właśnie stanąłem przed wyborem funduszu emerytalnego i nie wiem na jaki mam się zdecydować. Zastanawiam sie nad wyborem INGNN lub CU. Co doradzacie?
Czy może warto rozważyć jakiś inny fundusz?
Od stycznia 2008 zacząłem pracę.
I jeszcze jedno pytanie - na jaki fundusz można zamienić AEGON?
Czy jest sens zmian? Powiem szczerze, że nie jestem w ogóle w temacie i liczę na Waszą pomoc. :)
Co do Twojego wyboru, zarówno CU jak i ING NN jest trafnym wyborem. Są to największe, dominujące na rynku fundusze. Jeśli nie możesz się zdecydować, rzuć monetę.
Drugie pytanie; Aegon można zamienić na każdy inny,nie ma z tym problemu, jednak jeżeli zamieniamy powinna to być zmiana korzystna. Napewno dobrym wyborem będą wspomniane wyżej OFE.
Pozdrawiam
Jeśli ci zależy na stabilnym inwestowaniu oraz niskich opłatach za zarządzanie przy tym dochodzi stała wysoka pozycja w rankingach dotyczących OFE to polecam ci PZU "Złota Jesień" Jestem pracownikiem PZU ŻYCIE i mam na bieżąco wyniki i programy w których śledze sytuacje wszystkich funduszy jakie są na rynku i jesli mam ci krótko przedstawic sytuacje to odniose sie do gazety wyborczej w ktorej przedstawiane są wyniki z różnych miesięcy. PZU od czerwaca do grudnia utrzymuje wysoką 2 pozycję co oznacza że inwestuje stabilnie i nabywa jednostki uczęstnictwa po stałych wysokich cenach i co najważniejsze nie inwestuje bardzo ryzykownie co ma potem odzwierciedlenie na przyszłej emeryturze klijena. A co do COMMERCIAL UNION to zgadzam sie, że teraz jest na 1 miejscu przed PZU ale on od półroku był na 6 miejscu i dopiero teraz poszybował w góre ale to nie oznacza, że odrazu klijenci zarazbiaja krocie. CU inwestuje niestabilnie ponieważ kupuje jednoski po róznych cenach. Osoby w wieku 65 pozostając w CU zobaczą, że wachanie inwestycji tego funduszu sprawi, że klijeni będą 3 lata w plecy czyli jakby 3 lata swojego życia nie pracowali. Odniose się ING NACIONALE-NEDERLANDEN był od czerwaca na wysokim 3 miejscu ale teraz jesli chodzi o aktualny ranking spadł na 5 miejsce. Jeżeli chodzi o ten fundusz nie bede komentował bo nie ma czego każda inteligenta osoba która troszke sie orientuje w funduszach wie, że NACIONALE jest dobra tylko w reklamach telewizyjych. Nie powiem bo to swietny bank i profesjonalna obsługa ale jeśli chodzi o OFE stanowczo odradzam wybur tego funduszu. I uwaga wchodząc do banku ING agenci tego funduszu pokazuja osobą które zamierzają wybrać OFE rankingi gazety wyborczej z kwietnia w którym NACIONALE był na 1 miejscu, niechcąca popłynął z miesiąca na miesiąc aż znalazł sie na niechlubnym miejscu dla tego funduszu 5. Więc jak będziesz cos podpisywał to poproś o aktualny ranking na styczeń. Jeżeli chcesz aktualne rankingi i statystyki z gazety wyborczej od kwietnia to napisz na mojego e-maila a na pewno pomoge ci dobrze wybrać i utciwie pomóc. Mój e-mail to mendrak-pzu@o2.pl
Damianie, nie lubię ktytykować innych, każdy popełnia błędy, ale twoja ortografia jest poniżej krytyki.
Co do zawartej treści pozostawię bez komentarza. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie..
Pozdrawiam
zgadzam się, z Andrzejem. Damianie popracuj nad ortografią. Merytorycznie? dno! argumenty są do bani i pokazują, że nie masz pojęcia o OFE. istna sofistyka
Większych pierdoł nie słyszałem ani nie czytałem już dawno. A mówią, że to agenci AXA są najbardziej nawiedzeni :)
Chłopie co ty bierzesz> To się źle dla ciebie skończy.
Jeżeli PZU ma więcej takich agentów, to szanowni klienci tego ubezpieczyciela, powiem wam jedno, UCIEKAJCIE!!!!!!
A co masz mi do zarzucenia ?? Może ty sie wypowiesz na ten temat. Powiedz mi w jakiej kwesti albo w całej wypowiedz była nieprawda ( www.ofe.xt.pl ). Chcialbym jeszcze odnieś się do wpowiedzi Andrzeja. Chyba oprucz kilku błedów spowodowanym szybkim pisaniem to nie masz mi nic do zażucenia bo to co napisałem to nie tylko własne odczucia ale i wnikliwa analiza lektur poświeconych tematyce Otwartych funduszy Enerytaknych.
zwariować można! oprócz oprócz oprócz oprócz oprócz i tak 100 razy napisz sobie, może wtedy zapamiętasz! zarzucenia zarzucenia zarzucenia zarzucenia zarzucenia zarzucenia zarzucenia zarzucenia zarzucenia zarzucenia zarzucenia zarzucenia
itd
Drogi agencie z PZU . Oceniajac fundusz bierzemy pod uwagę kilka aspektów: Stopa zwrotu z inwestycji, hipotetyczny stan konta, stabilność tego funduszu, opłaty jakie klient OFE ponosi. Podsumowując ING Jest najlepszym funduszem emerytalnum na rynku niezmiennie. Jezli mówimy o stopie zwrotu z inwestycji bierzemy pod uwagę krótkie i długie okresy. Nagannym jest przedstawianie wyników za okresy 6 mies. , lub 3 mies.. Jednym z najkrótszych istotnych okresów jest okres 3 lat dlatego również KNF na podstawie takich okresów robi zestawienia. Myślę że ostatni ranking z Gazety wyborczej nie jest jedynym argumentem jaki agenci z ING wykorzystują w pracy.Założeniem funduszy emerytalnych jest wypracować jak najwyższą st zwr. na emeryture.
eh .....niski poziom dyskusji-brak konstruktywnych argumentow do potwierdzenia swojego zdania by bylo ono wiarygodne..... kto tak naprawde wierzy ze OFE zarobi dla niego na emeryture?.......naiwnosc polakow bierze sie chyba jedynie z zamilowania do PRL......istota fukcjonowania systemu emerytalnego jest prosta- W ZUS'ie pieniadze pracuja jedynie by nie stracily na wartosci czyli utrzymuja wartosc rynkowa -jak sie to ma do przyszlej emerytury?nijjak bedzie z tego jakies minimum socjalne.......2 rzecz to OFE ktore musi nadrabiac brak pomnazania kaoitalu przez zus-wiec jak ma OFE wygenerowac nam zyski godnej emerytury?-zwiazku z tym iz jst obowiazkowe nalezy wybrac OFE kierujac sie wieloma czynnikami a nie tam rankingami jakis gazet tym bardziej wyborczej w ktorej wystarczy dobrze podplacic by artykul dany byl na nasz korzysc(marketing ludzie)...........prawda jest taka ze przyszla emerytura bedzie niska wartoscia socjalna ktora nie wystarczy na godne zycie jedynie zapewni i to niewszystkim socjalne zycie na emeryturze............jesli ktos sam nie zadba o oszczedzanie od najmlodsyzch lat pracy w rozne formy OSZCZEDZANIA na przyszlosc to od panstwa dostanie minimum socjalne.............
Na takie tematy nie rozmawia się na forum. Informacje udzielam tylko osobiście. Temat jest poważny. Dlatego wymaga analizy finansowej, a nie pisania przykładów. rwolny@interia.pl tel. 601-959-206
dlaczego się nie rozmawia? temat jest poważny ale akurat OFE analizy finansowej takiej jak ubezpieczenie na życie nie wymaga, więc żadnych bardzo dokłądnych szczegółów tu nie potrzeba; jeśli analiza to raczej nastawienia klienta do ryzyka, zysków, opcji zmieniania ofe co jakiś czas itd.
chyba, że to co się "wciska" klientowi w czasie rozmowy "na ładne oczy" i techniki socjomanipulacji nie obroni się jako słowo pisane.
Dnia 2008-01-12 o godz. 10:43 ~Michał napisał(a):
> Witajcie,
właśnie stanąłem przed wyborem funduszu
> emerytalnego i nie wiem na jaki mam się zdecydować.
> Zastanawiam sie nad wyborem INGNN lub CU. Co doradzacie?
> Czy może warto rozważyć jakiś inny fundusz?
Od stycznia
> 2008 zacząłem pracę.
I jeszcze jedno pytanie - na jaki
> fundusz można zamienić AEGON?
Czy jest sens zmian? Powiem
> szczerze, że nie jestem w ogóle w temacie i liczę na Waszą
> pomoc. :)
Dzięki i pozdrawiam
Michał
witam
powiem tak
pracuję a aegon
a moje zdanie na temat II filaru jest takie
tak naprawdę nie ma to większego znaczenia gdzie trafimy
jeśli liczyć na zadowalajacą emeryturę to ten system nam jej nie zapewni
tak więc trzeba samemu o to zadbać
jakie rozwiązanie
długoletnie oszczędzanie i planowanie
możliwości jest wiele
np plany inwestycyjne
axa , aegon , skandia i wiele innych...
INGNN czy CU??
http://stooq.pl/ofe/?s1=6&s2=1
wybrałbym ten który mniej tracił w okresie ostatniego półrocza
ciężki wybór bo oba wymienione maja wartości zbliżone..
Indywidualne oszczędzanie na emeryturę to wszelkie formy gromadzenia dodatkowych oszczędności, które w przyszłości będą mogły podwyższyć Twoją emeryturę. Mogą to być różne produkty bankowe, ubezpieczeniowe lub oparte na funduszach. Ja osobiście wybrałam IKE Uniona. Fundusze inwestycyjne wydają się najbardziej odpowiednią formą długoterminowego oszczędzania, gdyż ich przyszły wynik nie jest odgórnie ustalony i ograniczony. Pozdrawiam
Witam, sytuacja jest bardziej skomplikowana ze względu na obecną sytuację w gospodarce światowej i spadkami na giełdach. A cały świat finansów jest połączony i ma to wpływ nawet na takie OFE w Polsce.... Odezwij się a przedstawię sytuację: radekka@o2.pl
do usłyszenia,
radek
Powiem a w zasadzie napiszę tylko tyle wybierając fundusz nie należy kierować się rankingiem z trzech miesięcy nie rozśmieszajcie mnie im dłuższy okres tym lepiej pokazuje wzrost. Analogicznie popatrzcie na chociażby wykres wig20 z trzech miesięcy ale zobaczcie jak wygląda w perspektywie 3-5 letniej. DO GÓRY !!!
Wachania są normalną rzeczą w inwestycjach opartych na rynku giełdowym. OFE na nasze nieszczęście ma duże ograniczenia inwestycyjne co mocno uzależnia je właśnie od sytuacji naszej GPW. To najprawdopodobniej zostanie w miarę szybko zmienione.
ludzie posły, posłanki i inne pośłinione ludziska- WSZYSTKIE OFE dzialaja na tych samych zasadach roznia sie jedynie polityka inwestycyjna - najlepiej to lokowac kapital w rozne instrumenty wowczas bedziemy srednia stopę z wszystkich instrumentow miec na godnym poziomie- bo wowczas dywersyfikacja ryzyka na rozne kanały alokacji naszego kapitału uśredniają nam spadki i wzwyzki- i oczywisice perspektywa inwestycji dlugoletnia..........OFE to jeden z tych kanalow ale duzych zyskow z tego nie bedzie- to dobry kanal by nadrabiac prace za ZUS :)
Musze przyznać, że bardzo ciekawe są te wszystkie Wasze spostrzeżenia zawarte w wątku dotyczącym wyboru OFE. Na pewno nie zgodzę się, że nie ma znaczenia, jakie OFE wybieramy, bo wszystkie działają według tych samych zasad. To nie jest tak do końca. Przecież banki czy TFI też działają według tych samych przepisów, a jednak są lepsze i gorsze. Tak samo jest w przypadku OFE. Na efektywność działania funduszu na pewno wpływ mają zatrudnione do zarządzania osoby, ale również jego wielkość czyli ilość członków, a tym samym wielkość aktywów, którymi mogą dysponować zarządzający. To wszystko, plus polityka przyjęta w danym OFE, wpływa ostatecznie na osiągane przez fundusz wyniki. Może w krótki okresie różnice na kontach uczestników nie są duże, ale pamiętajmy, że na naszą emeryturę odkładamy ponad 20 lat, a w takiej perspektywie różnice mogą wynosić nawet kilkaset złotych miesięcznie. Dlatego wybór OFE powinien być przemyślany.
Osobiście polecam PZU Złota Jesień, Polsat oraz ING NN. To są fundusze, które osiągają wyniki długoterminowe na stabilnym poziomie. Jeśli chodzi o CU, jest największym funduszem - a to ma swoje plusy i minusy. Największym minusem jest jednak jego brak elastyczności, dysponując tak dużymi aktywami ma on znaczne problemy z szybką zmianą portfela inwestycyjnego. Dlatego uważam, że dobrymi funduszami są te średnie. Na pewno należy zawsze patrzeć na rankingi długoterminowe, a nie na wyniki OFE z kilku ostatnich miesięcy - a niestety takie wyniki pokazują najczęściej akwizytorzy namawiający do uczestnictwa w danym OFE.
''...uważam, że dobrymi funduszami są te średnie.... .....Osobiście polecam PZU Złota Jesień, Polsat oraz ING NN.....''
Masz racje, wymienione fundusze rzeczywiście należ do grupy średnich funduszy pod względem ilości uczestników.
ING(oczywiście już bez NN) drugi fundusz na rynku, PZU trzeci a Polsat najmniejszy czyli ostatni.
Jeżeli masz wybrany już Otwarty Fundusz Emerytalny to możesz go dopiero zmienić po upływie 2 lat innaczej będziesz musiał zapłacić kare. W pierwszym roku jest to 160 zł , w drugim 80 złowych.
Witam! Najlepsze ubezpieczenia na życie - typowa zyciówka - to my ING Oto mój numer telefonu: 0506780549 Agnieszka salamon Agent ING Moje gadu gadu: 2049071, jeszcze skrzynka meilowa wp: agnsal1@wp.pl
Ja polecam żebyście spojrzeli sobie na jeszcze jednego ubezpieczyciela Generali. Ja własnie zmieniłam swoje OFE na to u nich, bo w sumie jakoś wolno mi to wszystko przyrastało, a wiadomo że im większy i lepszy ubezpieczyciel tym tez lepiej dla nas.
Racja, w przypadku Generali to przynajmniej można mieć nadzieję, że jak przyjdzie kolejna fala kryzysu to nie rozpłyną się w powietrzu jak te wszystkie firmy krzaki, czy nasz kochany ZUS ;)
ja właśnie zastanawiam się na jaki fundusz się zdecydować, na co powinnam zwrócić szczególną uwagę? Nie jestem w temacie więc każda wskazówka będzie cenna!
Masz racje, zreszta z tego co widze po moich znajomych to coraz wiecej z nich jednak wybiera Generali. Więc musi to być sprawdzony i zaufany ubezpieczyciel.
Ja także słyszałam sporo dobrych opinii i zadowolonych ludzi z OFE w Generali. mam zamiar w niedługim czasie wypełnić wniosek na stronie Generali. szkoda że nie przychodzą do domu ale ponoć właśnie teraz każdy fundusz robi to online.
no ja właśnie zastanawiam się jak teraz wyglądają te formalności, trzeba samemu pofatygować się do obecnego OFE żeby je zmienić, czy rzeczywiście można tą drogę sobie ułatwić i wypełnić jakiś elektroniczny wniosek, bez dodatkowych problemów?
Ja w 1999 r wybrałem AVIVA dawny CU i od tego czasu dał mi zarobić 266 % , najgorszy-najlepszy 240 - 290 % . Tyle zarobiły OFE od początku i jest to lepszy wynik od rewaloryzacji w zus. Rostowski i Kamysz kłamie mówiąc źe jest inaczej i źe to zus jes lepszy. Zus ma same straty . W tym roku jego niedobór wynosi ok 60 000 000 000 zł a wszystkie zobowiązania to ponad 2 000 000 000 000 zł. Ten zus to bankrut i największy złodziej w Polsce co o tym nic się nie mówi. ;-):-)