Trzymać się od tego gniota jak najdalej. Ja w tym roku grałem na GPW, bo czas na inwestowanie był w tamtym roku. Teraz i gra tutaj to hazard w szulerskim kasynie.
Ja rozumiem, że można wywalać słabe spółki... ze złymi wynikami... ze słabą perspektywą... bez dywidendy... ale na chwilę obecną ASBIS ma C/Z 4, prawdopodobnie rekordowy pod względem zysków kwartał w historii, zapowiedź poprawienia wyników w 2022, i dywidendę na poziomie 12-13%
Rozumiałem piątek bo zwyczajnie panika i wyprzedaż na całym świecie ale po weekendzie myślałem, że ludzie przeanalizują i się ogarną... ale jaka giełda tacy inwestorzy ;)
Co nie zmienia faktu, że o ASBIS jestem spokojny w dłuższej perspektywie...
Dnia 2021-11-29 o godz. 10:26 ~Gruby napisał(a): > O ta wojnę mu chodzi. Ulomie nikt nie zacznie ofensywy w styczniu czy lutym, to jakieś banialuki białoruskiego wywiadu, za dużo bimbru wypili.
Tu jest dość małe zaangażowanie fundów, a fundy zasadniczo kupują po spadkach, gdy nastroje są najgorsze. Przypuszczam, że w którymś momencie zaczną akumulować, pytanie na ile wymęczą akcjonariat.
Posłusznie informuję, że spadki dopiero nadciągają, więc należy szerzej rozchylić poślady i przygotować się na nieprzeciętnie celne strzały ,centralnie w samo kakało..
Jeszcze wszyscy zarobieni a wy tutaj o akumulacji funduszy.
Nie ten poziom nie ta strefa.
Lepiej pomyślcie o nadchodzącej stagflacji w gospodarce i ile Q to potrwa.
Dalej jest to dobry poziom na realizację soczystych zysków.
Jak ktoś kupił po 4zł to przy dywidendzie 2,4 - 2,8 zł można się zastanowić czy sprzedawać. A jeszcze przewidują, że wzrostów dolara nie koniec. Powstaje pytanie, mieć pieniądze, których wartość spada czy trzymać spółkę wypłacającą dywidendę w dolarach?
Przypominam że pandemia sprzyjała Asbisowi, przyspieszając cyfryzację. Wg mnie do końca 2023 mają zapewnioną dynamike wzrostową , a Omikron pomoże im jeszcze bardziej w poprawie marży - zerwane łańcuchy brak towarów u mniejszych dystrybutorów, brak konkurencji..
Dnia 2021-11-29 o godz. 10:00 ~Jg napisał(a): > Tu jest dość małe zaangażowanie fundów, a fundy zasadniczo kupują po spadkach, gdy nastroje są najgorsze. Przypuszczam, że w którymś momencie zaczną akumulować, pytanie na ile wymęczą akcjonariat.
A ja myślę, że to chłopaki z fundów sprzedają co popadnie, żeby kupić akcje typu Mercator i zarobić na nagrody roczne. tak było również na początku pandemii, a potem przyszedł czas na ASBIS Pozdrawiam tych co wierzą w rynek i matemtykę a nie w psychologię.
Rok temu było podobnie przygniatanie całego GPW ! A później rajd w górę. Moim zdaniem zostały ostatnie chwile wyprzedaży i kierunek na nowe ATH. Ale każdy ma swój rozum i sam podejmuje decyzje
Dnia 2021-11-29 o godz. 11:31 ~Biznes napisał(a): > Rok temu było podobnie przygniatanie całego GPW ! A później rajd w górę. Moim zdaniem zostały ostatnie chwile wyprzedaży i kierunek na nowe ATH. Ale każdy ma swój rozum i sam podejmuje decyzje
Czeka nas jeszcze optymalizacja podatkowa w grudniu;) Tak wiec trzeba sie uzbroić w stalowe nerwy i przetrzymać