Kurs ma lecieć na pysk po pakietówkach 40% powyżej ceny rynkowej? W których poszło 20% akcji? Jeśli to Szmagalscy tyle przynieśli w zębach i zapłacili, to nie będą mieli problemu, by tyle samo dać ulicy, która ma podobną liczbę akcji. Ba, nawet przez rok nie mogą zrobić wezwania w niższej cenie. A jak będą się stawiać, to ta cena daje podstawę do walki z nimi o uzyskanie co najmniej takiej samej ceny, gdy będą wyciskać ulicę.
Niestety ta cena jest rozczarowująca, dlatego mam nadzieję, że to nie Szmagalscy kupili, a jakiś większy cwaniak się zasadza na walkę z nimi. Wolałbym dostać za moje akcje więcej niż 5.44 za sztukę.
Mnie się wydaje że wykupili ich po to żeby na ręce nikt im już nie patrzył. Naszych akcji nie potrzebują bo gówno im możemy zrobić. A ci wzięli 5,44 bo widzą co się dzieje na świecie i w jakim kierunku wszystko zmierza. Giełdy wiszą na włosku przed wpadnięciem w przepaść.
Jednego nie rozumiem - założenia, że jak Szmagalscy kupili od porozumienia, to już teraz pewnie czują się bezpieczni i zadowoleni, będą sobie siedzieć i dymać akcjonariuszy, a ulicą to się nie przejmują tak, jak się przejęli porozumieniem.
To były pakietówki, w których poszło 20% akcji. Free float to obecnie poniżej 30%, przy czym część akcji poniżej progu jest w rękach rodziny i przyjaciół, niepowiązani ze Szmagalskimi mają pewnie z 20%.
W takiej sytuacji rozsądne byłoby dołożenie drugi raz tyle, ile dali w pakietówce, zrobienie wezwania po 5.44, zebranie w nim kolejnych 20% z rynku, zrobienie porozumienia rodziny i przymusowy wykup pozostałych po przebiciu progu 95%, a potem wycofanie spółki z GPW. Tak bym zrobił na ich miejscu, zamiast zostawiać ulicy furtkę do jakiegoś latania po sądach, przypominam kilka ESPI z tego roku, choćby to dotyczące transakcji sprzedaży mieszkań z Triton Parku do rodziny i odpowiedzi na pytań porozumienia.
Nie łudzę się, że dadzą więcej niż w pakietówce, ale po co zostawiać to na GPW, skoro i tak ponieśli już koszt w postaci prawie połowy tego, czego potrzebowali do wycofania spółki.
Bo mają ciebie i mnie w dupie. Od wielu lat. Porozumienie trochę ich postraszyło to ich wykupili i ciao. Naszych akcji nie potrzebują. I tak sobie dalej będą doić spółkę. Przez kolejne lata.