Za cztery dni będzie pół roku jak Asbis jest w mWIG. Od 18 czerwca przemieliliśmy tu 605 mln zł przez 125 sesji - wolumen wyniósł 25 mln akcji. Ile z tego wykręcili kółkowicze? Jaki udział w tym ma towarzystwo z forum Bankiera ? Znikomy. Asbis jest w gronie kilkudziesięciu największych spółek na giełdzie i siłą rzeczy podąża za rynkiem - porównajcie sobie nasze stopy zwrotu na przestrzeni 6-miesięcy z szerokim rynkiem: WIG +2,56%, mWIG40 +6,59% (wyciągnięty głównie przez banki), Asbis +6,07%. Przeczytajcie sobie obszerny raport DM BOŚ o rynku akcji i jego perspektywach na 2022 rok - czasy łatwego zarobku się skończyły i selekcja spółek na nadchodzący rok musi być szczególnie uważna. Wczytajcie się dlaczego BOŚ wybrał Asbis do TOP PICKS na przyszły rok, szacuje tak duże pole do wzrostu i dlaczego tak mocno postawił na tę branżę. Wiele spółek w przyszłym roku przyniesie rozczarowanie wynikami i Asbis ma szansę stać się chlubnym wyjątkiem na rynku. Szczególnie polecam tabelę z 274-275 strony raportu - przekonacie się nie tylko, że Asbis ma najwyższy przewidywany upside ze wszystkich spółek objętych opracowaniem (91% na dzień wydania raportu), ale też, jak mocno jest niedoszacowana na tle szerokiego rynku (porównajcie P/E oraz forward P/E spółek). Na czas bessy polecam też zapoznanie się ze strategią Piotroskiego (f-score Asbisu wynosi 8 !).
Wy tak serio o kółkowiczach ? Zobaczcie na wykres 6M WIG i mWIG40 _______________________________
Insider2 - nie bardzo rozumiem, dlaczego porównujesz Asbis do ogółu, jeżeli dość często piszesz, że to jedyna spółka, w której widzisz duży potencjał. Bagatelizowanie takich czynników jak zasypywanie wzrostów ogromną podażą i mówienie, że spada bo inne spadają - nie ma się ni jak do Twoich poprzednich nie ukrywam bardzo ciekawych postów.
Dla porównania powiem Ci, że moje w inwestycje na koniec listopada 2021 osiągnęły ATH pomimo spadków indeksów o około 10%. Ja osobiście nie lubię się usprawiedliwiać - żle przewidziałem, ale inni też - mi spadło, ale innym też. Słaby argument.
Trzyd - pamiętam Twoje wpisy o MFO i o Selenie. Dyskutowaliśmy też chyba kilka miesięcy temu o Mirbudzie. Z tych trzech Twoich wyborów Mirbud spada od 6-miesięcy, Selena od 3, a MFO delikatnie osuwa się od miesiąca. Rynek jak wiemy nie jest więc obecnie łatwy i nawet doskonale rokujące spółki nie zachowują się adekwatnie do ich realnej wartości. Tak - w dalszym ciągu uważam Asbis za spółkę o jednym z największych potencjałów na GPW (jak widać nie tylko ja - vide raport DM BOŚ i najwyższy upisde Asbisu na ok. 80 omówionych spółek). Co do bagatelizowania zasypywania popytu - widzę doskonale to zjawisko, ale z pewnością nie jest to "zasługa" garstki aktywnych forumowiczów z Bankiera. W tym kontekście apel kolegi Przeźniczaka budzić może co najwyżej mój uśmiech.
Masz rację, ale MIRBUD sprzedałem dość szybko praktycznie bez strat - nie byłem uparty. SELENĘ sprzedałem następnego dnia po wynikach za 27zł z dużym zyskiem. Tych spółek dawno już nie mam. MFO jest jedyną "stalówką", która nie padła na twarz. Jak chcesz pogadać o zyskach zobacz ile urosło Esotiq od 6 miesięcy :)
Co do EAH to gratuluję - kupiłem na początku roku i zbyt szybko sprzedałem. Ale też jak widzisz ostatni miesiąc spada. Nie chcę gadać o zyskach - też mógłbym pochwalić się historycznymi stopami zwrotu rzędu 1000%, tylko po co ? Nic nie musimy sobie udowadniać - każdy ma na koncie sukcesy i porażki (oby tych pierwszych w ostatecznym rozrachunku było więcej :) . Powodzenia Trzyd !
Miało być jeszcze postscriptum, ale mi obcięło. Przeczytałem dzisiaj wpisy, że mam jakiś ukryty cel w swojej aktywności na tym forum. Że moje ego przerasta rozum itd.. Niestety - z miesiąca na miesiąc atmosfera robi się tutaj coraz bardziej gęsta, a z ludzi wychodzą najgorsze instynkty i kompleksy. Dwie "sekty" - LT i ST - spierają się tutaj z narastającą zapalczywością, a ilość obelg i złośliwości jest bezprecedensowa. Frustracja miesza się z chciwością, pycha ze zwykłą głupotą - chwilami jest naprawdę niemiło. Przemyślmy, czy warto ...
Ja pisałem już 2 dni temu w poście donba - o akcjonariacie na ASBIS - tak się nie da.
Sprawdza się zasada: Inwestycja długoterminowa to najczęściej całkiem nieudana inwestycja krótkoterminowa
Przykro się to czyta. Nadal Ci kibicuje - niestety nie z takim akcjonariatem. Ostatnio wyszło, że prawie wszyscy to ukryci spekulanci. Jeszcze raz Tobie kibicuje - nie na tej spółce to na innej :)
Zgadzamy się w wielu sprawach... żeby nie powiedzieć praktycznie we wszystkim ale w kwestii kółkowiczów będziemy stali na dwóch biegunach.
Z faktami nie da się dyskutować. Przy poziomie 25-26 wywalane będzie za każdym razem kilkaset tysięcy akcji. I nie piszę, że jest to jeden jedyny powód tego co się dzieje na kursie. Bo powodów jest wiele. Jednakże jest to jedna z rzeczy, która dokłada cegiełkę do obecnej sytuacji.
Zadaj sobie pytanie. Widzisz spółkę ASBIS. Widzisz obecne rekomendacje. Widzisz przyszłość tej spółki. Widzisz wyniki. A później wchodzisz na kurs i patrzysz na ostatnie 6 miesięcy. Kupujesz? Kupujesz mimo tego, że każdy średniorozgarnięty inwestor widzi, że przy poziomie 24-26 leci tyle akcji? Kupiłbyś za 25zł wiedząc, że z dużym prawdopodobieństwem za chwilę kurs będzie na poziomie 23? To jest prosta psychologia i matematyka.
Ja patrząc na to wszystko będąc nowym inwestorem z chęcią bym kupił ASBIS po 21-22 (bo biorąc pod uwagę sytuacje spółki i wyniki ciężko sobie wyobrazić, że poleci niżej) i sprzedał po 24-25. Z całą pewnością nie myślałbym aby trzymać ją na dłużej a tym bardzie dokupić jakieś akcje powyżej 25.
I w takiej o to sytuacji obecnie jesteśmy. I żadna rekomendacja, perspektywa i prognozy tego nie zmienią.
Pawle - wszystko zależy od perspektywy. Sęk w tym, że mi to kolarstwo nie przeszkadza, a kurs też nie musi dla mnie jakoś szczególnie rosnąć (przynajmniej na tę chwilę). Nie przymierzam się na ten moment do sprzedaży pakietu, a dywidendy które dostałem tym roku były BARDZO satysfakcjonujące w relacji do zainwestowanych w Asbis środków. Oczywiście, że łatwiej mi podchodzić beznamiętnie do tematu z perspektywy średniej ceny zakupu ok.11 zł (przy czym około 10% pakietu mam kupione powyżej 22 zł, najdrożej za 26,15 zł :) ).
Jak już wspominałem - ja też nie mogę narzekać choć średnią mam wyższą ;) Już dawno temu napisałem, że jedyną przyczyną mojej przedwczesnej sprzedaży mogą być tylko i wyłącznie złe informacje ze spółki (ale tych ze świecą szukać)
Natomiast mój wpis odnośnie kółkowiczów to nie był żaden apel. Zwyczajnie po ludzki zaczęła mnie uwierać hipokryzja osób wychwalających spółkę, dyskutujących o niej, deklarujących się na perspektywy długookresowe ale bawiących się w kółka a później dziwiących się, że kurs nie rośnie albo piszących o "zaleszczeniu" waloru.
Jak widzę na forum, że 2+2 nie równa się 4 to zwyczajnie o tym piszę.
Hipokryzja i zapał w sianiu dezinformacji też mnie chwilami powala, ale i tak tego nie powstrzymamy. Natomiast wiele osób rzeczywiście nie rozumie, że równoczesna strategia LT i ST to strzelanie do własnej bramki. Cóż. Na szczęście taka sytuacja nie może trwać wiecznie, bo liczba akcji nie jest niegraniczona, a "ubierani" przy górnej bandzie nie będą raczej szybko oddawali na niższych poziomach ;).
Trochę to zabawne jak przezniczak im tłumaczy podstawowe zasady zarabiania na akcjach - czyli trzymasz i zarabiasz na wzrostach, a wychodzi, że wiekszość i tak go nie rozumie i pisze głupoty o "dostarczaniu płynności" :)) ten tekst mnie nie przestaje bawić. Na mega płynnej spółce - dostarczają płynności :)
Poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale czy kolarze czasem nie mają znikomego, lub nawet pozytywny lub równoważący wpływ na spółkę, jeżeli inwestujemy LT? Oczywiście łatwiej być LT jak się ma średnią Insidera, ale on też pakiet budował a nie wszedł w momencie nagłego wzrostu. Jeżeli spółka się rozwija, a dywidendy będą rosły, to ja podziękuję kolarzom za możliwość budowania pakietu na śmiesznych cenach.
Ale też coś dla Ciebie przeźniczak - jeżeli spółka i dywidendy rosną, i ktoś chce wejść w spółkę, to wię że poniżej 22 mu kolarze wyzbierają tak? No to zacznie brać wyżej. A kolaże jak się zorientują, ze to nie ktoś od nich, to kupią na kółka wyżej np już przy 33,5, albo wogóle odpuszczą by zobaczyć co się w ogóle dzieje. Wtedy wskoczymy pólkę albo dwie wyżej i będziesz miał swój wirtualny zysk. Będzie jednak trudniej dokupić w czasie po promocyjnej cenie.
Jemu chodzi o to,że kolarze za szybko sprzedają,są tutaj tacy co chwała się już sprzedażą po zysku kilkadziesiąt groszy a 1 zł zysku to dla nich górny zysk i sygnał do sprzedania.Nie chcą poczekać aż zarobią 20-30 procent ,realizują zysk 3-5 procent.
Jak spółka jest dobra i są dobre tendencję na rynkach to zarobią wszyscy i Ci co trzymają na LT i kolkowicze .
Jak mawiają pieniądze przechodzą od niecierpliwych do cierpliwych
Grając jednocześnie na LT i ST jest aberracją. Szczególnie jak pakiet LT jest większy. Zwyczajnie nie ma to żadnego sensu bo grasz przeciwko sobie w dodatku przeciw swojemu większemu kapitałowi. A wiele osób piszę, że tak właśnie gra na ASBIS.
No i muszę się zgodzić z @trzyd - kółkowicze tłumacząc, że robią płynność na spółce, która jest super płynna. Jakby było 1mln obrotu mniej to nadal byłaby super płynna.
Tylko tyle i aż tyle.
Może wreszcie po moich prostych przykładach na liczbach kilka osób to zrozumie ale dla pewności.
Masz 100k od 22, którymi grasz na LT. Jednocześnie grasz 20k na ST. Zarabiasz 3x10% 20k. Ale Twój kapitał 100k traci lub pozostaje bez zmian przez to. Zwyczajnie lepiej mieć 30% od 100k niż 3x10% od 20k. Matematyka jest cudowna bo nie kłamie ;)
Ale jak zarobisz te 3*10% to za każdym kółkiem powiększasz pakiet na LT i budujesz popyt wiekszy na dole. Moim zdaniem rynek to rynek i przy dobrej spółce sam się wyreguluje,
Dokładnie tak, poza tym Panowie i Panie, kółkowicze raczej nie walą akcjami sprzedając je poniżej, dajmy na to, 23 zł (+/- kilka groszy), bo sprzedaż po takiej cenie jest średnio opłacalna. Gdyby inwestorzy nie sprzedawali po nieracjonalnych, z punktu widzenia aktualnego zachowania się kursu, cenach, to siłą rzeczy robienie kółek na obecnych poziomach, byłoby niemożliwe i kurs musiałby pójść wyżej.
Wiem o co Ci chodziło
Mam na LT i nigdy nie ustawiłem na SL
Nie robię kółek też z powodu...matematyki.
Gdy sprzedam pierwsze akcje kupione za 10 zł teraz to zapłacę ok.3,5 zł podatku (19%x13zl) plus prowizje2 lub 3 razy i dla mnie różnica 4-5 zł na kursie bieżącym wychodzi zysk groszowy...
Więc trzymam spokojnie i śmieję się z "kółkowiczow za 30 groszy", cieszących się z zysku 300 zł . Dobrze wiemy,że taki zysk na kryptowalutach można zrealizować po kilku minutach ,jednak nikt mądry tego nie robi tylko czeka na coś większego bo tak tylko zarabiałby się na marże dla pośrednika handlującego kryptowaluta.
Wczoraj np dogcoin poszybował o 30 procent do góry,więc jest to różnica w kursie przy której można zrealizować zysk
insider2 piszę " Hipokryzja i zapał w sianiu dezinformacji też mnie chwilami powala" Tak uprawia Pan hipokryzje na tym forum - niestety, myśleliśmy że taki inteligentny facet nie będzie do tego zdolny, a jednak "szydło wyszło z wora" !!!!! Powala, ale hipokryzja w wykonaniu Pana. Czy wspomniał Pan, że sprzedał przedwczoraj część swojego pakietu "na spadającej górce" (jakie szczęście, że nie udało się na górce - co cóż informacja o zrzucie przyszła po czasie - to dobrze będzie nauczka na przyszłość). Potem szybki odkup (na niższych kursie) i ruszyła ponowna propaganda , jaka o super spółka itp bajery, wykresy, tabele........... Jak inaczej nazwać, sprzedającego i odkupującego tego samego dnia, jak nie zwykłego kółkowicza - naganiacza.
Prawda w oczy kole. Czy tak trudno było poinformować na tym forum, o tej sprzedaży i kupnie akcji Asbis ? Czy tak działa poważnych biznesmen ?????????????
Dnia 2021-12-15 o godz. 01:23 insider2 napisał(a): > Hipokryzja i zapał w sianiu dezinformacji też mnie chwilami powala, ale i tak tego nie powstrzymamy. Natomiast wiele osób rzeczywiście nie rozumie, że równoczesna strategia LT i ST to strzelanie do własnej bramki. Cóż. Na szczęście taka sytuacja nie może trwać wiecznie, bo liczba akcji nie jest niegraniczona, a "ubierani" przy górnej bandzie nie będą raczej szybko oddawali na niższych poziomach ;).
Te wszystkie dywagacje o sensowności sprzedawania części pakietu na podbitkach po infach, i kupowaniu po spadkach, wyższości, czy niższości tej strategii od trzymania long term są psu na budę warte. Trochę mi przypominają dyskusję nad wykresem historycznym spółki. Jak łatwo wtedy prowadzić linie wsparcia, oporu, momenty wejścia, czy sprzedaży. Aż dziw, że nie każdy specjalista od AT jest miliarderem. Giełda to taki twór, że największy życiowy nieudacznik, z niskim IQ może mieć lepsze wyniki inwestycyjne (w określonym przedziale czasowym) od najlepiej wyszkolonego analityka. A jego prostacka strategia może bić na głowę najbardziej wymyślne systemy.
Dnia 2021-12-15 o godz. 00:14 insider2 napisał(a): > Za cztery dni będzie pół roku jak Asbis jest w mWIG. Od 18 czerwca przemieliliśmy tu 605 mln zł przez 125 sesji - wolumen wyniósł 25 mln akcji. Ile z tego wykręcili kółkowicze? Jaki udział w tym ma towarzystwo z forum Bankiera ? Znikomy. Asbis jest w gronie kilkudziesięciu największych spółek na giełdzie i siłą rzeczy podąża za rynkiem - porównajcie sobie nasze stopy zwrotu na przestrzeni 6-miesięcy z szerokim rynkiem: WIG +2,56%, mWIG40 +6,59% (wyciągnięty głównie przez banki), Asbis +6,07%. > Przeczytajcie sobie obszerny raport DM BOŚ o rynku akcji i jego perspektywach na 2022 rok - czasy łatwego zarobku się skończyły i selekcja spółek na nadchodzący rok musi być szczególnie uważna. Wczytajcie się dlaczego BOŚ wybrał Asbis do TOP PICKS na przyszły rok, szacuje tak duże pole do wzrostu i dlaczego tak mocno postawił na tę branżę. Wiele spółek w przyszłym roku przyniesie rozczarowanie wynikami i Asbis ma szansę stać się chlubnym wyjątkiem na rynku. > Szczególnie polecam tabelę z 274-275 strony raportu - przekonacie się nie tylko, że Asbis ma najwyższy przewidywany upside ze wszystkich spółek objętych opracowaniem (91% na dzień wydania raportu), ale też, jak mocno jest niedoszacowana na tle szerokiego rynku (porównajcie P/E oraz forward P/E spółek). > Na czas bessy polecam też zapoznanie się ze strategią Piotroskiego (f-score Asbisu wynosi 8 !).
czy raport jest dostępny dla wszystkich? możesz podrzucić linka? z góry dzięki
Sesja nadal trwa. Na razie była "zachęta" do kupowania w postaci tego przewalenia 25 tys akcji z ręki do ręki, żeby ładny peak na wykresie się utworzył. Pod takie strzały na Asbisie już się nie podłączam, to wyraźna "pułapka na byki" moim zdaniem. Ja tu widzę chęć upłynnienia jeszcze trochę towaru branego po 21.x, wstrzymuję się z dalszym dokupowaniem póki co.
Kilka bezmyślnych byczków wpadło w tę zasadzkę - Asbis w górę 0,88% (jako jedna z zaledwie 5 "zielonych" dziś spółek mWIGu) na tle spadku WIGu o 1,96%.
Kilka bezmyślnych byczków wpadło w tę zasadzkę - Asbis w górę 0,88% (jako jedna z zaledwie 5 "zielonych" dziś spółek mWIGu) na tle spadku WIGu o 1,96%. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Popieram, bezgranicznie, niech rośnie dalej. Pewnie do końca tygodnia jeszcze dołoży, przynajmniej 1zł. I bezmyślne byczki będą miały za swoje.
prof_wiatr - przypomnę fragment Pana postu z 2021-12-14 14:52 do @insider2 "Ps. Wiesz dziwi mnie jedno jesteś (jak piszesz- a może to Matrix), LT. To powiedz, po co bez przerwy podajesz nowe newsy, gdy w miarę normalny inwestor może je bez problemu znaleźć w sieci., I najśmieszniejsze jest to, że cały czas uzasadniasz, że spółka musi rosnąc.......PO CO?, wytłumacz? Charytatywnie ?........ "
I odpowiedź insider2 [31.0.72.*] 2021-12-14 15:00 " Jak zwykle naginam fakty .... twoja ocena. Tak charytatywnie. Bez odzewu." __________________________________________
Po raz kolejny insider2 okazał się kłamcą. Bowiem prowadzi biznes oparty na sprzedawaniu informacji o kursach spółek i pobiera haracz od swoich klientów. Mówiąc potocznie stworzył gang swoich wasali. Dla większości osób z tego forum jest to fakt znany, ale ostatnio hipokryzja tego Pana dochodzi do zenitu, to uznałem (wraz ze innymi graczami), że wszyscy na tych forum powinny o tym fakcie wiedzieć.