BOŚ wydał rekomendacje dla Eurotel, cena docelowa 47.5zł, podniesiona o 47% z 32.1zł w poprzedniej rekomendacji.
Główne argumenty: * mocny popyt na elektronikę i sprzęt IT, dobre perspektywy dla Apple w segmencie premium i Xiaomi (MiMarkt) w segmencie premium i value for money * wpływ Polskiego Ładu - z jednej strony presja na pensje pracowników, z drugiej zwiększona siła nabywcza i wydatki konsumenckie na elektronikę * mocne wyniki Q1-Q3, pomimo mocnego 2020 i szczególnie Q4 2020, BOŚ zakłada dalszy wzrost zysku o 7% * szansa na wysoką dywidendę, BOŚ zakłada 50% zysku netto ie PLN 2.66 dywidendy, wypłaconej w pierwszej połowie 2022 * atrakcyjna wycena
Given a double-digit upside towards our 12M EFV for the Company and simultaneously (i) perceiving the Company as fundamentally cheap – i.e. 2022E P/E and EV/EBITDA in the vicinity of c. 7.2x and 3.7x, respectively, and (ii) expecting a 7% gross dividend yield in 2022 (likely to be distributed by the end of 1H22) combined with (iii) flat yoy EPS in 2022E, we upgrade our LT fundamental recommendation to Buy from Hold. We keep our Neutral ST market-relative stance towards Eurotel’s equities unchanged.
W 2019 kusiło mnie sprzedac jak kurs wyskoczył przed dywidendą, dobrze ze sie powstrzymalem bo wyskoczył wtedy na 20 zł. Sztuka w inwestowaniu to nic nie robic.
W tym roku nie będzie już takiego szału na dywidendę, raz że inflacja, a dwa, że w ostatniej spółka wyzbyła się kapitału zapasowego, a zysk nie zapowiada się na rekordowy.
A ja właśnie myślę ze Q4 pozytywnie zaskoczy, zawsze Q4 był mocny (efekt świąt), Eurotel miał dobrą dostępność Apple, po 3kw widać że Xiaomi zaczyna dobrze performować a do tego w Q4 będzie widoczny rabat czynszów odnośnie całego roku - spółka płaciła pełne czynsze za pierwsze 3 kwartały i korekta o rabaty (za Covid, mniejszy traffic w galeriach, lock-downy) będzie ujęta w 4kw - mozna to było wyczytać w raporcie za 3kw (tylko kto go czyta:] ).
Co do kapitału zapasowego to pełna zgoda ze ostatnia dywidenda była za 2 lata (w tym rok covidowy który był średni), wiec nie spodziewam sie 6.2 zł. Myśle ze 3.5-4 zł dywidendy będzie dobrym ale realnym wynikiem - pokrywa mi inflację z nawiązką, co jest świetnym rezultatem w środowisku inflacyjnym (ie nie tracisz wartości nabywczej kiedy dookoła praktycznie wszystkie aktywa tracą).