Mam pytanie, gdyż dzisiaj złożyłem zeznania na policji jako świadek odnośnie rzekomego zaniżania wartości spółki Mostostal Zabrze poprzez negatywne wpisy na forum od 2018 roku. Po pierwsze nigdy na forum Bankier spółki nie umieszczałem komentarzy a po drugie nigdy nie miałem akcji tej spółki i mnie nie interesowała. O co może chodzić? Czy ktoś miał podobne zdarzenie? Pomijam fakt, że wpisy na forum nie są wiążące w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych jak to nawet ujmuje regulamin forum to jak oni mnie skojarzyli jak ja tu nigdy nic nie pisałem? Dzięki z góry za komentarze do mojego wątku.
Dnia 2022-02-05 o godz. 21:18 ~Jan napisał(a): > Mam pytanie, gdyż dzisiaj złożyłem zeznania na policji jako świadek odnośnie rzekomego zaniżania wartości spółki Mostostal Zabrze poprzez negatywne wpisy na forum od 2018 roku. Po pierwsze nigdy na forum Bankier spółki nie umieszczałem komentarzy a po drugie nigdy nie miałem akcji tej spółki i mnie nie interesowała. O co może chodzić? Czy ktoś miał podobne zdarzenie? Pomijam fakt, że wpisy na forum nie są wiążące w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych jak to nawet ujmuje regulamin forum to jak oni mnie skojarzyli jak ja tu nigdy nic nie pisałem? Dzięki z góry za komentarze do mojego wątku.
Moim zdaniem spółka może dochodzić swoich praw jeżeli uzna, że rozpowszechniane są publicznie informacje niezgodne z prawdą lub wprowadzające w błąd co do oceny działalności przedsiębiorstwa, jego kondycji i wyników finansowych. Szczególnie, że zgodnie z unijnym rozporządzeniem (596/2014) informacje, które dają lub mogłyby dawać fałszywe lub wprowadzające w błąd sygnały co do popytu lub podaży danego instrumentu finansowego, w tym rozpowszechnianie plotek lub nieprawdziwych informacji, uznawane są za manipulację na rynku. Takie działania są niedozwolone i mogą podlegać karze. A na tym forum, niestety, pojawiło się w przeszłości wiele nieprawdziwych informacji na temat spółki i jej głównego akcjonariusza. Pisano np. o rzekomym bankructwie spółki, karach na nią nakładanych i o rzekomych naruszeniach przepisów o pakietach akcji przez akcjonariusza. Żadna z tych informacji nie była prawdziwa. Takie plotki godzą w dobre imię spółki i zaniżają cenę akcji. Z posiadanych informacji wiem, że MZS podjął swego czasu działania przeciwko hejterom i złożył zawiadomienie do prokuratury w oparciu o przepisy w sprawie nadużyć na rynku. W związku z tym Twoje wezwanie prawdopodobnie jest konsekwencją tych działań. Jeśli tak jak piszesz nie brałeś w tym udziału, to nie masz się czego obawiać. Przejmować powinny się osoby, które bezmyślnie lub celowo wrzucają na fora niesprawdzone informacje. Skoro spółka podjęła walkę z hejtem, to po pierwsze nazbierała dostatecznie dużo dowodów na istnienie procederu, a po drugie uznała, że działania pewnej grupy osób mogły wpłynąć zarówno na opinie o spółce jak i na zachowanie jej kursu. W mojej ocenie każda spółka, w tym publiczna, ma prawo, a wręcz obowiązek, dbania o swój wizerunek i o kurs swoich akcji zgodnie z regułami rynkowymi. Leży to nie tylko w interesie samej spółki, ale również akcjonariuszy i całego rynku.
Nie opowiada bajek. Sam wczoraj złożyłem zeznania w tej sprawie i podobnie jak autor, nigdy nie miałem akcji spółki, ani nawet nie zaglądałem na te forum. Na jakiej podstawie zostałem wezwany - nie mam pojęcia.
Ciekawe kogo wezwie dzielnicowy na przesłuchanie za sytuację na Ukrainie bo takie tu wyczytuję opinie na temat spadku kursu tu i na szerokim rynku? He, he...
Czy tak będzie cały rok wyglądać ? Tak słyszałem :/ a swoją drogą to dobry spekulant ten Putin bo kilkoma czołgami czy Ukrainie robi niezłe zamieszanie hehe zazdrosne mu ekipy ale tylko troszkę :) ciekawe czy w ten sposób coś zarabia na tym jak to zwą ,,nowe złoto” :p
Witam. Także dziś byłem zeznawać w charakterze świadka. Też nie posiadałem nigdy akcji tej spółki i to mój pierwszy wpis na tym forum. Co jest grane? Ktoś jeszcze był wzywany?
Za twoimi kłopotami stoi niejaki Czuwaj . To forumowy kapuś , który porażki w inwestycjach i życiowe kompleksy, leczy pisaniem donosów na wszystkich którzy sa aktywni na tym forum
Dlatego https://pl.techbriefly.com/statyczny-a-dynamiczny-adres-ip-jaka-jest-roznica-tech-17283/
To co ktoś napisał co zostało zgłoszone na policję napisał z adresu IP dynamicznego , po wyłączeniu rutera adres IP został zmieniony na inny dynamiczny a tamten przydzielił się osobie która dostała wezwanie.