• Czy na koniec grudnia kurs Eneii będzie na poziomie 10,80 zł.?? Autor: ~Merit [178.42.193.*]
    Patrząc na wykres oraz perspektywę wzrostu cen energii widzę, że jest to może być scenariusz realistyczny.
    Co na to wnuczek Tadzia.
  • Re: Czy na koniec grudnia kurs Eneii będzie na poziomie 10,80 zł.?? Autor: ~Tadeusz [31.61.186.*]
    W opinii Wnuczka to z pewnością...będę go przekonywał aby tylko nie sprzedawał...ale co ja mogę.
  • Re: Czy na koniec grudnia kurs Eneii będzie na poziomie 10,80 zł.?? Autor: ~Merit [178.42.193.*]
    "Na pierwszy rzut oka wyniki w porównaniu do ub. r. są dobre
    https://www.bankier.pl/forum/temat_na-pierwszy-rzut-oka-wyniki-w-porownaniu-do-ub-r-sa-dobre,51226841.html 
    Wnuczek nie ma się czego bać.
    Zabawa w rozliczenie strat podatkowych po prawie 100% rocznego urobku niedługo się skończy.
    Przed nami rok 2022 i perspektywa wzrostu cen energii o X%.
    Tak na szybko licząc C/Wk to cena stanowi 40% wartości księgowej na 1A, a możliwe jest osiągnięcie EPS na koniec roku na poziomie powyżej 2 zł, co pozwoliłoby osiągnąć C/Z na poziomie 5.
    Jedyny problem to MAP i Sasin jak będzie chciał wyciągnąć kasę dla Skarbu Państwa ze spółki. Ale to dopiero w przyszłym roku."

Przepraszam, ale przerzucam w jedno miejsce to co napisałem w innym wątku.
    Jak się porównuje wyniki PGE i Tauronu to wyniki Eneii są zdecydowanie najlepsze.
    Czyżby dzisiejsze spadki PGE i Taurona to był wynik uśredniania wartości spółek energetycznych w portfelach Funduszy!!!
    Swoje szacunki C/Wk i C/Z oparłem na wynikach jednostkowych. Wyniki skonsolidowane są jeszcze lepsze i zdecydowanie zmieniają na korzyść powyższe wartości.

• Re: Czy na koniec grudnia kurs Eneii będzie na poziomie 10,80 zł.?? Autor: ~rel [31.61.166.*]
    C/WK jest atrakcyjna.
  • Re: Czy na koniec grudnia kurs Eneii będzie na poziomie 10,80 zł.?? Autor: ~UCIEKINIER [188.117.184.*]
    Wyniki fajne - ale pojawiło się ryzyko :

Jako płacący rachunki za prąd chcę płacić mało ,
    ale jako współwłaściciel ENEI chcę żeby inni płacili dużo, a firma miała zyski.

Tymczasem tarcza antyinflacyjna uderzy w marże Energetyków a to odbije się na kursie.
  • Tarcza antyinflacyjna już się odbiła na kursie. To mamy dwa czynniki Autor: ~Merit [178.42.193.*]
    Dnia 2021-11-25 o godz. 20:55 ~UCIEKINIER napisał(a):
    > Wyniki fajne - ale pojawiło się ryzyko :
    > Jako płacący rachunki za prąd chcę płacić mało ,
    > ale jako współwłaściciel ENEI chcę żeby inni płacili dużo, a firma miała zyski.
    > Tymczasem tarcza antyinflacyjna uderzy w marże Energetyków a to odbije się na kursie.

ryzyka.
    1/ To polityka MAP i Sasina - przykład ENERGII.
    2/ To tarcza antyinflacyjna.
    Pisząc cyt. "Czyżby dzisiejsze spadki PGE i Taurona to był wynik uśredniania wartości spółek energetycznych w portfelach Funduszy!!!" nie skojarzyłem, że dzisiejsze spadki spółek energetycznych to skutek ręcznego sterowania i zapowiedzi doradcy Tuska - Premiera M. Morawieckiego.
    Ten rząd realizując strategię Rozwoju Rynku Kapitałowego przez 6 lat zrobił wiele, aby zniechęcić inwestorów indywidualnych do inwestowania na GPW. Przez 6 lat pokazał jak zamienia się spółki energetyczne w prywatny folwark PiS-u. Jak można kosztem społeczeństwa doprowadzić do tego, że aby ograniczyć skutki swojej psedo polityki w postaci wzrostu inflacji, trzeba wprowadzać pakiety antyinflacyjne.
    Po takich wynikach ze zdumieniem obserwuję martwą ciszę na forum. Zastanawiałem się, czyżby na Eneii są same fundusze, których analitycy - przedstawiciele uprawiają tani marketing typu up, up, dup, dup. Jak widzę akcjonariat na https://stooq.pl/q/h/?s=ena to faktycznie posiadanie 25.000 wystarczy, aby się załapać do grona 33 akcjonariuszy spółki.

• Re: Tarcza antyinflacyjna już się odbiła na kursie. To mamy dwa czynniki Autor: ~UCIEKINIER [94.40.11.*]
    ryzyko się właśnie realizuje.

Co do inflacji to bzdury piszesz - PIS nie jest odpowieidzialny za inflację na całym świecie i zakłócenia w łańcuchach dostaw.
  • Zaskocz mnie - za co jest odpowiedzialny PiS. Autor: ~Merit [178.42.193.*]
    Dnia 2021-11-26 o godz. 09:47 ~UCIEKINIER napisał(a):
    > ryzyko się właśnie realizuje.
    > Co do inflacji to bzdury piszesz - PIS nie jest odpowiedzialny za inflację na całym świecie i zakłócenia w łańcuchach dostaw.

Znam i słyszę ten argument od 6 lat "wina Tuska", opozycji i zagranicy - UE, polityka klimatyczna, Rosja i Niemcy, itp .
    Powstaje tylko pytanie po co nam Rząd, który nie odpowiada za nic, który szuka odpowiedzialnych za skutki swojej działalność i/lub kombinuje jak swoją odpowiedzialność rozłożyć na innych. 
    Taki przykład. W 2007-2008 to PiS naciskał, aby banki udzielały kredytów mieszkaniowych we frankach. Wtedy liczyło się niskie oprocentowanie tych kredytów. Nikt nie mówił nt. możliwych skutków osłabienia się złotego. Jak do tego doszło to właśnie PiS uznał, że stanie w obronie 700 tys. swojego elektoratu, który nagle musiał zapłacić wyższe raty kredytu. Uznał, że można złamać podstawową zasadę Kodeksu Cywilnego - swobodę zawierania umów. Uznał, że kredyty mieszkaniowe we frankach są niezgodne z prawem i doprowadził do tego, że wszyscy Polacy muszą zapłacić za głupotę i nieodpowiedzialne zachowanie się nielicznych polskich cwaniaków.
    Od 2 lat słyszę i czytam projekcje inflacyjne NBP - i to co wygadują Glapiński, Łon i Kropiwnicki.
    Od roku 1995 r prowadzę tabelę Inflacyjną i stóp procentowych NBP i RPP.
    Mnie nie zaskoczy, gdy w I Kw. 2022 r. zobaczymy inflację na poziomie 10+.
    Tak się musiał skończyć koncepcja produkowania kasy przez Glapińskiego, pomysł nacjonalizacji - zamieniana w prywatny folwark spółek Skarbu Państwa, sztucznego utrzymywania niskich cen energii, pompowania długu publicznego oraz życia tak jak powiedział M. Morawiecki na kredyt (500+, 1000+, ukrywanie środków publicznych po kontach i finasowanie prywatnych interesów członków Zjednoczonej Prawicy).

• Re: Zaskocz mnie - za co jest odpowiedzialny PiS. Autor: ~UCIEKINIER [188.117.184.*]
    sztucznego utrzymywania niskich cen energii ???
    zastanów się co piszesz.
    Kaczyński regulował ceną węgla na światowych giełdach i wyceną certyfikatów CO2 ???

Natomiast D.Tusk jako szef rady UE z pewnością miał realny wpływ na zablokowanie NordStream i zablokowanie szantażu gazowego i cen z kosmosu.

• Re: Zaskocz mnie - za co jest odpowiedzialny PiS. Autor: emeryt_giełdowy [178.42.193.*]
    Dnia 2021-11-26 o godz. 18:05 ~UCIEKINIER napisał(a):
    > sztucznego utrzymywania niskich cen energii ???
    > zastanów się co piszesz.
    > Kaczyński regulował ceną węgla na światowych giełdach i wyceną certyfikatów CO2 ???

> Natomiast D.Tusk jako szef rady UE z pewnością miał realny wpływ na zablokowanie NordStream i zablokowanie szantażu gazowego i cen z kosmosu.

To ty się zastanów co piszesz. Odpowiedz na zadane pytanie - za co jest odpowiedzialny PiS.
    Ile masz lat. Rozumiesz co to jest Państwo i odpowiedzialność za 38 mln naród, za podejmowane decyzje.
    Nie wiedziały gały w co wchodzą. Nie wiedziały, że ceny węgla i CO2 podlegają czynnikom rynkowym, że są obowiązujące umowy międzynarodowe i wynikające z nich postanowienia.
    Chciałeś rządzić, czy tylko brać pieniądze publiczne. To PiS podzielił społeczeństwo, obrzuciliście nas obelgami i inwektywami okradacie społeczeństwo w ramach swojej polityki, pokłócił się ze wszystkimi sąsiadami Polski. Uważasz że w takiej sytuacji możesz spokojnie mówić, że to wina Tuska, opozycji i zagranicy. Państwo to nie PiS. Państwo to ciągłość władzy i szanowanie traktatów i podpisanych umów międzynarodowych.
    Tusk nie rządzi od 8 lat. To PiS jak miał interes prawny mógł przez 6 lat wynegocjować zablokowanie NordStream, mógł negocjować umowy dot. gazu. Teraz mówisz o szantażu - od lat wiadomo kto ma gaz, jaka jest sytuacja geopolityczna Polski. Jakie mamy atuty i jakie problemy
    Co wy sobie myślicie, że Polska powstała i rozpoczęła funkcjonowanie dopiero od chwili wyboru i rządów PiS.
    Teraz szukasz winnych i odpowiedzialnych za swoje rządzenie. Ostatecznie to PiS wygrał wybory pod hasłem DOBREJ ZMIANY.
    To ty jesteś lepszym sortem obywateli. Mam ci pokazać wyniki sondaży robionych dla TVPKurskiego. Zdziwiłbyś się gdybym zaprezentował je w całości.

• Re: Zaskocz mnie - za co jest odpowiedzialny PiS. Autor: ~UCIEKINIER [188.117.184.*]
    Certyfikaty musimy kupować ponieważ w 2003 w referendum akcesyjnym większość zgodziła się na wejście do Unii i jej prawodawstwa w Polsce, a nie przez dobrą zmianę, Kurskiego czy PIS jak piszesz.

Za CO2 musimy płacić bo wyborcy w referendum akcesyjnym zgodzili się na wejscie do UE i jej prawodawstwa. Musielibyśmy wyjść żeby nie płacić. kropka
    To nie PIS zaczął wojnę tylko PO która po przegranych wyborach w 2015 szybko wprowadziła 5-ciu swoich do trybunału Konstytucyjnego i wywołali kryzys konstytucyjny. NIe wspominam o morderstwie członka PISu przez Cybę w Łodzi, nie wspominam o obelgach Niesiołowskiego, Palikota i innych. ( "jaki prezydent taki zamach" w Gruzji ), Amber Gold i mało skuteczna KNF. Pogarda do starych, biedniejszych, katolików i innych niż wykształcona młodzież jest powszechna. Wychodowaliście taką Lempart czy obecnie Kurdej Szatan.
    Nie mówię że to wina Tuska że gaz drogi ale to że miał duże możliwości w zablokowaniu Nordstreem. Na szczęście nie musimy poddawać się szantażowi bo za PISu zbudowano terminal w Świnoujściu i możemy kupować gaz inny niż od Rosji. Kropka.
    Chyba jest oczywiste że partia rządząca w jednym z krajów członkowskich ma mniejsze szanse negocjacyjne niż EPL czy Rada Europy z Tuskiem i Merkel na czele. To nawet bez dyskusji.
    Oczywiście że Polska nie powstała od chwili wyborów i rządu PISu - historia Polski jest dłuższa, jest tam mowa o trzech braciach, Lechu, Czechu i Rusie - przypomnij sobie w podstawówki.
    Na całe szczęście od 2015 roku przegraliście 7 razy wybory ( 2x parlamentarne, 2 razy prezydenckie, 1 europejskie i chyba 2 razy samorządowe ). Za każdym razem występujecie z jedno punktowym programem do ludzi - że Kaczyński musi odejść (razem z kotem). I zapewniam Cię że z takim programem Koalicji to PIS ma 3 kadencję w kieszeni. pozdrawiam.

• Nie zaskoczyłeś mnie, nie odpowiedziałeś na pytanie. Powtarzasz slogany Autor: ~emeryt_giełdowy [178.42.193.*]
    https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-felieton-gwiazdowskiego-tarcza-antyinflacyjna-efektu-nie-bed,nId,5669579 

propagandowe.
    Tak samo postępowała PZPR w latach 80-tych w stosunku do tych, którzy chcieli i walczyli z czerwoną komuną.
    Tratujesz mnie i 57% sondowanych Polaków, którzy mówią, że nie jest za partią PiS jak ćwierćinteligentów, gorszy sort obywateli.
    Zapominasz, że wygraliście wybory na haśle DOBRA ZMINA, a otworzyliście puszkę Pandory. Pokazaliście jakie można i należy metody i środki działania zastosować do was. Zapominasz, że po 8 latach rządów PO/PSL w wyniku wyborów otrzymaliście mandat do sprawowania władzy. Zapominasz, że w wyniku wyborów można rozliczyć PiS, tak jak rozliczyliśmy poprzedników.
    Tak jak powiedziałem wyżej zaprezentuje ci wyniki sondażu, które nie zostaną ujawnione. Pomyśl trochę i wyciągnij wnioski.
    2/ 96% uważa że PiS nie powinien dalej rządzić Polską.
    3/ 93% uważa, że Kaczyński nie jest dobrym Prezesem PiS,
    4/ 97% uważa, że Kaczyński nie byłby lepszym Premierem niż Morawiecki,
    5/ 62% uważa, że po odejściu Kaczyńskiego z Rządu PiS straci poparcie. (uważam, że PiS się rozsypie, a nie straci poparcie. Tak jak rozsypała się lewica po odejściu Mullera).
    A te dane są szokujące
    6/ 99% nie sprawdza się w roli partii rządzącej Polską,
    7/ 100% uważa, że PiS nie powinien wygrać następnych wyborów.

Jest faktem, że po tym co zrobiła Zjednoczona Prawica do chwili obecnej, do końca swoich dni macie jak w banku zero głosów wyborczy w każdym akcie głosowania. Nie będzie tolerancji dla braku tolerancji. Nie będzie obelg i inwektyw rzucanych na lewo i prawo. Nie będzie zamieniania Biblii, Konstytucji RP i podpisanych umów międzynarodowych w papier toaletowy. Nie będzie działania i tłumaczenia w stylu "Nie ważne co zrobimy wszystko da się uzasadnić" - winą Tuska. Nie będzie zamieniania Polski w prywatny folwark jednej przewodniej partii.
    Będzie dobra zmiana, np. likwidacja dwóch legalnych ustawowych piramid finansowych OFE i PPK. Mamy przygotowaną propozycję Ustawy o Prywatnym Kapitale Emerytalnym, która zastąpi OFE I PPK.
    Trzecia piramida finansowa - ZUS zostanie bo za mało jest w tym kraju osób kreatywnych i innowacyjnych, a za dużo tych, których trzeba prowadzić za rączkę.

Pozdrawiam i kończę rozmowę.
  • Re: Autor: ~Obiektywny [194.50.214.*]
    Co za wierutne BZDURY !!!!!
  • Re: Autor: ~grzesiekRS [83.9.136.*]
    Polacy PiSowi tej inflacji i drożyzny nie wybacza jakby reagowali wcześniej a nie gadali że inflacja przejściowa to może mielibyśmy teraz 4-5% max tak jak w krajach które to kontrolują a PiS dopuścił się inflacji która będzie dwucyfrowa niebawem. Za PO ropa naftowa w pewnym momencie była po 130dol za baryłkę a jakoś na stacjach paliwo takie drogie nie było. Teraz nawet 90dolarow za baryłkę nie było a paliwa powyżej 6zl za lit. Spółki energetyczne wycenę miały 2-3 razy wyższą za PiSu za to historyczne minima. PO było chwalone za to że z kryzysem radzi sobie dobrze i inflacja niską była jak odchodzili a tylko pis się pojawił to inflacja zaczęła rosnąć
  • Re: Autor: ~Wilku [87.101.22.*]
    Tutaj też już zaczynasz beczyć? Chłopie, znajdź sobie jakieś sensowne zajęcie. Może zastanów się co zrobić żeby Twój biznes przynosił większy dochód
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.60.44.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Na koniec grudnia jak kurs Eneii będzie na poziomie 9,50 to ......... Autor: ~Merit [178.42.97.*]
    Dnia 2021-11-21 o godz. 14:38 ~Merit napisał(a):
    > Patrząc na wykres oraz perspektywę wzrostu cen energii widzę, że jest to może być scenariusz realistyczny.
    > Co na to wnuczek Tadzia.

Wykres roczny mówi. https://stooq.pl/q/?s=ena&c=1y&t=c&a=ln&b=0
    Jeżeli, Enea zakończy rok wyżej niż na koniec września - czyli powyżej 9,28 to będzie dobrze.
    Nie ma szans, aby kurs na koniec tego roku był na poziomie powyżej 10 zł.
    75% wzrost z 6 na 10,5zł. został wykorzystany skasowania zysków. A ci, którzy kupowali powyżej 10 zł. realizują optymalizację podatkową. Wnuczek Tadzia - kozak może spokojnie czekać i dokupować po taniości z perspektywą 5 lat rozliczania strat podatkowych.

• Re: Na koniec grudnia jak kurs Eneii będzie na poziomie 9,50 to ........ Autor: ~darecki [188.146.100.*]
    Obstawiam 9,5 pln
[x]
ENEA -9,66% 19,91 2025-11-18 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.