Dalej nie sprzedadzą ! A cena w górę czy nią aby na wyrost? Ceny już nie podniosą nie można częściej niż co 5 dni. Powiedzieli że wezwania nie przedłużą , jeśli nie kupią tego co się zapisze po uwolnieniu akcji będzie olbrzymia podaż. Ja bym się bał dziś kupować.
Dlatego ja dzisiaj podziękowałem za dalszą grę. Fajnie było, emocje negocjacje, podniesienia. Teraz za duże ryzyko, że nie wezmą nic z zapisów a potem zjazd powezwaniowy. Na Otmuchowie fundusze też krzyknęły dość sporo a teraz kurs sporo poniżej ceny wezwania. Zobaczymy co będzie potem, na razie pass.
Bardzo dużo akcji jest w tej chwili zblokowana. W ostatni dzień zapisów w poprzednim terminie cena rynkowa była w okolicach 3.5 3.6 rozsądnym było się zapisać po 3.9 na pewno było dużo zapisow z free float oni to mają poblokowane nie ma presji podaży bo nie ma kto sprzedawać, jak fundusz nie kupi to to wszystko się uwolni duża część pójdzie w rynek. Jeśli kupią to sprawa ma się inaczej. Ale jakoś nie sądzę żeby byli zainteresowani płacić po 4.15 za jakiś pakiet nie dający nic.
Tak może być jak zdobędą 35 40 procent to zostaje już tylko z tymi trzema się dogadać dodać im coś i mają problem z drobnymi z głowy , przymusowy wykup wyjście z giełdy i święto. Taka może być strategia. Tylko czekać na wyniki wezwania to ma kluczowe znaczenie.
Ja byłem zdziwiony już przy 3,90, ale odmowa przy 4,15 już mnie tak nie zaskakuje, bo to tylko 6,4% wyżej, więc jeśli by się teraz zgodzili, to by znaczyło, że ich wycena wartości godziwej znajdowała się akurat pomiędzy tymi dwoma wartościami :)
Jeśli nie ma tu jakiegoś drugiego dna, to jestem pod wrażeniem optymizmu zarządu i funduszy co do dalszego rozwoju spółki, szczególnie w kontekście wzrostu stóp procentowych, kosztów materiałów, robocizny i tego, że największą szarżę na cenach mieszkań być może mamy już na jakiś czas za sobą.
Do tego przy tej spółce (jak ją jeszcze miałem) niepokoił mnie fakt, że jest własnością OFE. Jeśli wróci temat likwidacji OFE w formie, która była planowana, to oznaczałoby, że: - jak ktoś wybrał ZUS to aktywa z OFE trafiają do Skarbu Państwa, czyli mało fajnie - jak wybrał przejście z OFE do IKE to mieli potrącać 15%, czyli OFE musiałyby coś wyprzedawać, czyli też mało fajnie No ale powyższe i tak już chyba nieaktualne, choć ogólnie warto mieć na uwadze, że dominacja OFE w akcjonariacie może kiedyś eksplodować
No i mamy koniec wezwania. Nie skupia niczego. Teraz kolej na powezwaniową korektę. Niby fiasko wezwania to nie taka zła informacja ale różnie bywało z powrotem kursów do kursu wezwania. Teraz chyba, aby być konsekwentnym powinny skupować bo będzie taniej