Długo czekamy na sprzedaż PCR ONE, po drodze było dużo zakrętów, ale czekanie się opłaci. Jesteśmy blisko. Info w każdej chwili, niemal na pewno w pierwszej ćwiartce 2022.
TOTAL już to zapowiada swoim klientom, a Ruta ma już obiecany bonus. To już nie jest pompowanie balona i każdy kto ma olej w głowie to widzi.
Czy za PCR ONE dostaniemy tyle co Mesa? Ja typuję że tyle aż nie, ale będzie to niewiele mniej.
Przypomnij ten post, srakacz, najdalej 27.03. Nie mogę się doczekać komercjalizacji, dywidendy i zniknięcia twojego żałosnego biadolenia. Co ty będziesz robić wtedy jak my tu będziemy świętować komercjalizacje? Poradzisz sobie, srakacz? Pewnie będziesz truł innym i gdzie indziej będziesz robił kloakę. Już dużo czasu na nędzne trollowanie tu ci nie zostało.
Wracając do tematu, ani TOTAL ani sam Scope nie pozwoliłby sobie na tak otwartą komunikację gdyby nie byli pewni sukcesu. TOTAL nie pisałby tak do klientów, a Scope nie wyznaczyłby jawnego bonusa dla swojego CFO, z ujawnieniem wysokości, warunku do spełnienia (M&A) i terminu (27.03). Oni muszą być już pewni sukcesu, w sensie mają już kupca i ustalone warunki.
Ciekawe czy będziemy czekać na newsa do 27.03 czy dowiemy się wcześniej. No i oczywiście ciekawe jaka będzie suma na umowie.
Pytanie tylko czy kurs zacznie wreszcie wyceniać zbliżającą się sprzedaż czy dalej będzie się tak kisił.
Bo faktycznie transakcja w tym kwartale robi się coraz bardziej prawdopodobna. Po tym komunikacie o akcjach dla Ruty do 27.03 pod warunkiem że będzie sprzedaż to w sumie sprawa robi się dość oczywista. Rynek chyba nie będzie tak czekał do ostatniego dnia tylko ktoś wreszcie szarpnie i wykorzysta okazje.
Ja na ich miejscu w momencie podpisania umowy najpierw bym na dzień lub kilka godzin przed zamieścił info o zakończeniu rozmów z dwoma pozostałymi kupcami, ale by wtedy mieli okazję do dobrania po taniość a na następny dzień info o sprzedaży :-D.
Też tak myślę ,dlatego dziwi mnie fakt ,że tak blisko finału i takie małe zainteresowanie spółką . Ja czekałem 3 lata z akcjami jest ich sporo i naprawdę aby teraz robić kółeczka to normalnie trzeba mieć ja..ja. W każdej chwili może pojawić się informacja i pozamiatane zostaniecie z ręką w nocniku lub kupicie min 300+ Pozdrawiam inwestorów long i ewentualnie tych nowych jeszcze macie szanse nabyć fajną spółkę i nieźle zarobić
Jeśli wszystko potoczy się zgodnie z planem to nawet jest to dla nas lepiej że rynek nie potrafi wyceniać tego typu spółek, przynajmniej dokupiliśmy taniej. Spójrzmy prawdzie w oczy jesteśmy w bardzo zaawansowanej fazie projektu 2 panele z certyfikatami gotowe do wprowadzenia na rynek, zaawansowane rozmowy z 3 zainteresowanymi, giganci biotech śpiący na kasie, niemalejące a wręcz zwiększające się zapotrzebowanie na testy itd., mnóstwo potencjalnych ryzyka zostało zminimalizowanych. Mimo tak polepszonej sytuacji i nowelizacji różnego rodzaju ryzyka kurs jest niżej niż rok czy dwa lata temu.
Tak, „Rynek nie potrafi wyceniać tego typu spółek. My umiemy”. xD Autor tego tekstu wygrał plebiscyt na cytat stulecia.
A, traktując przez chwile temat poważnie to zastanawiają mnie dwie sprawy, może ktoś rozjaśni ten mrok:
1. Z tego co pamietam były 3 umowy DD. To raczej świadczy o przeciętnym zainteresowaniu. Czy możliwa jest sytuacja ze jest w toku jakiś proces DD o którym nie informowano w ESPI?
2. Piszecie ze komercjalizacja dograna i akcje dla Szymona przyznane będą za formalne dopięcie sprzedaży. Jaki jest cel biznesowy takiego działania. Jeżeli główny cel nad którym pracował został już osiągnięty to ta „premia” nie pełni juz żadnej funkcji motywacyjnej. Jest to dość zagadkowe.
Tak rynek nie nie potrafi wycenić obecnej sytuacji. W takim razie jak wytłumaczysz fakt że wycena spółki jest niższa niż jeszcze 1,5 roku temu i to w wiele niższa w sytuacji gdy:
1.Odpada ryzyko niepowodzenia projektu czyli z 2 certyfikowanymi panelami mamy potwierdzenie że urządzenie w ogóle działa co stanowiło jedno z większych ryzyk.
2.Tak mamy co najmniej 3 kupców zainteresowanych urządzeniem formalnie potwierdzonych i wydających kasę na DD, wcześniej były jedynie niczym niepoparte obietnice zarządu czyli jednak ktoś chce kupić i kolejne ryzyko znacznie się zmniejsza nie mówię że znika całkowicie.
3. sytuacja na rynku jest o wiele lepsza pod względem wyceny rynku, tego typu urządzeń niż 1,5 roku temu a więc oczekiwana cena również jest większa.
Można by wymieniać tak dalej i dlatego w świetle tych okoliczności tak uważam że rynek nie wycenia dobrze Scopa biorąc pod uwagę sytuację jaka miała miejsce w przeszłości ryzyka są stałe i w wielu przypadkach przez ostatnie 1,5 roku zostały albo zminimalizowane albo całkowicie zanegowane a cena spółki jest o wiele niższa niż wtedy. Może potrafisz mi to jakoś zatem logicznie wyjaśnić ? Mało było przypadków spółek które np. jak OAT po pozytywnym ESPI urosły o 200-300% tam rynek potrafił wycenić potencjał spółki no raczej nie.
A odpowiadając na twoje pytania:
1.Zarząd informował o 3 pogłębionych rozmowach M&A, dalej są w rozmowach z innymi potencjalnymi kupcami ale nie w aż tak pogłębionym stopniu. Uważam również że 3 poważnie zainteresowanych to już jest wystarczająco aby osiągnąć dobrą cenę.
2.Taka jeśli założymy że wszystko jest już względnie dopięte i zostały jedynie kwestie formalno-prawne to cel jest taki aby nagrodzić Pana Szymona i akcje są jedynie formą nagrody lub jak to napisałeś "premią". A co według mnie mniej prawdopodobne gdyby transakcja nie była jeszcze ustalona formą presji na prezesa aby załatwił deal do 27 marca albo nie dostanie akcji, ale wtedy tak jak było wcześniej napisane wystawiali by się na złą pozycje negocjacyjną co nie miałby większego sensu.
Ty sam jest Euroimplant, srakacz. Oj będziesz patrzał zdziwiony jak dostaniesz info o komercjalizacji, srakacz. Co ty wtedy będziesz robił, powiedz? Komu będziesz życie zatruwał swoim dennym i pustym trolowaniem, srakacz?
Gdyby porównać systemy: Accula Mesa Biotech i PCR ONE już na pierwszy rzut oka widać, że platforma od Scope jest dużo bardziej wszechstronna. System Accula to w istocie prosty system, który daje wąską informację i dokonuje detekcji tylko 2 genów. PCR ONE aż do 20 genów. PCR ONE ma też inne przewagi. Potencjalna wartość systemu PCR ONE jest zatem większa niż Accula od Mesa Biotech.
Inaczej rzecz się ma jak porównać same organizacje, będące przedmiotem przejęcia. Mesa to duża organizacja (zatrudnienia 500+) vs Curiosity Diagnostics (44 osoby). Dodatkowo Mesa w momencie przejęcia przez Thermo Fisher miała uruchomioną produkcję wysokoskalową i osiągała już znaczne przychody ze sprzedaży (rocznie 45 mln USD). Jak wiadomo CD nie ma na ten moment żadnych przychodów z działalności operacyjnej, a produkcja skalowa jest dopiero przygotowywana.
Z tych waśnie względów spodziewam się, że wartość naszej transakcji będzie niższa niż 550 mln USD (za tyle Thermo Fisher kupił Mesa Biotech w styczniu 2021 r.). Myślę, że realnie jest celować w połowę tej kwoty. Jak będzie więcej to będzie miła niespodzianka :)
A co do kursu giełdowego to faktycznie ktoś w końcu może "szarpnie". Z każdym kolejnym dniem pozostawanie bez akcji wydaje się coraz bardziej ryzykowne.
Trudno porównywać Acculę do PCR ONE. Urządzenie Mesy funkcjonalnie jest alternatywą do Abbota ID Now i kilku innych ( to rynek na którym będzie pewnie Genomtec ID).
Ma jednak istotną przewagę jaką jest niski koszt urządzenia, choć nie mogę nigdzie znaleźć informacji o całkowitym koszcie jednego testu ( czyli koszt kasetki i butelki z odczynnikiem)
Poniżej podsumowanie wystąpienia CEO Thermo Fisher sprzed dwóch dni, w którym Casper odnosi się to akwizycji Mesa
Regarding the Mesa Biotech point-of-care rapid PCR system, Casper said the long-term strategy is to build up menu for the handheld device.
"We looked at over 50 different technologies — there are a lot of interesting different technologies and startups — and what we loved about Mesa Biotech's rapid PCR is, the quality of results is awesome, and the instrument is super low-cost," Casper said.
Furthermore, Casper said, "The list price on the instrument is $300, which basically means you can have it everywhere, and it is super easy to use."
Thermo Fisher reasoned that the COVID-related opportunity alone will likely pay for the Mesa acquisition, and the firm can then capitalize with a new menu post-COVID.
The company is now developing other molecular diagnostic tests for the system, including respiratory and other targets that could have utility in decentralized settings needing rapid turnaround times.
"What we would expect is that by the middle of this decade you will see an impressive menu that will allow [spaces like] the pharmac market to be able to offer rapid PCR tests," he said.
Dzięki Mike.
Jeśli kompletny test kosztuje 20 a urządzenie max 300, to rozumiem dlaczego zapłacili pół miliarda, chociaż w niezależnych badaniach czułość acculi nie wychodzi zbyt cudownie.
Urządzenie będzie wielokrotnie droższe niż 300 USD, ale to jest inny segment. Porównując do urządzeń laboratoryjnych PCR 1 będzie wielokrotnie tańszy :-)
A o koszcie wytworzenia panelu wiemy tyle, że zdaniem spółki daje dużą marże w stosunku do poziomów refundacji.
Ja zakładam, że koszt wielkoskalowy jest na poziomie 2-3 euro, choć może da się jeszcze zejść do poziomu euro+.
Ale właśnie ten obszar ( i możliwości zlecenia produkcji wielkoskalowej) są pewnie podstawowymi kryteriami dla ceny którą gotowy byłby zapłacić nabywca.