• zero insiderów??? Autor: ~akcjonariusz [5.173.32.*]
    Jakby było tak dobrze jak wszyscy piszą to nie wierzę w to, że insajderzy nie dokupywali by akcji, nawet w sprytny sposób tak by nie szarpnąć kursem. Natomiast tu nie dzieje się kompletnie nic, zero, obroty niskie, kurs porusza są w widełkach.
    Proszę nie przytaczać przykładu lat bo tam niby przed właściwym eski tez nic się nie działo na kursie, natomiast w okresie gdy podpisywano umowę ( eski było z opóźnioną informacja poufną), czyli w sierpniu 2020 to kurs i obroty mocno urósł, tj. kto wiedział ten wiedział i na tym skorzystał, normalne prawa rynkowe.
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~akcjonariusz [5.173.32.*]
    *OAT
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~Enek [89.64.58.*]
    Przy takim obrocie nie ma jak zbierać jedynie małe ilości dzień za dniem. Ostatnimi czasy kurs stoi w miejscu w wąskim kanale czyli sprzedawane akcje są jednak przez kogoś zbierane. Na takim obrocie zbierać można jedynie po trochu i systematyczni, tu nawet 500 akcji może ruszyć kurs o 10% w dół lub w górę przy tym obrocie.
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~Err [91.240.130.*]
    W niektóre dni ten obrót jednak był - patrz 10 stycznia, kiedy to aż niespodziewana wartość obrotu była z niczego.
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~akcjonariusz [31.182.204.*]
    dlatego jakby coś się działo blizej komercjalizacji to po ruchach kursu byśmy to wiedzieli wcześniej, a tak nie dzieje się kompletnie nic niestety. Insiderzy w zeszłym roku ze total wywali tez wiedzieli oczywiście i było to widać na kursie, przy tak mało płynnych spółkach jest to naturalne i nie oszukujmy się ze tu jest inaczej
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~Czytelnik [83.24.113.*]
    Na szczęście wysokość kursu jest sprawą drugorzędną. Najważniejsze by jak najwięcej wycisnąć z dywidendy a na to składa się cena sprzedaży oraz ilość posiadanych akcji co przy niższej wycenie spółki daje mi szansę zgromadzenia ich więcej. Wzrost na wycenie pojawi się w swoim czasie.
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~Rec [188.147.101.*]
    Nie porównuj reputacji dwóch prezesów: Szumowskiego i Garsteckiego. To że wycieki mogły pójść dla cwaniaków na OAT wcale by mnie nie zdziwiło. Co nie zmienia faktu że tam też była flauta przed newsem i zaskoczenie i skok kursu po newsie.

Tu na kursie też się nic nie dzieje. Do czasu newsa. I w tym sensie widać analogie do OAT.
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~Akcjonariusz [5.173.32.*]
    A co jest złego w reputacji szumowskiego? Podpisal potezna rekordowa umowe w historii polskiej biotechnologii, jego firma wymyslila od zera nowy potencjalny lek na choroby na ktore nie istnieje zadne leczenie i wielu by mowic jeszcze. Garstecki jak go lubie to poki co nic jeszcze nie dowiozl, jedyne co to od ponad roku zachowuje sie dziwnie i przestal sie kontaktowac z akcjonariuszami.
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~Akcjonariusz [31.182.204.*]
    Spolka jest notowana, kurs akcji nie jest drugarzedna kwestia dla wielu, kiedys z inwestycji tez trzeba wyjsc to jedna kwestia a druga to taka ze taki wzrost kursu przez insajderow jest prawdziwa informacja ze blisko finalu, nie jakies mgliste espi o akcjach dla ruty ktore mowi dokladnie tyle co NIC, a myslenie zyczeniowe co niektorych nic nie zmieni. I nie jestem trollem jak srakacz itp
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~SENIOR [95.48.255.*]
    Jednak na poparcie tego, co sugeruje autor "założyciel" powyższego wątku, muszę zauważyć , że w dniu wczorajszym przez długi czas stało duże zlecenie sprzedaży po wcale atrakcyjnej cenie 152 PLN i nikt nie próbował nawet z tego skorzystać. Powiem szczerze, że mnie to zaniepokoiło. Dlaczego taki brak zainteresowania dobrymi akcjami ? Gdybyśmy rzeczywiście byli blisko finalizacji komercyjnych starań Spółki, to myślę, że te akcje zniknęłyby błyskawicznie - taka ilość w takiej cenie - tylko brać .
    Pozdrawiam Wszystkich i trwam dalej pełen dobrych nadziei.
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~JSz [95.160.102.*]
    senior, pogadajmy o szczegolach.
    Ile stalo?
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~SENIOR [*]
    Odpowiadam Koledze JSZ - jeżeli dobrze pamiętam, to był tam w jednym zleceniu ok. 1500 akcji. Wydaje mi się, że przy takich obrotach, jakie tutaj ostatnio obserwowaliśmy, to całkiem niezły pakiet bez zbędnego podbijania ceny.
    Pozdrawiam.
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~JSz [95.160.102.*]
    Prosze https://www.tradingview.com/x/xTnOTuFO
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~Rec [188.147.99.*]
    A ja odpowiadam założycielowi tego wątku. ESPI dla Ciebie to mgliste informacje, a domniemany brak insajderów to konkret? Ciekawe podejście.

Na OAT było to samo. Kiszonka długo przed ESPI i 300% w górę po ESPI. Hipoteza że na OAT insajderzy grali jest tylko hipotezą i nie ma dowodów żadnych tu. To co jest faktem że kurs poszedł o 300% po ESPI a nie przed.

A co do porównania SCP i OAT. Owszem OAT już coś dowiozło. Na SCP czekamy. Co do reputacji - no cóż OAT odniosło sukces ale nie w najbardziej przejrzystej atmosferze (głośno o tym było i naprawdę nie trzeba przypominać).
    Atmosfera byla przejrzysta tylko media stworzyly historie bo prezesem jest brat bylego juz znanego polityka. Co do oat przeczytaj sobie espi z dnia info o komercjalizacji i daty jakie tam podaja kiedy trwaly negocjacje i zobacz na kurs i obroty w tyn okresie, nie byla to wowczas kiszonka…

Tak mgliste, mowie tu o wzgledach praktycznych, zyciowych, jak to wyglada w praniu a nie w idealnym swiecie z rownym dostepem do informacji dla kazdego. Dla mnie bardziej przekonywujacy o bliskiej komercjalizacji bylby wzrost obrotow niz nic nie znaczace espi o rucie
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~Rec [188.147.97.*]
    No nie, Kolego. Muszę teraz sporo naprostować po tym co napisałeś.

1. Szumowski to aktualny polityk a nie byly. Cały czas jest posłem pisu.

2. Szumowski to byly minister odpowiedzialny za podział grantów z publicznych pieniędzy. Granty te szerokim strumieniem szły do firmy brata. Obojętnie czy wszystkie granty byly okej czy nie konstrukcja taka sama w sobie jest nie do pomyślenia w normalnym kraju.

3. To nie media robią afery w tym kraju tylko je ujawniają. Gdyby nie media to nie wiedziałbyś o aferach ale to nie znaczy że by ich nie było.

4. Na OAT przed espi była kiszonka a pi espi był odjazd kursu 300%.

5. Dla mnie źródłem informacji jest espi a nie domniemania że insajderzy grają. Ja wiem i Ty wiesz kiedy jest espi i co się dzieje. Ani ja ani Ty nie wiesz kiedy insajderzy grają.

6. Wiem że w Polsce trudno sobie dziś już wyobrazić że ktoś postępuje uczciwie i etycznie, ale wciąż tacy ludzie się zdarzają. I wcale nie są uczciwi bo boja się podsłuchów tylko po prostu są uczciwi i kropka.

7. Fakty są takie że Ruta dostaje bonus w akcjach pod warunkiem że będzie m&a do 27.03. Fakty są takie że do 27.03 zostały 2 miesiące. A Twoje teorie o insajderach to tylko teorie.
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~maker [178.183.90.*]
    A ja podejrzewam że insiderzy to tu już od dawna są obkupieni po pachy...
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~Jak [31.0.90.*]
    Tak. Insajderzy są jednocześnie w zarządzie, uczestniczą w procesie due dilligence i od dawna mają mnóstwo akcji Scope
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~Akcjonariusz [85.202.54.*]
    I zaraz przed super info po ktorym ma byc wzrost kilkaset procent nie dokupuja zeby zarobic? Nie powiedzieli zonom/corkom/szwagrom zeby tez sie wzbogacili jak juz maja pewnosc?
    Mają wystarczająco dużo akcji. I na tym zarobią górę kasy. A kary za ujawnienie informacji z due dilligence są podobno bardzo duże. Nie wiem czy chcą ryzykować
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~Enek [89.64.58.*]
    Panowie spokojnie wszyscy macie swoje racje, argumenty, domysły i każdy z nich może być prawdziwy ale jeden drugiego raczej nie przekona do swoich racji więc proponuję się rozejść w pokoju i czekać na rozwój wydarzeń.
    A poza tym przy tym obrocie naprawdę trudno kupić coś sensownego nie podnosząc mocno kursu.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.248.171.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Ładnie przeinaczasz fakty.

1. Pisalem ze znanym politykiem, na wysokim szczeblu, ze nie jest juz politykiem.

2. Takie same granty plyna do selvity, cln, pure, ryvu i tu nikt nie placze z publicznych pieniedzy

3. To prawda

4. Tez prawda ale zbieznosc czasowa o rzeczach o ktorych pisalem byla

5. Oczywiscie ze nie wiem ale szukam informacji/ wskazowek tak by wyprzedzic rynek a nie echodzic pkc z tlumem po 200%

6. To nie tylko w polsce, takie sa cechy ludzi

7. NIGDZIE W ESPI NIE JEST NAPISANE ZE M&A MA SIE ZAKONCZYC DO TEJ DATY, to jest mamienie ludzi takim wpisem, podobnie wczesniej pisaliscie o jakims deadlinie ze srodkami z ebi
    Nie zgadzam się z Tobą prawie we wszystkich punktach, ale przynajmniej rzeczowa rozmowa jest a nie szczekanie i piaskownica jak ze srakaczem.

To co jest w ESPI napisane, uświadom mnie?
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~tomek [31.0.124.*]
    Akcjonariusz ma w tym punkcie rację. W ESPI jest: "spełnienia przez Pana Szymona Rutę określonego przez Radę Nadzorczą celu w ramach procesu M&A". Rzeczony "cel" jest niedookreślony, możemy co najwyżej przypuszczać, że za teką ilość darmowych akcji powinna być sprzedaż. Zwróćcie również uwagę, że w Statucie po zmianach jest:" nie mniej niż 22700 akcji.. serii J ( to te dla Ruty)".
    czyli wygląda, że te minimum 22 700 akcji dostanie ( nawet bez spełnienia warunków?)
    No jak wół napisane nie jest ale tak jak kolega domniemuje o insajderach to ja domniemuje że warunek jaki trzeba spełnić żeby dostać akcje to sprzedaż PCR. Tam jest wprost napisane że to warunek związany z procesem M&A. To jaki to może być warunek w sytuacji Scope??? Tu nie trzeba być geniuszem żeby się domyślić.
  • Re: zero insiderów??? Autor: ~Akcjonariusz [85.202.54.*]
    Warunkow moze byc tysiac roznych. No i tak kazdy sie domyslil ze po tym espi kurs spada, kazdy ma to gdzies, brak konkretow.
[x]
SCPFL 2,00% 163,00 2025-10-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.