• Jak jest tak pięknie to czemu od pół roku spada? Autor: ~Alf [185.177.229.*]
    Wie ktoś? Zlecenia sprzedaży tylko coraz niżej się przenoszą. Sam brałem po 12, strata niewielka… ale czy jest szansa na odwrócenie tego trendu spadkowego? Jak nie teraz to kiedy?
  • Re: Jak jest tak pięknie to czemu od pół roku spada? Autor: ~Mopik [188.147.99.*]
    Wydaje mi się, że spada ponieważ inwestorzy nie wierzą, że rewelacyjne wyniki uda się utrzymać w 2022 roku. To jedyne co przychodzi mi do głowy.
  • Re: Jak jest tak pięknie to czemu od pół roku spada? Autor: ~Pablo [78.11.118.*]
    Albo ktoś sprzedał Golfa IV i ma trochę wolnych środków i może zaniżać kurs mając kilka tysi polskich złotych uwolnionych do obrotu :D
  • Re: Jak jest tak pięknie to czemu od pół roku spada? Autor: ~Pirat30 [46.204.54.*]
    Moim zdaniem kluczowe pytanie to na jakich obrotach to spada? Komuś bardzo zależy aby kurs był możliwie najnizszy. Stąd obroty kilkoma akcjami. Fakt że 2021 będzie fajny. Jeżeli raport za 1Q 2022 będzie przynajmniej podobny jak 2021 to inwestorzy to dostrzegą co znacząco przełoży się na kurs. Moim zdaniem nawet jeżeli tak nie będzie to z palcem w organizmie powinna być dywideina poziomie 75-85 gr co mi daje (przy średniej 9,75) ok 8% zwrotu (obojeijak się będzie kurs zachowywać). Jak dla mnie zwrot ok
  • Re: Jak jest tak pięknie to czemu od pół roku spada? Autor: tomaslfc14 [5.173.248.*]
    Bez sensu to co się dzieje na logistycznych spółkach. OTS dziś tonie... :/
  • Re: Jak jest tak pięknie to czemu od pół roku spada? Autor: ~Mopik [89.70.76.*]
    Ale faktycznie dlaczego? Teraz ktoś wystawił 2k akcji na 9,75. Optymalizacja podatkowa? Brak wiary w spółkę? Czy coś więcej za tym stoi?
  • Re: Jak jest tak pięknie to czemu od pół roku spada? Autor: ~Zus [185.127.121.*]
    Dobra, zdrowa, dywidendowa spółka z powtarzalnymi i coraz lepszymi wynikami. Ja w miarę możliwości dobieram.
    Niektórzy potrzebują forsy a u nas widzą - moim zdaniem błędnie - słabsze perspektywy więc pod koniec roku wywalają. ATC nie jest modne i jest na NC - stąd mniejsze zainteresowanie. Czekam na nowe środki i z pewnością dokupię. Kto ma chęć wywalać - nie zniechęcam. Szkoda, że na bananie spółki dywidendowe nie chcą płacić co kwartał - usztywniłoby to drobny akcjonariat.
    Pozdrawiam!
  • Re: Jak jest tak pięknie to czemu od pół roku spada? Autor: ~Mariusz [154.49.100.*]
    Dywidenda dywidendą. Kurs jednak zejdzie niżej, index baltic ex. znowu dziś pikuje o dziewiec procent. Niby nadal nie jest nisko ale popytu na papier brak. Jak na 8 się zatrzymamy do czasu wypłaty dywidendy to będzie dobrze. Niestety to az nazbyt dobrze widać na wykresie, stąd mamy popyt jaki mamy. Popyt czeka na lepszą cenę. Jaką? Mi 11 wydawało się super okazją, rynek jednak zweryfikował. Wiecie, że w arkuszu na kupno do 3,88 stoi 3 tysiące akcji? Nawet lepiej nie pisać ile jest na sprzedaż.
  • Re: Jak jest tak pięknie to czemu od pół roku spada? Autor: ~Zus [185.127.121.*]
    Albo wierzysz w to co kupiłeś, albo wywalaj. Jaka cena by nie była - ktoś to kupi. Fundamenty są. Ja widzę tutaj perspektywy wzrostu o sto procent - ale pewnie się nie znam, więc nie sugerujcie się moim zdaniem bo jestem na long.
    Wasze zdrowie piję.
  • Re: Jak jest tak pięknie to czemu od pół roku spada? Autor: ~Pirat30 [31.179.155.*]
    No i to jest dla mnie właśnie kwintesencja naszej dyskusji...

Jedni piszą o perspektywach i niepewnym 2022 (chociaż wskaźniki są ok 35-50% wyższe niż rok temu - nawet po spadkach) i czasach kiedy kurs był zdrowo poniżej 8 PLN
    Firma ma przeszło 17 MLN gotówki w kasie (na koniec III kwartału) - więc gdyby zarząd stwierdził że robią nadzwyczajną dywidende i zostawiają w kasie tylko to co zarobią w IV kwartale (który na ogół jest zawsze b. dobry) to spokojnie można byłoby przyznać ok 2,5 PLN/akcje. Przy kursie 9,75 jest to 25%...

Z drugiej strony nawet jeżeli Zarząd zachowa się ostrożnie i przeznaczy na dywidende tyle samo ile było w zeszłym roku to mamy spokojnie prawie 5% zysk od dzisiaj do czerwca (zna ktoś lepszą lokatę?)
    Oczywiście - jest to moje spojrzenie - dziele się swoimi spostrzeżeniami i nikogo nie namawiam. Your money - Your choice...
  • Re: Jak jest tak pięknie to czemu od pół roku spada? Autor: ~Pablo [78.11.118.*]
    Dokładnie tak jest, ale to jest problem ogólnie polskiej giełdy, czy to Wig 20 czy NC
    Jest mnóstwo ludzi, którzy kupują akcję i liczą, że w miesiąc albo dwa zarobią 20 %. I jak tego nie ma, albo nie daj Boże jest - 10 % chwilowo, to jest panika - wystarczy poczytać forum Orlenu :D
    W USA jest mnóstwo inwestorów, którzy inwestują kasę w dobre spółki, biorą kilka, czasem kilkanaście % dywidendy co roku i ch.ja ich obchodzi kurs spółki w danym momencie, dlatego też kurs dobrych spółek rośnie. Innymi słowy, w giełde inwestowany jest nadmiar środków, który ma przynosić stały dochód i chronić przed inflacją, a jak czasem zdarzy się jakiś wyszczał i uda się sprzedać sporo drożej, to tylko na plus. Nie mówię oczywiście, że i tam nie ma spekuły - ale mam wrażenie, że po pierwsze sporo mniej, po drugie to jest troche inna spekuła niż w PL :)
    A u nas? Znam gościa, który zapakował się w Mabion kasą, którą ma przeznaczoną na wkład własny na mieszkanie i śledzi kurs, co godzinę, czy jest na plus czy nie daj Boże kilka % na minus, bo wie, że zaraz będzie musiał wyciągać. To jest dramat,
  • Re: Jak jest tak pięknie to czemu od pół roku spada? Autor: tomaslfc14 [5.173.248.*]
    Dzisiaj to nawet na Balticonie większy obrót xD
    Kolej to przyszłość
    https://www.rynek-kolejowy.pl/mobile/dobre-wyniki-kolei-towarowej-za-iii-kwartal-2021-105853.html
    Dnia 2021-12-16 o godz. 13:40 ~Zus napisał(a):
    > Kolej to przyszłość

A transport kolejowy to jaki % przychodów spółki?

Coraz większy.
    Najważniejsze cele Spółki w roku 2021
    Głównym celem Zarządu ATC Cargo S.A. w 2021 roku jest dalsze wzmacnianie pozycji Spółki na rynku usług
    spedycyjnych poprzez:
    − podejmowanie działań mających na celu minimalizację wpływu pandemii koronawirusa na działalność i
    wyniki finansowe Spółki, w tym kontynuacja działań mających na celu zwiększenie rentowności Spółki
    oraz optymalizowanie kosztów prowadzonej działalności poprzez rozwój narzędzi z zakresu IT,
    reorganizację struktur wewnętrznych i dalsze doskonalenie procesów operacyjnych,
    − pozyskiwanie nowych klientów, w tym z innych branż aniżeli obsługiwane dotychczas,
    − wdrażanie nowych projektów,
    − realizację i dalszy rozwój produktów sektora kolejowego,
    − dalszy rozwój projektów z zakresu usług takich jak transport FTL, fracht lotniczy czy logistyka
    magazynowa,
    − po ustabilizowaniu się sytuacji związanej z pandemią koronawirusa - zmierzanie do przeniesienia Spółki
    na rynek główny Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie poprzez dążenie do osiągnięcia wymogów
    umożliwiających takie przeniesienie.
  • Re: Jak jest tak pięknie to czemu od pół roku spada? Autor: ~Mopik [89.70.76.*]
    Będzie dobrze. Żałuje tylko, że nie mam wolnych środków ale święta…. Czekam na raporcik za IV kwartał, a później już z górki do dywidendy. Niepotrzebnie czasami się nakręcam tymi spadkami ale czasami nóż się otwiera… sami wiecie…
[x]
ATCCARGO 0,00% 15,50 2025-10-08 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.