Pozycja 76 (btw mamy literówkę: na ostatnim etapie zamiast 12.02 powinno być 12.01).
Patrząc na średni czas procedur KNF - jest spora szansa na debiut na GPW jeszcze w bieżącym kwartale.
Na ostatnim WZA zarząd potwierdził, że modelowa sytuacja dla nich to sekwencja: najpierw sprzedaż PCR ONE, a następnie przejście na główny parkiet.
Ostatnia cisza w eterze (wyłączenie komunikowania o postępach w projekcie PCR ONE) w połączeniu z ostatnim ESPI o przydziale akcji dla Szymona Ruty warunkowanym KPI dot. M&A z datą dowiezienia najdalej do 27.03 - rysuje obiecujący scenariusz z podwójnym finalem (komercjalizacja i GPW) jeszcze w tym kwartale.
Teraz to już muszą to skomercjalizować, jeśli się nie uda do końca q2 2022 to będę rozważać sprzedaż akcji. Jestem jednak bardzo pozytywnie nastawiony i spodziewam się rozstrzygnięcia w tym kwartale.
Pisałem to już kiedyś, ale moim zdaniem właśnie otwiera się okno na komercjalizację. Na walnym mieliśmy info o korelacji przejścia na GPW i komercjalizacji tak jak napisał Mike, a przejście jest już blisko. Bardzo ważną informacją z walnego było też moim zdaniem powiedzenie o praktycznie zakończonym pogłębionym DD, a po tym etapie zostawała już tylko negocjacja ceny według prezentacji zarządu na Stockwatchu. Zakładam że mowa była o DD z listu intencyjnego podpisanego 30 sierpnia, czas który minął pomiędzy walnym a podpisaniem więc to około 3 miesiące. Kolejne 2 listy zostały podpisane na samym początku listopada, więc zakładając 3 miesiące na ukończenie etapu od podpisania listu do ukończenia pogłębionego DD, wyniki procesów będą w okolicach końca stycznia/z początkiem lutego. Proces może iść też minimalnie szybciej ze względu na doswiadczenie z pierwszego DD i uzbieraną już dokumentację. W moim scenariuszu na początku lutego Scope będzie już tylko rozmawiał o cenie ze wszystkimi trzema zainteresowanymi, a na ten moment ma już wiążącą ofertę jednego z którym podpisał list intencyjny w sierpniu i wie już mniej więcej czego się spodziewać i mógł przybrać lepszą strategie negocjacyjną z dwoma innymi podmiotami. Jeśli wszystko pójdzie gładko pod koniec lutego otrzymamy informację o zawarciu umowy na sprzedaż Curiosity w modelu up front. Na razie wszyscy kupcy wciąż siedzą przy stole co napawa optymizmem i uspokaja. Dlatego mój punkt widzenia jest optymistyczny.
Dodałbym jeszcze że w ostatnim czasie ukazało się już kilka wypowiedzi głównego akcjonariusza TOTALA i we wszystkich wypowiedziach podkreślają ogromne znaczenie SCPFL dla tegorocznego wyniku funduszu. Wiele jest tego typu małych przesłanek wskazujących na rychły finał czy to jedynie przypadek? Jak dla mnie nie ale dowiemy się już niedługo.
@Krakacz, zazwyczaj nie wdaję się w dyskusje z awanturnikami. Ale zrobię wyjątek.
W swoim komentarzu do mojego postu napisałeś "sekta przy mikrofonie, co za bzdury".
A co byś zrobił Ty przy mikrofonie? Co masz do powiedzenia konkretnie? Gdzie w moim wpisie doszukujesz się bzdur? Zaprzeczysz, że Scope idzie na główny parkiet? Zaprzeczysz, że wniosek od listopada jest procedowany w KNF? Źle napisałem, że można spodziewać się debiutu jeszcze w tym kwartale? Byłeś na walnym? Słyszałeś co innego niż ja? Bo ja usłyszałem to co napisałem: najpierw komercjalizacja, a potem GPW. Zaprzeczysz że od kilku miesięcy trwają negocjacje z trzema nabywcami? Czy któryś z nabywców odszedł od stołu? Na jakiej zatem podstawie stale powtarzasz że nie ma kupca? Zaprzeczysz że PCR ONE jest zaawansowaną technologią o klarownych przewagach konkurencyjnych? Zaprzeczysz że system przeszedł pomyślnie badania kliniczne i ma dwie certyfikacje CE? A może zaprzeczysz że Prof. Garstecki i jego zespół to utalentowani i kompetentni ludzie? Może swoją szarżą tu chcesz odebrać im wszystkie nagrody, granty i wyróżnienia na prestiżowych światowych konkursach?
Co chcesz osiągnąć wiecznie wszystko negując i wszystkich obrażając?
Podejmiesz się normalnej rozmowy czy wolisz spam, żółć i nawalankę na bluzgi?
Uspokój się srajk. Weź głęboki oddech i pomyśl o tych, których nawinąłeś. Przecież wiesz jak jest naprawdę. Nie muszę ci tego tłumaczyć. Wystarczy, że ty tłumaczysz spółkę. Masz tu niezłą trzódkę wyznawców: srec, srenek, sruk i jeszcze paru innych, których nazwy nie pamietam. To nie ja zacząłem obrażać tylko twoi wyznawcy obrażają Krakacza.
Mike, nie zrażaj się tym prostakiem. Szkoda Twojego zdrowia. On po prostu jest zaczadzony swoimi frustracjami. Zasrał całe to forum, każdy jeden wątek zasmrodził. Zamiast dyskutować o SCP dyskutujemy teraz o tym zasrańcu. Nie zwracaj na niego uwagi i nie znikaj z tego forum.
FlyingRat, myślisz że temat ceny za PCR jest dalej w grze? Ja myśle że już wiedzą ramowo kto kupuje i za ile i że temat jest już rozstrzygnięty i teraz tylko pracują nad umową prawnicy.
Gdyby nie było to rozstrzygnięte to nie oglaszaliby że Ruta dostanie bonus w akcjach pod warunkiem że będzie transakcja do 27.03 bo nabywcy mogliby to wykorzystać w negocjacjach.
Ja myśle że PCR ma już nabywcę za konkretne pieniądze ale nie dali jeszcze info bo załatwiają formalności. Info w każdej chwili możliwe.
Wszystko to co się dzieje pójdzie hurtem w jednym espi w trybie informacji opóźnionej. Uzasadnią dlaczego podali informacje z opóźnieniem. Tak samo było na OAT.
Przy stole może ich już nie być ale ze względu na dobre praktyki biznesowe czy obustronne ustalenia formalnie mogą zakończyć proces dopiero po ogłoszeniu sprzedaży aby nie mieszać na kursie spółki. Pozostałym firmą nawet jeśli nie zostaną wybrani dalej zależy na utrzymaniu dobrych relacji z powodów wizerunkowych ale też np. dla tego że będą chciały startować po Bacteromica.
Srec, gnido, jak już coś napiszesz to boki zrywać. SCP nue na nic wspólnego z OAT. Tu bliżej do EUI. Spółka przymierza się do produkcji, a nie do sprzedaży. Jeżeli nawet, w przyszłości, znajdzie się jakiś kontrahent, to wtedy do gry wejdą te dwa dodatkowe podmioty i transakcja będzie poniżej 100mln. Prezes nie jest głupi żeby wywalać pieniądze naiwniakom z forum. Sprzedaż to bardzo mało prawdopodobny scenariusz, ale w razie czego karty są rozdane.
Kolejny przypadek do lekarza. W przypadku srakacza w sumie żaden lekarz nie pomoże. Takich przypadków się nie leczy tylko izoluje od społeczeństwa.
Scope prowadzi przygotowania do produkcji wielkoskalowej żeby po przejęciu nowy właściciel mógł jak najszybciej dojść do etapu wytwarzania i sprzedaży urządzeń na duża skale. Scope nie będzie budował lini produkcyjnej.
czy jest praktyką, że w przypadku podpisania umowy z jednym kontrahentem, pozostali są anonimowi i nie będziemy nigdy wiedzieli kto jeszcze brał udział w pertraktacjach?
Raczej się nie dowiemy kto odpadł w negocjacjach. Ale jakie to ma znaczenie dla nas? Najważniejsze kto kupi PCR i za ile.
Podziwiam tych co sprzedają akcje w tuż przed oczekiwanym dopięciem transakcji. Nikt poważny nie oddaje teraz akcji. Ja bym się bał zostać bez akcji choćby jeden dzień. Każdego dnia może tu być odcięcie już.
Kapitalizacja na poziomie 100 mln zielonych to śmiech na sali. Każdy spodziewa się kilka razy więcej za sam PCR, o Bacteromicu nie wspominając.
Też myślę że ogólna cena PCR jest ustalona, ale wraz z nowymi ofertami od innych nabywców może dojść do małych renegocjacji, to co jest pewnie ustalane to jak będzie wyglądać dystrybucja środków w modelu up front. Nie wiemy dokładnie jak wygląda proces M&A, ja jakoś super też się na tym nie znam, więc na pewno nie będę się upierał że cena nie jest już ustalona ;). Moją wypowiedzią chciałem jednak zarysować ramy czasowe i to że jesteśmy bardzo blisko ostatniego etapu - podpisania umowy.
Cześć Mike, Zajrzałem dziś na Biomaxime i wygląda na to, że przenoszą się na GPW. Prześledziłem czas od złożenia wniosku do wydania decyzji. (Nie ma co brać pod uwagę czasów oczekiwania jakichś spółek kredytowych czy gamingowych.) Po mojemu to zadebiutujemy w Q2. W kwietniu. To by się zgadzało z tym, że spółka chce najpierw komercjalizacji. Q1 - umowa wstępna Kwiecień - GPW Q1 2023 - Bacteromic
Tak to chyba się jakoś rysuje. Co o tym myślisz. Ma to sens?
że debiut na głównym parkiecie jest planowany po komercjalizacji to jest pewne (zarząd nie raz o tym mówił) i oczywiste (bo teraz debiut wypadłby blado, a przy ew. braku komercjalizacji byłby katastrofą wizerunkową i zniechęciłby inwestorów na przyszłość). Dla mnie ciekawym pytaniem jest: czy jak SCPFL otrzyma wszystkie zgody od KNF i GPW to przejście na GPW jest: a) automatyczne (znaczy ten proces raz uruchomiony, po wszystkich zgodach dzieje się dalej bez dodatkowych akcji ze strony SCPFL)? b) SCPFL ma określony czas na ostateczną decyzję o debiucie - może go opóźnić ale nieznacznie, a po przekroczeniu konkretnego czasu zgody KNF/GPW wygasają i trzeba by zaczynać proces na nowo? c) SCPFL może dowolnie odwlekać termin debiutu i wybrać go w dowolnym momencie? (wątpliwe) Nic nie wiem, ale wydaje mi się najbardziej prawdopodobny scenariusz b). Jeśli tak - ile wynosi takie okno czasowe od zgody KNF do ostatecznego debiutu?
Dzisiaj KNF zakończył proces po swojej stronie, z tego co patrzyłem na inne spółki i historie podejmowania decyzji przez KNF to można założyć że jeśli Scope nic nie popsuje czasowo i formalnie za około 4 tygodnie będzie decyzja i za jakieś 2-3 tygodnie premiera Scope Fluidics na GPW. Przypomnę tylko że wchodząc na GPW mają mieć już sprzedanego PCRa...