Jest to prezes uni truck Wrocław kiedyś dawny 7bulls puzniej triton którego 7 bulls był właścicielem tak że wszystko jasne ale dla pewności posprawdzajcie w internecie czy sie nie mylę
Dnia 2021-12-22 o godz. 16:12 ~Jacek napisał(a): > Bezczelność, wstawili słupa - po to, by nie robić wezwania ze względu na przekroczenie progu, gdy to prezes kupiła? > > Podbitka do 3.90, by sprzedać pakietówkę, działania mające znamiona działań w porozumieniu, by uniknąć konieczności wezwania - to się nadaje do KNF.
KNF podziękuje za zgłoszenie i oleje sprawę, ryba psuje się od głowy, a ostatni szef wiadomo, gdzie wylądował... tutaj tylko zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa, podbitka była zapewne "prawnie" zabezpieczona i ślad się urwie... resztę się umorzy i po sprawie :-)
Ustawa o ofercie Art. 87. 1. Z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w przepisach niniejszego rozdziału, obowiązki w nim określone odpowiednio spoczywają: 5) również łącznie na wszystkich podmiotach, które łączy pisemne lub ustne porozumienie dotyczące nabywania bezpośrednio lub pośrednio, lub obejmowania w wyniku oferty niebędącej ofertą publiczną przez te podmioty lub przez osobę trzecią, o której mowa w pkt 3 lit. a, akcji spółki publicznej, lub zgodnego głosowania na walnym zgromadzeniu lub prowadzenia trwałej polityki wobec spółki, chociażby tylko jeden z tych podmiotów podjął lub zamierzał podjąć czynności powodujące powstanie tych obowiązków; 6) na podmiotach, które zawierają porozumienie, o którym mowa w pkt 5, posiadając akcje spółki publicznej, w liczbie zapewniającej łącznie osiągnięcie lub przekroczenie danego progu ogólnej liczby głosów określonego w tych przepisach;
Zdrowy rozsądek i wszystkie okoliczności tej sprawy, w tym historia znajomości i współpracy obu nabywców akcji, podpowiada, że najprawdopodobniej zostało zawarte ustne lub pisemne porozumienie dot. nabycia akcji tego samego dnia, w tym samym czasie i po tej samej cenie w dwóch transakcjach pakietowych, co spowodowało przekroczenie progu 66% - niewątpliwie komisja powinna to sprawdzić..
mam od 8 lat akcje tej spółki. mnóstwo gadania i na tym się kończy. na walne nikt nie jeździ. W wolnym obrocie prawdopodobnie jest parę procent akcji. Za tydzień będzie cena 3 zł albo się zacznie się spekuła i będzie 3x?.
Kiedyś była próba zrobienia porozumienia drobnych i nie uzbieraliśmy 5%. Wtedy miałem trochę więcej akcji, potem dokupiłem mocniej w okolicy 2 zł i ze średnią poniżej 3 większość sprzedałem na poprzedniej podbitce w okolice 4 złotych i powyżej, średnio za ok. 4.
Teraz już został symboliczny pakiet stanowiący malutką część portfela, liczyłem na wezwanie, ale nawet teraz nic z tego nie będzie, bo cwaniaki tak to rozgrywają, by nie robić żadnego wezwania, odpędzili muchę z Value i nara.
Mało kto jeździ na walne, bo pewnie niewielu jest akcjonariuszy z pakietami, które są warte takiego zachodu. Niemało akcji jest poparkowane po rodzinie i słupach poniżej progu, sporo pewnie u tych, którzy kupili dużo drożej podczas hossy w latach 2005-2007, nie sprzedali, siedzą z ogromną stratą i już to zupełnie olali, a akcje pasywnie kiszą się na rachunku. Inni mają mało akcji, bo nie chce im się mocno ładować w niepłynne dziadostwo.
Zastanawiające jest po co ktoś wystawia zlecenia kupna i kupuje duże pakiety akcji. Ze względu na zbieżność czasu ma to pewnie związek z ostatnimi transakcjami pakietowymi. Ale po co ktoś to kupuje? Musi być chyba jakiś dalszy plan co do tej spółki.