Pytanie .. co za glupi pomysl mial zarzad kupujac udzialy w spolce na bialorusi - zupelnie nieracjonalne posuniecie w kazdych czasach - 1000 rysyk .. a zysk zerowy ..
W latach 2016-2019 spółka rozwijała się dobrze. Cena akcji wahała się w okolicach 20-27zł. Wtedy w 2019r wpadli na pomysł, aby skomplikować sobie życie i zarżnąć spółkę matkę. Zakupili sieć BUSLIK na Białorusi. Sklepy non stop na minusie i ogromne odpisy w 2020r na różnice kursowe. Teraz podobnie rubel leży na dni jak w 2020r i powtórka z rozrywki. Dużo dużo więcej dołożyli do tego zakupu niż na niego wydali, a ona cały czas będzie jeszcze dawał wynik minusowy. Ciekawi mnie jak Ci właściciele w ogóle stworzyli taką dużą spółkę jak CDRL. Powinni sprzedać ten super zakup jakiemuś naiwniakowi za 1 rubla i wtedy to CDRL będzie super spółka, ale pewnie postawią sobie za punkt honoru ratować trupa i zarżną spółkę matkę. Wg informacji na stronie CDRL - właściciele siedzą w tym biznesie od lat 90-tych, a zachowują się jakby się wczoraj urodzili. Kupili bankruta, który ciągnie ich na dno i wartość ich oraz naszych akcji. Ciekawi mnie ile jeszcze planują dokładać BUSLIKowi dziesiątek milionów złotych, gdzie zakup jego udziałów w 2019r kosztował ich 6,39 mln dol - czyli jakieś 25 mln zł? Każdy rozsądny człowiek zrobiłby jednorazowy bolesny odpis i pożegnał gniota, ale jak widać duma nie pozwala i trzeba utopić cały biznes budowany ponad 30 lat. Co z tego, ze zysk z posiadania akcji za ostatnie 3 lata wynosi -13.86%. Duma właścicieli chyba jest ważniejsza i trzeba kolejny rok przesiedzieć na minusowym wyniku. Ciekawi mnie kiedy banki odmówią kredytowania tego szaleństwa?
Mam nadzieje, że ktoś ze spółki czyta te komentarze. Choć może ja się mylę, a ich bawi ta cała sytuacja - kto bogatemu zabroni.
Dobrze byłoby, gdyby właściciele spólki określili się, ile lat jeszcze będą wydawać dziesiątki milionów na trupa z Białorusi. Może lepiej te akcje sprzedać nawet za 5zł i odzyskać kapitał, niż kilka lat obserwować jak topią całą polską spółkę matkę.
Zobaczcie sobie ile CDRL zarobił przez 3 kwartały i potem zobaczcie jak dobry był 4kw wittchena.
Tu będzie 20mln zysku netto jak nic. Może nawet rekordowy wynik uda się zrobić
Podali, że "Grupa CDL (CDRL), właściciel marki Coccodrillo oraz Buslik, w IV kwartale 2021 r. wygenerowała 116,3 mln zł przychodów" Raczej nie jest możliwe wygenerowanie z takich przychodów 20 mln zł zysku
Chodziło mi o to, że ponad 20mln za cały rok. Wyszło prawie 33mln zł za cały rok. Świtny wynik. Miejmy nadzieje ze sytuacja na bialorusi nie bedzie sie zaogniac to jest szansa na spora dywidende. oni co roku cos placa. ostatnio bylo 2zł i wczesniej 1,05. wyplata 1zl na akcje to 6mln zł ze spolki. mysle ze spokojnie wyplaca albo 1zl albo nawet 3zl lub wiecej. z zysku 32mln zl to 20mln moga wydac na dywidende i i tak sporo zostanie
Osobiście obstawiam 2,5zl dywidendy. Spólka zarobiła w 2021r - 33 mln zł, więc dywidenda pochłonełaby 15 mln zł, a i tak 18 mln zł zostanie w spółce. Nie było informacji o jakiś bardzo kapitałochłonnych inwestycjach CDRL na 2022r, a spółka i tak co kwartał obecnie zarabia około 10 mln zł. Zwiększająca się dywidenda byłaby dużą zachętą do inwestycji w akcje spółki dla nowych akcjonariuszy.