• czy inwestorzy uwierzą w atal Autor: ~ss [91.90.115.*]
    Ciekawe kiedy ruszymy w górę ,dziś zieleń bije po oczach na innych spółkach . Mam wrażenie, że inwestorzy niezbyt wierzą w Atal . jest to dziwne widząc same pozytywne informację , widomość o dużej dywidendzie oraz o dobrym roku bardzo dobrym roku 2022.
  • Re: czy inwestorzy uwierzą w atal Autor: tomolesrow [195.72.148.*]
    dokupuj tanio a nie marudź, jest promocja, tankuj po cichu a po wynikach i tak się zlecą. O już widzisz rośnie o 4 %,
  • Re: czy inwestorzy uwierzą w atal Autor: ~mn [89.64.48.*]
    patrząc na skład inwestorów i obroty można stwierdzić, że spółka jest dość mało płynna. To z pewnością trochę ogranicza zainteresowanie.
  • Re: czy inwestorzy uwierzą w atal Autor: inwestujemypl [5.173.65.*]
    2 mln zł to nie takie złe obroty jak na dzisiaj
    Inwestorzy możę jeszce nie zauważyli ale system a wraz z nim my jako inwestorzy techniczni gramy w zielone od 3 tygodni oscylator AO którym jasie tylko posługuje świeci sie na zielono i bedzie świecił az do końca ropoczętej 3 fali najbardziej lubianej przez inwestorów https://invst.ly/x0ezd
  • Re: czy inwestorzy uwierzą w atal Autor: ~mn [89.64.48.*]
    ale zwróć uwagę, że z tych 2mln ok. 1,5mln zł to jedna transakcja o godzinie 10:13 (33678 akcji)
    Do tego zgodnie z danymi biznesradar.pl główny akcjonariusz ma 83,21% wszystkich akcji, a podmioty finansowe 16,58% akcji. Czyli akcji na rynku dużo nie ma (nawet uwzględniając, że zapewne podmioty finansowe mają obecnie trochę inny udział i dokonują operacji tymi akcjami - jak dzisiaj, bo myślę, że to operacja tych podmiotów była).
    A tak niewielki udział akcji w wolnym obrocie oznacza, że trudniej kupić konkretny pakiet, a i kurs może podlegać większym wahaniom.
    Ale dla mnie (przy mojej niewielkiej skali działania) starczyło.
  • Re: czy inwestorzy uwierzą w atal Autor: inwestujemypl [5.173.65.*]
    Ja kupowaem rano po zaksiegowaniu wpłaty w IKE na ten rok i przy limicie 17,2 tys na ten rok też łatwo i bez problemu mogłem to zrobić i to przy minus 1 %w tym roku tak tanio nie spodziewałem sie super Ale kupowałem też wczesniej i bez podnnoszenia ceny wchodza tu setki akcji Oczywiście wiadomo kupic spółke z 16 % dywidenda wydaje sie trudne ale jest proste i łatwe Oczywiście Atal narazie nie powiekszył środków w IKE tak jak
    dwie poprzednie zakończone inwestycje w IKE ale powoli i do celu dzieki temu emerytura z IKE po 5 latach wpłat od 2018 roku ma sensl link do poprzednich inwestycji .inwestujemypl 
  • Re: czy inwestorzy uwierzą w atal Autor: ~dovado [37.47.73.*]
    Nie patrząc na oscylatory tylko na najbardziej popularne w analizie trendu kanał Andrewrsa . Jest to kanał trendowy składający się z trzech linii, Pierwszy punkt podparcia to główny punkt zwrotny, początek nowego trendu. Drugim punktem podparcia jest koniec pierwszej fali impulsu. Trzecim punktem podparcia jest koniec pierwszej korekty. 
    Jak widzimy kurs został wyłamany z głowny kanał trendu w marcu 2020
    Technicznie wyglada to tak że po wyłamaniu kanału kurs jeśli kurs wróci do kanału każe takie fałszywe wybicie o takie samo wybicie góra z tego kanału Tak samo mamy w kanałe nowego trendu tworzonego od marca 2020
    Widzimy ze kurs wyłąmał sie z wyrysowanego prawidłowo kanału góra co skutkowło katrą w postci takiego samego wybicia dołem
    Obecnie kurs powinien wrócic do tego kanału wewnętrznego i dążyć do górnego ograniczenia obydwu kanałów .
     https://invst.ly/x2e0e
  • Re: czy inwestorzy uwierzą w atal Autor: ~Ss [31.11.128.*]
    Wykresy już raczej nieaktualne, pytanie jak nisko spadniemy
  • Re: czy inwestorzy uwierzą w atal Autor: ~Smutek [89.64.35.*]
    Poniżej 40 to już na pewno.
  • Re: czy inwestorzy uwierzą w atal Autor: inwestujemypl [37.47.103.*]
    Kanaały ktos polubil tutaaj łamać problem jest taki że nie możemy wiecej spadac bo to jest fala korekcyjna 2w3 wyzszego rzedu i normalnie jak w 3fali wszystkie korekty są płaskie akuratnie tutaj mamy korekte płaska rozzerzona widac tę korkte płaską bo fala Bw2 wybiła prawie szczyt poprzedniego wzrostu a od pólroku mamy do czynienia z rozszerzeniem fali C w 2 a korekta płaska rozszerzona znosi tylko jak na rysunku 1,68 fali A Oscylator ułatwiający inwestowanie czyli oscylator trwałości trendu świeci na niebiesko juz momencie miniecia szczytu fali 1 i gaśnie w momencie miniecia dołka fali A dzieki temu wiemy ile wynosi zniesienie fali C i jest to dokąłdnie 4,57 oczywiscie zaświeciłą tu fałszywie w rozszerzonej 4 w C i tylko w 4 może dawać fałszywe sygnał jak kazdy oscyator w 4 fali daje mylne sygnały . Nie zawsze ten mylny sygnał da sie uchwyć chociaz widac tu ze kurs na poczatku stycznia nie minął poprzedniego szczytu a oscylator błednie świecił na niebiesko ,https://invst.ly/x7pfi 
    Przez rozrzerzenie korekty płaskiej fala C została rozbudowana przez podwyżek stóp procentowych i nie była to pierwsza fala nowego trendu wzrostowego jak mogło sugerować wyścia innego oscylatora powyżej zera niestety naprzemienne sygnały zielony i czerwony sugerowały że to własnie 4w C bo tylko w 4 fali oscylator AO ktory nie działaja prawidłowo i daje tak naprzemienne fałszywe sygnały kupna oczywiście powstała charakterystyczna w 4 fali litera odwrócone W .Teraz oscylator zeszedł do zera i ponowne wychylenie to juz nowy trend . Wydaje mi sie że ktoś ma nierówno w głowie by sprzedawąć spólki która płaci dywidendę 20 % w tym roku .Normalnie spólki płacące tak wysoką dywidende nie spadają niestety maja te akcje fundusze i po obrotach widac obecnie że sami nie sprzedaja ale też nie kupuja bo kierują sie fachowcami z rekomendacjami a jak już pisałem wg ostaniej rekomendacji Atal w 4 q 2021 zarobi tylko 20 mln i chociaz kazdy głupi wie że bedzie 100 mln a nie 20 mln nikt tego nie poprawił i jest tak że fundusze które inwestują nasze pieniaze muszą sie kierować tymi wyliczzenaimi gdy zapada decyzja o kupnie czy sprzedazy aktywa chociaż to totalna głupota nowa rekomendacja sie jeszcze nie ukazała .Co wiecej prasa miłczy jak zaklęta o 100 % dywidendzie to naprawdę jest ciekawe Oczywiście czy cena bedzie po 40 zł za akcje czy po 60 dywidenda dla mniei dla każdego bedzie taka sama i wiec nie sprzedaje tym bardziej że Atal miał wg raportu 3q juz sprzedane 67 % lokali przewidzianych do przekazania czyli zksiegowania zysku na 2022 dodatkowo z 2021 przeszło na 1q 2022 aż 300 lokali z Ptasiej 20 co daje dodatkowe 10 % a w 4 q sprzedali jeszcze1 tys lokali co daje 90 % sprzedazy z oddaniami na ten rok wiec nawet jak stopy w tym roku bedą wysokie i nikt nie kupi w tym roku ani jednego mieszknai w co wątpie a tak mysli rynek chociaz wyniki sprzedażzowe 4q temu przeczą gdyż sprzedaż była na poziomie sprzed podwyżek st óp to mamy już zapewniony równuiez zysk na ten rok bez jakielkolwiek sprzedaży podobny do zeszłorocznego bo lokale wzrosły o 15% dlaczego czekamy spokojnie na nowa rekomndacje i solidna dywidendę a niecierpliwi niech sprzedaja Nie wiem wg mnie kurs powinien oscylowąc w granicy 90 zł przed dywidendą bo najczęściej dywidenda wynosi 7- 9% % wartości kursu momencie płącenia dywidendy Pozdrawiam bez stresu https://invst.ly/x7pri 
  • Re: czy inwestorzy uwierzą w atal Autor: ~ss [91.90.115.*]
    W chwili obecnej można użyć jednego słowa - marazm . Wiemy , że dobre infa też średnio działają na spółkę . Jedynie to zostało nam czekać na wybicie. Tylko pytanie, czy szybciej nie doczekamy się ataku Rosji na Ukrainę wtedy wszystkie wskaźniki nie będą się już liczyć
  • Re: czy inwestorzy uwierzą w atal Autor: inwestujemypl [5.173.66.*]
    Pisąłem o tym wczoraj na forum Marvipolu
    Konflikt na wschodzie Ukrainy spowodowałoby napływ tys emigrantów ze wschodu do Poski
    Nasi giełdowi znawcy robia odwrotnie niz nawet sami Ukraińcy bo w rejonie zagrozenia czyli
    w Kijowie i leżącym przy granicy z Rosją Charkowie rzeczywiście zamarł ruch w nieruchomościach z powodu rosyjskiego zagrożenia;
    tymczasem na zachodzie Ukrainy, w tym we Lwowie, trwa boom sprzedaży i wynajmu lokali - pisze portal NW Biznes

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Konflikt-Ukraina-Rosja-Boom-na-rynku-nieruchomosci-we-Lwowie-8276059.html
    To jakie jest realne zagrożenie dla rynku polskich nieruchomości przeciez polska należy do Nato i nawet nikt nie mysli o napaści Polski jedynym problemem jest napływ emigrantów i jest problem że spadnie sprzeadż bo byłoby potrzeba wiecej mieszkań z powodu wybuchu konfliktu
    A wiecej potrzebnych mieszkań to chyba nie mniejszy popyt bo chyba z tego powodu developerzy zaliczyli najwieksze dołki w tym roku Ciekawe spojrzenie spadają z powodu konfliktu. Nawet we Lwowie ludzie myślą odwrotnie niz u nas tam buum a u nas spadki .
    No cóz głupota ludzaka jednak ma granice i wystepuje tylko u nas ,pozdrawiam
  • Re: czy inwestorzy uwierzą w atal Autor: ~Krezus [79.185.83.*]
    Niezależnie od konfliktu na wschodzie w średnim i długim okresie duży wpływ na rynek nieruchomości będzie miał wzrost stóp (drogie finansowanie). To blokuje wzrost i stąd marazm
    Nie rozumiem Twojego wpisu sąze ze skoro jest na forum Atalu to dotyczy Atalu .
    Przecież każdy wie bo może to sprawdzić że problemem Atalu jak i innych developerów jest to że nie ma co sprzedawąć bo brak oferty wiec jak wzrost stóp przełozy się na sprzedaż skoro nie ma co sprzedawać mogłbys mi to wytłumaczyć jako laikowi Twoje obawy
    Oferta Atalu to 391 nieruchomości wyprzedał cała oferte na 20222 i 2023 wiec co sprzedawać to przez dwa lata nie musi nic sprzedawać bo obecnie wprowadzane oferty dotyczą roku 2924 a 2021 wyprzedał z rezerwacyjnymi ponad 5 tys lokali i spija teraz tylko mleczko
    https://rynekpierwotny.pl/deweloperzy/atal-sa-1084/

Teraz tak stopy bedą rosły tylko w tym roku wiec oferty na 2024 moga spkojnie nie byc sprzedawane bo sprzedadza się w 2023 bo wg prognoz z 10 lutego
    Komisja Europejska prognozuje, że inflacja w Polsce w 2022 r. wyniesie 6,8 proc., a w 2023 r. spadnie do 3,8 proc.  to tylko w tym roku mamy drogie oprocentowanie co przy wyprzedaniu całej oferty nie ma żadnego wpływu na Atal
    Chyba że problemem jest dla Ciebie że Atal tak strasznie zmnieszył zadłużenie przez co bedzie miał dużo nizsze koszty odsetek
    przez 12 ostatnich miesięcy Atal wypracował 476,6 mln zł dodatnich przepływów operacyjnych i obniżył dług netto o niemal połowę. W relacji do rosnących kapitałów własnych zadłużenie znajdowało się zatem najniższej od niemal trzech lat.
    link ponizej
    Mocne delewarowanie Atalu - Obligacje.pl 
    Można to samemu sprawdzic w tabelach przepływów pienieżnych
    Przepływy pieniężne z działalności operacyjnej 476 mln wpłyneło do firmy z działalności Przepływy pieniężne z działalności finansowej minus 576 mln a wiec spąłcono zadłużenie w wysokości 576mln wiec gdzie też tu jest problem
    Ale to są dane z 3q a w 4 sprzedano 1300 lokali a nie kupiono gruntów czyli znowu przepływy pienieżne z działąlności operacyjnej bedą potężne Tak dobrego bilansu spólkanie miała od 7 lat dlatego wypłąta 100% dywidendy https://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-przeplywy-pieniezne/ATAL
    Raporty finansowe: Przepływy pieniężne ATAL SA (1AT) - BiznesRadar.pl
    Wiec prosze wytłumacz mi gdzie widzisz problem

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.173.66.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: czy inwestorzy uwierzą w atal Autor: ~Krezus [79.185.94.*]
    Jeżeli jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle? To nie ja widzę problem tylko rynek. Od pół roku spadek kursu o 24% wg Twoich wpisów to powinno być tutaj eldorado. Na innych spółkach developerskich jeszcze gorzej - patrz DomDev. W tym momencie zastanawiam się czy dokupić, ale czasy generalnie niepewne. Może chociaż dywidenda będzie jakaś sensowna jak jest tak super
    A jaki rynek widzi problem bo nie wiem . Rynek jest ślepy Poczytaj sobie fora posiadacze akcji nie słuchali nawet konferencji na której prezes zapowiedział 100% dywidendy a co dopiero cały rynek . Jaki rynek widział problem w Unimocie po 10 zł zł że po pól roku inwestorzy kupowali i pisali czemu tk tanio super tanio po 40 zł albo w Marvipolu za pól roku przy tych smych wynikach kupowali po 11 zł a nikt nie chciał brać po 3,2 Mnie tam sie nie spieszy raz na dwa lata jak zarobie to mi starczy Nie bążmy pazerni
    Dzieki temu ze rynek jest ślepy mozna zarobic Jeślic chodi o dywidendę to opisałem w listopadzie wszystko na blogu obecnie po wynikach wiemy że zanizyłem bo analitylcy wyliczyłli 7,5 zł zobaczymy czy bedzie to 7,5 czy 8 zł
     inwestujemypl 
    Nie wiem czemu komuś przeszakdza ze sprzedaż pomimo podwyżek stóp idzie znakomicie bo moderator skasował post w którym Ci chciałem udowodnic że tylko w tym nie całym miesiacu bo mamy 18 luty przy tak niskiej ofercie sprzedal atal tylko dla zwykłego Kowalskiego bo nie ma tam apartamentów czyli w ofercie ujetej w portalu rynek perwotny 244 lokale kogo obraził ta wysoka sprzedaż przecież każdy to mógł sprawdzic bo pod koniec stycznia podłem link i napisąłem Po podpisaniu przez Atal w 2021 umów razem z rezerwacyjnymi na ponad 5 tys lokali oferta skurczyła się do historycznych minimów 635 lokali  Re: Atal sprzedał 4258 lokali  2022-01-28 10:28 
    a ponieważ obecna oferta to tylko 391 lokali a jeszcze w listopadzie oferta była na 1108 bo zrobiłem screna tej strony i mogłęm to sprawdzic gdy dodamy wprowadzone w grudniu 60 lokali w zakatku Harnonia to naprawdę sorzedaż idzie znakomicie i nie nadążaja z ofertą
    dane z Deweloper ATAL S.A. - RynekPierwotny.pl 

• Re: czy inwestorzy uwierzą w atal Autor: ~Kokosza [83.15.247.*]
    DomDev to była nadmuchana bańka tutaj jest stabilniej i myślę że dołek mamy już za sobą no chyba że Putin wywrócić wszystko do góry nogami, ale to już ryzyko dla wszystkich inwestorów
[x]
ATAL -0,62% 64,00 2026-05-22 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.