Nie zartuj! Konrat Sniatala - byly glowny akcjonariusz - mial 513 000 akcji Atremu. W wezwaniu GKI kupilo 526 332 akcje. Wedlug mnie to wezwanie bylo po to by umozliwic Sniatale wyjscie z akcjonariatu. Czy to jest prawda przekonamy sie juz wkrotce z raportu Sniataly. Jesli Sniatala nie opublikuje raportu to cala moja teoria bedzie bledna.
Twoja teoria już poległa co miało by się zapisać z pozostałych tylko 13 tys akcji ? Sam zapisałem więcej więc teoria się wali. Tu już było pisane wezwanie tylko po to aby przekroczyć próg i mieć wolną rękę , po co wolną ręka ? Może jakieś skupy akcji własnych będą taka jest moja koncepcja .
Moje koncepcja jest podobna jak w przypadku wezwania w okresie kryzysu na akcje GKI. Korzystając ze słabszych nastrojów i słabszej koniunktury zrobili wezwanie, aby zapewnić możliwość wyjścia zniecierpliwionej części akcjonariatu. Właściciele musieli mieć świadomość tego, że nie ściągną spółki z giełdy po takiej cenie. Wezwanie przeczyściło nam trochę posiadaczy akcji i ugruntowało obecne poziomy cen, jako okazyjne. Osobiście wątpię w powtórkę wezwania lub podniesienie ceny.
Tylko po co było to wezwanie. Raczej żadnej niespodzianki nie było. To że rynek trochę oczyszczony to ok. Ale nie widzę na razie sensu tego ruchu. Chyba że szukuje się jakaś dywidenda? No to rozumiem. Ale po słabych poprzednich latach trudno mi uwierzyć w taką teorię. Znów czekanie