Ktoś sprzedał, ktoś kupił i jeszcze dużo chce kupić, żeby mieć bezwzględną kontrolę nad spółką, więc spoko FiF, nie denerwuj się. Myślałam,że już dawno jesteś na pokładzie tej łajby :))
Dnia 2021-11-16 o godz. 22:28 ~z_Venus napisał(a): > Ktoś sprzedał, ktoś kupił i jeszcze dużo chce kupić, żeby mieć bezwzględną kontrolę nad spółką, więc spoko FiF, nie denerwuj się. > Myślałam,że już dawno jesteś na pokładzie tej łajby :))
oj nie, nie skusiłem się na to ciacho, chociaż z zewnątrz kusi lukrem to podejrzewam, że wnętrze wypełnione jest powietrzem ;) wyniki niebawem i przyznam, że jestem ciekaw czy zostaną zweryfikowane moje pesymistyczne prognozy. najgorsze we eah jest to 150 pln ustalone przez zarząd. czy jesteś w stanie wytłumaczyć dlaczego nie ogłosili skupu po np. 70 (gdy cena była 20)? jedyne co widzę to sprzedaż pakietów przez fundusze i członka zarządu (ktoś tu pisał w jednym wątku). kontynuacji trendu życzę!
coz to sporo uroslo a oni uznali z zarobili wystarczajaco zbliza sie koniec roku wiec wsadzili gdzie idziej kase tam gdzie uznali ze jest potencjal a do tego przygotowania pod koncowy bilans roczny przeksiegowania itd ale widac ze jest popyt wiec ja jestem spokojny pozatym ludzie maja opcje call/put wiec tu sie tez rusza
Troche tu kolego Fif siejesz ferment. Prześledź sobie co robi Santander z pakietem Esotiqa od roku. (ich dwa subfundusze maja Esotiqa) Oni sprzedawali po 20, 30, 40 i teraz 60zł. Jak widać trochę przyfrajerzyli sprzedając to po 20zł, nieprawdaż? Po prostu wyrzucili część tego co mają, realizują tą politykę od roku już. Potencjał wzrostowy się wyczerpuje, juz nie urośnie w krótkim czasie 1000% także po co ryzykować? A może 20-40% to za mało dla nich. Ja tu nie rozpatruję tego co się wydarzy w najbliższych 2-3 miesiącach, bo korekta i konsolidacja to tu się należy jak byk. Dajmy wejść na pokład świeżej krwi. Jak ktoś tu chce pospekulować i zagrać na 10-20% to można śmiało łapać stopy poniżej 60zł i koło raportu rocznego wyrzucić.
Co do dywidendy - to co wg. ciebie spółka zrobi z gotówką która pęcznieje na kontach? Zadłużenie jest bliskie zeru. Zapasy gotówki rosną. Spółka już dawno komunikowała chęć wypłacania dywidend (przed Covidem 2 lata z rzędu była dywidenda). Teraz styuacja w firmie jest bardzo stabilna, zagrożenia covidowe powoli odchodzą w zapomnienie, także nie widzę przeszkód do wypłaty dywidendy. Jedyna opcja, żeby nie było dywidendy to jakieś przejęcie. Po raporcie rocznym się dowiemy.
Dnia 2021-11-17 o godz. 11:48 ~PremierMateusz napisał(a): > Troche tu kolego Fif siejesz ferment. > Prześledź sobie co robi Santander z pakietem Esotiqa od roku. (ich dwa subfundusze maja Esotiqa) > Oni sprzedawali po 20, 30, 40 i teraz 60zł.
Nic nie muszę sprawdzać, bo już to przecież sam kiedyś na Waszym forum pisałem. > > Co do dywidendy - to co wg. ciebie spółka zrobi z gotówką która pęcznieje na kontach? > Zadłużenie jest bliskie zeru. Zapasy gotówki rosną. > Spółka już dawno komunikowała chęć wypłacania dywidend (przed Covidem 2 lata z rzędu była dywidenda). > Teraz styuacja w firmie jest bardzo stabilna, zagrożenia covidowe powoli odchodzą w zapomnienie, także nie widzę przeszkód do wypłaty dywidendy. Jedyna opcja, żeby nie było dywidendy to jakieś przejęcie. Po raporcie rocznym się dowiemy.
Zastanawiasz się na co pójdzie kasa? Ano na skup akcji, od Was w setkach, w porywach tysiąc się zdarzy, a od grubszych w dziesiątkach tysięcy, w porywach do setek. Wczytaj się w ESPI i sam wyciągnij wnioski. Początek lektury zaserwuje Ci w gratisie: 1. https://www.bankier.pl/wiadomosc/ESOTIQ-HENDERSON-Nabycie-akcji-wlasnych-8211285.html 2. https://www.bankier.pl/wiadomosc/ESOTIQ-HENDERSON-Uprawnienie-do-nabycia-akcji-Emitenta-8173270.html 3. https://www.bankier.pl/wiadomosc/ESOTIQ-HENDERSON-Nabycie-akcji-wlasnych-8163162.html
PS "...Kodeksu spółek handlowych. Uchwała stanowi, że nabyte przez Emitenta akcje własne mogą zostać przeznaczone do zaoferowania do nabycia pracownikom lub osobom, które były zatrudnione w Spółce lub spółce z nią powiązanej przez okres co najmniej trzech lat, realizacji programu opcji menedżerskich, umorzenia akcji i obniżenia kapitału zakładowego Spółki, dalszej odsprzedaży, wydania akcji w zamian za akcje spółki przejmowanej lub w zamian za udziały spółki przejmowanej, ustanowienia zastawu na akcjach na zabezpieczenie zobowiązań zaciąganych przez Spółkę."
Jakoś na siłę starasz się wszystkich przekonać jaka to zła inwestycja w Esotiqa, a widzę żal cie zżera. Ja tu posiedzę jeszcze parę lat.
Zawsze fascynuje mnie z jaką zaciętością ludzie bez akcji próbują szukać dziury w całym. Za miłosiernego samarytanina robisz i chronisz kapitał innych akcjonariuszy?
esotiq sprzedaje: Esotiq & Henderson S.A. [Emitent, Spółka] informuje, że w dniu dzisiejszym zawarł z Panem Markiem Warzechą, pełniącym funkcję Członka Rady Nadzorczej Spółki, umowę [Umowa], na podstawie której Pan Marek Warzecha nabył uprawnienie do zakupu od Emitenta 179.545 [sto siedemdziesiąt dziewięć tysięcy pięćset czterdzieści pięć] akcji na okaziciela Esotiq & Henderson S.A. o wartości nominalnej 0,10 zł [dziesięć groszy] każda, oznaczonych kodem PLESTHN00018, za łączną cenę sprzedaży w kwocie 6.319.984,00 zł [sześć milionów trzysta dziewiętnaście tysięcy dziewięćset osiemdziesiąt cztery złote], tj. 35,20 zł
a potem esotiq kupuje:
....w transakcji pakietowej poza sesją giełdową nabyła 23 891 akcji...Średnia jednostkowa cena nabytych akcji własnych wyniosła 54,27 zł.
ja rozumiem rzeczową dyskusję, ale ten FIF to zwykły naciągacz i kłamca, tu jest info po ile kupili te akcje data zakupu 29.07.2021, ilość: 179 545, cena: 32,00
więc oddając po 35,20 tę samą ilość zarobią 3,20 na każdej akcji
Dnia 2021-11-17 o godz. 18:21 ~kt napisał(a): > ja rozumiem rzeczową dyskusję, ale ten FIF to zwykły naciągacz i kłamca, tu jest info po ile kupili te akcje > data zakupu 29.07.2021, ilość: 179 545, cena: 32,00 > > więc oddając po 35,20 tę samą ilość zarobią 3,20 na każdej akcji
przyznaję, że tego nie zauważyłem. masz rację, tu zarabiają. tyle, że potem tracą jakieś 20pln na 24k akcji odkupionych. pytanie kto to sprzedaje? czy czasami nie zostało jeszcze tej osobie 179k-24k akcji? i za jaką cenę te pozostałą ilość odkupi eah? Nie zastanawiasz się nad tym?
Problem spółki nie jest gość, który dwóch zdań nie potrafi z sensem napisać. Od kiedy tu jest kurs spółki wzrósł ponad 30%. To raczej nasz anty-wskaźnik. Realnym problemem jest rozbudzanie emocji w stylu "lecimy na 100zł" lub "spółka nie zdąży skupić akcji bo kurs zaraz będzie na 150zł". Emocje w inwestowaniu źle się kończą. Ludzie kierujący się emocjami - chcą sprzedać, gdy kurs za bardzo wzrośnie, a spać nie mogą, gdy tylko lekko spadnie. Ludzie działający w emocjach: - kupują tylko wtedy jak inni kupują, - sprzedają bo jakiś anonim z forum ich do tego przekonał, - są przerażeni dlatego, że kurs spada (korekta). Dla nich to synonim rychłego bankructwa, gdy w spółce nic się nie dzieje.
Jakiś czas temu napisałem poniższe kilka zdań. Od tego czasu nic się nie zmieniło:
Inwestycje są bardzo prostą sprawą - uwierz mi. To nie jest, żadna psychologia tylko proste zasady rynku. Spółka rośnie, gdy zysk przekracza lub spełnia założenia inwestorów - w innym przypadku spada. Kurs w tym roku maksymalnie dojdzie do 70-80zł i tak się będzie utrzymywał do marca/kwietnia 2022r. Nie ma totalnie podstaw, aby było inaczej. Dopiero od maja 2022r po opublikowaniu info za IV kwartał 2021 - zobaczymy większe ruchy. W międzyczasie kurs może i będzie pewnie spadał z okolice 60zł - bo Ci co chcą kupić - chcą to zrobić jak najtaniej, a zawsze ktoś musi sprzedać. AT może szaleć, ale to będzie zwykła gra rynkowa.
Jeżeli akceptujesz powyższe reguły - na spokojnie siedź na spółce - bo do końca roku 2022 - przy obecnej dynamice przyrostu zysków zobaczymy 120-150zł na pewno.
Pan Warzęcha ma do odkupienia od Esotiq 179 545 tys akcji po 35,2zł za akcję, które sprzedał Esotiq w pakiecie po 32 zł, spółka oczywiście na tym zarobi, jest to instrument pochodny tzw opcja call i put. Po tej transakcji spółka będzie miała znowu do skupienia sporo akcji , żeby osiągnąć zamierzony cel skupu 446 tys akcji , a widać, że jest do tego mocno zdeterminowana podejmując decyzję o wysokości ceny akcji 150 zł za szt. Ja widzę tutaj jeszcze jedno dno, a myśl o tym co zamierza zarząd Esotiq skłania mnie do trzymania akcji jeszcze kilka lat. :) To na razie niech pozostanie tajemnicą .
Ty Fif zamiast bawić się w złego policjanta kup sobie mały pakiecik , radzę :)
A wiadomo kto sprzedaje poza gpw(pakiet 24k akcji)? Czy to może być Pan Warzęcha? Dzięki, ze próbujesz tłumaczyć temat a nie cisniesz bzdur o tym jakie to inwestowanie jest proste
Czytajcie panowie komunikaty ze zrozumieniem. Istotą transakcji jest to że Esotiq pożyczył panu Markowi 5,74 mln pod zastaw akcji a ten odkupił je za 6,32 mln. Esotiq zarobił na tym prawie 600 tys. (tzn. ponad 10% w 3 m-ce). Normalnie Ranaville nie sprzedałoby tego po 32 zł tylko potrzebuje kasy. (Swoją drogą muszą mieć niezły deal skoro pożyczają na circa 40% p.a. :-)) A Esotiq przytnie na tym sporo więcej bo wg zasady FIFO sprzedał mu akcje kupione wcześniej po 10 -20 zł. Nie chce mi się liczyć jaką mają średnią ale będzie to kilka baniek one offu. Dodatkowo to że kupuje po 54,2 za akcje duże pakiety to też o czymś świadczy. Teraz sobie odpuścili bo jest okres zamknięty, powrócą co zakupów po publikacji raportu. Teraz zbierają insiderzy korzystając z popłochu wśród małych.
Dnia 2021-11-17 o godz. 23:51 ~z_Venus napisał(a): > Dnia 2021-11-17 o godz. 22:53 ~fif_111 napisał(a): > > I jeszcze pytanie dlaczego nie wezwanie a drogi odkup? > Właśnie ,dobre pytanie, nawet bardzo dobre ! :)) > P.s. Poczytałam sobie troszkę forum Asbisu, fajnie sobie tam gruchacie z Trzydem :))
hehehe, to musiałaś mieć niezły ubaw :) Czy trafiłaś na wątek, w którym oskarża mnie o "napastowanie seksualne na forum eah" (SIC!)? :))))
PS Cieszę się, że wpadłaś na forum asb, bo choć "szef" trzyd dał się już poznać na forum eah jako "szef" i "coach" inwestycyjny, to na asb jawnie zaświadcza o swojej paranoicznej osobowości.
Dnia 2021-11-18 o godz. 11:10 ~z_Venus napisał(a): > Tak, to był dobry kawałek komedii :D ! > Ale musisz przyznać , że Trzyd ma nosa do inwestycji . :)
Ano była komedyja :))) Co do jego typów to chyba faktycznie mu się tym razem udało. Tym razem, bo wcześniej inny kolega wytknął mu kilka wtop i jak to z trzydem bywam skończyło się na komedii. Zresztą tym razem też się zezłościł, jak mu niejaki przezniczak powiedział, że tyle co on na tych 3ath przez 2 miesiące zarobił, to on na podbitce bowima w niespełna 2 tygodnie. Lepiej przestańmy już trzyda "molestować" bo ...wiadomo jak się skończy.
Nigdy nie byłem tak ciekaw wyników spółki której nie posiadam - jak zysk za 3Q obstawiasz?