• Po analizie.... wychodzę Autor: ~Zły [37.248.201.*]
    Mam średnią 2,41 i zamierzam sprzedać swój pakiet, na którym mam jeszcze, póki co, kilkanaście procent zysku. Ostatnie spadki na Famurze (powolna dystrybucja i brak popytu) a właściwie ich skala i wejście w trend spadkowy po przebiciu ważnego wsparcia na 2,92 zmusiły mnie do przyjrzenia się spółce bardziej wnikliwie i krytycznie. Przez weekend ponownie poczytałem i przeanalizowałem....... Wnioski - dla Famuru nie ma już większego znaczenia czy węgiel będzie jeszcze w użyciu 10, 20, 30 lat, jak firma zaplanowała, że do końca 2024r chce 70% swoich przychodów pozyskiwać z działalności pozagórniczej. Pozamykali już kilka zakładów produkcyjnych, zmniejszyli zatrudnienie z 4600 (31.12.2019) do aktualnie 2500 pracowników. Krótko mówiąc i tak mają ograniczoną moc produkcyjną maszyn górniczych co widać już w terminach realizacji tych aktualnych zleceń. Propozycje nowych stanowisk pracy, jak widać, są już profilowane pod nową działalność. Na Famur trzeba spojrzeć już pod kątem nowej działalności pozagórniczej. Na razie jest to fotowoltaika i inne plany dotyczące OZE i nie tylko. Jak poczytałem to na polski rynek OZE postawiły też duże koncerny światowe jak np. BP ... oraz polskie spółki Skarbu Państwa. Jak czytam takie "kwiatki" dotyczące ustawy "Grunty rolne KOWR pod OZE tylko dla spółek skarbu państwa i inne zmiany" (https://biznesalert.pl/grunty-rolne-kowr-pod-oze-tylko-dla-spolek-skarbu-i-inne-zmiany) to zaczynam się obawiać czy Famur będzie miał siłę przebicia z takimi potentatami? Z drugiej strony, dobry zarząd i nowoczesne metody zarządzania, dobry stosunek zadłużenia do kapitału własnego.... dobra ogólna kondycja finansowa spółki pozwalają liczyć, że ten potencjał spółki będzie dobrze zagospodarowany. Mimo wszystko, tak jak pisałem, zamierzam teraz stanąć z boku (100% gotówki) i poczekać na wyklarowanie się sytuacji nie tylko na Famurze ale również na GPW i rynkach bazowych. Czy to będzie słuszna decyzja? - czas pokaże. Życzę Wszystkim powodzenia.

• Re: Po analizie.... wychodzę Autor: ~Marek [5.173.99.*]
    Po ostatnim wybiciu i powrocie mieliśmy kilka miesiecy kiszenia. Teraz będzie zapewne podobnie.
  • Re: Po analizie.... wychodzę Autor: ~Maciej [62.21.26.*]
    Tak teraz spojrzałem: przede wszystkim RGR się kończy w przedziale 2,2 do 2,3 i tam trzeba się przyglądać co się dzieje.
  • Re: Po analizie.... wychodzę Autor: ~Zibikor [83.0.181.*]
    Ja sprzedałem,czy dobrze czy źle okaże się na dniach. Chce wejść w to jeszcze raz, ale za 2.4 max, teraz miałem po 2zl więc przy 2.6 miałem zarobek, ale zniesmaczyła mnie ta akcja z 3.6 że spadło tak z dup....y w sumie moja wina bo byłem pazerny, jesli spadnie wejdę , jak nie to nie. Trochę akcja z dolarem i granicą robote psują. Euforia w stanach też nie będzie wieczna
    Mam zasadę nie stracić a czy zarobię to już inna bajka, przesiedziałem tu rok, dużo się nauczyłem. Mam nadzieję że naukę wykorzystam dalej
    Życzę wam wzrostów, ale liczę na spadek :)
  • Re: Po analizie.... wychodzę Autor: ~Zły [37.248.201.*]
    Ja sprzedałem od razu z rana swój pakiet za 2,67. Teraz popyt robią głównie osoby którym udało się zrealizować zyski na górce i ponownie wchodzą...... Ze względu na dynamiczny spadek, jak to ująłeś z dup... dużo osób zostało na haku, stąd spodziewam się dużej podaży przy każdej próbie wybicia. Teraz zapewne czeka nas boczniak.... dużo będzie też zależeć od zachowania rynków bazowych i ogólnej sytuacji okołorynkowej. Słabe PLN nie pomaga GPW.
  • Re: Po analizie.... wychodzę Autor: ~Envy [195.177.87.*]
    Każdy robi jak uważa, ale wychodzenie teraz, gdy kurs znalazł lokalne wsparcie wg mnie jest bez sensu - AT pokazuje, że startujemy w kierunku 2,80-2,90 i to tam jak coś to lepiej sprzedawać. Dla mnie plan bazowy to dokupić i potem ew. sprzedać część na poziomie wspomnianym wyżej.
  • Re: Po analizie.... wychodzę Autor: ~as [185.97.16.*]
    Jeszcze kilkanaście dni temu większość piała z zachwytu. Przyszli mieszacze i czar prysł. Już było po 2,2 i po 2,50 nikt nie sprzedał. Zrobili dla Was spektakl i "twardziele" powoli wymiękają /przynajmniej tak piszą/ Stracił wirualne 1000zł i wywala psiocząc na to, co podziwiał miesiąc temu. Nic dziwnego że na takim gruncie spekuła robi co zaplanowała. TO ONI ZROBIĄ TU INTERES !
  • Re: Po analizie.... wychodzę Autor: ~donCiccio [31.0.176.*]
    Na początku grudnia min.2 dobre infa. Pod to grają
  • Re: Po analizie.... wychodzę Autor: ~Sly_77 [5.173.251.*]
    Infa z Chin !
  • Re: Po analizie.... wychodzę Autor: poczciwy [83.4.173.*]
    Nikt nie pytał
  • Re: Po analizie.... wychodzę Autor: ~panic [185.22.136.*]
    przeciez wiadomo ze górnicy po sezonie robia zakupy. a w tym roku mieli żniwa jak sie patrzy.
  • Re: Po analizie.... wychodzę Autor: ~Xxx [62.133.129.*]
    Słaba złotówka nie pomaga GPW? Śmiechłem poczekaj jeszcze chwilkę jak się Fundy zagraniczne obkupia za pół darmo na naszym bananie. Obserwujcie dolara jak poleci to będzie znak że zagranica wchodzi.
  • Re: Po analizie.... wychodzę Autor: ~Zły [37.248.202.*]
    Słabnąca złotówka nie pomaga giełdzie w tym sensie, że świadczy o wychodzeniu kapitalu zagranicznego z GPW - to miałem na myśli. Moim zdaniem teraz czeka nas okres wielomiesięcznych spadków na giełdach światowych w tym oczywiście GPW. Pamiętaj, że rynki wyceniają to co będzie się działo w gospodarce z wyprzedzeniem 6 - 9 miesięcy. Za ten właśnie czas rynki będą szorować po dnie będąc już w fazie akumulacji a gospodarki w okres recesji. W Chinach juz to się zaczyna...
    Teraz jesteśmy w okresie dystrybucji kiedy akcje kupuje tzw. ulica.
    Moim zdaniem wirus jest teraz "pretekstem" do spadków napompowanych jak balon rynków bazowych Równie dobrze mogłby być tym zapalnikiem upadek dużego dewelopera w Chinach, jakieś działania wojenne.... itp. Jeśli chodzi o naszą GPW, to z mojego doświadczenia, naleźy obserwowac kurs KGHM. To jest taki papierek lakmusowy koniunktury na naszej giełdzie i przepływu kapitału. Zejście kursu w okolice 50 - 100 PLN zakończy fazę dystrybucji i spowoduje rozpoczęcie akumulacji co zaobserwujemy po zwiększonych obrotach.
  • Re: Po analizie.... wychodzę Autor: ~Marek [94.254.179.*]
    Zły, miałeś nosa kolego,.... szacun
  • Re: Po analizie.... wychodzę Autor: ~Envy [94.254.178.*]
    Bo jeden dzień spadło?
    Odbicie zdechłego kota? Mam na myśli szeroki... Tak ja to widzę.
[x]
GRENEVIA 0,00% 3,27 2026-03-09 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.