• znalazłem dużo lepszą spółkę deweloperską !!! Autor: ~full_time_investor [31.0.71.*]
    Ja zainwestowałem w INPRO. Prześwietliłem i porównałem z innymi deweloperami. Wypadła zdecydowanie najlepiej jeśli chodzi o potencjalny zysk dla inwestora. Jak by powiedział Warren Buffet "good asset".

https://www.bankier.pl/forum/forum_o_inpro,6,21,10000000885.html 

Budują w Trójmieście od początku lat 90.

Mają też luksusowe hotele i inne nieruchomości na wynajem.
    Wszyscy właściciele/prezesi są inżynierami budownictwa.

Są małe obroty ale dla małych inwestorów to nie problem.

Zysk spółki w stosunku do kapitału początkowego w ostatnim roku 21,5% (2021-Q3).
    Potencjalny zysk dla inwestora jeszcze większy ponieważ cena jest poniżej wartości księgowej.

Zyski w długim okresie stabilne i mocny trend wzrostowy. Bardzo małe zadłużenie.

Mimo to można jeszcze kupić dużo poniżej wartości kapitału własnego - niewiarygodne przy dzisiejszych cenach nieruchomości !!!
    Cena / Wartość księgowa  0.83 

Cena / Zysk    4.47  !!!

Dywidenda za 2020: 
    6,84% -- licząc po dzisiejszej cenie spółki (7.30zł)

Wg mnie cena jest niska bo są małe obroty a obroty są małe bo jest mały free float (większość wykupiły OFE po wejściu na giełdę). Mimo to w 2021 dokupywał też TFI. 

• Re: znalazłem dużo lepszą spółkę deweloperską !!! Autor: ~full_time_investor [31.0.71.*]
    Jeszcze porównanie wskaźników finansowych INPRO z EDINVEST

Zysk spółki w stosunku do kapitału początkowego w ostatnim roku (2021-Q3)
    INPRO    21,5%
    EDINVEST 13,96%

Cena / Wartość księgowa  
    INPRO    0.83 
    EDINVEST 0.76

Cena / Zysk    
    INPRO    4.47  
    EDINVEST 5.92

• Re: znalazłem dużo lepszą spółkę deweloperską !!! Autor: ~Jan [37.47.153.*]
    Za mały free float tylko 12,34% co zbliża spółkę do uwalenia kursu i skupu przymusowego akcji a po czym wyjścia z GPW. Jednak pozostanę przy EDIm. Tu PKO trzyma rękę na pulsie bo ma około 10% akcji co przy skupionych akcjach własnych skutecznie mam nadzieję zablokuje chęć wyjścia EDI z GPW. Do tego INPRO ma 40 mln akcji a to 4 razy więcej niż EDI. Myślę, że HMInvest ma dużo lepsze wyniki ale co z tego jak free float tylko 2,3%. Duże pole do ryzyka jak np. zrobią skup przymusowy po niskiej cenie jak np. na Enarga jest?
  • Re: znalazłem dużo lepszą spółkę deweloperską !!! Autor: ~Jan [37.47.153.*]
    ATAL czy TOWERINVT też dobre ale wycena droga akcji. ATAL też mizerny free float 16,79% a ta druga za ostatni kwartał chyba straty miała minus 0,722 zł na akcję. EDI Ma dobre wskaźniki, nie bardzo dobre ale dobre. Zobaczymy za 4 kwartał co pokażą spółki inne też... Taki DEKPOL free float tylko 14,75%. Jedynie oprócz EDI to INSTAL KRAKÓW nie analizowałem ale już widzę, że dywidendę mizerną wypłacili 2 zł przy cenie akcji około 32 zł, duży free float 56,2% co też znowu za bardzo duży, podatny na spekulacje grubasów? Kto kupił to ok ale dokupywanie ryzykowne na Instal Kraków.
  • Re: znalazłem dużo lepszą spółkę deweloperską !!! Autor: ~Myślący [37.47.163.*]
    Przeważnie bogatym kasy przybywa a biednym ubywa więc będą gdzieś kasę pompować, zapewne będą dywersyfikować portfel i tu zajrzą i tam. Dobrych dywidendowych spółek mało. Surowce raz w górę raz w dół, covidowe czy banki to samo o innych cd grach nie wspomnę czy Allegrach a mieszkania postoją i kupca w końcu znajdą. Nie zauważyłem aby nowe mieszkania taniały kiedyś. Są oczywiście okazje no ale generalnie terenów pod budowę coraz mniej więc dobre lokalizacje się sprzedadzą, he, he...
  • Co z OFE? Autor: ~COZOFE [37.47.163.*]
    Średnia zysku na akcję INPRO za 3 kwartały 2021 rok to 0,1783 zł przy obecnej cenie akcji 7,30 zł a zysk na akcję EDInvest S.A. za 3 kwartały średnia to 0,1427 zł przy obecnej cenie akcji 3,74 zł. To jaka ta prawda? Która spółka lepsza? Gdyby EDI kosztował dwa razy tyle porównywalnie do INPRO czyli 7,48 zł to zysk na 1 akcję by wynosił 0,2854 zł więc widać, że EDI lepsze ma zyski na akcje od INPRO... Zyski mają wpływ na wysokość dywidendy tego już chyba nie muszę tłumaczyć jak i innych rzeczy co piszą na forum INPRO o jakimś złym zarządzaniu i wyprzedaży majątku... Nie naganiać na kupno i tyle...
  • Re: Co z OFE? Autor: ~full_time_investor [37.248.173.*]
    Odnośnie zysku za trzy kwartały, to podpowiadam. INPRO rozlicza projekty/inwestycje deweloperskie zawsze w ostanim kwartale, więc większość zysku jest właśnie w 4Q. Piszą o tym w raportach. Wystarczy spojrzeć na wykres zysku na biznesradar że zawsze tak było.

Tym lepiej bo to oznacza że zyski z boom-u mieszkaniowego będą wykazane dopiero w bieżącym kwartale i za rok.

Odnośnie wpisu o złym zarządzaniu i wyprzedaży majątku to ktoś wprowadza w błąd. Nic takiego nie ma miejsca. Właściciele/prezesi to bardzo doświadczeni ludzie, zjedli zęby na tym biznesie. Jakiś cwaniak chce tanio kupić.
  • Re: Co z OFE? Autor: ~Jan [37.47.153.*]
    Całkiem możliwe, że ktoś chce tanio kupić akcje. Co do OFE to jeszcze chyba nie ma pomysłu co dalej będzie ale pomysłów na zabranie kasy ludziom zapewne nie zabraknie. To PO zabrało połowę a boss powiedział, że te pieniądze z OFE nie są składkowiczów tylko państwowe. Jeśli chodzi o zyski ze sprzedaży mieszkań to EDInvest też ma zyski ze sprzedaży mieszkań wrzesień-listopad co w sprawozdaniu jest ujęte info. To, która spółka będzie miała lepsze wskaźniki po 4 kwartale to się okaże. Myślę, że obydwie będą miały wyniki w przeliczeniu na wartość akcji gorsze ale akcjonariusze będą zadowoleni bo wartość akcji wzrośnie co najmniej o 100%, gdyż już teraz wobec innych spółek i ich wyników akcje EDInvest są zasadniczo niedowartościowane. Inna opcja jest taka, że kurs akcji EDInvest znacząco nie wzrośnie ale kurs akcji innych wydmuszek poleci w dół. Pytanie w co uderzą inwestorzy czy w akcje, czy obligacje, czy w surowce, czy bitcoiny. Ja myślę, że zaczną się zakupy pod dywidendy... gdzie przez kwartał czy dwa kwartały można zarobić odsetki w wysokości 6% czy 10% co w stosunku rocznym daje większy zysk. Jeśli 10% w pół roku od inwestycji yo rocznie wychodzi 20% a to już coś.
  • Re: znalazłem dużo lepszą spółkę deweloperską !!! Autor: ~full_time_investor [37.248.173.*]
    Wykup przymusowy INPRO na pewno nie grozi.
    Do ogłoszenia wykupu trzeba mieć 95% akcji.

Niby jak ty to widzisz, skoro 27% trzymają same OFE

common :-)

• Re: znalazłem dużo lepszą spółkę deweloperską !!! Autor: lotar7 [185.45.52.*]
    dziękuję za merytoryczną wymianę opinii bez obrzucania się inwektywami
    pzdr
  • Re: znalazłem dużo lepszą spółkę deweloperską !!! Autor: stachsgh [31.61.248.*]
    Nie ma i nie będzie nic lepszego jak oni w akcji
    https://www.youtube.com/watch?v=oVrdIXQ2g30
  • Rozbieżność wyników finansowych - pomyłka czy manipulacja kursem...? Autor: ~Bystry [37.47.163.*]
    Wyniki finansowe ED Invest S. A. na Forum Bankier w zakładce "Wyniki finansowe" są niezgodne z wynikami finansowymi za 3 kwartały 2021 roku publikowanymi w zakładce "Komunikaty" . Pierwszy z brzegu przykład to wartość księgowa na akcję w sprawozdaniu jest podana wartość 6,10 zł a na forum wartość 4,882. Podobnie przekłamanie jest w zysku na akcję w sprawozdaniu jest podana wartość 0,54 zł a na forum bankiera podana jest wartość 0,05 zł. Ktoś może mi to wyjaśnić?
[x]
EDINVEST -0,30% 6,58 2025-09-05 15:34:39
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.