. Rosja to grosze. Co do aktywów obrotowych to kwietniowy raport może coś w tym względzie pokaże, ile może być odpisów. Bez względu na sytuację na Wschodzie spółka tania i dla cierpliwych warta uwagi. Kurs trzymany (stałe zlecenia w określonych ilościach od dłuższego czasu) pewnie pod kolejne wezwanie.
Juz poprzednie pokazalo co mali mysla nie tylko o wezwaniu ale i jego celu (delisting) a ze bylo ich 17% calosci to przekaz dla glownego jest jasny - cena mocno w gore.
Myslac powaznie o pozytywnym efekcie wezwania dla podmiotu wzywajacego, to propozycja ceny wezwani powinna byc min 20zl lub nawet troche wiecej, tylko w takich okolicznosciach moze liczyć ze cos zbierze a i tak nie bedzie to super duzo - no ale zdecydowanie poprawi ostatni wynik ca 7k akcji
Tomaszu Co do celu, to przejęcie tanio spółki. Zawsze można próbować. Nie sądzę, by B. robili na złość mniejszościowym i trzymali nisko kurs. Funduszy praktycznie już nie ma. Zgadzam się, że cena musi być dużo wyższa. Pod to wszedłem po walnym i systematycznie dobieram. Do tego sytuacja rynkowa powoduje, że perspektywy spółki znacząco się poprawiły. Pomijam fakt możliwości uruchomienia kopalni. To już zupełnie inna bajka.
Widzisz - widze ze wszyscy jak tu siedzimy, piszemy, czytamy (licze ze lekko cos tam kupujemy) - wszyscy wiemy ze jest super tanio, a i tak nie mozemy sie na trwale przebic z cena ponad 20zl i tam pozostac ... o trwalym trendzie wzrostowym nie wspomne
Z drugiej strony kogo stac na tak tanie sprzedawanie akcji tej Spolki? - no chyba ze to te 700k ktorych nie bylo na ostatnim walnym wiec 70k w prawo lub lewo nie robi im roznicy.
Moze nadal wynik na saldzie rachunku posiadania akcji maja dodatni a nie ujemny i to ich napedza oraz motywuje - ale do czasu
Mam nadzieję, że wzywający zreflektuje się , że inflacja zżera mu gotówkę na koncie i lepiej dołożyć kilkanaście milionów i mieć złoto w postaci majątku spółki, jej potencjału i pozycji rynkowej niż trwać w bezsensownym klinczu. Zakładam, że gdyby dali 25 zł w wezwaniu to by się powiodło mimo że wartość spółki na moje oko to minimum 50 zł.
Widziałem ten art. W ostatnim akapicie pojawia się następujące zdanie:
"...zostanie złożony wniosek do Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska o wydanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach dla tego przedsięwzięcia – mówi Henryk Brol. Dopiero wydanie tej decyzji pozwoli na wystąpienie z wnioskiem o uzyskanie koncesji na wydobywanie węgla kamiennego...."
Pytałem raczej o to czy ten wniosek o uzyskanie koncesji na wydobycie węgla kamiennego został złożony? Czy jest to informacja publiczna? Jeżeli tak to, gdzie mogę sprawdzić jaki jest status wniosku.
jaką wartość może mieć sama kopalnia Barbara, gdyby po uzyskaniu zgód, ale bez odbudowy i uruchomienia spółka chciała ją sprzedać? Macie jakieś estymacje?
Co możesz zrobić dla kursu Fasing ? On sam dla ciebie nic nie zrobi. Szczerze , to nie mam zaufania do stowarzyszenia . Odszczekam jeżeli się mylę . Jeszcze nie miałem takiej impotentnej spółki .
15,6 mln ton węgla 34.1 i 34.2 do wydobycia. W 2014 szacowano, że będzie z tego zysk rocznie ok. 50 mln. Teraz pewnie znacznie więcej. Moim zdaniem wartość samej kopalni to jakieś 250-300 mln. Jak to się ma do aktualnej wyceny spółki?
Kolega "nowy" poruszył super ciekawy temat. Przecież jeżeli mamy złożę i jakiś szczególny zakres prac który został włożony w rozpoznanie oraz dokumentowanie tego złoża - to siłą rzeczy musi to mieć jakąś wartość. Sama procedura związana z planem zagospodarowania w przypadku spółki trwała bardzo długo (powyżej są linki do artykułów które o tym mówią).
Logiczne jest też to, że wzrost wartości surowca będącego potencjalnym przedmiotem wydobycia powinien być istotną wartością dodaną.
Obecna koniunktura jest tak dobra, że trzeba być totalnym ignorantem żeby tego tematu nie pchać do przodu. No bo kiedy jeżeli nie teraz?
Po tresci poruszonego zagadnienia zakladam ze nie byliscie co najmniej na ostatnich dwóch walnych - i nie pisze tego jako zarzut
Natomiast sprawa kopalni/złoża/projektu wyglada tak (przywoluje info ze Spolki), ze: - PUG chce sie postarac doprowadzic temat kopalni do konca wedlug wlasnych zalozen; - oferty na odkupienie projektu sa/byly co najmniej dwie; - Spolka na ówczesny czas nie chciala / nie rozważala ich oddania za tzw success fee potencjalnego wydobycia.
Czy i jak to wyglada na marzec 2022 - nie wiem - jednak przyjmuje na podstawie posiadnaych danych/obserwacji, ze w tej sprawie nic po stronie Spolki oraz PUG sie nie zmienilo.
Dnia 2022-03-10 o godz. 14:54 ~Sznur napisał(a): > Co możesz zrobić dla kursu Fasing ? On sam dla ciebie nic nie zrobi. Szczerze , to nie mam zaufania do stowarzyszenia . Odszczekam jeżeli się mylę . Jeszcze nie miałem takiej impotentnej spółki .
jeśli w 2014 szacowano zysk roczny z kopalni na poziomie mniej więcej 50 mln zł, a cena węgla była wtedy o 70% niższa niż teraz to ile warte teraz jest to złoże?!
Dnia 2022-03-11 o godz. 12:57 ~nowy napisał(a): > jeśli w 2014 szacowano zysk roczny z kopalni na poziomie mniej więcej 50 mln zł, a cena węgla była wtedy o 70% niższa niż teraz to ile warte teraz jest to złoże?!
Jeśli tam do wydobycia jest 15,6 mln ton to przy obecnych cenach (300 USD za tonę) mamy potencjał przychodowy na poziomie 1,8-1,9 mld zł. Ile zysku by z tego było, trudno powiedzieć, bo pewnie koszty uruchomienia są już wyraźnie większe niż w 2014, a zarazem jakąś część kosztów już spółka poniosła.
w wywiadzie dla podcastu 20.piętro z maja 2021 prezes BIK mówił, że przeszkodą w uruchomieniu kopalni jest uzyskanie decyzji środowiskowej i że liczy, że do końca roku uda się to załatwić. Ciekawe jak wygląda sytuacja obecnie. Macie jakieś świeże dane?
Dziekuje imiennikowi za merytoryczny komentarz. Trafilem tu z watka JSW, z podejrzliwoscia probuje sie czegos dowiedziec o spolce permanentnie zarabiajacej, a niedowartosciowanej - informacja jest troche reglementowana. Rozumiem, ze trzeba jechac na WZA zeby sie wiecej dowiedziec? Jeszcze miesiac temu zrzucilbym kurs na sam fakt powiazania z weglem, ale optyka swiatowa w krotkim/srednim terminie sie zmienila...
Tak czy inaczej, na razie symbolicznie, z czystej ciekawosci, do 'Was' zawitałem, żeby mieć motywacje zobaczyć co sie tutaj wydarzy ;).
Dnia 2022-03-10 o godz. 22:14 ~tomasz napisał(a): > @fundamentalny i @nowy > > Po tresci poruszonego zagadnienia zakladam ze nie byliscie co najmniej na ostatnich dwóch walnych - i nie pisze tego jako zarzut > > Natomiast sprawa kopalni/złoża/projektu wyglada tak (przywoluje info ze Spolki), ze: > - PUG chce sie postarac doprowadzic temat kopalni do konca wedlug wlasnych zalozen; > - oferty na odkupienie projektu sa/byly co najmniej dwie; > - Spolka na ówczesny czas nie chciala / nie rozważala ich oddania za tzw success fee potencjalnego wydobycia. > > Czy i jak to wyglada na marzec 2022 - nie wiem - jednak przyjmuje na podstawie posiadnaych danych/obserwacji, ze w tej sprawie nic po stronie Spolki oraz PUG sie nie zmienilo.
Dziekuje imiennikowi za merytoryczny komentarz. Trafilem tu z watka JSW, z podejrzliwoscia probuje sie czegos dowiedziec o spolce permanentnie zarabiajacej, a niedowartosciowanej - informacja jest troche reglementowana. Rozumiem, ze trzeba jechac na WZA zeby sie wiecej dowiedziec? Jeszcze miesiac temu zrzucilbym kurs na sam fakt powiazania z weglem, ale optyka swiatowa w krotkim/srednim terminie sie zmienila...
Tak czy inaczej, na razie symbolicznie, z czystej ciekawosci, do 'Was' zawitałem, żeby mieć motywacje zobaczyć co sie tutaj wydarzy ;).
https://www.wnp.pl/gornictwo/prezes-pgg-trudno-bedzie-istotnie-zwiekszyc-krajowe-wydobycie-wegla,561786.html Prezes PGG: trudno będzie istotnie zwiększyć krajowe wydobycie węgla
Tylko nowe złoża mogą uzupełnić braki. Czy zielone światło dla nowych kopalni w tej wyjątkowej sytuacji już zostało dane?
Prosty pomysł na najbliższe walne, jak zadbać o wszystkich akcjonariuszy: Zysk za 2021 przeznaczyć na skup akcji własnych z rynku w celu umorzenia z ceną do poziomu wartości księgowej. Każdy odda na takim poziomie jakiego oczekuje, a większościowy po umorzeniu akcji będzie mógł osiągnąć cel wezwania. Rozsądne?
No właśnie przy takim rozwiązaniu każdy mógłby oddać w cenie, która mu odpowiada. Można by wyjść wtedy z patowej sytuacji, która może się ciągnąć latami.