Sprawa prosta. Nie wyszedł skup Famurowi, to skupuje największy udziałowiec któremu niewiele brakuje do zostania większościowym. Na to pożyczył od Famura 100M zł. Skupują na słupy parę miesięcy - ślepy by zobaczył. Ja w spokoju czekam na infa
TDJ pożyczył od Famura 100M. Za 30-40M dokupi / - pił/ do 51% . Za resztę też kupi akcje Famura kóre odsprzeda z godziwym zyskiem. Odda pożyczkę, będzie miał większość i jeszcze zarobi. Tak się stuka ciemnogród
To wszystko prawda, mnie tylko zastanawia dlaczego do tej pory nie ma żadnego espi o kontraktach... Przy takich cenach węgla nikt nie kupuje sprzętu? Mega dziwna sytuacja...
Jest parę możliwości: 1) żaden z podpisywanych / podpisanych kontraktów nie łapie się na espi. 2) kontrakty są wciąż negocjowane 3) podpisywanie kontraktów jest opóźniane - w przypadku umów, a w szczególności z podmiotami zagranicznymi można sporo przeciągnąć finalny deal. Dodatkowo, czasem spółki stosują taki manewr, że informują o "otrzymaniu podpisanej umowy". Czyli można przyjąć, że strony doszły do porozumienia o wiele wcześniej, ale otrzymując dopiero podpisaną umowę, spółka podejmuje decyzję o poinformowaniu o zawarciu umowy (poniekąd prawidłowo, jednak fakt jest taki, że można na tym sporo czasu kupić) 4) kontrahenci się rozmyślili i nie ma kontraktów :P
1. Nie wierzę, że przy takim prosperity na węgiel nie sprzedadzą choćby 1 obudowy... A tam ceny są takie, że espi obowiązkowe
2 i 3 - mam nadzieję, że w tym sęk
4 nierealne, za duża firma
Wy tu rozstrząsacie co się dzieje w Famurze a tu całe rynki przecież siadają. Famur co najwyżej spada szybciej niż średnia rynkowa bo rósł jeszcze przed publikacją wyników za III Q które były słabe i obawiam się że za IV Q też dobre nie będą, mógłby spadać więc i bez tego. Tylko jak rynki zaczynają panikę to nie bardzo jest co się dziwić że spadki są tak głębokie.