Putin to nie żaden przedsiębiorca tylko zaborca i grabieżca.
A co do agrotonu to tak jak pisałem w innym wątku, pies z kulawą nogą tego nie chce...... wczoraj jako jedyny z agroukrainek na minusie, btw zrzucony 20szt na koniec sesji, a dziś ponownie mistrz Ukrainy. Pomimo gigantycznych spadków w ciągu ostatnich 4 tygodni chętnych brak.
ogólna omicronowa korekta na rynkach plus straszy Putin, jednak do przejmowania aktywów daleko... spółka raczej zapłaci haracz niż ruski zdecyduje sie na skandal, bo po co ?
Czy jest większy skandal jak wtargnięcie z buciorami na czyjeś terytorum? Dla ruskiego nie ma żadnej świętości, zagrabienie spółki jest niczym... gardło jest wąskie i ciężko uciec... nawet jak się trochę sytuacja poprawi to tu już szału nie będzie.... do odkupienia nie będzie tylu chętnych, zwłaszcza że jest tak wiele przecenionych firm... Szkoda tych 11 złociszy.... chociaż widziałem tu już i 50 PLN, tak teraz 10 jest nieosiągalnym marzeniem...
Ja piszę o ewent kolejnym ruchu, kradzieży aktywów...co do najazdu nawet nie oceniam, bo wszyscy są zgodni.
Jeśli twoja ocena jest negatywna to dziwię się, że poswiecasz czas na pisanie, ale
A czym że jest kradzież aktywów spółki w porównaniu do kradzieży terytoriów państwa...
Moja ocena spółki i branży w jakiej działa jest jak najbardziej pozytywna, niestety sąsiedztwo albo inaczej, postępowanie ruskiego krwawego satrapy jest niepokojące. I jestem pewien że jak wejdzie na Ukrainę to zagarnie ziemię i dla akcjonariusza nie zostanie nic.
Oczywiscie tankami i rakietami niedoszłych braci moga rozjezdzac, ale prosfora jak jak na prawdziwych chrzescijan przystalo trzeba sie podzielic. Onucowa hipokryzja
- kolejny wzrost cen kontraktów na pszenicy - spotkanie Biden - Putin - do obserwacji - wysłuchałem opinii - "Rosjanie nie strzelą sobie w kolano atakują Ukrainę przed certyfikacja NS2 (marzec 22)
Vlad troche nie rozumiem. Do tej pory im niepewniej tym cena gazu szybowala. Teraz sytuacja wyglada raczej na pucowanie sie agenta kgb przed spotkaniem co potwierdza spadajaca na zlamanie karku cena gazu a ukraina dalej leci... co jest?
możliwe, ..ale to rynek decyduje a syt. jest taka, że w Europie średnie wypełnienie magazynów spadło do 67% - statystycznie powinno o tej porze roku wynosić 85%. Niemcy, na początku grudnia mają tylko 44% wypełnienia !! Polska >90% i obok GB jesteśmy "bezpieczni". Nie wiem jak to wyjaśnić inaczej niż to co przywołujesz - spotkanie wielkich i pokazanie - gaz jest tani (i zdecydowanie tańszy niż 10-9 lat temu!) problem w dostępie, potrzebna 2 rura, czyli NS2. Z tego co słyszałem Brytole chętnie przyłączyliby 3 nitkę z kolejnymi 55mld m3 / Y. [ LNG w Świnoujściu to 7,5 mld m3, Polska zużywa rocznie ok 20 mld, a Niemcy >100 ]
Z innej strony - gaz wg. mnie będzie drożał, ropa również. Dla AGT drogi gaz to kłopot, bo ceny nawozów szybciej rosły od ceny kontraktów na produkty rolne, maszyny rolnicze z kolei to ropa. Cena akcji - jest b. niska.
Paradoksalnie ceny nawozow moga dzialac na korzysc ukrainy. Kiedys rzucila mi sie w oczy mapa ktore kraje najwiecej sypia nawozow pod uprawy i ukraina kilkukrotnie mniej niz niemcy i francja wiec ceny gazu w nich najbardziej uderza. Do tego dojda problemy ze zbiorem upraw u baora przez covid. Rumun serb bulgar w dobie covida zaczal sie cenic. Ukraincy sami zbieraja.
UKRAINA - ROSJA "Nowy kanclerz Niemiec Olaf Scholz powiedział w środę, w swym pierwszym wywiadzie po zaprzysiężeniu, że Berlin może użyć kwestii zezwolenia na uruchomienie Nord Stream 2 jako formy nacisku na Rosję, jeśli zaatakuje ona Ukrainę."
"W dokumencie przyjętym przez amerykańskich deputowanych nie ma poprawek dotyczących sankcji wobec Nord Stream 2, rosyjskiego długu publicznego i otoczenia przywódcy Rosji - a więc, tego wszystkiego, co mogłoby ostatecznie popsuć dialog rosyjsko-amerykański" - podkreśla "NG"
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-rosyjska-gazeta-putin-i-biden-mogli-wymienic-ukraine-na-nord,nId,5696851#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox