Drogi Jerzy, Ty tak na poważnie? :-) Dzień wypłaty jest jutro. W związku z tym ja na swoim rachunku spodziewam się pieniędzy w najbliższy poniedziałek. Dziś natomiast dla tych co otrzymują ze swojego DM dywidendę w PLN istotny jest fixing USD, po 12:15 będzie już wiadomo jaki jest wyjściowy kurs wypłaty, wyjściowy bowiem nikt z nas nie wie po ile z łaski swojej poszczególne BM rozliczą te 0,20 USD. No ale to już osobny temat, wałkowany tutaj zresztą już nie raz, nie dwa, wałkowany pośrednio i bezpośrednio.
Mam Asbis od paru lat i zawsze dywidendę otrzymywałem w dniu wypłaty więc nie wiem dlaczego ma wpłynąć dopiero w poniedziałek. Mam konto w BOŚ. Spodziewam się pieniędzy jutro 2 grudnia.
Dywidendy z Asbisu wpływały mi zawsze w dniu wypłaty - pod koniec dnia (konto w ING - wypłata w dolarach). W maju zdążyli mi nawet przelać na walutowe przed końcem sesji (oczywiście po telefonicznej dyspozycji). Dzisiejszy kurs NBP nie dla wszystkich będzie miał więc wpływ na kwotę jutrzejszej wypłaty. Z pewnością wpłynie jednak na wartość przyszłorocznego podatku od wypłaconej jutro dywidendy (dla ustalenia wysokości zagranicznego przychodu przyjmuje się kurs z dnia poprzedzającego wypłatę).
A jak dostac dywidende w dolarach ? Ja posiadam konto maklerskie w mbanku. Trzeba jakąś dyspozycje składać ? Zawsze do tej pory dostawałem w złotówkach.
Dnia 2021-12-01 o godz. 15:50 ~endriu napisał(a): > A jak dostac dywidende w dolarach ? Ja posiadam konto maklerskie w mbanku. Trzeba jakąś dyspozycje składać ? Zawsze do tej pory dostawałem w złotówkach.
Zadzwonić lub napisać do BM mbanku ? Z tego co pisali ludzie na forum marne szanse jak mówią Francuzi. BM mbanku zasłania się ponoć odpowiedziami że to nie oni tylko ich korespondent pobiera dodatkowe opłaty czytaj Commerzbank i spred jest tak wysoki.
@endrju - możesz akcje Asbis przetransferować do BM, który wypłaca dywidendę w USD, np. ING, czy PKO BP. Z tym związany jest koszt, np w Santander pobierają 0.5% wartości akcji (min. 50 zł), ale i tak sie opłaca :) Pytanie ile masz akcji i jak długo zamierzasz je trzymać.