• Funt a makroekonomia Autor: dziekan100 [83.6.45.*]
    "Z pewnością nie należy oczekiwać powrotu do 5,70 w przewidywalnej przyszłości. Taki scenariusz byłby możliwy jedynie w przypadku poważnego kryzysu finansowego na świecie."

Witam Panie Przemysławie, skopiowane wyżej Pana słowa bardzo mnie zainteresowały i jestem ciekaw skąd takie stwierdzenie. Proszę aby Pan wytłumaczył dlaczego kryzys finansowy na świecie popchnąłby funta tak wysoko ?

pozdrawiam !

Arek
  • Re: Funt a makroekonomia Autor: przemekxtrade [217.153.78.*]
    Witam Panie Przemysławie, skopiowane
    > wyżej Pana słowa bardzo mnie zainteresowały i jestem ciekaw
    > skąd takie stwierdzenie. Proszę aby Pan wytłumaczył
    > dlaczego kryzys finansowy na świecie popchnąłby funta tak
    > wysoko ?

pozdrawiam !

Arek

Panie Arku

tak duży wzrost kursu GBPPLN wynikałby nie z tego, że w reakcji na kryzys umocniłby się funt, ale z tego, że osłabiłby się złoty. Nasza waluta ciągle należy do koszyka rynków wschodzących i pozostanie w nim do momentu przyjęcia euro. Co więcej, polski forex, a także rynki akcji czy obligacji są stosunkowo płynne, dzięki czemu jesteśmy atrakcyjnym miejscem dla globalnych graczy w czasach dobrej koniunktury. To jednak oznacza również, że nie bylibyśmy w stanie uniknąć znacznego odpływu kapitału spekulacyjno-inwestycyjnego w przypadku kryzysu.

Co więcej, ten kryzys wcale nie musiałby mieć miejsca w Polsce czy nawet regionie. Aktywa rynków wschodzących stanowią ciągle niski odsetek w portfelach globalnych graczy i w związku z tym nagły wzrost awersji do ryzyka, powoduje iż wycofują oni pieniądze z wszystkich rynków wschodzących (a zatem rynków podwyższonego ryzyka) z reguły bez względu na różnice w fundamentach np. pomiędzy Polską a RPA.

Pozdrawiam i życzę uczestnikom forum udanej zabawy sylwestrowej!

• Re: Funt a makroekonomia Autor: dziekan100 [83.6.69.*]
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, niezwykle ciekawi mnie forex, dlatego chciałem również poprosić Pana, by przytoczył najlepsze i najciekawsze tytuły książek lub stron www, które może Pan polecić dla początkujących graczy rynku pieniężnego,

pozdrawiam !
    Witam

W pytaniu mowa jest zarówno o rynku walutowym, jak i rynku pieniężnym (czyli rynku krótkoterminowej stopy procentowej), zakładam jednak,iż jako że jesteśmy na forum forexowym pytanie dotyczyło rynku walutowego.

Zbiór literatury poświęconej rynkowi walutowemu jest naprawdę spory, dobre pozycje znajdą Państwo na stronie XTB:

http://www.xtb.pl/strona.php?p=54

Dla tych, którzy chcą zgłębić tajniki teorii kursów walutowych i zależności pomiędzy kluczowymi parametrami w globalnej gospodarce polecam pozycję Obsfelda i Krugmana "International Economic", dostępna jest również w polskiej wersji językowej (jako międzynarodowe stosunki handlowe).

Wreszcie warto uczyć się na cudzym doświadczeniu, a zatem polecam uzupełnić biblioteczkę o kilka pozycji emerytowanych bankierów inwestycyjnych, takich jak Frank Partnoy, który swoją karierę opisuje w książce "Fiasco", czy Satyajit Das, autor ubiegłorocznego hitu "Traders, guns and money".

Pozdrawiam serdecznie

Dnia 2007-12-30 o godz. 11:54 dziekan100 napisał(a):
    > Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, niezwykle ciekawi
    > mnie forex, dlatego chciałem również poprosić Pana, by
    > przytoczył najlepsze i najciekawsze tytuły książek lub
    > stron www, które może Pan polecić dla początkujących graczy
    > rynku pieniężnego,

pozdrawiam !
  • Re: Funt a makroekonomia Autor: dziekan100 [83.6.152.*]

Jestem ciekaw jakimi źródłami informacji posiłkuje się Pan wydając publikacje na temat rynku walutowego. Podejrzewam, że są to międzynarodowe portale internowe takie jak bloomberg i różnorakie analizy. Szukam najlepszych źródeł informacji do gry na forexie, gdyby mógł Pan podać takie źródła Pana zdaniem godne uwagi będę wdzięczny.

pozdrawiam !
    Witam

Oczywiście międzynarodowe serwisy rynkowe to podstawowe źródło. Instytucje finansowe mogą sobie pozwolić na pełne seriwsy, które są jednak dość drogie. Osobom prywatnym pozostają strony internetowe tychże seriwsów czyli www.bloomberg.com, czy www.reuters.com, niestety informacje pojawiają się tam z pewnym opóźnieniem.

Warto zorientować się w polskich stronach, tworzonych "przez graczy dla graczy" jak np. stooq, choć i w tym przypadku najnowsza informacja nie jest darmowa.

Pozdrawiam

Dnia 2008-01-04 o godz. 16:13 dziekan100 napisał(a):
    >

Jestem ciekaw jakimi źródłami informacji posiłkuje się
    > Pan wydając publikacje na temat rynku walutowego.
    > Podejrzewam, że są to międzynarodowe portale internowe
    > takie jak bloomberg i różnorakie analizy. Szukam
    > najlepszych źródeł informacji do gry na forexie, gdyby mógł
    > Pan podać takie źródła Pana zdaniem godne uwagi będę
    > wdzięczny.

pozdrawiam !