• Nowe salony. Autor: ~Henryk [89.161.96.*]
    Warszawa Inchcape obok MM Cars.
    Gdańsk Zdunek
    Łudź Marvil (blisko BAH)
    Pewnie w BAH wiedzieli o tym już od jakiegoś czasu, w Googla wizualizacja salonu Inchcape na Łopuszańskiej pojawiła się około 15 grudnia.
    Mam mieszane uczucia, ale jak już kiedyś pisałem zostanę w tym domu wariatów do końca.
    Volvo ma 34 salony, myślę że JLR planuje gonić w sprzedaży na polskim rynku Volvo. Na świecie JLR traci do Volvo około 20%, w Polsce około 75%, jest co nadrabiać. Przy sprzedaży 7-8tys zamiast 2,5tys dodatkowe salony nie są problemem.
    Przyznam że posunięcie jest dziwne, najpierw powinni otworzyć w Lublinie czy Rzeszowie, a nie obok salonów BAH.
    Jeżeli planują przejąć BAH, to nie rozumiem dlaczego otwierają konkurencję sami sobie. Chyba że obecne lokalizacje są tymczasowe.  
    W Warszawie salon obok MM Cars, czyżby już zamierzali się rozstać (na Google jest wizualizacja salonu jakby w tym miejscu).
    Wygląda to tak jakby JLR chciał się z BAH dogadać i rozliczyć, a Inchcape robił wszystko żeby BAH pogrążyć, razem z kasą JLR. Ale jakie są prawdziwe intencje, dowiemy się za rok albo dwa.
    PS, Na stronach JLR, na rok 2022 BAH ma już zamówione samochody na około 22mln (ceny brutto sprzedaży), w cenach zakupu netto to pewnie około 15mln + zamówienia od klientów, tego może być kilka razy więcej. Nie wygląda to tak jakby się zwijali.
    Pewnie teraz zacznie się sypać bezinteresowne, cenne rady dobrych wujków.
    Mimo wszystko miłej niedzieli.
  • Re: Nowe salony. Autor: ~Henryk [89.161.96.*]
    Na spokojnie przemyślałem ostatnie komunikaty, jeżeli dobrze łączę kropi to w środę możemy dostać  podobny komunikat do tego z dnia 2020.09.30, na dole jego fragment.
    Możliwe że chcą sprzedać salon w Gdańsku dla Zdunek, a w Łodzi dla Marvil. Dla tych firm to idealne rozwiązanie, są mocni na lokalnym rynku motoryzacyjnym, ale nie mają salonu, nie mają bazy klientów, mają w zamian silną konkurencję BAG i BAŁ. Jednym zakupem rozwiązuję wszystkie problemy. Książek od dawna zarabia na budowie i sprzedaży obiektów przemysłowych, jest w tym dobry. Cena raczej nie będzie zbliżona do wartości księgowej.
    Zobaczymy, możliwości jest kilka. Oby JLR skrócił termin realizacji zamówień do 6 miesięcy, wtedy będzie OK niezależnie czy BAH będzie sprzedawał samochody czy salony, na jednym i drugim można dobrze zarobić.  

„Emitent szacuje, iż powyższy proces sprzedaży aktywów Grupy Kapitałowej Emitenta zakończy się w okresie krótszym niż 12 miesięcy od dnia publikacji niniejszego raportu bieżącego, przy czym sprzedaż aktywów może nastąpić w całości lub w części do jednego lub kilku nabywców. O poszczególnych, kluczowych etapach związanych z powyższym procesem, Emitent będzie informował w drodze odrębnych raportów bieżących. Równocześnie Emitent wskazuje na istotną niepewność dotyczącą przebiegu procesu, czasu jego trwania oraz finalnego efektu ze względu na fakt, iż proces sprzedaży aktywów może być obciążone skutkami pandemii Covid 19 specyficznymi dla branży motoryzacyjnej.”
  • Re: Nowe salony. Autor: ~Ad [89.64.35.*]
    Z tego co czytałem, Zdunek był już zainteresowany zakupem salonu BAH i nic z tego nie wyszło, a potem planowali budowę mniej więcej tam, gdzie salon tymczasowy.
  • Re: Nowe salony. Autor: ~Maxmin [83.11.172.*]
    Jeżeli zamierzają sprzedać jakiś salon to teraz mogą uzyskać najwyższą cenę . Mamy aktualnie szczyt bańki spekulacyjnej na nieruchomościach ceny doszły do ściany drożej już na pewno nie będzie.
  • Re: Nowe salony. Autor: ~c330 [178.235.177.*]
    https://www.moto3m.pl/wideo-premiera-nowego-range-rovera-w-british-automotive-gdansk/
  • Re: Nowe salony. Autor: ~Krzyś [37.30.97.*]
    Prezes piękna płynność papieru
  • Re: Nowe salony. Autor: ~Henryk [162.158.103.*]
    Na stronie moto3m jest tez artykuł o nowym salonie, jak na tymczasowy to całkiem spory, lokalizacja średnia, nie przy głównej ulicy ale nowy podobno kilkaset metrów od tego.
    Widać że umowę podpisali na początku 2021, razem z pozostałymi (zakładam że Łodzi jest podobnie). To oznacza że przynajmniej od wiosny zarząd BAH o wszystkim wie. Takiej inwestycji i szukania pracowników nie da się ukryć, pewnie kilku podebrali z BAH.
    Ciekawe jak wygląda ten salon w Inchcape w Warszawie. Pod tym adresem mają centrum samochodów używanych. Wydaje mi się że jeszcze wczoraj , na stronie tam zaznaczona sprzedać, dzisiaj jest tylko serwis i holowanie.   
    Skoro zrobili sam serwis to może pozwolą dla BAC przenieść salon na Wawelską, jedyną wadą tego salonu był mały serwis. Ciekaw jestem dalszego rozwoju sytuacji.

https://www.moto3m.pl/british-auto-zdunek-gdansk-nowy-salon-marek-jaguar-i-land-rover-otwarty/
    Henryk jak myślisz bah będzie jeszcze istnieć?
  • Re: Nowe salony. Autor: ~Tom [188.146.38.*]
    Jak by rynek wierzył że BAH będzie istnieć to cena akcji była by zupełnie inna.
    Tu jest już w cenie akcji upadłość likwidacyjna.
    po co popisywali porozumienie ? było ogłosić upadłość? I co otym myślisz Tom
    Po co transakcjie pakietowe
  • Re: Nowe salony. Autor: ~Henryk [198.41.242.*]
    Myślę że Zdunek, Marvel i JLR powinni się o modlić o przetrwanie.
    Zdunek i Marvel, bo jak BAH upadnie to JLR zostanie z salonami więc prawdopodobnie wejdzie tam Inchcape, mogą kończyć zanim zaczęli.
    JLR bo nie odzyska całej kasy. Poza tym, kolejne 2-3 lata będą mieli zamieszanie co obniży możliwą sprzedaż.  
    W tej sytuacji która jest obecnie, jak tylko ogarną się z produkcją to mogę podwoić sprzedaż. 5000szt rocznie, w Polsce, mogą sprzedać spokojnie.  
    Ja sprzedaje już mało sostalo
  • Re: Nowe salony. Autor: ~Ad [89.64.36.*]
    Mało czego? Chętnych do zakupu? Ja tam myślę, że chętni są, ale nie zadowala ich tak mała podaż :)

Zastanawiam się, czy nowi dealerzy podpisując umowy podejrzewali, że BAH dogada się z JLR, bo przecież chyba jeszcze wtedy sytuacja wyglądała beznadziejnie. Bardzo dziwna jest zwłaszcza lokalizacja nowego salonu w Gdańsku, gdzie obiekt BAH ma dobrą lokakizację i wygląda imponująco. W Katowicach salon znajduje się w wynajmowanym budynku więc sytuacja jest nieco inna, chociaż wciąż nie wiem gdzie powstaje nowy salon Gazda. Na płocie ich placu budowy przy ul. Bocheńskiego widziałem kiedyś logo BMW, ale może coś się zmieniło i jednak będzie tam Jaguar :)
  • Re: Nowe salony. Autor: ~lsac [198.41.242.*]
    Dnia 2022-01-10 o godz. 11:31 ~Tom napisał(a):
    > Jak by rynek wierzył że BAH będzie istnieć to cena akcji była by zupełnie inna.
    > Tu jest już w cenie akcji upadłość likwidacyjna.

Ciekaw jestem jak kolega policzył taką wartość? Jak wyszła wartość majątku po korektach za wymuszoną sprzedaż i koszty likwidacji? Teoretyczną, bo spółka dalej działa.
    Tak czy inaczej byłoby szkoda likwidować podmiot, ale i tak wartość likwidacyjną oczekiwałbym w okolicach 80-100 mln zł.
    W raportach rocznych, wtedy gdy jeszcze mieli nie pospłacane kredyty w bankach (teraz zostało dużo mniej), było info o kwotach zabezpieczeń. Nijak się to miało do wartości w księgach, co było widać po tych transakcjach sprzedaży działek (ale to były 2 lub transakcje, średnio istotne kwotowo, max 15 mln zł?).
  • Re: Nowe salony. Autor: ~Maxmin [79.163.255.*]
    Myśleć . Kapitalizacja BAH na dzisiaj 25,3 mln , wartość samych salonów 160 - 200 mln.zł.
  • Re: Nowe salony. Autor: ~c330 [178.235.177.*]
    Przypomnę mimochodem - Ad pisał, że podobno nie pomijacie zadłużenia w wyliczeniach...
  • Re: Nowe salony. Autor: ~Lsac [185.153.34.*]
    Kolega ursusc330 zapomina, że w BAH w rezerwach są juz te zobowiązania, a w środkach trwałych nieruchomości nie są, bo nie muszą, w wartości rynkowej. A więc zamiast ujemnych kapitałów po urynkowieniu wartości w księgach nieruchomości wyjdzie koło 80-100 mln. To przy założeniu zamknięcia biznesu. Przy kontynuacji albo na plus przy zyskach albo minus przy stratach.
[x]
BAHOLDING 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.