Dla mnie nieco mało epicko, chociaż po pierwszym sezonie miałem podobne wrażenie, dopiero później zacząłem zmieniać zdanie. Twórcy próbują chyba balansować, pomiędzy powierzchownością, a wielowarstwowością. Wiele akcentów polożono na profile postaci i próbę zarysowania złożoności fabuły, czasem az miałem odczucia, ze przez to dynamika samej fabuły wręcz wyhamowuje. Z drugiej strony twórcy patrzą już z perspektywy wielosezonowej, więc w dłuższym terminie to się obroni. Jednowymiarowość na dlugim dystansie moglaby byc zabójcza.
Efekty jak efekty, raz lepsze raz gorsze. Nie jest to dzieło wybitne, nascycone największymi zdobyczami techniki, pozbawione ograniczeń, przy ktorym wyorbaznia az klęka. Ale przeciez nie o to tu chodzi. Produkt jest dobrze skrojony, za miesiąc ruszają zdjęcia do kolejnej odsłony, więc to stabilne zrodlo przychodów.
W trakcie pierwszego sezonu nie miałem parcia na oglądania kolejnych odcinków. Gdy zacząłem "Grę o tron" oglądałem odcinek za odcinkiem, albo "Dom z papieru". Po drugim sezonie nie spodziewam się by serial stał się lepszym i zaczął mnie wciągać. Wprawdzie jeszcze go nie zacząłem oglądać więc zobaczymy czy się mylę. Jak widać by coś było hitem nie musi być naprawdę dobre potrzebuje tylko dobrego tematu i mody na to wykreowanej tak czy inaczej.
Swoją drogą ciekawe czy producenci są tak naprawdę zadowoleni ze swojej roboty?
Oby było jak najwięcej sezonów to PLI będzie miało przy czym dłubać.
Cóż. Jak dla mnie to pierwszy sezon lepszy. Choć ten pierwszy dupy nie urwał. Czytałem całą Sage , pewnie dla tego. Natomiast pewnie gdyby nie gry to Książkę skończył bym na Krew Elfów . Dla mnie ciężka do czytania, ale do rzeczy. Pierwszy sezon mogłem wybaczyć pomieszanie z poplątaniem no bo niby jak zmieścić wszystko w kilku odcinkach , a zarazem przekonać do którejś postaci. Także nawet kupiłem styl . Drugi sezon. Hymn... W sumie to zakończę na tym że pierwszy lepszy. (5odcinkow drugiego do tej pory) jak obejrzę cały to spojrzę w kulisy bo jeśli chodzi o stworzenia to (bez spojlerów dla tych co nie oglądali ) odcinek 1 wyglądał extra. W drugim całkiem dobrze w trzecim średnio , ale jest moc w tych efektach. Widzę ich w horrorze. W sensie Pli
Obejrzałem w końcu drugi sezon, makabrycznie słaby. Stracony czas i niesmak. Chyba po tej klapie zaniechają kręcenia dalszych sezonów. Zyskał jedynie Sapkowski bo sprzedaż książek rewelacja.
podchodzę do tego, że to zwykła rozrywka dla widzów na kilka wieczorów fanów nie zadowoli, boto adaptacja a nie ekranizacja do tego sam ojciec w wywiadzie poniżej, opowiada gdzie szukał inspiracji? - legenda o królu arturze - percival - dziecko niespodzianka ... słowiańskość? nie widzę, za to widzę duży szum medialny i o to chodzi, dobrze czy źle, ale aby dużo ludzie mówili na temat wiedźmina https://www.youtube.com/watch?v=LoNtRrJtJuo na razie zaliczyłem dwa odcinki, lekko przegadane, cavill spoko plus światowej klasy vfx... hehe, zaliczam serial jako nie fan sagi bo całości nie czytałem, zaliczyłem tylko pierwszy tom - opowiadania i już miałem dosyć
Słowiańskość to była w grach. Twardowski - Popiel- Dziady.....
Jeśli chodzi o Sage to nie za bardzo czytałem tam coś "słowiańskiego"
Adaptacja czy ekranizacja.... Jak by produkt był dobry to nie trzeba by się z niego tłumaczyć.
Skończyłem już i na 3 ci sezon nie czekam. Słabo
Pierwszy dla mnie był średni a drugi słaby. Efekty całkiem całkiem . Dalej widzę ich np w The Medium . Mógłby być hit kinowy .
Mam podobnie. Efekty się bronią. Natomiast akcja, treść, bohaterowie... Słabizna. Też nie czekam na 3 sezon. Q.rwa jak ja, się męczyłam żeby to obejrzeć do końca. Pamiętam pierwszy sezon "Gry o tron" to nie mogłem się doczekać kolejnego odcinka. W końcu od drugiego sezonu czekałem na ostatni odcinek i oglądałem po 3-4 jednego wieczoru. To było tak wciągające, a tu flaki z olejem. Herkules pomieszany z Xeną wojowniczą księżniczką. :)
A FanPli jak zwykle broni sprawy której nie da się wybronić!
dziś zaliczę więcej odcinków i wcale nie bronię serialu tylko cavilla, akurat on jest w porządku za dużo jest tej ciri a tzw poprawność polityczna netflixa razi, zresztą nie tylko tutaj... każdy może mieć swoje zdanie, co nie oznacza, że jest się jakimś opiniowym talibem.... wyważona recenzja: https://www.ppe.pl/publicystyka/12091/hej-wiedzmin-2-od-netflix-wcale-nie-jest-taki-zly-jak-go-maluja.html autor wylicza plusy i minusy i nie zapominajcie, że biznesowo to najważniejszy jest hype i to jaki by nie był pli co prawda w ratach, ale sklepie łącznie na tych sezonach jakieś 50 baniek i to jest z punktu widzenia akcjonariusza chyba najważniejsze
@FanPli Zgoda, dla akcjonariusza kasa za udziały w kolejnych sezonach jest najważniejsza. Pamiętaj tylko, że jak raptownie spadnie oglądalność to na 3 lub 4 sezonie się zakończy.
Poza tym wątek był o Wiedziminie, a nie o kasie dla PLI więc pojawiły się tu opinie po obejrzeniu tego "arcydzieła"
Cavill gra to co ma w scenariuszu, teraz rozumiem, czemu jadą po tej Hirsch. Tomkowi tez nieźle się obrywa na FB!
"Panie Tomaszu. Szanuję Pana. Gra aktorów mi w serialu nie przeszkadza. Efekty zrobiliście prima sort i super. Ale fabuła 2 sezonu jest pisana na kolanie, po kolacji, winie, wódzie i czym tam co kto miał . Brakuje logiki, konsekwencji i poezji- jest rąbanie tępą siekierką od metra. Niestety." FanPLi takich komentarzy jest dużo, bardzo dużo!!!! Tego dzieła nie da się obronić, to jest tak słabe że chyba najwyższy czas opuścić zasłonę milczenia nt drugiego sezonu :)
b-cz masz rację, ale aby teza była bardziej obiektywna to brakuje mi głosów z portali zagranicznych, szczególnie tych widzów co oglądali, a w ogóle nie wiedzą o co chodzi w świecie uniwersum stworzonym przez sapka bo polska to jedno, świat to drugie - ameryka, azja, afryka, europa ect nikogo i niczego nie bronię, ale tak dla zasady zachowania wiarygodności stawianej tezy... osobiście bliski jestem oceny średniej, nie ma porównanie do gry o tron, choć skąd akurat takie oczekiwania, że wiedźmin ja zastąpi? a, w wątku poruszania kasy dla platige akurat nie widzę nic złego, wszelkie wartości typu artystycznego i odbioru to jedno, ale nie zapominajmy, że strona produkcyjna bardziej zna teren po którym muszą się poruszać aby zarobić - bo co z tego, że np ADOL zgarnął wszelkie światowe nagrody jak okazał się klapą? może być też tak, że ekranizacja okazałaby się klapą, a z adaptacji amerykański producent, który jako jedyny wykłada kasę jest bardzo zadowolony może tego nie rozumiemy ale, ma swoją politykę? np wykładać 200 mln zielonych na takiego średniaka jak ''czerwona nota'' to chyba oni tylko potrafią? może spójrzmy na serial o wieśku bardziej w tym kontekście: cyt ''Przy tym całym zamieszaniu trzeba pamiętać o jednej rzeczy. Produkcja nie była tworzona z myślą wyłącznie o polskich i innych wschodnich odbiorcach, a także tych zachodnich, którzy uniwersum znają przede wszystkim z kapitalnej serii gier CD Projekt RED. Dla nich jest to dobra okazja do zapoznania się z początkami przygody Geralta, Yennefer, Ciri, Jaskra czy Vesemira i jak można wywnioskować po ocenach poszczególnych odcinków chociażby na serwisie IMDB, serial bardzo im się spodobał. Każdy z odcinków ma średnią sięgającą minimum 8/10, a ten finałowy przekroczył nawet barierę 9/10. Producenci, jak i włodarze platformy są z tego powodu na pewno zadowoleni, bo opinie pokazują, że adaptacja została dobrze przyjęta przez większość odbiorców.''
>>ogólna opinia, taka jaką zapamiętają widzowie na świecie to taka jaka wyjdzie z badań i większości głosów, więc nie kierujmy się wpisami rodaków do tomka na fb, choćby nie brakowało w tym logiki głównie chodzi o biznes i szum wokół projektu ps> w wywiadzie na yt pan sapkowski (w końcu był konsultantem serialu) powiedział, że serial mu się podoba, szczery, przekupiony, niewiarygodny? czy, po prostu mówi prawdę? daleki jestem od oceny, ze dostał kasę to mówi ci mu kazali...panowie to nie ten typ człowieka!
I tu zgoda. Ostatni odcinek drugiego sezonu nawet mi się podobał bo w końcu coś się działo. Oj Filo, Filo. Bagins tez chwali serial, a co ma powiedzieć? A co ma nie chwalić jak sam brał w tym udział? Prawda wyjdzie za 10 lat gdy już Netflix mu płacił nie będzie. Na temat pana Sapkowskiego po numerze z odszkodowaniem od CD mam zupełnie inne zdanie niż Ty kolego! Jak coś się sprzedaje to trzeba się zabezpieczyć, a nie później krzyczeć :Łoddawajcie moje diengi :)
Racja jest jak d...a no i przecież z gustami się nie dyskutuje. Być może ludzie w tym i ja mieli za duże oczekiwania co do tego serialu. Może to tak ma wyglądać: nudno, kolorowo, z czarnymi Elfami za to bez mroku wokół :)
podsumowanie całego tego zgiełku po premierze sezonu 2 słowami tamka bagińskiego jest jak najbardziej trafne: cyt ''„Wiedźmin”, czy się to podoba czy nie, jest teraz jednym z największych i najbardziej popularnych seriali na świecie. Postać Geralta osiąga już „nieśmiertelność”. Będzie kolejny sezon, będą też kiedyś nowe interpretacje, będzie przyszłość – tak jak dzieje się to z Batmanem i Spidermanem. Polski rodowód Wiedźmina jest podkreślany i rozumiany wszędzie. '' ps> tacy jak b-cz nie musza się bać, że nie będzie kolejnych sezonów i tym samym kasy dla spółki....
Jedyne co trzyma kupy ten serial to Henry.
Na szczęście dla Sapkowskiego jego książki bardzo dobrze się sprzedają (wg New york Times). Niestety nie dobrze dla serialu (RottenTomato 61 z mocnym trendem w dół ) bo wychodzi jak słabo do oryginału wypada adaptacja. Wolałbym aby serial nazywać filmem inspirowanym wiedźminem, jak sugeruje autor tego „paszkwila”.
https://spidersweb.pl/rozrywka/2022/01/05/wiedzmin-2-sezon-showrunnerka-lauren-hissrich-adaptacja
nie ma pewności, ale jest nadzieja, że kolejny sezon będzie lepszy: https://www.ppe.pl/news/164895/wiedzmin-3-sezon-nie-moze-czekac-wkrotce-rozpocznie-sie-praca-nad-nowymi-odcinkami.html za to jest pewność kolejnej kasy dla spółki bo już nad tym projektem siedzą... ps> preqel skończony, przydałoby się info o kontrakcie, ale nie jest to tak duża kasa jak za sezon 2
Myślę, że pomimo sporej krytyki na tym forum, serial został dobrze przyjęty - co widać po liczbach :) https://www.ppe.pl/news/164524/wiedzmin-podbil-netflix-gigantyczna-popularnosc-serialu-platformy.html
producent na pewno jest zadowolony... https://naekranie.pl/aktualnosci/netflix-wiedzmin-top-10-cobra-kai-1641977011 postać łącząca oba seriale: https://www.onet.pl/?utm_source=poczta.o2.pl_viasg_kultura&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&pid=9a69d360-b16a-4b48-95c2-086302a76938&sid=bf78661f-61f7-40de-becc-94f65255b9ae&utm_v=2
Niby fajnie 8 miejsce! Tylko, że moim zdaniem to był produkt na pudło co najmniej i to od drugiego już sezonu, tylko trzeba było sypnąć więcej kasy na 1 sezon i na jego promocję!
ja tam nie liczylem na ekranizacje i traktuje to jak zabawna adaptacje, podchodzilem do tego z zerowymi oczekiwaniami dzieki czemu uniknalem rozczarowan a nawet niezle sie bawilem momentami. Taki niedzielny brunchowy bingewatching.