• Czy bedzie 8 zł dywidendy ? Autor: ~dovado [162.158.114.*]
    Atal w 4q 2020 roku przekazał 1219 lokali uzyskując przychód 496 mln zł za q 2021
    Pytanie czy poprawi ten przychód w 4q 2021 Sądzę że z pewnością tak bo przekazał w 4q 2021 1316 lokali
    co jest o 8% wiecej niz rok wcześniej i przełoży sie na wzrost przychodu o 8% do 535 mln zł ale jęsli wężmiemy
    https://rynekpierwotny.pl/wiadomosci-mieszkaniowe/raport-cenowy-grudzien-2021/12022/
    to widzimy że przez rok ceny mieszaknia tylko w Krakowie nie rozsły szybko bo tylko o 8% ale w pozostałych miastach gdzie buduje Atal ceny te rosły r/r znacznie szybciej od 16% Warszawie do 30% w Katowicach
    wiec średnia możemy przyjąc wzrsost cen o 15% witedy przychód w 4q powinen wzrosnać równiez z tego wzgledu o 15%
    co daje nam już nie bagatelną 615 mln zl przychodu za 4q 2021
    Z powodu mniejszej podaży na rynku Atal sprzedaje liokale z wyższa marżą netto pewno w 4q była jeszzce wyższa ale wężmy tę z 3q 19,6% co powinno przełożyc sie na zysk netto na sprzedaży 120 mln w 4q 2-21
    w 4q 2020 był 496mln przychodu przy marzy netto wg prezentacji 17,13% co dało zysk netto 86 mln
    Zatem przyjmując te założenie że zysk w 4q 2021 roku wyniesie 120 mln plus 190 mln za poprzednie 3 kwartały 2021 roku roczny zysk za 2021 mógłby wynieść 310 mln co przy 38,714 mln akcji daje zysk na akcje 8 zł
    Jak zapewnił prezes podczas konfernecji wynikowej 3q
    Sytuacja finansowa jest znakomita wręcz posiadamy nadpłynnośc finansową .Ten rok nadaje się wybitnie do wypłacenia pełnej dywidendy .Pełna dywidenda to jest 100% dochodów ( zysków )
    z 2021 rok 12 minuta konferencji

23.11.2021 - Konferencja wynikowa 1-3Q 2021 PL  

• Re: Czy bedzie 8 zł dywidendy ? Autor: ~Jarek [172.68.63.*]
    Trudno powiedzieć czy aż tyle, w tamtym roku ogłoszenie z firmy było takie że: "w kolejnych latach chcemy wypłacać dywidendę swoim akcjonariuszom w 2022 4,5 zł na akcję a w 2023 5,5 zł na akcję". Więc dopóki nie puszczą oficjalnego infa to wróżymy trochę z fusów.
  • Re: Czy bedzie 8 zł dywidendy ? Autor: inwestujemypl [172.68.63.*]
    Watpię żeby prezes który ma 86% akcji i decydujacy głos na WZW sobie jaja robi z polskich i zagranicznych funduszy na zebranj konferencji (indywidualni prawie nie mają akcji )to nie w jego stylu zawsze dotrzymuje słowa jedynie podwyższa wysokośc wraz ze wzrostem zysku w kolejnych kwartałach .
    Wiadomo że prezes może szacowac wysokośc dywidendy na podstawie juz sprzedanych mieszakń wraz ze wzrostem tych przekazań w kolejnych kwartałach I podniosic wysokość dywidendy wraz z postepujacym wzrostem zysku po wynikach kolejnych kwartałów .
    W 1q na podstwie danych sprzedażowe i spodziewanych przekazań na ten rok pozwalałymu oszacować przynajmniej 4-4,5 zł dywidendy na akcję po danych za 2 q stwierdził że przynajmniej 5 zł dywidendy Po danych za 3q jest to w granicy 6 zł , Jednego możemy byc pewni że bedzie to 100% zysku i o tyle bedzie wnoskował na WZW Dla mnie jasne stwierdził miesiąc temu
    "Sytuacja finansowa jest znakomita wręcz posiadamy nadpłynnośc finansową .Ten rok nadaje się wybitnie do wypłacenia pełnej dywidendy .Pełna dywidenda to jest 100% dochodów ( zysków )
    z 2021 rok 12 minuta konferencji" rozwiewa wszelkie wątpliwości
    Technicznie troche słabo bo po impulsie w trójkącie początkowym czerwone linie w pierwszyej połowie roku nadeszła korekta płaska ABC z rozszezeniem w fali C To rozszerzenie to 1,68 fali A i tyle kurs zniósł poprzednie wzrosty
    Wybicie kurs dołem z kanału trendu i powrót do lini kanału oznacza całkowity koniec korekty fali 2 zazwyczaj tuz po tym wybiciu zaczynaja się wzrosty w przeciwną strone kanału System uznał ze mamy utrzymany ternend wzrostowy i powinna sie rozpocząc trzecia fala najbardziej lubiana przez inwestorów https://invst.ly/x34hi

• Re: Czy bedzie 8 zł dywidendy ? Autor: inwestujemypl [198.41.242.*]
    Ciekawi mnie jakim cudem masz taki sam adres IP jak ja czyżbyś mieszkał taak blisko mnie ze korzystamy z tego samego nadajnika Na dziennym widzimy ze poczatkowo rynek zaczął tworzyć trójfalowy impuls bedie znów chcial tworzyć trójkat początkowy sygnalizujacy zmaine terndu
    https://invst.ly/x351v
  • Re: Czy bedzie 8 zł dywidendy ? Autor: inwestujemypl [162.158.103.*]
    Można zamiast trójfalowego zaznacztćruch pełny cykl pieciofalowy podwojenie zasiegu na 3 powrót do lni trendu 4 powrót do lini trendu góra 5 i koniec pieciofalowego impulsu nastepuje korekta ABC gdzie C wybijao tyle samo kanał trendu dołem co fałszywe wybicie góra .Kończąc korekty ZAczyna się nowy trend i nowy kanał 3 wyższego rzedu https://invst.ly/x39ml
  • Re: Czy bedzie 8 zł dywidendy ? Autor: ~Zakar [37.47.66.*]
    Lokale sprzedawane teraz nie maja wpływu na wyniki finansowe. Trzeba sprawdzic ceny sprzedaży z przed dwóch lat wtedy bedzie mozna oszacować przychody. Dovado przecież wiesz o tym doskonale... Dlaczego niby obecne ceny mieszkań mają wam wpływać na marżę i ceny sprzedazy sprzed dwuch lat... ciekawa manipulacja. Niezmiennie życzę dużych zarobków na Atalu
  • Re: Czy bedzie 8 zł dywidendy ? Autor: inwestujemypl [162.158.114.*]
    Troszkemaja w 30 %
    Akuratnie Atal podaje bardzo dokładne dane i tak z przekazywanycw tym roku 37 % było sprzedanych juz w 2019 roku 28% w 2020 a jesli przyjmiemy ze do końca roku wypprzedał 96% oferty to w 2021 sprzedał około 30% Teraz tak budowa trwa dwa lata to w 4Q przekazywane lokale weszły do oferty w 4Q 2029 Ja akuratnie pamietam bo pracuje przy tym i w 2019 nastapl gwałtowny wzrsost cen mieszkań zwiazany ze wzrsostem płac .
    Ostatni kwartał 2019 r. przyniósł gwałtowny wzrost cen mieszkań. Rekordy biją zwłaszcza najmniejsze lokale. Jesienny rajd cen przełożył się na roczne wzrosty dochodzące do 30 proc., nominalnie uszczuplając portfele kupujących nawet o 1600 zł/mkw.
    Ceny transakcyjne mieszkań – IV kw. 2019 r. [Raport] - Bankier.pl
    Jesli chodzi o marze to wziałem z 3q 2021 ale powinna byc wyższa bo prezes na konferencji tłumaczył ze przekazano w 2q końscówki mieszkań z niską marża (firma nie moła podnieść cen sprzedanych juz lokali w 1q-2q 2019 roku ale jak wszyscy developerzy zareagowała wzrsostem w3-4q 2019 roku wyrównując straty sprzedażowe pierwszych kwartałów 2019 roku to samo dotyczy przychodów Policzyłem że sprzedawane obecnie mieszaknia są o 15 % droższe niz sprzedawane rok temu z oferty z 2018 roku gdzie mieszaknia były już o 30 % drozsze niż wcześniejsza oferta nic nie przesadziłem .a za mało policzyłem Ja sie zastanawiam czy sprzedać spółkę która bedzie płaciła 9 % dywidendy czy dalej trzymać co to oznacza zastanawiam się czy sprzedać Atal jak wzrosnie o 100% po 90 zł płacąc 8 zł dywidendy czy dalej trzymać bo te wyższe ceny z 2020 roku przełożą sie na coraz wyższe przychody w 2022 a wysoka sprzedaż 4200 lokali w tym roku a wiec o 47% wiecej niż w 2020 przy bardzo wysokich marzach przełoży sie na wyniki 2023 która firma mi to zagwarantuje

• Re: Czy bedzie 8 zł dywidendy ? Autor: ~Zakar [37.47.66.*]
    Nie sprzedawaj na rynku znikaja kolejni developerzy zanim inwestorzy sie połapią wiekszosc transakcji bedzie juz zawarta. Aktywne są firmy niemieckie i fundusze... Developerzy dopiero zaczna być dobrze wyceniani...
  • Re: Czy bedzie 8 zł dywidendy ? Autor: inwestujemypl [198.41.242.*]
    Dobrze wiesz ze podjmuje decyzje sprzedażowe w oparciu o ooscylatory bo wszystko porusza się falami i co z tego ze dana firma którra miałem przynosi zyski jak juz mineła trzecia fala nastąpiło podwojenie ,potrojenie zasiegu przychodzi strasznie męczaca korekta 4fali a po niej 5 fala która nie zawsze wzrsostem wybija trzecią wtedy ta wybita 5 spokojnie możemy ozanczyc jako korekcyjna B w 2 wyższego rzedu inwestorzy nie zdają sobie sprawy jakie czeka ich niebezpieczeństwo a rynek jest bezwzgledny i po zwyżce Bw2 przychodzi Cw2 która jeśli mamy szceście znosi tylko 100 % fali Aw 2 ale równie dobrze może znieśc nawet 100 %całego wzrostu Dlatego wybrałem Atal bo jest po pełnej korekcie ABC w 2 fali wiecej wybił poprzednią 1 i powinna sie zacząc 3 w3 po niej 4w 3 i 5w 3 wiec trzymam spokojnie nie lubie stresu ale poniewaz go nie lubie to przerywam inwestycje po zakończeniu trzeciej fali chyba ze cena jest tak niska że lepeij trzymacdla samej dywidendy . .
    To fakt Fundusze zagraniczne przejmują developerów polskich Budimex Niechuromosci czy ostatnie wezwanie na Develie a polskie fundusze wyprzedają pewny zysk na najblizsze dwa lata bo tylko w developerce proces produkcyjny trwa 2 lata od początku budowy 8 pietrowca a jesli buduje sie pietnastopietrowy budynek proces ten trwa trzy lata .
    Patrząc na te tabele która podalem powyżej w 4q 2019 mieszaknia zdrozały od 10 do 30% wiec przychody powinne byc o tyle wyższe we wszsytkich miastach w których buduje Atal wyjatek stanowi Warszaww wzrost tylko do 10% ale nie ma to wpływu na przychody 4q 2021 na które czekamy bo w Warszawie Atal przekazał tylko 63 mieszaknia z przekazanych 1200 wiec słabszy wzrost cen Warszawie nie ma wpływu na wzrsost przychodu całej spólki . Nie wszystjkie firmy poprawiaja marze w obecnym 4q 2021 r/r bo nie wszystkie firmy developerskie maiły rok temu niższe marze tak jak Atal spowodowane wzrostem kosztu robocizny które musiały wziąść na siebie jako gGneralny Wykonawca Sa tez tacy developerzy którzy nie poniesli tych strat rok temu i zaksiegowowali wysokie marze bo kupili robocizne ryczałtowo u Generalnego Wykonawcy w momencie startu budowy i nie ponisły wyższych kosztów ich marze bedą takie jak rok temu
  • Re: Czy bedzie 8 zł dywidendy ? Autor: inwestujemypl [46.204.84.*]
    Analitycy w dniu 20 stycznia 2022 podniesli prognozowany zysk Atalu (DPS )za cały 2021 z 5,72 zł do 7,5 zł na akcję

6 grudniu 2021 przed podaniem danych sprzedażowych analitycy podniesli DPS za 2021 do 5,72 zł ,za 2022 podnieśli DPS do 6,41 zł oraz za 2023 podniesli DPS do 6,92 zł .
    Oczywiście prezes Juroszek który ma 83 % głosów na walnym zgromadzeniu zadeklarował że bednie wnioskował za wypłaceniem 100% dywidendy .
    wg mnie bedzie to wiecej niz prognozuja analitycy ale nawet 7,5 zł nie jest żle .
    pozdrawiam
  • Re: Czy bedzie 8 zł dywidendy ? Autor: inwestujemypl [37.47.110.*]
    Mamy pierwsze dane spływajace z rynku developerskiego w Polsce za rok 22021
    Podobnej wielkości developer jak Atal Grupa Robyg w 2021 rozpoznała w przychodach ok. 2 940 lokali i odnotowała 396,7 mln zł zysku netto przypadającego akcjonariuszom jednostki dominującej. (wzrost o 88,3% r/r)przy 1,3 mld zł przychodów (wobec ponad 1,11 mld zł rok wcześniej).
    Przypomnę ze Atal rozpozna w przychodach 3 700 lokali a polscy analitycy z BDM prognozuja że da to zysk netto 190 mln  
    Kasą tez się ładnie dzielą bo
    Zarząd Robyg zarekomendował akcjonariuszowi przeznaczenia na dywidendę 550 mln zł – w tym 322,61 mln zł zysku netto za 2021 r. oraz 227,4 mln zł z zysków zatrzymanych.

Grupa Robyg miała 396,7 mln zł zysku netto, 490,6 mln zł EBIT w 2021 – Inwestycje.pl 
  • Re: Czy bedzie 8 zł dywidendy ? Autor: ~ss [31.11.128.*]
    Wszystko ładnie tylko gdzie mu będziemy za dwa tygodnie z kursem. Nie sprzedałem jak byłem na plusie więc teraz zostaje mi czekać
  • Re: Czy bedzie 8 zł dywidendy ? Autor: ~dovado [37.30.44.*]
    Normalnie spółki które płacą tak wysoka dywidendę nie spadają . Akuratnie mnie interesuje wysoka dywidenda i taka tu będzie więc spokojnie czekam wiadomo lepiej byłoby
    kupić taniej. Nie wiem dlaczego komuś 22 % dywidendy to mało na innych developerach 10 % to dużo .Brak komunikatów odnośnie zysków i 100% dywidendy dla całego rynku robi swoje A teraz. czy jest 37 czy 80 zł jest mi obojętne bo nie gram na krótko .Przy 90 zł mógłbym się zastanowić .
  • Re: Czy bedzie 8 zł dywidendy ? Autor: ~fatman [213.108.15.*]
    Wygląda na to, że wraz z podaniem wyników rocznych, podawana jest rekomendowana wysokość dywidendy.
  • Re: Czy bedzie 8 zł dywidendy ? Autor: inwestujemypl [37.47.110.*]
    Rekomendowana wysokośc dywidendy bedzie posodana na konferencji wynikowej spólki 21 marca o godz 10

[x]
ATAL 0,78% 64,20 2026-05-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.