Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  47,30 zł , zmiana od tamtej pory: 35,94%

Re: Czy bedzie 8 zł dywidendy ?

Troszkemaja w 30 %
Akuratnie Atal podaje bardzo dokładne dane i tak z przekazywanycw tym roku 37 % było sprzedanych juz w 2019 roku 28% w 2020 a jesli przyjmiemy ze do końca roku wypprzedał 96% oferty to w 2021 sprzedał około 30% Teraz tak budowa trwa dwa lata to w 4Q przekazywane lokale weszły do oferty w 4Q 2029 Ja akuratnie pamietam bo pracuje przy tym i w 2019 nastapl gwałtowny wzrsost cen mieszkań zwiazany ze wzrsostem płac .
Ostatni kwartał 2019 r. przyniósł gwałtowny wzrost cen mieszkań. Rekordy biją zwłaszcza najmniejsze lokale. Jesienny rajd cen przełożył się na roczne wzrosty dochodzące do 30 proc., nominalnie uszczuplając portfele kupujących nawet o 1600 zł/mkw.
Ceny transakcyjne mieszkań – IV kw. 2019 r. [Raport] - Bankier.pl
Jesli chodzi o marze to wziałem z 3q 2021 ale powinna byc wyższa bo prezes na konferencji tłumaczył ze przekazano w 2q końscówki mieszkań z niską marża (firma nie moła podnieść cen sprzedanych juz lokali w 1q-2q 2019 roku ale jak wszyscy developerzy zareagowała wzrsostem w3-4q 2019 roku wyrównując straty sprzedażowe pierwszych kwartałów 2019 roku to samo dotyczy przychodów Policzyłem że sprzedawane obecnie mieszaknia są o 15 % droższe niz sprzedawane rok temu z oferty z 2018 roku gdzie mieszaknia były już o 30 % drozsze niż wcześniejsza oferta nic nie przesadziłem .a za mało policzyłem Ja sie zastanawiam czy sprzedać spółkę która bedzie płaciła 9 % dywidendy czy dalej trzymać co to oznacza zastanawiam się czy sprzedać Atal jak wzrosnie o 100% po 90 zł płacąc 8 zł dywidendy czy dalej trzymać bo te wyższe ceny z 2020 roku przełożą sie na coraz wyższe przychody w 2022 a wysoka sprzedaż 4200 lokali w tym roku a wiec o 47% wiecej niż w 2020 przy bardzo wysokich marzach przełoży sie na wyniki 2023 która firma mi to zagwarantuje

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ATAL 0,94% 64,30 2026-05-20 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.