• Cormay nie ten sam co kilka lat temu. Autor: ~starygracz [89.64.67.*]
    Kilka lat temu brał dotacje na analizatory.
    Później musiał zwracać bo nie zakończył projektów przez co corocznie wykazywał duże straty .
    Obecny Cormay porzucił robienie analizatorów ( z wyjątkiem Equisse ale on już jest rozliczony i nie muszą zwracać dotacji- był sprzedany w kilku egzemplarzach do zaprzyjaźnionych labolatoriów- obecnie go udoskonalają) i dobrze że porzucił bo nie generuje strat.
    Obecnie zmieniło się dużo. Od roku co kwartał są zyski ( 3- ci kwartał też by były gdyby nie zakup działki) i 4-ty będzie najlepszy.
    Zajęli się na poważnie diagnostyką,wprowadzaniem do labolatoriów nowych ( nie swoich ) analizatorów które pracują tylko na odczynnikach Cormay.
    Rozwijają diagnostykę weterynaryjną.
    Robią chyba już wszystkie możliwe testy na Covid.
    Wszystko a szczególnie wyniki wskazują że firma wyszła na prostą a wprowadzenie Equisse czy podpisanie umowy ze Scope to byłby dodatkowy bonus.
    Ale i bez tego firma sobie dobrze radzi.
    Nie jest napompowana jak wiele innych i łatwiej będzie o wzrost nawet 100% niż na innych spółkach.
    Obecnie na spadku zostali odsiani niecierpliwi i chcący szybko zarobić.
    Zostali wytrwali i to wróży koniec spektakuralnych spadków a zapowiada wzrosty.
    Oczywiście mogą być ( tego nikt nie wie napewno)jeszcze małe spadki na małych obrotach ale pomalu się wszystko unormuje.
    Spekuła może chcieć jeszcze zbić cenę aby taniej kupić i później wywindować kurs na wysokie poziomy.
    Reasumując spółka po trzech kwartałach zasługuje na zaufanie która opiera się na innym modelu - modelu sprzedaży i rozwoju a nie tworzeniu analizatorów.
  • Re: Cormay nie ten sam co kilka lat temu. Autor: ~FundAmentalista [31.1.40.*]
    był sprzedany w kilku egzemplarzach

Załamałem się mentralnie
  • Re: Cormay nie ten sam co kilka lat temu. Autor: ~starygracz [37.248.249.*]
    Oczywiście po to aby nie zwracać dotacji - to chyba dobrze nie ?
    Lepsze to niż oddać kilka milionów.
    Ale proces udoskonalania Equisse trwa i może jeszcze nas pozytywnie zaskoczyć.
  • Re: Cormay nie ten sam co kilka lat temu. Autor: ~Fakirsiou [31.1.40.*]
    utrata wartości aktywów.... Ja wiem co to jest.... ale spoko przyglądamy się szmaciance. Dodałem do opserwowanych
  • Re: Cormay nie ten sam co kilka lat temu. Autor: ~YorX [93.175.132.*]
    Dnia 2021-11-23 o godz. 10:11 ~starygracz napisał(a)
    Odniosę się tyko do kilku kwestii aby obraz był bliżej rzeczywistości niż sfery marzeń...

> Kilka lat temu brał dotacje na analizatory.
    > > Później musiał zwracać bo nie zakończył projektów przez co corocznie wykazywał duże straty.
    * To były odpisy na utratę wartości projektów a nie oddanie kasy z dotacji (gotówkowo oddali tylko coś ok 2 mln z projektu powiązanego z analizatorami). Jakby mieli oddać to co wzięli na choćby jeden z analizatorów (nie mówiąc o wszystkich z pominięciem Equesse) to nie byłoby czego zbierać ze spółki. Rzecz w tym że zainwestowali w te projekty ogrom kasy (również własnej) który nigdy się nie zwróci a rozliczyć się z tego trzeba.
    ...
    > > Obecnie zmieniło się dużo. Od roku co kwartał są zyski ( 3- ci kwartał też by były gdyby nie zakup działki) i 4-ty będzie najlepszy. *Skąd taka pewność? 
    ...
    ...
    > > Robią chyba już wszystkie możliwe testy na Covid. *Szkoda że z marnym skutkiem. Segment Covid ma znikomy wpływ na wyniki (raport)
    > > Wszystko a szczególnie wyniki wskazują że firma wyszła na prostą a wprowadzenie Equisse czy podpisanie umowy ze Scope to byłby dodatkowy bonus. *Kręta ta prosta. Firma wciąż nie zarabia na siebie. Skok przychodów o ok 30% nie przekłada się na zysk. Tutaj czasem odnoszę wrażenie że jest to kwestia "kreatywnej księgowości" i kwestii podatkowych.
    > > ...
    > > Nie jest napompowana jak wiele innych i łatwiej będzie o wzrost nawet 100% niż na innych spółkach.
    *Zgadza się. Wzrosty się pojawiają, szkoda że nie potrafimy ich utrzymać. Całe podejście wypracowywane przez miesiące oddawane jest w tydzień.
    ...
    > > Spekuła może chcieć jeszcze zbić cenę aby taniej kupić i później wywindować kurs na wysokie poziomy. *Teoria powtarzana od lat ale jeszcze nigdy się nie potwierdziła. Włożyłbym ją już między bajki/legendy.
    > > Reasumując spółka po trzech kwartałach zasługuje na zaufanie która opiera się na innym modelu - modelu sprzedaży i rozwoju a nie tworzeniu analizatorów. *Zmiana modelu biznesowego to plus. Co do zaufania inwestorów to spółka nie odzyska go jeszcze przez lata tym bardziej że nic w tym kierunku nie robi. Tutaj trzeba się w kierunku tych inwestorów pochylić i dać z siebie coś więcej niż konieczne, wynikające z obecności na GPW ustawowego minimum.

• Re: Cormay nie ten sam co kilka lat temu. Autor: ~starygracz [89.64.67.*]
    YorX- ,,Spekuła może chcieć jeszcze zbić cenę aby taniej kupić i później wywindować kurs na wysokie poziomy. *Teoria powtarzana od lat ale jeszcze nigdy się nie potwierdziła. Włożyłbym ją już między bajki/legendy".
    Mylisz się.
    Tylko w ubiegłym 2020r było dwa duże spekulacyjne wybicia.
    1 . Na wiosnę po informacji że Cormay zakupił partię testów z Chin ( mała partia nic nie znacząca) żaden wyczyn a spekuła wybiła kurs z około 1zł na coś koło 1,7zł w dwa dni.
    Pierwszy dzień był skok ponad 50% i latały dziesiątki mil.obrotu dziennie.
    Myślisz że to ulica kupowała ? Ja wtedy sprzedałem drugiego dnia z dużym zarobkiem. Później znów spadło głęboko.
    2. Drugie wybicie latem( chyba lipiec, sierpień) gdzie skoczyło na ponad 3zł i też obroty były wielomilionowe.
    Ulica nie zrobi takich obrotów.
    Więc była tu też zamieszana spekuła.
    Więc nie mów że to bajki.
    Tu będzie jeszcze nie jedno wybicie i można będzie dobrze zarobić.
    Na Cormay udało się mnie zarobić kilkakrotnie na takich wybiciach.
    Przyznaję ostatnie wybicie przegapiłem ( sądziłem że dojdzie do 1,7zł) i nie zarobiłem tyle co trzeba.
    Ale obecnie robię skup bo cena jest niska a firma zaczyna robić coraz większe przychody plus 30%( słusznie zauważyłeś mogą robić kreatywną księgowość aby nie płacić podatków).
    Wcześniej czy później tu będzie 1,7zł - 2zł.
    Kupujac w okolicy 1,25zł można ładny grosz przytulić.
  • Re: Cormay nie ten sam co kilka lat temu. Autor: ~Wiem [51.52.194.*]
    YorX ale kluczowo piszesz, lubie twoje komentarze bo przynajmniej stapasz po ziemi a nie w oblokach. Mina lata zanim Cormay przywroci dobre imie i zasluzy na uwage instytucjonalnych. Jedyna dobra rzecz kora odbyla sie w ostatnim czasie to fakt, ze ostatni spadek odbyl sie na niskim wolumenie takze wyskakiwali drobni.Nowa Emisja moze byc rozpatrywana w najblizyszch miesiacach taki jest moje zdanie i moze to wrozyc dzide albo poziomy najnizsze w historii.
  • Re: Cormay nie ten sam co kilka lat temu. Autor: ~starygracz [89.64.67.*]
    Wiem- powiedz a gdybyś ty chciał zrobić emisję np po 1zł bo niżej nie mogą to co byś zrobił ? Nikt by tego nie objął bo gdyby tylko poszła wiadomość o emisji to Cormay by latał po 80gr.
    A żeby zrobić po np 1,3zł też się nie uda bo na giełdzie zaraz byłoby taniej.
    Jak kiedyś robili emisję po 1,5zł ( sam w niej uczestniczyłem) to akcje latały około 2zł. A i tak po ogłoszeniu emisji spadły do prawie 1,5zł.
    Ciężka sprawa z tą emisją.
    Myślę że Total musiałby zrobić poważne zakupy akcji z rynku aby cena na dłużej ustabilizowała się w okolicy 2-2,2zł i dopiero wtedy zrobić emisję po 1,5zł z prawem pierwokupu dla posiadaczy akcji.
    Coś takiego by mnie pasowało.
    Nie wiem jak tobie ?
  • Re: Cormay nie ten sam co kilka lat temu. Autor: ~Slay [31.1.40.*]
    Dnia 2021-11-23 o godz. 16:15 ~starygracz napisał(a):
    > Wiem- powiedz a gdybyś ty chciał zrobić emisję np po 1zł bo niżej nie mogą to co byś zrobił ? Nikt by tego nie objął bo gdyby tylko poszła wiadomość o emisji to Cormay by latał po 80gr.
    > > A żeby zrobić po np 1,3zł też się nie uda bo na giełdzie zaraz byłoby taniej.
    > > Jak kiedyś robili emisję po 1,5zł ( sam w niej uczestniczyłem) to akcje latały około 2zł. A i tak po ogłoszeniu emisji spadły do prawie 1,5zł.
    > > Ciężka sprawa z tą emisją.
    > > Myślę że Total musiałby zrobić poważne zakupy akcji z rynku aby cena na dłużej ustabilizowała się w okolicy 2-2,2zł i dopiero wtedy zrobić emisję po 1,5zł z prawem pierwokupu dla posiadaczy akcji.
    > > Coś takiego by mnie pasowało.
    > > Nie wiem jak tobie ?

31 861 977

trochę tego dużo po 1,5 zł

TOTALne winiszczenie drobnych
  • Re: Cormay nie ten sam co kilka lat temu. Autor: ~Bimber8 [31.1.40.*]
    stary prezes nowe problemy

a inflacja pędzi
[x]
CORMAY -0,99% 0,40 2025-11-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?