W ostatnim czasie na wielu portalach pojawiło się sporo ofert pracy w Scope i prawie codziennie dochodzą nowe, wczoraj pojawiła się bardzo ciekawa oferta stanowiska "Kierownika projektu". Jak rozumiem szukają kierownika do swojego 3 projektu. Zarząd wielokrotnie podkreślał że 3 projekt jest na razie zawszony i ruszą z nim po zakończeni prac przy PCR/ONE. Fakt że zaczęli tak intensywnie zatrudniać i szukać kierownika świadczy że sprawy z PCR muszą być już domykane i startują z 3 projektem czyli jak dla mnie kolejny indykator tego że finisz już blisko :D Co o tym sadzicie tak dużo ofert dawno nie widziałem i tek kierownik projektu też daje do myślenia?
Podpowiem skoro to za trudne - wejdź na stronę spółki i sprawdź na linkedin kto z wymienionych tam w zespole ludzi już nie pracuje w scope i kim był :)
Pytanie czy na pewno jest to wysoka fluktuacja zatrudnienia i duża rotacja. Od dość dłuższego czasu nie było publikowane aż tyle ofert pracy z ich stron w przeciągu miesiąca chyba 10-15 ofert plus ten kierownik projektu to raczej nie jest rotacja ale poszukiwanie osoby na nowe stanowisko.
Wpisuje się to w zakładany przez nas scenariusz, tj. że zakładają szybką sprzedaż PCR-ONE i wynikające z tego możliwości skupienia się na Bacteromic, rozwoju nowego projektu i finansowania tych działań. Dla mnie to kolejny dowód, że zbliżamy się do finału z PCR-One.
Tak jak już było pisane wyżej, mogą czuć się pewnie w temacie PCR-ONE i powoli ruszać dalsze tematy. Na pytanie czy mają środki zabezpieczone nikt Ci nie odpowie więc można tylko domniemać.
Co do rotacji pracowników nawet jeżeli ona występuje to mnie interesuje sprzedaż spółki i jej cena a nie to kto będzie w niej później pracował.
A co z pracownikami pracującymi obecnie nad PCR ONE? Po sprzedaży będą nadal rozwijać projekt? Beda pracować dla nabywcy? Są to osoby o tak wąskiej specjalizacji ze nie przejdą do prac nad kolejnymi projektami?
Zadałem sobie ten trud i przeklikałem WSZYSTKIE profile na LinkedIn, które miały SCPFL w historii pracy. Nie licząc stażystów (którzy z natury rzeczy przychodzą gdzieś na 1-3 miesiące), w 2021 z pracy odeszło 5 osób, w tym kilku programistów (na początku nie zwracałem uwagi na stanowisko) + 1 doradca zarządu, obecnie CEO w jakiejś firmie. Nawet jeśi kogoś niechcący pominąłem, to nie sądzę aby to była duża fluktuacja..
To na co dodatkowo zwracałem uwagę, to czy następna praca była awansem - na wyższe stanowisko albo w bardziej prestiżowej firmie. Zgadnijcie :) Nie napiszę, żeby Ji może sam przejrzał LinkedIna, zamast rzucać jakieś swoje przypuszczenia, które nie kosztują ani minuty researchu.
Zatrudnienie w Scope rośnie od dłuższego czasu. W raportach kwartalnych potwierdzają rosnącą liczbę etatów.
To już kwestia maksymalnie kilku tygodni zanim skończy się ta paplanina i narzekactwo że nic się dzieje. Przyjdzie ESPI o umowie i odetnie i kurs i trolowanie tu na forum. Przewiduje że umowa będzie tęga i wtedy o Scope zrobi się naprawdę głośno.
@em_trzy
Zastanawiam się tylko czy przytoczone przez ciebie liczby faktycznie przedstawiają w wiarygodny sposób rzeczywistość, bo przecież nie każdy pracownik musi miec tam swój profil. Sprawdziłeś to?