No ale jaki ma to wpływ na PLI? Przecież image Games się upubliczni a PLI pewnie zachowa jak i Movie Games po 20-30% udziałów. Nie widzę bezpośredniego wpływu na kurs PLI. Tu się gra pod własne gry PLI.
No faktycznie nie ma wpływu... To bez znaczenia czy te 30% IG w portfelu będzie warte 10 mln zł czy może 100 baniek albo jeszcze więcej jeśli ta gra AA będzie hiciorem
Jak gra bedzie sukcesem to tak wartosc udzialow bedzie rosnac w raporcie,tak, ale z samego hype gry nikt nie bedzie kupowal akcji PLI tylko Image Games. Takze jak najbardziej pozytywne, ale nie liczyl bym na zainteresowanie wieksze spolka PLI na rynku.
@ tom23 pomyśl chwilkę zanim coś napiszesz! hehe, mark twain już zdiagnozował w swoim aforyzmie podobne zachowania >>>pli jak i mov mają obecnie po ok 48% w image games kapitalizacja to dziś 22, 5 mln takie spółki czy się upubliczni czy też nie to się konsoliduje i tu choć byłby to zabieg na chwilę obecną czystko księgowy to jednak pli mogłoby sobie już przeszacować inwestycję nie wiem kiedy to zrobi ? może po kolejnych rundach finansowania? w każdym razie na rosnącej takiej spółce się zarabia - podejrzewam, że kolejna runda finansowania znowu znacznie podniesie kapitalizację! co do sugalskiego to świetna wiadomość, bo będzie pilnował pomnażania swoich pieniędzy no i przed wejściem - na pewno nieźle prześwietlił i platige i image games cyt ''Nie natrafiłem jeszcze na projekt wokół którego udało się zebrać tylu wybitnych specjalistów. Warto tu wymienić Łukasza Nowickiego (pracującego przy cinematikach w Platige Image), Martę Fijak (senior game designer Frostpunka i lead designera innego, niezapowiedzianego, projektu 11 bit studios), oraz Piotra Gnypa (twórcę i wieloletniego naczelnego jednego z najpopularniejszych serwisów gamingowych - Polygamia.pl - i aktualnego CMO Movie Games). Wierzę, że połączenie sił Anshar Studios, Movie Games i Platige Image zaowocuje stworzeniem wyjątkowej gry. Stąd moja decyzja o udziale w radzie nadzorczej Image Games i wsparciu spółki moim doświadczeniem – mówi Paweł Sugalski, Przewodniczący Rady Nadzorczej Image Games.'' https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/20211208/pawel-sugalski-nowym-przewodniczacym-rady-nadzorczej-image-games-spolki-z-grup
@Tom23 Jesteś pewien, ze nikt nie będzie kupował PLI? Teraz możesz kupić akcję IG za grosze oczywiście pośrednio poprzez Platige. Może okazać się, że w IPO Image Games bo dopiero wtedy dopuszczą ulicę do zabawy ( po kolejnej rundzie/rundach finansowania) cena akcje nie będzie już wynosiła "grosze" tylko kilkadziesiąt złotych! W sumie to kto bogatemu zabroni kupować drożej :)
Sluchaj, widze, jakie zainteresowanie ma IG - i ludzie planuja kupno akcji jak sie upubliczni badz kojarza potencjal raczej z Movie Games. Nikt nie bedzie kupowal PLI by posrednio miec IG. Na jakie gry czekam? nie wiem, bo to jeszcze potrwa. Na razie nie ma kto robic gier, PLI musi dopiero zbudowac zespol co wiaze sie z rokiem 2022 wg Zbika. Ale chociazby projekt z Juggler moze byc ciekawy bo chyba ta spolka nie bedzie sie upubliczniac, wiec bedzie budowac zainteresowanie wlasnie akcjami PLI, inaczej niz w przypadku IG. A ze przy IP IG bedzie juz za drogie, to wiem sam i dlatego nawet nie planuje wchodzenie w IG. Pozostaje akcjonariuszem PLI, ufajac na ich IP, filmy, seriale i kiedy wlasne gry, a nie ze spolek zaleznych, badz niebawem niezaleznych ale gdzie PLI ma udzialy (IG).
cytat z ostatniego raportu: ''W zakresie rozwoju produktów własnych ruszyły prace nad produkcją gier w spółkach Image Games SA (wspólne przedsięwzięcie z Movie Games SA) oraz PJ Games sp. z o.o. Trwają również prace nad uruchomieniem kolejnych projektów gamingowych. W obszarze film development rozwijamy kilkanaście projektów. Są one na różnym etapie rozwoju – od negocjacji w sprawie zakupu praw autorskich, po wstępne rozmowy z platformami streamingowymi i agentami sprzedaży." platige pod swoim szyldem raczej nie zamierza robić gier - model hybrydowy to suma serwisu i ip, które powstaje w założonych do tego celu spółkach celowych spółki te będą konsolidowane w wynikach a, na tapecie oprócz movie games jest pj games sp. z o. o. są też inne projekty, ale na razie mało o nich wiadomo...
Zbik w wywiadzie dla Business Insider pol roku temu jasno powiedzial, ze planuja wlasne gry pod szyldem PLI, ale dopiero zaczna o tym myslec w roku 2020, jako ze trzeba zbudowac wlasny zespol i bedzie to zwiazanie z wejsciem na parkiet glowny.
Tom co ci nie pasuje w obecnym modelu?! przecież w każdej nazwie spółki zależnej jest sugestia nazwy grupy - PJ Gmes - od Platige i Juggler, tutaj mają ok 80% - Image Games - tego chyba nie musze tłumaczyć? spółki celowe to najlepsze rozwiązanie, szczególnie jakby coś nie tak poszło i generowane były spore koszty....
Wszystko mi pasuje, tylko ze do obecnego modelu licze tez na wlasne gry za 2-3 lata, pod wlasnym szyldem. Nie pasuje mi, ze niektorzy zakladaja hype Image Games majacy wplyw na PLI. Zysk bedzie konsolidowany, tak, ale ze IG bedzie spolka publczna, sie ten hype nie przeniesie sie PLI. PLI przeciez nie bedzie sprzedawac swoich udzialow przed wydaniem tych 3 planowanych gier. Wiec Sugi to dobra wiadomosc ale srednio istotna dla kursu PLI. Kurs IG za to pewnie przebije obecny kurs Starward.
szum jak najbardziej powinno się robić bo to ocena potencjał platige scenariuszy może być dużo i to włącznie z takim, że wyprodukują grę zanim trafią na gpw mogą wtedy np dywidendę wypłacić zresztą - dzieje się to i szum warto robić akcjonariusze cieszą się, że strategia szybko się realizuje serwis też pokazał siłę spółki celowe rosną i wydaje się, że przy kompetencjach platige i osób zaangażowanych w projekt ryzyko gafy czy plajty mocno spada i pytanie nie jest czy w ogóle? tylko kiedy to będzie? hehe, to nie grupa wzajemnej adoracji, która spotkała się w knajpie i ustaliła - zróbmy grę...
Mnie troche zdzwiwilo, ze nie czytales tego wywiadu ze Zbikiem i nie wiedziales, ze PLI chce tez kiedys robic samo gry...
"Będziemy też tworzyć gry samodzielnie - ale te plany wiążemy ściśle z planowanym w przyszłym roku przejściem na GPW i emisją nowych akcji. W przypadku dużych projektów trzeba pamiętać, że środki uzupełniane są też przez dużych wydawców."
"Plany mamy bardzo ambitne i chcielibyśmy być w przyszłości dużym globalnym studiem"
@Tom23
Jeszcze raz bo widzę że nie łapiesz!
Obecnie PLI jest wyceniane na 100mln zł! Czy w tej wycenie jest sukces IG? Jeśli za jakiś czas IG będzie np wyceniane na 300 baniek a pakiet PLI dajmy na to na 100 to wg ciebie nie wpłynie to na wycenę PLI? A ja twierdzę że wpłynie bo obecna wycena nie dyskontuje nic poza serwisem.
Cóż... Niebo i ziemia mówiły o tym choć prasa, a raczej artykuły wprowadzały w błąd to ostatecznie Rockbridge kręci się wokół nas. W ten czy inny sposób. Pli to można sobie zakopać na spokojnie dwa alerty 50 i 24 i nie trzeba nawet zerkać. Image games faktycznie budzi zainteresowanie. Zobaczymy w przyszłym roku. No niespodziewanemu się że z akcjami na noc będę spał tak spokojnie. Powodzenia i do zobaczenia.