Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  3,68 zł , zmiana od tamtej pory: 132,34%

Re: Komunikat funduszy info.

Ja byłem zdziwiony już przy 3,90, ale odmowa przy 4,15 już mnie tak nie zaskakuje, bo to tylko 6,4% wyżej, więc jeśli by się teraz zgodzili, to by znaczyło, że ich wycena wartości godziwej znajdowała się akurat pomiędzy tymi dwoma wartościami :)

Jeśli nie ma tu jakiegoś drugiego dna, to jestem pod wrażeniem optymizmu zarządu i funduszy co do dalszego rozwoju spółki, szczególnie w kontekście wzrostu stóp procentowych, kosztów materiałów, robocizny i tego, że największą szarżę na cenach mieszkań być może mamy już na jakiś czas za sobą.

Do tego przy tej spółce (jak ją jeszcze miałem) niepokoił mnie fakt, że jest własnością OFE. Jeśli wróci temat likwidacji OFE w formie, która była planowana, to oznaczałoby, że:
- jak ktoś wybrał ZUS to aktywa z OFE trafiają do Skarbu Państwa, czyli mało fajnie
- jak wybrał przejście z OFE do IKE to mieli potrącać 15%, czyli OFE musiałyby coś wyprzedawać, czyli też mało fajnie
No ale powyższe i tak już chyba nieaktualne, choć ogólnie warto mieć na uwadze, że dominacja OFE w akcjonariacie może kiedyś eksplodować

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
DEVELIA 0,52% 9,67 2026-02-19 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.