Ciężko powiedzieć. Q4 zawsze był dobry dla Wawel. W sklepach produkty firmy są wystawione ładnie na widok (np Lewiatan, Biedronka). Także trzeba poczekać na dalszy rozwój. Ktoś cały czas sypie akcjami. Nie mniej też zbierają.
Różni się i to zasadniczo, kupisz po 400, sprzedaż po 450, ma zysk, kupisz po 500, sprzedaż po 450 nie masz zysku, ale to są tak oczywiste sprawy, że aż dziwię się, że zadajesz takie pytania, od dawna jesteś na rynku?
Co będzie dalej z akcjami Wawel? Odbiją jeszcze? Czy będą tak spadać? Planowany jest skup akcji po nie więcej niż 560 zł. Czy to nie powinno utrzymać kursu na wyższym poziomie?
Co będzie dalej z akcjami Wawel? Odbiją jeszcze? Czy będą tak spadać? Planowany jest skup akcji po nie więcej niż 560 zł. Czy to nie powinno utrzymać kursu na wyższym poziomie?
Ciężko powiedzieć. Z jednej strony dywidendowa spółka powinna trzymać fason. Z drugiej skup do 560 też zbyt dobrze nie wróży. Gdyby to było 660... Te akcje trzeba IMO zakopać i ewentualnie uśrednić jak spadnie. Dywidendy w kolejnych latach przecież powinny być normalnie. Po skupię akcji, one powinny być bardziej ekskluzywne, bo będzie ich mniej. Ciekawe swoją drogą kto tak sypie z ukrytego...
Ostatnie pół roku ktoś trzymał sztucznie kurs, żeby nie przekroczył 600zł. Teraz na siłę zbija, żeby zaakumulować. Według mnie te akcje są więcej warte niż 600zł.
Mam tego śmiecia od kursu 590 z początku roku jeszcze przed dywidendą. Nie łudzcie się. Wystarczy spojrzeć na ich wyniki od 2011 roku - ZERO progresu. to ewenement. żeby chociaż przychody rosły, cokolwiek. Fajna marka ale chyba zarządzający z łapanki.
Osobiście jestem nieco innego zdania,. Postęp widać, bardziej niestety mnie wkurza, że ludzie często sięgają po niemieckie dziadostwo a nie polska czekoladę. Wawel na stoiskach jest fajnie widoczny. Jakość premium. Konkurencja niestety też nie śpi. W każdym razie mogliby może rozwijać też biznes na innych produktach.
Możliwe, ja pewnie dobiorę mały pakiet, z większym ustawiam się w okolicach 400. Biorąc pod uwagę linie trendu wzrostowego, w okolicach 400 przechodzi właśnie linia trendu. Czy zejdą aż do tego poziomu? Czas pokaże.
Zgadza sie 400 to szczyt z 2007 i dolek z 2010.
W mojej skromnej ocenie nie spadnie w tym roku aż tak nisko. Ale moze tak byc w przyszlym roku w listopadzie. Póki co caly czas jestesmy w trendzie spadkowym i w mojej ocenie warto akumulowac. Ja tak robie, ale kazdy ma swoją strategie i swoj rozum...
A tymczasem skup akcji po 500zł trwa. Dzisiaj mocny wolumen. Nadal widać apetyt po stronie K na akcje w okolicy 500zł. Jeszcze tylko uruchomienie S/L poniżej i możemy rosnąć.
Wystarczy spojrzeć na arkusz zleceń. Teraz mamy: 1 zlecenie na S 342 szt. 506zł 1 zlecenie na S 200 szt. 510zł
Ktoś ciśnie na siłę w dół, żeby akumulować. Wyłożył już sporo kasy, żeby zrzucić kurs.
No chyba, że ktoś wierzy, że ten męczyciel realizuje zyski sprzedając po 500zł i rzuca takie duże pakiety, bo sobie kupił akcje w 2008 roku, ale mu się zapomniało sprzedać wcześniej :)
Swego czasu już były takie pomysły, tylko że teraz trudne czasy, za 1 akcję przysługiwałaby 1 czekolada ale gorzka. jak się wyniki poprawią to będzie nadziewana
Moim zdaniem jak ruszy, to spekulacyjnie... Inflacja, podwyzka stop, wzrost kosztów produkcji... raczej z pewnością przełoży się na zyski. Nie mniej cena jest już atrakcyjna.
Nie wiem dlaczego miałby ruszyć, przez okres pandemii statystyczny Polak przytył kilka kilo, dlaczego nie ma to odbicia w przychodach Wawelu? Skoro ludzie przytyli, to przynajmniej część będzie chciał się odchydzić, zatem odstawi słodycze. Kolejny punkt przeciwko spółce, stopa dywidendy 5%, przy takiej inflacji nie robi wrażenia, przy takiej inflacji inwestuje się w spółki wzrostowe, a nie dywidendowe, które nie są w dodatku perspektywiczne, ot co, dlatego uważam, że powolny zjazd ku wsparciom na dużo niższych poziomach jest realny.
Proszę tylko zauważyć, że niższe ceny będą skutkowały, że mozna będzie kupić firmę, która:
1) Ma fundamenty 2) Stałe źródło dochodów 3) Cena poniżej WK. 4) Marka ponad 100 letnia. 5) Dywidendy na przyszłość 6) Akurat słodycze od Wawela są najzdrowsze wśród konkurencji.